Skoči na vsebino

Ali lahko zaupam spletni trgovini?

Pred VSAKIM spletnim si nakupom vzemite dve minutki in preverite spletno trgovino, saj v poplavi najrazličnejših ponudnikov, lahko naletite na lažno spletno trgovino ali trgovino s ponaredki. Žal ni enega samega znaka, ki bi z gotovostjo kazal na spletno prevaro, ampak moramo preveriti in kombinirati več sumljivih znakov.

V teh dneh se ne bomo mogli izogniti najrazličnejšim ponudbam spletnih trgovcev, ki bodo vabili s super popusti. Ja, začela se je ameriška novembrska nakupovalna mrzlica, najprej  Black Friday in nato Cyber Monday. 

Pripravite kreditne kartice, vendar naj vas ne zavedejo neverjetne nizke cene. Pred VSAKIM spletnim nakupom si vzemite dve minutki in preverite spletno trgovino. V poplavi najrazličnejših ponudnikov, lahko naletite na lažno spletno trgovino ali trgovino s ponaredki. Žal ni enega samega znaka, ki bi z gotovostjo kazal na spletno prevaro, ampak moramo preveriti in kombinirati več sumljivih znakov. Spletni uporabniki moramo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami.

Kateri so sumljivi znaki v spletni trgovini?

 1. NEVERJETNO NIZKE CENE  Če ponudba po predstavitvi, ceni ali drugih lastnostih močno odstopa od preostalih, je to zanesljiv razlog za previdnost. Če ste našli Gucci torbico za 20 evrov ali Suunto uro za 70 evrov, boste gotovo dobili ponaredek ali pa ostali praznih rok.
 2. VELIKE OBLJUBE Čisto vsi artikli so na zalogi, dobavljivi takoj, trgovec pa obljublja še brezplačno dostavo po celem svetu. Če nakupujemo pri uveljavljenem spletnem trgovcu, to niti ne bi bilo sumljivo. Če pa ste prišli na popolnoma neznano stran, jer je vse kar 80 % znižano, podatki o domeni pa kažejo, da gre za stran, ki je nastala pred tednom dni, potem se raje ne odločite za nakup!
 3. NI NOBENIH PODATKOV O TRGOVCU Kdo sploh stoji za spletno trgovino? Katero podjetje je to, kje se nahaja (naslov podjetja)? Veliko lažje je reševati morebitne spore, če gre za podjetje v EU. Če pa sploh ni nobenih podatkov o podjetju, je to znak za previdnost.
 4. NI NOBENIH KONTAKTNIH PODATKOV Preverite, kako lahko kontaktirate trgovca (telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov). Je na voljo zgolj obrazec za sporočilo in nobenega drugega kontakta? Je telefonska številka izmišljena (največkrat napišejo kar 123456789 !!)
 5. E-MAIL NASLOV JE OD BREZPLAČNEGA PONUDNIKA  Spletni goljufi za komunikacijo  uporabijo brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com itd.). To je še en znak, ki lahko kaže na prevaro.
 6. PREVERITE DOMENO Na strani http://whois.domaintools.com/ preverite, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu. Npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov.
 7. JE VPIS KREDITNE KARTICE VAREN? V lažni spletni trgovini je lažen tudi obrazec za vpis kreditne kartice. To pomeni, da so vpisani podatki posredovani goljufu, ki lahko zlorabi vaš račun. Zato je pomembno, da pred vpisom podatkov, preverite vse znake, ki bi lahko kazali, da gre za lažno spletno trgovino.
Grafika prikazuje, da se šifriran prenos podatkov o kreditni kartici prikaže tako, da je v URL vrstici zelena sklenjena ključavnica, URL naslov spletnega mesta pa se začne s HTTPS.
Ko vpisujete kreditno kartico, vedno preverite, če se povezava začne s HTTPS.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Na kratko o prevari

Kako preverimo spletno trgovino?

Vedno kombiniramo več sumljivih znakov, npr. izjemno nizke cene, pomanjkljive podatke o trgovcu, pogoje poslovanja … Edini podatek, ki ga goljufi ne morejo ponarediti pa je starost domene. To preverite na https://whois.domaintools.com/ .

Kateri je najbolj zanesljiv podatek, ko preverjamo spletno trgovino?

Edini podatek, ki ga goljufi ne morejo ponarediti pa je starost domene. To preverite na https://whois.domaintools.com/ . Preverite, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu.

Kako na podlagi domene vemo, da gre za prevaro?

Spletna trgovina se npr. hvali z dolgoletno tradicijo, domena pa je registrirana pred kakšnim mesecem ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov, kar jasno kaže na prevaro.

Ali se s plačilom po povzetju zavarujemo pred prevaro?

Ne, plačilo po povzetju ne zagotavlja varnega nakupa, saj lako kljub temu prejmemo prazen paket, ponaredek ali plastično igračo.

