Skoči na vsebino

Lažne spletne trgovine

Kako lahko v množici ponudb ugotovimo, kdaj gre za lažno spletno trgovino?

Lažne spletne trgovine imajo z izrazom trgovina le malo skupnega. Gre zgolj za kulise z lepimi slikami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pride do zlorabe podatkov kreditne kartice in odtujitve večje vsote denarja, kupi ponarejen izdelek, ki bo na slovenski carini zasežen in uničen ali prejme nekaj čisto tretjega (praviloma brez vrednosti). Vedno aktualne so lažne spletne trgovine priljubljenih blagovnih znamk (Dr Martens, Adidas, Timberland …), ki v naslovu domene vključujejo besede “slovenia, ljubljana” ipd. ter tako ustvarijo lažni vtis, da gre za lokalno (domačo) trgovino.

Kako lahko v množici ponudb ugotovimo, kdaj gre za lažno spletno trgovino, kdaj pa trgovcu na spletu lahko zaupamo?

 1. Neverjetno ugodna ponudba in vedno na zalogi Prvi znak, ki kaže na goljufijo, je naravnost neverjetna cena. Kadar neka ponudba po predstavitvi, ceni ter dostopnosti (vsi modeli vedno na zalogi!) močno odstopa od ostalih, potem je to zanesljiv razlog za previdnost. Zelo pomembno je tudi, kako ste do te trgovine prišli. Kje ste zanjo izvedeli? Ste kliknili na oglas na spletni strani ali na družbenih medijih? Ni neobičajno, če prevaranti kar zakupijo oglase, ki vodijo na lažne trgovine ali pa z različnimi metodami uspejo naslove svojih lažnih trgovin uvrstiti visoko med zadetke spletnega (Google) iskanja.
 2. Dobre novice se hitro širijo, slabe še hitreje Poiščite ocene drugih kupcev ali uporabnikov spletne trgovine, spoznajte njihove izkušnje, kritike in mnenja. V iskalnik vnesite spletni naslov trgovine in preverite, ali se po forumih oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje.
 3. Preverite, kdo stoji za spletno trgovino Preverite, ali so sploh navedeni kontaktni podatki podjetja, ki stoji za spletno trgovino (naslov podjetja, telefonska številka, elektronski naslov, davčna številka). Se elektronski naslov ujema z naslovom spletne trgovine? Je na voljo zgolj kontaktni obrazec, brez kakršnihkoli drugih podatkov? Če podatkov o podjetju ni ali prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, outlook.com itd.), je to zelo dober znak, ki kaže na prevaro.
 4. Kaj pravijo podatki o domeni Pogosto so podatki o registrantu oz. nosilcu domene veliko bolj zgovorni kot opisi, navedeni v sami spletni trgovini. Poglejte si naša navodila za preverbo domene (video vodič) ter poiščite več informacij o domeni; predvsem bodite pozorni, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov oz. so podatki zakriti.
 5. Način plačila Lažni spletni trgovci praviloma zahtevajo plačilo zgolj z uporabo kreditne kartice, zato uporaba le-te žal ni zagotovilo za varen nakup. V splošnem velja, če imate možnost uporabite predplačniško kartico (z omejenimi sredstvi) ali pa tako, ki omogoča zgolj enkratno uporabo. Nekatere lažne trgovine omogočajo tudi plačilo po povzetju, ki pa žal ni garancija za varen nakup, saj se v paketih  praviloma nahajajo ponaredki slabše kakovosti; vračilo tovrstnih produktov pa je praktično nemogoče saj so naslovi in imena podjetji/pošiljateljev pogosto preprosto izmišljena. Ravno zato je še toliko bolj pomembno, da lažno trgovino prepoznamo še preden izvedemo plačilo.

Komentarji / 200

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. anja /

  Mene pa zanima kako lahko preverim internetno trgovino oziroma stran na kateri ponujajo frizersko opremo da ni lažna stran?
  Namreč gre za to internetno stran :http://www.salonshop.rs/
  Prosim za pomoč
  Hvala!
  Lp Anja

  1. Varni na internetu /

   Spletno trgovino lahko preverite s tema dvema orodjema: https://whois.domaintools.com/ in http://www.scamadviser.com/. Tukaj boste dobili podatke o domeni, ki so na javni: starost domene, podatke o registraciji, kontaktne podatke itd. Dostopni podatki razkrijejo, da je domena stara eno leto, podatki o registrarju so večidel skriti (naj bi se nahajal v Ekvadorju), spletna stran gostuje na strežniku v Nemčiji. Premalo podatkov, da bi sklepali o verodostojnosti. Zato morate preveriti vse dostopne informacije na spletni strani http://www.salonshop.rs. Trgovina ima svojo Facebook stran in tudi fizično lokacijo, kar načeloma pomeni, da gre za legitimni trgovino. Predlagamo, da jih pokličete po telefonu ali jim pišite na njihov e-naslov in izveste čim več informacij o načinu plačila, dostavi, pogojih vračila ipd. Na spletu poskušajte najti mnenja ostalih strank. Na podlagi komunikacije s prodajalcem presodite, če je vaš nakup varen. Zavedajte se pa, da poslujete s pravno osebo, ki se ne nahaja v Evropski uniji in vas pri tem ne ščiti naša potrošniška zakonodaja.

  2. Varni na internetu /

   Registrant domene bigboom.eu in upravljalec spletne trgovine BIGBOOM.eu, je podjetje AGRO LINDAU d.o.o. iz Lendave. Na spletni strani bigboom.eu nismo zasledili nobenih indikatorjev, ki bi morebiti nakazovali da gre v tem primeru za lažno spletno trgovino.

 2. Jani /

  kaj mislite na takšno pošto po nakupu:
  Dear Sir or Madam,
  Your order is successfully placed and paid.
  —————————————————————————————————————
  Ⅰ. Any questions about the shipment, please click ‘contact us’ on Merchant’s website: http://www.networxx-brandz.de or email to customerservicehhonline@gmail.com to consult with the merchant.
  Ⅱ. romsionstore will be shown on your billing statement.
  Ⅲ. The amount showing on your statement will be a bit different from the price on seller’s website according to the foreign exchange rate of the bank. You can contact the bank for more information. We appreciate your support and understanding.
  —————————————————————————————————————
  P.S.:
  The reference for this order is:
  The order date: 2016/12/22 3:48:06
  The order amount: EUR 83.4500
  The order No.: 1748762691762130
  —————————————————————————————————————
  Leave your feedback of bellow qustions, You might get $3 dollar reward.
  YOUR FEEDBACK IS: (Such as “AABB”)

  1.where did you get to know the shopping website?
  A. Facebook
  B. Google
  C. Twitter
  D. Or others_____
  2.The creditcard for shopping is belong to_____.
  A. Yourself
  B. Your Family
  C. Your friend
  D. Or others_____
  3.Your going online shopping browser is_____.
  A. Internet Explorer
  B. Chrome
  C. Firefox
  D. Safari
  E. Or others_____
  4.You going online shopping by_____.
  A. PC
  B. Tablet PC
  C. Mobile phone
  D. Or others_____

  Regards!

