Skoči na vsebino

Domena co.uk ni zagotovilo, da gre za angleškega trgovca

Spet smo prejeli prijavo uporabnika, ki je verjel, da je naročil originalne superge Nike pri priznanem angleškem trgovcu. Sedaj razočarano ugotavlja, da je zelo verjetno nasedel na trgovino s ponaredki. Kupec je bil prepričan, da se spletna trgovina nahaja v Veliki Britaniji, saj je na domeni co.uk, vendar gre za zavajanje. Po oddaji naročila je trgovec obljubil rok dobave 5-7 delovnih dni, ki pa je že potekel. Kupec pa plačanega blaga še ni prejel.

Še ena v vrsti spletnih trgovin, ki prodajajo ponaredke znanih superg.
Primer lažne spletne trgovine s ponaredki znanih superg

Domena co.uk

Domena spletne trgovine co.uk še ne zagotavlja, da gre za trgovca iz Velike Britanije, saj lahko tako domeno kupi kdorkoli. Še več, če odprete njihovo stran s kontakti, navajajo, da je sedež podjetja v ZDA. Google Maps pa pokaže, da gre za trgovino Apple Store v mestu Cupertino v Kaliforniji. Telefonske številke so očitno izmišljene (številka 1234567 ?!), email naslov in skype pa sta spet nekaj povsem tretjega.

Spletni trgovec navaja očitno izmišljene podatke, kar je znak, da ne gre za legitimnega trgovca.
Zaslon, ki prikazuje lažne kontaktne podatke spletne trgovine

V primeru sportworld2016.co.uk gre najverjetneje za eno izmed mnogih spletnih trgovin s ponaredki oz. poceni izdelki, z izvorom na Kitajskem. Takih trgovin, ki na zunaj izgledajo kot lokalne (znotraj EU), dejansko pa gre za spletne trgovine iz Kitajske, je zadnje čase zelo veliko. Najbolj priljubljene domene, ki jih uporabijo za zavajanje kupcev so .de, co.uk, .it, nenazadnje tudi .si domena. Njihova življenjska doba je nekaj mesecev, običajno se reklamirajo na večjih družbenih omrežjih, nato pa se enostavno preselijo na drugo domeno in tam nadaljujejo prodajo.

Ker gre za trgovino izven Evropske unije, vas kot potrošnika žal ne ščiti nobena lokalna zakonodaja. Reklamacija je odvisna zgolj od prodajalca, v praksi pa se izkaže, da prodajalci reklamacije nikoli ne upoštevajo. Glede na naše dosedanje izkušnje s takšnimi trgovinami, vam bodo najverjetneje nekaj poslali, vendar pa to zagotovo ne bo originalni izdelek, ampak bodisi ponaredek ali celo kaj čisto tretjega (ena uporabnica je plačala superge, prejela pa ponaredek sončnih očal).

Pošiljka iz Kitajske k nam navadno potujejo okoli 1 mesec. Če bo pošiljka ustavljena na carini, vas bodo pozvali k predložitvi računa, na podlagi katerega vam bodo obračunali carino in DDV, če pa gre za očiten ponaredek vas bodo pozvali k predložitvi ustreznih dokumentov. V tem primeru lahko pokličete na carino, obrazložite situacijo in zavrnete paket, s čimer nimate nobenih dodatnih stroškov.

Če ste nakup opravili s kreditno kartico razmislite, ali bi jo bilo smiselno preventivno preklicati. Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni vredno zaupanja, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v neki zaupanja vredni trgovini.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.