Ali na spletu oglašujejo tudi lažni trgovci?

Ja, na spletu lahko oglašuje kdorkoli, zato morate biti še posebej pozorni, če do trgovine pridete prek oglasa na družbenih omrežjih. Trgovino vedno še dodatno ‘poguglajte’ in na forumih preverite, če je že kdaj prišlo do prevare. To najlažje storite tako, da v iskalnik vpišete ime spletne trgovine in ‘forum’.

Komentarji / 49

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Karel Kerin /

  LP,
  https://butlersales.co.uk/, na tej povezavi je najverjetneje lažna prodaja gradbene in kmetijske mehanizacije.Ko sem hotel nazadnje stroj prevzeti z lastnim prevozom in plačilom namestu nakupa, je bila zaloga strojev že vsa odprodana čeprav z drugega maila mi še vedno dajejo ponudbo iste mehanizacije z svojim prevozom.

  1. Varni na internetu /

   Res je, gre za še eno izmed lažnih spletnih trgovin s kmetijsko in gradbeno mehanizacijo. Domena butlersales.co.uk je bila registrirana 5.11.2018, se pravi, da je spletna stran stara manj kot 4 tedne. Slike zaposlenih na https://butlersales.co.uk/about-us/ so skopirane iz https://www.jaybeeplant.co.uk/team/. Tej spletni strani se na veliko izognite. Na cert@cert.si nam lahko še pošljete podatek, kje ste naleteli na to spletno stran.

 2. Metka /

  Pozdravljeni,
  Hvala vam za vse nasvete in namige! Ostanite zdravi!
  Lep pozdrav Metka

 3. Vse o ponaredkih – originalen.si - Varni na internetu /

  […] sklopu programa Varni na internetu smo sodelovali pri pripravi vsebin, predvsem pri nasvetih o prepoznavanju lažnih spletnih trgovin in trgovin s ponaredki. Naše znanje in izkušnje črpamo iz 25-letnega delovanja odzivnega centra za kibernetsko […]

 4. Maj Ciric /

  takoj ko sem kupil, mi je bilo sumljivo in sedaj dva dni po tem sem šel raziskovat po vaših kriterijih. Ali lahko prosim potrdite da gre za lažno stran?
  https://si.bestonline2020.net/
  hvala

  Maj

 5. Laura /

  Pozdravljenj,
  Danes sem oddala naročilo preko te spletne strani: https://si.sale2021.net/page?id=aboutus , vendar nisem dobila dobenega povratnega maila, nakup je bil opravljen preko paypal programa. Zanima me ali je ta spletna stran lazna in kako ukrepati dalje.
  Hvala za odgovor

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni, glede na sumljive znake gre zelo verjetno za lažno trgovino ali za trgovino s cenenimi ponaredki (vsekakor pa ne boste prejeli obljubljenega oz. prikazanega blaga). Predlagamo, da na Paypalu vložite reklamacijo, gl. navodila na https://www.paypal.com/bz/webapps/mpp/security/buyer-protection-resolution
   Lep pozdrav

 6. Luka /

  Na siol.net sem naletel na reklamo zamaskirano kot članek/novico (https://siol.net/digisvet/novice/najboljsa-novoletna-razprodaja-2021-windows-10-pro-za-727-evra-le-se-sedem-dni-543723), kjer nikjer ne piše , da gre za reklamo.

  Sama stran, ki je oglaševana (https://eu.keysoff.com/) pa je sumljivo podobna drugi strani (https://eu.godeal24.com/), ki je pravtako imela oglas/novico na siol.net (https://siol.net/digisvet/novice/bozicna-razprodaja-programske-opreme-windows-10-pro-za-725-eur-541947).

  Zanima me ali je sploh dovoljeno, da te spletni portali prikazujejo te oglase kot novice, brez da bi eksplicitno označili da gre za reklamo? In če kdo ve ali gre za nateg?

  1. Varni na internetu /

   Vaše vprašanje o prikritem oglaševanju presega področje kibernetske varnosti. Gre za problematiko, za katero je pristojen Inšpektorat za medije in kulturo.

 7. Matej /

  Lahko prosim preverite pristnost prodajalca bikesoutlet.biz, kjer sem naročil kolo.

  1. Varni na internetu /

   Predlagamo, da pošljete prijavo z vsemi podatki na cert@cert.si, in bomo zadevo bolj podrobno preverili.