  1. varninainternetu /

   Tu gre za spletno trgovino iz Kitajske. Zelo verjetno vam bodo poslali kakšne poceni ponaredke, možnosti za reklamacijo pa praktično nimate. Če ste plačali s kreditno kartico bi vam svetovali, da jo v izogib morebitnim zlorabam čimprej prekličete.

 3. Maja /

  Pozdravljeni,

  zanima me, če sta spletni strani vidaxl.si in pohištvo.si varni za spletno nakupovanje. Obe imata slabi slovenski prevod.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Domena vidaxl.si je bila registrirana leta 2014 s strani Nizozemskega podjeta Haba Trading. Spletno trgovino imajo tudi na bolhi http://www.bolha.com/trgovina/vidaxl. Možnost plačila ponujajo tudi PayPal in TrustPay, kjer imate večje možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu.

   Domena pohistvo.si je bila registrirana leta 2014. Po preverjanju, naj bi s spletno stranjo upravljajo podjetje EUROTRADE1, trgovina in storitve, d.o.o., kjer fizične trgovine nimajo, izdelke pa potem po naročilu naročajo iz Poljske in Francije ter drugih EU držav. Ponujajo pa tudi možnost plačila ob prevzemu. Morda se za več informacij obrnete direktno na njih.
   Žal pa glede same kakovosti izdelkov, ki jih ponujajo, v obeh primerih, ne moremo presojati.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni.
   Domena heatherredman.co.uk je bila registrirana 8.8.2017. Dejstva kot so pomanjkanje kontaktnih podatkov, veliki popusti, brez varne https povezave, plačilo samo s kreditno kartico, domena je bila registrirana šele pred kratkim ipd., so indikatorji, ki kažejo, da gre v tem primeru zelo verjetno za lažno spletno stran oz. stran, ki prodaja ponaredke, najverjetneje z izvorom iz Kitajske.
   Zato vam v tem primeru nakup v tej spletni trgovini odsvetujemo.

 4. Janez /

  Pozdravljeni,

  pred kratkim sem dobil SMS “podjetja” Hallokupon (www. hallokupon .si – namenoma dajem presledke!) z reklamo, da lahko za 50% ceneje kupim vinjeto. Glede na to, da se na take reklame ne naročam, sem takoj pogledal kdo stoji za tem SMSom. Po pregledu imena podjetja v bazi http://www.whois.net sem prišel do sklepa, da je bila stran registrirana pri NEOSERV.si, kot source pa navaja Arnes.
  Zanima me, ali lahko Arnes to dejansko preveri, če je ta stran lažna in jo izbriše z DNS strežnika? Prav tako me zanima ali obstaja postopek, kako ugotoviti od kod jim moja telefonska številka (nisem v imeniku).

  Hvala. Lep pozdrav,
  Janez

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   Register za .si, ki je del Akademske in raziskovalne mreže Slovenija (ARNES), v skladu s Splošnimi pogoji za registracijo domen (https://www.register.si/wp-content/uploads/2016/08/splosni-pogoji.pdf) opravlja dejavnost registracije domen pod vrhnjo domeno .si. To pomeni, da Register vzdržuje podatkovno bazo domen. Medtem ko presoja zakonitosti spletne vsebine, ki se nahaja na .si domeni ni v pristojnosti registra. Umik vsebine lahko urejata ponudnik vsebine in ponudnik gostovanja, saj se spletne vsebine nahajajo na njihovih strežnikih.

  1. Varni na internetu /

   Več znakov na spletni strani kaže, da gre tu najverjetneje za spletno trgovino s poceni blagom z izvorom na Kitajskem. Nakup vam odsvetujemo.

 5. sandra kostrevc /

  Pozdravljeni,
  mene pa zanima ali je ta spletna stran http://www.jgszybowce.info (VITAWORLD – PREHRANSKI DODATKI npr. Houston encimi) varna za nakupe.
  Lp

  1. Varni na internetu /

   Poskus nakupa na omenjeni spletni strani vodi v spletno trgovino iherb.com. Več o izkušnjah drugih uporabnikov pri nakupu na tej spletni strani si lahko preberete na povezavah:
   https://www.sitejabber.com/reviews/iherb.com
   https://www.trustpilot.com/review/www.iherb.com

   Pred kakršnim koli nakupom vam svetujemo, da dobro preberete njihove pogoje poslovanja. O nakupu prehranskih dopolnil v nepreverjenih trgovinah namreč zelo pogosto opozarja tudi Zdravstveni inšpektorat RS, tako da se morebiti še pri njih pozanimate preden se odločite za nakup.

  1. Varni na internetu /

   Domena vapesourcing.com je bila registrirana v letu 2014, podatki o osebi, ki je domeno registrirala pa so zakriti. Na spletni strani imajo navedeno, da naj bi šlo za prodajalca iz Kitajske. Izkušnje drugih uporabnikov z dotično spletno trgovino, ki jih lahko zasledimo na spletu, so različne:
   https://www.e-cigarette-forum.com/threads/is-vapesourcing-com-safe.772173/
   https://www.resellerratings.com/store/Vapesourcing_com
   https://www.reddit.com/r/electronic_cigarette/comments/59k4a0/any_experience_with_vapesourcingcom/
   https://www.reviews.io/company-reviews/store/vapesourcing-com

   Spletna trgovina ponuja tudi plačilo preko Paypal-a, kjer so večje možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu. Žal pa o kakovosti izdelkov, ki jih ponujajo, ne morem presojati.
   Vsekakor pa previdnost pri spletnem nakupu ni nikoli odveč.

  1. Varni na internetu /

   Domena maintainedplaza.com je bila registrirana šele 19.1.2018. Glede na indikatorje, kot so pomanjkanje kontaktnih podatkov, veliki popusti, plačilo samo s kreditno kartico, spletna trgovina zbuja sum, da gre v tem primeru zelo verjetno za lažno spletno stran oz. najverjetneje stran, ki prodaja ponaredke, zelo verjetno z izvorom iz Kitajske. Zato bi vam nakup v omenjeni spletni trgovini odsvetovali.

  1. Varni na internetu /

   Domena bombshellsportswear.com je bila registirana že leta 2012. Spletna trgovina ponuja tudi plačilo preko Paypal-a in Amazon Pay, kjer so možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri nakupu večje.
   Žal pa ne moremo presojati o kakovosti izdelkov, ki jih ponujajo.

   Na spletu se tudi zasledi različna mnenja uporabnikov, ki so nakup opravili:
   https://ca.trustpilot.com/review/www.bombshellsportswear.com
   https://www.facebook.com/pg/BombshellSportswear/posts/

   Vsekakor previdnost pri spletnih nakupih ni nikoli odveč.

 6. Anja /

  Za spletno stran sem že ugotovila, da je lažna…vendar žal šele po opravljenem “nakupu”. Zanima me kaj storiti sedaj, poleg preklica kartice. Je potrebno stran kam prijaviti? Imam sploh kakšno možnost vračila denarja?

  Lp, Anja

  1. Varni na internetu /

   Na banki lahko podate finančno reklamacijo (t.i. chargeback zahtevek). Za več informacij povprašajte na banki. Nekaj o tem postopku si lahko preberete v članku:
   https://www.zurnal24.si/slovenija/vrnejo-vam-denar-a-to-vedo-le-redki-298071
   Žrtvam prevar sicer svetujemo tudi prijavo na lokalni policijski postaji, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj, vendar pa je zaradi države izvora storilca ter posledično zapletenih mednarodnih postopkih, izid pregona običajno zelo negotov.

  1. Varni na internetu /

   Lahko posredujete še povezavo do spletne strani?

  1. Varni na internetu /

   Kot kaže ste naleteli na še eno izmed mnogih spletnih trgovin, zelo verjetno z izvorom na Kitajskem. Če ste nakup opravili s kreditno kartico razmislite, ali bi jo bilo smiselno preventivno preklicati. Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni vredno zaupanja, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v neki zaupanja vredni trgovini. Na banki lahko podate tudi finančno reklamacijo (t.i. chargeback zahtevek). Za več informacij povprašajte na banki.
   Glede na naše dosedanje izkušnje s takšnimi trgovinami vam bodo najverjetneje nekaj poslali, vendar pa to zagotovo ne bo originalni izdelek, ampak bodisi ponaredek ali celo kaj čisto tretjega.

  1. Varni na internetu /

   Podjetje QANDIES LIMITED, ki je navedeno kot kontakt na spletni strani, po preverjanju obstaja https://beta.companieshouse.gov.uk/company/09121418, vendar velja opozoriti, da gre v tem primeru lahko tudi za zlorabo imena podjetja. Nudijo sicer plačilo preko PayPala, kjer je večja možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu. Si pa lahko izjave drugih uporabnikov o dotični spletni trgovini preberete na povezavh:
   https://www.trustpilot.com/review/comfybub.com
   https://community.babycenter.com/post/a69027457/comfy-bub

  1. Varni na internetu /

   Domena zshopslo.com ne vpliva posebnega zaupanja. Registracija domene je bila narejena šele pred kratkim, t.j. 15.1.2018. Omenjeno podjetje Z SHOP SLOVENIA s.r.o. po preverjanju sicer obstaja, kjer pa ni izključena možnost, da je ime podjetja lahko tudi zlorabljeno. Pogoji poslovanja niso navedeni, prav tako je pomanjkljiva vsebina v razdelku O nas (About us). Nakup v tej spletni trgovini bi vam odsvetovali.

 7. Katja /

  Pozdravljeni.
  Zanima me spletna trgovina haveoutlets.com. Enaki izdelki se prodajajo tudi v spletni trgovini sofa+. Pa se preko nekaj drugih. Vse “trgovine” so dosegljive samo ce jo kliknes direktno s fb-ja. Mislim, da je prevara, saj so ze cene same nenormalno nizke, poleg tega pa se ta cudna dosegljivost izkljucno preko fb. Mogoce se motim, res bi rada vas odgovor glede tega.
  Lp, Katja.

  1. Varni na internetu /

   Domena haveoutlets.com je bila registrirana šele pred kratkim, t.j. 12.6.2018, registrant domene pa prihaja iz Kitajske. Zelo nizke cen, brez kontaktnih podatkov, plačilo samo s kreditno kartico… so vse indikatorji, ki zbujajo sum na lažno spletno trgovino. Življenjska doba takšnih spletnih trgovin je običajno nekaj mesecev, pogosto se celo reklamirajo na večjih družbenih omrežjih, nato pa se enostavno preselijo na drugo domeno in tam nadaljujejo prodajo. Nakup vam tako v tej spletni trgovini odsvetujemo.

 8. ROBERT JENEŠ /

  http://www.softrebound.club
  Naročil superge, vendar po odtrganem denarju iz kartice razen povratnega emaila nimamo nicesar. Kaj mi je storiti

  1. Varni na internetu /

   Ker gre za trgovino izven EU, vas kot potrošnika žal ne ščiti nobena lokalna zakonodaja. Reklamacija je tako odvisna zgolj od prodajalca, v praksi pa se izkaže da prodajalci reklamacije nikoli ne upoštevajo.

   Če ste nakup opravili s kreditno kartico razmislite, ali bi jo bilo smiselno preventivno preklicati. Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni vredno zaupanja, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v neki zaupanja vredni trgovini. Na banki lahko podate tudi finančno reklamacijo (t.i. chargeback zahtevek). Za več informacij povprašajte na banki. Nekaj o tem postopku si lahko preberete v članku: https://www.zurnal24.si/slovenija/vrnejo-vam-denar-a-to-vedo-le-redki-298071

   Žrtvam prevar sicer svetujemo tudi prijavo na lokalni policijski postaji, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj, vendar pa je zaradi države izvora storilca ter posledično zapletenih mednarodnih postopkih, izid pregona običajno zelo negotov.

 9. barbara /

  Pozdravljeni.
  Zanima me spletna stran https://www.getfath.com/ če gre za prevaro , ker so mi cene določenih izdelokov nekam nizke, glede na našo ponudbo ki je večkratno dvigjnje.Poleg tega pa se ta cudna dosegljivost .
  Res bi rada vas odgovor glede tega.
  Če je varno kupiti izdelek ali ne.

  1. Varni na internetu /

   Domena getfath.com je bila registrirana šele pred kratkim, dne 29.10.2018, podatki o osebi, ki je domeno registrirala pa so zakriti. Glede na velike popuste, ki jih ponujajo, ter druge indikatorje kot so pomanjkanje kontaktnih podatkov, plačilo samo s kreditno kartico ali preko plačilnega sistema Western Union, ipd, gre v tem primeru najverjetneje za lažno spletno stran oz. stran, ki prodaja ponaredke, zelo verjetno z izvorom iz Kitajske. Nakup v tej spletni trgovini vam tako odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Preverili smo spletno trgovino celtictiger.ie. Domena je bila registrirana 25.11.2016. Kot je navedeno na spletni strani, je upravitelj le-te podjetje HHO FACTORY, Ltd, Irska,ki po preverjanju tudi obstaja. Osnovne informacije lahko preverite na https://portal.kyckr.com/home.aspx Spletna trgovina ponuja tudi plačilo preko Paypal-a, kjer imate večje možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu. Zato vam v primeru, da se odločite za nakup svetujemo, da izberete to možnost plačila. Za to spletno trgovino prav tako nismo prejeli še nobene prijave. Žal pa glede same kakovosti izdelkov, ki jih ponujajo, ne moremo presojati. Upam, da vam bo odgovor v pomoč, vsekakor pa previdnost pri spletnih nakupih ni nikoli odveč.