 8. Leo Boštjančič /

  Stran evozilo.com je goljufiva stran…naročil sem električni skiro pred 2tedni in plačal 450e in ga še vedno nisem dobil…bral sem tudi komentarje ljudi večinoma imajo enak primer kot jaz. Zanima me ali imate kak nasvet, kaj bi lahko naredil…

  1. Varni na internetu /

   Dosegljivi podatki kažejo, da v primeru evozilo.com ne gre za kategorijo lažnih spletnih trgovin, ki jih pri nas običajno obravnavamo. Kot upravljavec spletnega mesta evozilo.com je namreč navedeno podjetje Asplet d.o.o. iz Domžal (https://www.evozilo.com/splosni-pogoji/).
   V kolikor je to mogoče, bi bilo vsekakor najbolje, da težavo skušate rešiti neposredno z omenjenim podjetjem (https://www.evozilo.com/kontakt/). Več o tem, kam se lahko obrnete po pomoč v primeru težav pri spletnih nakupih, pa je navedeno tudi na naši spletni strani https://vni.si/kam-po-pomoc-ko-se-spletni-nakup-zalomi/ .

 9. Gregor /

  Naročil sem izdelek in plačal 45 evrov z kreditno kartico.
  Izpisalo se mi je na sms o plačilu 45 evrov.
  Za približno 1 uro sem spet dobil sms in mi je spet vzelo 45 evrov,kaj naj naredim?

  1. Varni na internetu /

   Verjetno bo najbolje, če se obrnete na trgovca in zahtevate pojasnitev. Če sumite, da bi lahko šlo za zlorabo, pa čimprej kontaktirajte svojo banko.

 10. Janez /

  Sumim da je spletna trgovina http://www.ituacs.com goljufiva, saj so slike izdelkov skopirane iz drugih spletnih trgovin, cene in poštnina so nizke, podatkov o prodajalcu pa ni.

 11. DZ /

  Opozarjam na sledeco goljufijo, ki jo sicer lahko resite preko svoje banke, ce ste narocilo placali s kred.kartico:

  POdjetje
  M+F Girbaud (znana fr. Modna znamka), Paris

  Girbaud.com

  Narocila se nemoteno sprejemajo, trgovine in nikogar od njih, pa je nemogoce priklicati. Tudi blaga ne boste prejeli.

 12. Inšpektorji odsvetujejo nakup preko spletne strani https://marketshop-si.com/ – Bakos /

  […] seznanja z varno uporabo interneta ter s pastmi, na katere lahko uporabnik naleti pri tem – npr. Ali lahko zaupam spletni trgovini?, Kaj je zadaj #3: Lažna spletna trgovina, Kako preveriš spletno […]

 13. Eva /

  Pozdravljeni,

  preko facebooka sem naletela na oglas, kjer prodajajo nakit po zelo ugodnih cenah.
  STRAN JE GOLJUFIVA – https://blusunco.com/

  Verjetno se tako ne da nič narediti? Na facebooku sem tudi dala prijavo in oglas označila kot spam. Več ljudi je tudi v komentarjih delilo podobno izkušnjo kako so plačali, dobili pa nič.
  Plača sem s debetno kartico mastercard. Zdaj pa me skrbi, da bi mi dol vzeli še več denarja. Kaj lahko naredim?

  V najprej hvala za odgovor in lp,

  Eva

 14. Ljudje kupijo lesne pelete preko spleta, nato pa ostanejo brez denarja in brez peletov - Slovenec /

  […] avtomobilskih delov ter kmetijske in gradbene mehanizacije. »Primere uvrščamo v kategorijo lažnih spletnih trgovin, pri katerih goljufi ukradejo identiteto legitimnemu podjetju ter na domeni, ki je podobna pravi, […]

 15. miha /

  kupil sem čevlje preko https://www.pumaslovenija.com/

  zdaj vidim, da je najbrž prevara. lahko plačilo kako storniram? na mailu je le potrditev o plačilu, ampak ne s strani trgovine, tudi znesek je višji malo.

  1. Varni na internetu /

   Zelo verjetno gre za trgovino s ponaredki ali lažno trgovino. Predlagamo, da na banki vložite reklamacijo.

 16. Smion /

  Pozdravljeni.
  Naletel sem na sumljivo spletno trgovino https://www.nogometnishop.com. Ima vse znake, ki kažejo na goljufijo. Hkrati sem naletel še na eno z zelo podobnim imenom prejšnji, kjer pa v nobeni kategoriji ni na voljo niti enega izdelka — https://www.nogometnifanshop.com. Imate mogoče kaj več informacij o omenjenih spletni trgovinah.
  Hvala

 17. Nejc /

  Zdravo,

  naletel sem na zelo sumljivo spletno trgovino, po vzoru drugih, tukaj že omenjenih prevar.

  https://www.lasportivaljubljana.com/

  Domaintools pravi, da je starost 40 dni in kaže povezave na alibabo in lokacijo v Romuniji.

 18. Gregor /

  Spletna stran https://www.bootsslovenijashop.com/

  Prodaja oblačil in obutve znamke Timberland po “preveč” ugodnih cenah

  Po vsej verjetnosti gre za lažno spletno stran, saj je dejavnost registrirana na naslovu družbe Mass. Plačilo je možno le s kreditno kartico.