 10. Maja /

  Živjo,
  bigboom.eu, poznate? 🙂
  Hvala,
  Maja

  1. Varni na internetu /

   Registrant domene bigboom.eu in upravljalec spletne trgovine BIGBOOM.eu, je podjetje AGRO LINDAU d.o.o. iz Lendave. V skladu z navedbami na spletni strani, njihovimi pogoji uporabe ter možnimi načini plačila, ni razvidnih nobenih indikatorjev, ki bi morebiti nakazovali da gre tukaj za lažno spletno trgovino. Na podlagi naših ugotovitev vam nakupa v tej spletni trgovini tako ne odsvetujemo, se pa vseeno lahko pred nakupom, za več informacij o načinu plačila, dostavi, ipd., obrnete direktno na podjetje AGRO LINDAU d.o.o.(https://www.bigboom.eu/index.php?route=information/contact).

  1. Varni na internetu /

   Spletna stran pod domeno logopaedie-piflas.de ne vliva posebnega zaupanja. Dejstva kot so pomanjkljiva zaščita pri prenosu podatkov (SSL), pomanjkljivi kontaktni podatki, veliki popusti, ipd., so indikatorji, ki kažejo, da gre v tem primeru najverjetneje za lažno spletno stran oz. stran ki prodaja ponaredke, z izvorom iz Kitajske, zato vam nakup odsvetujemo.

   Takih trgovin, ki na zunaj izgledajo kot lokalne, dejansko pa gre za spletne trgovine iz Kitajske, je zadnje čase zelo veliko. Sama domena (.si, .eu, .de, .co.uk, .nl, ipd.) namreč ne zagotavlja izvora neke spletne trgovine, saj tako domeno lahko kupi kdorkoli.

 11. Roman /

  rad bi prijavil LAŽNO spletno trgovino saj sem opravil nakup od izdela ni ne duha ne sluha na emaile pa prav tako ne odgovarjajo ne kupujte na https://www.salomoneshops.com/

 12. Arijana /

  Zivjo,

  jaz imam tudi eno slabo izkusnjo,

  2 tedna nazaj sem preko spleta narocila superge in sicer na strani http://www.sepsport.com, placala preko Visa Electron in placilo je bilo uspesno izvedeno. Po tem, ko so mi poslali povratni email, da je placilo uspesno izvedeno in bo kmalu poslano preko DHL sem zacela dvomiti v verodostojnost strani. Preverila sem stran na scamadviser.com in ugotovila, da je stran sigurno lažna.

  Kam naj se obrnem po pomoč, kaj lahko naredim da dobim denar nazaj? Ali sploh lahko kaj naredim glede tega ali kar pustim vse skupaj in pozabim?

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni, čim prej se obrnite na vašo banko in podajte reklamacijo – (chargeback zahtevek).

 13. Mojca /

  Spoštovani,
  s pomočjo brskalnika sem našla spletno stran http://www.anjadaube.de, ki se ukvarja s spletno prodajo očal. Stran sem preverila na scanadviser.com, kjer menijo, da je stran 80% varna. Sama dvomim v to, saj stran nima navedenih kontaktnih podatkov, nima oznak za plačevanje, povezava ni varna (ne začne se z https://), domena je registrirana na Nizozemskem, nikjer ni podatkov o registraciji podjetja (naslov, davčna številka…), cene so sumljivo nizke, iskala sem mnenja kupcev vendar jih nisem našla. Tukaj je pe nekaj informacij s strani ipinfo.info:

  DNS Lookup

  IP Address: 165.231.102.204
  Geolocation: NL (Netherlands), 07, Noord-Holland, 1101 Amsterdam
  Reverse DNS entry: not found

  Domain Check
  Domain Name: anjadaube.de
  Top Level Domain: DE (Germany)

  Prosim za vaše mnenje ali je stran varna za opravljanje nakupov.

  Hvala in lepo pozdravljeni!

  1. Varni na internetu /

   Pomanjkljiva zaščita pri prenosu podatkov (SSL), pomanjkljivi kontaktni podatki, veliki popusti, ipd., kažejo na to, da gre v tem primeru za lažno spletno trgovino.
   Sama domena, v tem primeru .de, ne zagotavlja izvora neke spletne trgovine, saj tako domeno lahko kupi kdorkoli.
   Nakup v tej spletni trgovini vam tako močno odsvetujemo.

 14. Alenka /

  Mene pa zanima kako je s spletno trgovino jot.si? Nimajo nobenega naslova, telefonske…hvala.

  1. Varni na internetu /

   V primeru spletne trgovine jot.si, gre zelo verjetno za lažno spletno trgovino z izvorom iz Kitajske.

   Takih trgovin, ki na zunaj izgledajo kot lokalne, dejansko pa gre za spletne trgovine iz Kitajske, je zadnje čase zelo veliko. Sama domena (.com, .si, .eu, .de, .co.uk, .nl, ipd.) namreč ne zagotavlja izvora neke spletne trgovine, saj tako domeno lahko kupi kdorkoli.

   Dejstva, kot so pomanjkanje kontaktnih podatkov, veliki popusti, brezplačni el. naslov podan pri registraciji domene, ipd., so vse indici, ki zbujajo sum, da gre za lažno spletno stran oz. najverjetneje stran, ki prodaja ponaredke, zato vam nakup v tej spletni trgovini odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Pregled spletne strani in vseh javno dostopnih podatkov v zvezi z domeno crimelondon.com ni pokazal nobenih indikatorjev, ki bi nakazovali, da gre v tem primeru za lažno spletno trgovino.
   Več o izkušnjah drugih uporabnikov s to spletno trgovino si lahko preberete na https://www.trustpilot.com/review/crimelondon.com .

   Spletna trgovina ponuja tudi plačilo preko Paypal-a, kjer imate večje možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu. V primeru, da se odločite za nakup, vam svetujemo izbiro te možnosti plačila.

 15. Blaž /

  Zanima me kako je s spletno trgovino https://shopzone.si/. Je ta stran resnična in varna?

  hvala za odgovor in lp

  1. Varni na internetu /

   Kot upravitelj spletnega mesta shopzone.si je navedeno podjetje Xelio LLC iz ZDA, katero je bilo ustanovljeno 8.2.2017:
   https://icis.corp.delaware.gov/Ecorp/EntitySearch/NameSearch.aspx (v polje Entitiy Name vpišite ime podjetja).

   Spletna trgovina ponuja tudi precej varno možnost plačila po povzetju. Če se odločite za nakup, vam svetujemo izbiro tega načina plačila, saj imate v tem primeru možnost, da se s kupljenim izdelkom seznanite.
   Ponujajo tudi 14 dnevno možnost vračila blaga, na naslov podjetja HILDING, prodaja in proizvodnja, d.o.o. iz Ljubljane. Podjetje lahko z davčno številko SI 46617256 (če izberete Member State: SI-Slovenija) preverite tudi na spletni strani Evropske komisije: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/?locale=sl

 16. Mojca /

  Lep pozdrav

  na srečo sem pravočasno opazila, da je stran
  https://www.bootershop.club/ GOLJUFIVA, FAKE IN PREVARANTSKA!! Zato pozor.
  zadevo sem prijavila policiji.
  Se da storiti še kaj?

  Hvala in lep dan,
  Mojca

  Lp,Mojca

  1. Varni na internetu /

   Ob prijavi primera na policijski postaji, vsem uporabnikom, ki so nakup v tovrstnih lažnih spletnih trgovinah opravili s kreditno kartico, svetujemo preventivni preklic le-te. Možnost, da pride do zlorabe podatkov kreditne kartice je namreč precej višja kot pri nakupu v neki zaupanja vredni trgovini.
   Na banki se lahko pozanimajo tudi o možnosti finančne reklamacije (t.i. chargeback zahtevek).

  1. Varni na internetu /

   Veliki popusti, pomanjkanje kontaktnih podatkov, ipd. ne vlivajo nekega posebnega zaupanja v spletno trgovino na domeni yoyoyoyoga.com. Izvedbo nakupa v tej trgovini vam tako odsvetujemo.
   Stran sicer gostuje pri ponudniku platforme za el. poslovanje spletnih trgovin Shopify in omogoča plačilo tudi preko Paypal-a, kjer imate večje možnosti vračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu. Čeprav svetujemo, da nakup opravite v kateri bolj znani in preverjeni spletni trgovini, vam v primeru, da se vseeno odločite za nakup v tej trgovini priporočamo, da izberete možnost plačila preko PayPal. Nekaj mnenj o tej spletni trgovini pa je dosegljivih tudi na:
   https://www.facebook.com/pg/Yoyoyoyoga-2235552833121754/community/?ref=page_internal

   Vsekakor pa bi vas radi opozorili, da ker gre za trgovino izven EU, vas kot potrošnika žal ne ščiti nobena lokalna zakonodaja. V njihovih “Pogojih uporabe” je navedeno:
   “These Terms of Service and any separate agreements whereby we provide you Services shall be governed by and construed in accordance with the laws of Hong Kong.”

  1. Varni na internetu /

   Na spletni strani ni prav nobenih podatkov o podjetju, ki upravlja s spletno trgovino. Nakup vam odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Wish.com je spletna tržnica, ki članom omogoča nakup različnih izdelkov pozelo nizkih cenah, večina od kitajskih prodajalcev. Več o tem si lahko preberete na povezavi: https://www.highya.com/wish-com-reviews

   Glede same kakovosti izdelkov, ki jih ponujajo, ne moremo presojati. Več o izkušnjah drugih uporabnikov pri nakupih na wish.com si lahko preberete tudi na povezavah:
   https://www.quora.com/Is-it-safe-to-shop-from-wish-com
   https://www.sitejabber.com/reviews/www.wish.com

   Za plačilo lahko uporabite različna plačilna sredstva, med njimi tudiPayPal (https://www.wish.com/help), kjer imate večje možnostivračila denarja v primeru zapleta pri dobavi oz. naročilu.

 17. Staša /

  Pozdravljeni,

  spletna trgovina: http://www.elporvenir3.com ponuja poceni Camper obutev. Sumljiva mi je, ker ni nikjer naveden sedež trgovine, nima FB strani, zelo velika količina posameznega artikla na zalogi (preko 1000 kosov)… Ima morda kdo izkušnje z navedeno trgovino oz. ali se tudi vam zdi, da gre samo za kuliso?

  Staša

  1. Varni na internetu /

   Na spletni strani pod domeno elporvenir3.com je moč zaslediti več indikatorjev (pomanjkanje kontaktnih podatkov, veliki popusti, brez varne https povezave, …), ki kažejo, da gre v tem primeru za lažno spletno trgovino oz. stran, ki prodaja ponaredke, zelo verjetno z izvorom iz Kitajske. Nakup v tej spletni trgovini vam tako odsvetujemo.

 18. Nina /

  Pozdravljeni, zanima me verodostojnost spletne strani premiumxl.si. Rada bi narocila jedilnico pa se bi prej raje prepricala, da ni prevara.

  1. Varni na internetu /

   Načeloma je videti, da gre za legitimno trgovino (ni očitnih znakov, ki bi kazali, da gre za prevaro). Vseeno svetujemo previdnost in preverbo na spletu (ocenjevalni portali, recenzije ipd.) – npr: https://de.trustpilot.com/review/www.premiumxl.de

  1. Varni na internetu /

   Pomanjkanje kontaktnih podatkov, veliki popusti, starost domene, ipd., so vse indici, ki zbujajo sum, da gre v primeru dreamactual.com za lažno spletno stran oz. najverjetneje stran, ki prodaja ponaredke.
   Nakup vam odsvetujemo.

 19. Uroš /

  Pozdravljeni!

  Imam težavo s spletnim nakupom iz druge države. Po opravljenem nakupu in transakciji naj bi ponudnik oz. spletna trgovina https://www.bargainbroslimited.com/ poslala paket v Slovenijo z https://www.acexpresslogs.com/ dobil sem track number, kjer piše, da je paket v Sloveniji zadržan na carini s strani ponudnika , sedaj spletna trgovina preko maila zahteva dodatno plačilo za sprostitev paketa in dostavo na dom.

  1. Varni na internetu /

   Kakor ste že najbrž sami ugotovili gre žal za prevaro. Že pri spletni trgovini več indikatorjev nakazuje, da je le-ta lažna (starost domene, lokacija, sumljivi kontaktni podatki – kljub GB naslovu je ta zelo neverodostojen; najbrž je zgolj naključje, da ima poslopje podoben napis (ob času nastanka slike na Google street view)). Podobno velja za neobstoječe logistično podjetje (domena je npr. registrirana 9.10.19).
   Svetujemo vam, da komunikacijo s storilci prekinete in sredstva za morebitne dodatne “carinske stroške” ali podobne izmišljene dajatve nikakor ne nakazujete.

   Več informacij o tovrstnih prevarah (ter tudi seznam lažnih logističnih podjetji): https://www.stop419scams.com/viewtopic.php?f=10&t=5252

   Če ste nakup opravili s kreditno kartico razmislite, ali bi jo bilo smiselno preventivno preklicati. Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni vredno zaupanja, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v neki zaupanja vredni trgovini. Na banki lahko podate tudi finančno reklamacijo (t.i. chargeback zahtevek). Za več informacij povprašajte na banki. Nekaj o tem postopku si lahko preberete v članku: https://www.zurnal24.si/slovenija/vrnejo-vam-denar-a-to-vedo-le-redki-298071

   Žrtvam prevar sicer svetujemo tudi prijavo na lokalni policijski postaji, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj, vendar pa je zaradi države izvora storilca ter posledično zapletenih mednarodnih postopkih, izid pregona običajno zelo negotov.

  1. Varni na internetu /

   Pomanjkanje kontaktnih podatkov (generični kontakti), veliki popusti, starost domene (marec 2019), ipd., so vse indici, ki zbujajo sum, da gre v primeru aquafiretech.com za lažno spletno stran oz. najverjetneje stran, ki prodaja ponaredke.
   Nakup vam odsvetujemo.