 19. urša /

  Lažna spletna stran je tudi https://www.dakineslovenija.com/
  Trgovina na prvi pogled izgleda kar solidno, domeno je registriral Alibaba, torej gre verjetno za ponaredke?

 20. MONIKA KRIŽMAN /

  Pozdravljeni,

  še ena lažna spletna stran, kjer je seveda vse v SLO jeziku, hitra dostava,..seveda temu ni tako, več kot očitno da gre za ponaredek, saj so teniske potovale iz Kitajske dober mesec (najbrž so jih peš prinesli v SLO); ter poleg vsega je bilo potrebno carinjenje. Izdelka seveda nisem prevzela, niti odobrila carinjenja in si povzročala dodatne stroške, kateri so že nastali ob nakupu tenisk. Na kontakt so sicer bili vedno odzivni, ampak definitivno niso to FILA, ampak ponaredki. Na banko sem že podala reklamacijo, je potrebno še kako urgirati ?

  Lažna spletna stran:
  https://www.filaslovenija.com/

 21. Andrea /

  Na FB strani prodajalec trgovina garni store.. naročila 2 kompletka nedrčkov kao Triumph za 72€… Prejela samo 3 in še ti so čisto mali in nobene kakovosti.
  Na FB so me blokirali na Meile ne odgovarjajo.. kaj lahko še naredim

  1. Varni na internetu /

   Spoštovani! Komentarji niso namenjeni obravnavam konkretnih težav, zato vas usmerjamo, da s pomočjo iskalnika na strani poiščete odgovor na vaše vprašanje. Na našem portalu je zbranih že več kot 500 opozoril in obravnavanih prevar, zato vnesite v iskalnik ključno besedo za vašo težavo. Če ne boste ustreznega pojasnila, lahko vaše vprašanje naslovite na naslov cert@cert.si

 22. Renata /

  Na spodnjih povezavah sta najverjetneje lažni spletni trgovini, ki prodajata trenutno zelo popularne teniske znamke Veja po 50 % ali več nižjih cenah. Sama spletna stran je sicer varna, preverjeno z googlom, samo ponudba pa najverjetneje ni resnična, prelepo, da bi bilo res.

  https://www.veja-slovenia.com
  https://www.vejaslovenija.net

 23. Alica16 /

  Med iskanjem športnih superg Salomon, sem naletela na cel kup podobnih spletnih strani, ki so verjetno vse lažne, prevara…

  Vse strani so narejene na podoben način, podoben izgled, vse imajo zelo nizke cene in nikjer na spletni strani ne najdeš nobenih podatkov o sedežu podjetja ali kakršnokoli drugo informacijo o prodajalcu.

  To so naslednje spletne strani:
  https://www.salomonakcija.com
  https://www.salomoslovenia.com
  https://www.salomonobutev.com
  https://www.salomonoutletsslovenija.com

 24. Mojca /

  Spoštovani,

  pred 10 dnevi sem oddala spletno naročilo na spletno stran z linkom: https://www.medicalax.de/en/. Po izvedenem plačilu preko spletne strani, sem dobila potrdilo o plačanem izdelku. Od takrat s strani ponudnika nisem dobila nobene informacije o stanju mojega naročila, ko pa sem jih želela kontaktirati, so bili nedosegljivi, tako na mail kot na telefon.

  Prosila bi za pomoč, če je stran sploh resnična.

 25. Tomaž /

  Med grdimi in bolj grdimi se je znašel tudi prodajalec očal https://www.hawkersco.com. Ker blaga ne prejmeš, je tudi nesmiselno izvesti nakup, zato je sicer spletna stran všečna in morebiti varnostno “zelena”, a prodajna metoda ne ustreza evropsko kontinentalno vzgojenemu kupcu.

 26. Špela /

  Stran infvil.com (spletna trgovina z oblačili) je lažna.
  Naročite in dobite NIČ.

 27. Blaž /

  Na spletni strani https://www.julienrita.com/ sem naročil izdelek. Spletna stran se mi niti ni zdela tako sumljiva, mi je pa sumljivo vse, kar se je dogajalo po naročilu izdelka. Zaradi konverzije sem plačal več, kot je bilo napisano, s trgovcem pa nikakor ne morem priti v stik. Bi rekli, da je spletna trgovina lažna?

 28. Nejc /

  Pozdravljeni,

  spletna trgovina https://www.workproslovenija.com je namenjena prevaram. Stran posnema originalno spletno stran proizvajalca – precej dobro, vendar so nekateri znaki očitni – pogoji poslovanja, manko opisov pri pogojih poslovanja, ni povezav na socialna omrežja…

  Stran je bila registrirana 9/23, brez kontaktnih podatkov, plačilo je možno samo s kartico.