 20. Mitja /

  Pozdravljeni,

  mene zanima ali je ta spletna trgovina https://punkufer.si varna?

  Hvala in lep pozdrav

  1. Varni na internetu /

   Kot kaže gre za legitimno trgovino s sedežem na Ptuju (kontaktni podatki, domena, ajpes). Kakšne so pa dejanske izkušnje uporabnikov z nakupovanjem v omenjeni trgovini; teh podatkov pa mi nimamo.

 21. Jaka /

  Pozdravljeni. Zanima me ali je spletna stran https://shopland.si/ varna za nakupe. Namreč imajo precej izdelkov z zelo nizko ceno.
  Hvala in lep pozdrav.

  1. Varni na internetu /

   Tu ne gre kategorijo lažnih spletnih trgovin, ki jih pri nas običajno obravnavamo. Podatki na strani kažejo na to, da za njo stoji podjetje Leoper d.o.o. To podjetje je omenjeno tako v pogojih poslovanja, poleg tega pa je v primeru plačila po predračunu znesek potrebno nakazati na bančni račun tega podjetja. Kakšen pa je poslovni model ter zakaj so cene izdelkov tako nizke, pa ne moremo presojati.

 22. Ninca /

  Pozdravljeni,
  2 dni nazaj sem zelo hitro zagnala h nakupu lego setov na strani http://du.ontrys.com
  Zdaj 8mam slabo vest, da nisem bolj premislila o nakupu saj so seti res poceni.
  Lahko preverite ali ta stran fake in bom ob denar in tudi lego ne bom dobila

  1. Varni na internetu /

   Pomanjkanje kontaktnih podatkov (generični kontakti – za naslov so celo “podtaknili” naslov fizične legitimne Lego trgovine v Brighton-u), veliki popusti, starost domene (4.november 2019!), ipd., so vse indici, ki zbujajo sum, da gre v primeru du.ontrys.com za lažno spletno stran oz. najverjetneje stran, ki prodaja ponaredke. Nakup odsvetujemo. Glede na to, da ste nakup že opravili in to s kreditno kartico (?) razmislite, ali bi jo bilo smiselno preventivno preklicati. Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni vredno zaupanja, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v neki zaupanja vredni trgovini. Na banki lahko podate tudi finančno reklamacijo (t.i. chargeback zahtevek). Za več informacij povprašajte na banki. Nekaj o tem postopku si lahko preberete v članku: https://www.zurnal24.si/slovenija/vrnejo-vam-denar-a-to-vedo-le-redki-298071

 23. Nina /

  Pozdravljeni, konec oktobra sem naročila izdelek na spletni trgovini: https://www.atrgovina.com/

  Po predračunu sem žal izdelek tudi plačala, vendar o izdelku ne duha ne sluha, na poslane maile se nihče ne odziva kot tudi na telefonsko številko.

  Kakšne so vaše izkušnje s to spletno trgovino?

  Hvala
  Nina

  1. Varni na internetu /

   Nimamo nobenih konkretnih izkušenj z omenjeno trgovino. Tu ne gre kategorijo lažnih spletnih trgovin, ki jih pri nas običajno obravnavamo. Podatki na strani kažejo na to, da za njo stoji podjetje Asplet d.o.o. To podjetje je omenjeno tako v pogojih poslovanja, poleg tega pa je v primeru plačila po predračunu znesek potrebno nakazati na bančni račun tega podjetja. Za podjetja (in težave/nepravilnosti pri poslovanju z njimi) locirana v Sloveniji je pristojen Tržni inšpektorat RS, tako da najbolje, da se obrnete na njih.

   Lep pozdrav

  2. Marija /

   Tudi jaz sem naročila konec oktobra in plačala, vendar do danes nisem dobila nič. Ne javijo se ne na telefon, mail, v Domžalah imajo pa samo poštni nabiralnik.
   lp

 24. Marija /

  Po novem letu sem jih spet kontaktirala preko maila in uspela, denar so mi vrnili.
  lp Marija

  1. Varni na internetu /

   Pregled spletne trgovine na domeni interzapas.com je pokazal, da gre v tem primeru najverjetneje za lažno trgovino oz. trgovino s ponaredki.
   Nakup v tej spletni trgovini vam odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Predmetna trgovina ne spada v kategorijo lažnih spletnih trgovin, ki jih pri nas običajno obravnavamo. Podatki na strani (https://www.vivre.si/legal) kažejo na to, da za njo stoji podjetje Vivre Deco iz Romunije. Na spletu je je možno najti precej indicev, da gre za resnično/legitimno podjetje. O poslovni praksi/modelu ter o izkušnjah kupcev pri nakupovanju v predmetni spletni trgovini, pa mi ne moremo soditi.

  2. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   podatki na strani kažejo, da gre za romunsko podjetje (https://www.vivre.si/legal). V primeru reševanja potrošniških sporov vas tako ščiti enotna evropska zakonodaja, po pomoč in nasvet v primeru morebitnih težav pa se lahko obrnete na Evropski potrošniški center (https://www.epc.si/).
   Prijazen pozdrav

 25. Varni na internetu /

  Gre za lažno trgovino. Nakup močno odsvetujemo.

 26. Karmen /

  Pozdravljeni,
  zanima me glede soletne strani paketko.si. Glede na to, da imajo zelo nizke cene me zanima ali je ta spletna stran varna za nakup sedeznega stola?

  Hvala, lp

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   podatki o podjetju (https://www.paketko.si/o-nas) kažejo, da gre za slovensko podjetje, ki je zavezano k spoštovanju slovenske potrošniške zakonodaje, ki ščiti vas kot kupca. V primeru morebitnih kršitev (npr. nedostava/nepravočasna dostava blaga) se lahko obrnete na Tržni inšpektorat, ki je pristojna institucija za reševanje potrošniških sporov. Presoja je prepuščena vam, kot rečeno, v primeru težav pri nakupu se lahko obrnete na Tržni inšpektorat.
   Prijazen pozdrav

  2. Varni na internetu /

   Pozdravljeni. Tu gre za legitimno spletno trgovino.

 27. Claudia Basta /

  Zanima me ali je navedena spletna trgovina resnicna? Trgovina se imenuje e-tec.at
  Problem je da sem nakazala denar in v istem trenutku se je narocilo zbirsalo kot da ni bilo nic naroceno, denar pa se je prenesel iz predplacniske kartice takoj.
  Hvala

  1. Varni na internetu /

   Spletna trgovina izgleda biti povsem legitimna. Predlagam, da jih kontaktirate in se pozanimate glede naročila.

  1. Varni na internetu /

   Glede na: https://www.kupi-hitro.si/o-nas/ za spletno trgovino stoji podjetje Pju d.o.o in ne sodi v kategorijo lažnih trgovin; za vse morebitne nadaljne spore je tako pristojen Tržni inšpektorat RS.

 28. Teja /

  Pozdravljeni,

  Mene zanima spletna stran http://www.lilu.si
  Je spletna stran resnicna ali ne?
  Hvala ze v naprej za odgovor!
  Hvala in lp

  1. Varni na internetu /

   Glede na https://lilu.si/pages/splosni-pogoji za spletno trgovino stoji podjetje MI6 Marketing Intelligence d.o.o.in ne sodi v kategorijo lažnih trgovin; za vse morebitne nadaljne spore je tako pristojen Tržni inšpektorat RS.

 29. Monika Car /

  Pozdravljeni
  Mene pa zanima kako je glede tega… Spletna stran ki se ukvarja z zvočniki itd. Tel številka ki je na njihovi strani… Je gospod reku da bo dostavil izdelek
  Ob prevzemu je rekel to bo prijatelska cena.. Račun pošljem pa po pošti za garancijo… Nakupa sta bila 2, računa seveda nismo dobili… En zvočnik niti ne dela.. Kaj storiti? V tem primeru nasankamo verjetno tudi mi ker smo prevzeli brez računa in slepo verjeli da pride po pošti?

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   svetujemo vam, da se obrnete na Tržni Inšpektorat RS, ki je pristojen za reševanje potrošniških sporov za slovenska podjetja.
   Lep pozdrav

 30. Marko /

  Pozdravljeni.

  Zanima me varnost nakupa na spletni strani: https://punkufer.si
  Ker vidim, da imajo še hrvaško stran: https://www.punkufer.com me zanima, če je slučajno to kakšna veriga teh trgovin z neznanim izvorom.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni, na spletni strani so navedeni vsi podatki o podjetju, ki ima sedež v Sloveniji, na razpolago so različna plačilna sredstva, med drugim tudi PayPal, na kratko – spletna trgovina ne vzbujanobenih znakov nezaupanja. V primeru potrošniških težav (roki dobave itd.) pa je pristojen Tržni inšpektorat RS.
   Lep pozdrav

 31. oblak aktivna oblačila d.o.o. /

  ob iskanju oblačil oblak se med slikami na googlu najdejo slike s povezavo do neke spletne trgovine z prenizkimi cenami in je lažna. Sicer že na prvi pogled vemo da nekaj ni vredu glede na samo obliko spletne trgovine ampak vseeno. Poleg naših oblačil prodajajo tudi oblačila drugih znamk.
  https://si.bestonline2020.net/category?name=%C5%A1portna%20obla%C4%8Dila%20oblak
  Lp. Ožbej

 32. VERA /

  Zanima me ali je spletna stran https://www.differenta.si/ varna za nakup. Nikjer namreč ne najdem njihove registracije.
  Hvala in lp, Vera

  1. Varni na internetu /

   https://www.differenta.si/i/pogoji-in-dolocila/c/pogoji-in-dolocila – Za spletno stranjo naj bi stalo podjetje Different Fashion s.r.o. s sedežem v Češki republiki. Načeloma tako ni videti, da bi bila predmetna spletna stran lažna oz. sodila v krog t.i. lažnih kitajskih trgovin, ki jih običajno obravnavamo. O poslovni praksi ter izkušnjah kupcev pa mi ne moremo soditi.

 33. neverhood /

  Mene pa zanima kako legitimna je spletna stran:
  https://si.myworld.com/sl-si/
  Primer: ogledujem si nadomestno glavo za brivnik, ki je pri njih najbolj ugodna…
  Lp

  1. Varni na internetu /

   https://si.myworld.com/sl-si/terms-of-use – spletna stran ima kot kaže naveden kontakt (podjetje) v Sloveniji; priporočamo vam, da jih kontaktirate neposredno. O poslovni praksi/politiki ter morebitnih izkušnjah kupcev pa mi ne moremo soditi.

  1. Varni na internetu /

   Predmetna trgovina izpolnjuje vse znake lažne trgovine (domena, lokacija, zaloge, manjko kontaktov, uporaba tujega slikovnega gradiva). Nakup posledično odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Predmetna trgovina izpolnjuje vse znake lažne trgovine (domena, lokacija, zaloge, manjko kontaktov, uporaba tujega slikovnega gradiva). Nakup posledično odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Gre za lažno trgovino, nakup močno odsvetujemo.

 34. marija domnik /

  Pri Wolfyshop sem naročila pametn uro Chycet Premium 13 .dec 2020 , ter jo ta isti dan tudi plačala . Na kar sem dobila povratno sporočilo od MegaRakun.si , da se zahvaljujejo za nakup , 15.12.2020 sem res dobila uro ( brez računa ) in ker možu ni bila všeč sem jo hotela vrniti prodajalcu , na kar mi je ta sporočil , da ni možno, ker podjetje od 16.12.2020 ne obstaja več. Tudi vse spletne strani so izbrisane . Čudo !

 35. Rok /

  Pozdravljeni,
  na spletni strani https://www.currysoutlet.com sem naročil televizijo. Približno mesec dni nazaj, plačal sem z mastercard. Dobil sem samo povratni mail, da je naročilo oddano, potem pa nič več. Tako, da dvomim, če bo kdaj prispela.
  Tako, da opozorilo vsem, če bi koga zamikalo da bi kaj naročil.
  Če imate kakšne izkušnje s to stranjo, bom vesel odgovora.
  Hvala,
  Rok

  1. Varni na internetu /

   Izkušenj nimamo, gre pa kot kaže za še eno lažno spletno stran (domena je reg. 26.11.20, podatkov oz. informacij o podjetju ni, kontaktov tudi ne). Nakup v predmetni trgovini močno odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Tako je. Gre za lažno stran.

 36. Miranda /

  Pozdravljeni, cca dva meseca nazaj sem iskala znano blagovno znamko, pa se mi je odprla tale stran:
  https://si.sale2021.net/category?name=%C5%BEenski%20pulover%20online

  niti pomislila nisem da gre za prevaro, pac pa, glede na to, da je slo za rocno pleten pulover, da gre za izdelek , “second hand” podobni kot se dobijo na Bolhi…
  Placala cca 35 evrov/paypal, blaga pa nikoli prejela…
  Razen poduka za drugic, je mozno, da ta denar dobim nazaj. In c,e kako?
  Hvala,lp

 37. Goran /

  Mene pa zanima kako lahko preverim internetno trgovino oziroma stran na kateri ponujajo oblacila in obutev da ni lažna stran?

  https://gomez.si

  rabim pomoc, havala lepo in lp, Goran

  1. Varni na internetu /

   Ta spletna trgovina nima nekih očitnih znakov lažnih spletnih trgovin. Za njo stoji podjetje iz Poljske.

 38. Saša /

  Stran si.stores2021.com? Lažna ali varna ?
  Hvala.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   prejeli smo številne pritožbe kupcev, ki blaga niso prejeli, prav tako so prisotni znaki, ki kažejo, da gre za lažno trgovino oz. trgovino s cenenimi ponaredki (v vsakem primeru ne boste prejeli prikazanega blaga). Nakup seveda močno odsvetujemo, končna odločitev in odgovornost za nakup pa je v vaših rokah.
   Lep pozdrav

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   prejeli smo številne pritožbe kupcev, ki blaga niso prejeli, prav tako so prisotni znaki, ki kažejo, da gre za lažno trgovino oz. trgovino s cenenimi ponaredki (v vsakem primeru ne boste prejeli prikazanega blaga). Nakup seveda močno odsvetujemo, končna odločitev in odgovornost za nakup pa je v vaših rokah.
   Lep pozdrav

 39. Katarina /

  Pozdravljeni.
  Zanima me ali ste seznanjeni z ev. prevaro pri spletnem nakupovanju na strani andelco.si.
  Paket (bunda) namreč niso dostavili, več kot 40 dni po vplačilu..
  Hvala, lep pozdrav

  1. Varni na internetu /

   Glede na podatke na strani https://andelco.si/ko-smo-mi/ za spletno stranjo stoji ATELI s.r.o. Moravská 854/2, 312 00 Plzeň, Češka republika in kot taka ne sodi v kategorijo lažni spletnih trgovin, ki jih običajno obravnavamo. Priporočamo vam, da se za pomoč obrnete na Evropski potrošniški center (www.epc.si).

 40. Jože /

  Spoštovani prosim če lahko preverite ali je spletna stran oziroma spletna trgovina varna.

  https://www.spincute.com

  Hvala za vaše strokovno mnenje.

  1. Varni na internetu /

   Zaradi omejenih kadrovskih resursov in preobilice ostalih zadolžitev žal ne moremo preveriti in podati mnenje za vsako posredovano potencialno lažno trgovino. Iz tovrstnih razlogov smo skozi čas pripravili nabor navodil in vodičev kjer lahko v prihodnje sami preverite kateri so najbolj prepoznavni znaki lažne spletne trgovine:
   https://vni.si/knjiznica/kaj-je-zadaj-3-lazna-spletna-trgovina/
   https://vni.si/noro-poceni-noro-sumljivo/
   https://vni.si/article/lazne-spletne-trgovine/
   https://vni.si/ponaredek-vas-lahko-drago-stane/
   https://vni.si/poceni-ceneje-prevara/

  1. Varni na internetu /

   Zaradi omejenih kadrovskih resursov in preobilice ostalih zadolžitev žal ne moremo preveriti in podati mnenje za vsako posredovano potencialno lažno trgovino. Iz tovrstnih razlogov smo skozi čas pripravili nabor navodil in vodičev kjer lahko v prihodnje sami preverite kateri so najbolj prepoznavni znaki lažne spletne trgovine:
   https://vni.si/knjiznica/kaj-je-zadaj-3-lazna-spletna-trgovina/
   https://vni.si/noro-poceni-noro-sumljivo/
   https://vni.si/article/lazne-spletne-trgovine/
   https://vni.si/ponaredek-vas-lahko-drago-stane/
   https://vni.si/poceni-ceneje-prevara/

 41. darja /

  Pozdravljeni,
  Že konec lanskega leta sem naročila nekaj stvari na spletni strani https://www.apakpop.com/ . Na prvi pogled je vse delovalo ok.
  Kljub temu da imajo navedeno, da se artikel odpošlje v 15 dni je od naročila minilo že več kot dva meseca, v pregledu statusa naročila pa še vedno kaže, da pošiljka čaka na pošiljanje. Pisala sem jim na naveden mail vendar nobenega odgovora.
  Gre za lažno stran? Obstaja kakšen način, da lahko dobim povrnjen denar? Hvala za odgovor.

  1. Varni na internetu /

   Ali je varna ali ne, tega ne moremo potrditi. Gotovo pa je, da kaže zelo sumljive znake: manjko kontaktov, zaloge, cene, nič pravnih informacij ipd. Nakup posledično odsvetujemo.

 42. Alja /

  Spoštovani, 24. 01. 2021 sem prek ponudnika na spletu [Silkbers.com], opravila nakup v višini 92,98€, naročenega blaga pa ni od nikjer, pa tudi trgovec se na moja povpraševanja ne odziva, kar me je pričelo skrbeti, saj je bilo plačano s kreditno katico, pa niti ne vem, ali je zdaj kreditna kartica sploh varna.
  Hvala za odgovor.
  Alja

  1. Varni na internetu /

   Najbolje da kontaktirate banko in jih vprašate glede možnosti za preklic kartice. Hkrati pa še vložite finančno reklamacijo.

 43. Martin /

  Pozdravljeni,
  Odkril sem spletno trgovino z kar ugodnimi cenami, ter se pregledal domeno, kjer piše da iz tega ip naslova je hostanih 86 spletnih strani, zato predvidevam da je trgovina prevara.
  Bi mogoče lahko potrdili teorijo?
  Lp, Martin

  1. Varni na internetu /

   To, da na se ip naslovu gostuje večje število spletnih strani ni nič nenavadnega (tako namreč deluje t.i. “shared hosting”, spletne strani si delijo prostor, ip naslov, včasih tudi podatkovne baze). Indikatorji za lažne trgovine so: starost domene, manjko kontaktov (preverljiv naslov ipd., uporaba npr. generičnih kontaktov, el. naslovov ponudnikov brezplačnih storitev), stanje zalog …

 44. Janja /

  Pozdravljeni, pred časom sem na spletni strani http://www.factory2021.ru opravila naročilo, ga plačala. Naročilo pa ni prišlo. Čez čas, ko sem šla preveriti na to stran, na koga se lahko v takšnem primeru obrnem, ta spletna stran več ni obstajala. Sedaj, po nekem času je ponovno videna, a z drugačno izbiro izdelkov. Je kakšna možnost, da dobim vrnjen denar? Plačala sem s PayPalom.
  LP, Janja

  1. Varni na internetu /

   V tem primeru gre za identično spletno stran, kot jih opisujemo na naši Facebook strani, le da je ta sedaj dosegljiva na novi domeni t.j. sioutlet2021.ru:
   https://www.facebook.com/varninainternetu/posts/4764213626982865
   https://www.facebook.com/varninainternetu/posts/4652199861517576
   https://www.facebook.com/varninainternetu/posts/4632061050198124
   https://www.facebook.com/varninainternetu/posts/4864070230330537
   Izvedbo nakupa v tej spletni trgovini vam močno odsvetujemo.

  1. Varni na internetu /

   Žal gre v konkretnem primeru za lažno trgovino.

  1. Varni na internetu /

   Gre za prevaro! Nakup v predmetni lažni trgovini tako močno odsvetujemo.

 45. atasche /

  kaj menite o tej strani: lekarnaslovenija24.com

 46. Gorazd /

  Ravnokar kupujem čevlje za gorski tek in sem naletel na spletno stran, ki ponuja firmo La sportiva. http://www.lasportivacevlji.com. Glede na ugodno varianto je stran zelo sumljiva, da imajo na voljo vse številke. Lahko preverite, ali gre za lažno stran.
  Gorazd

  1. Varni na internetu /

   V obeh primerih gre za spletno trgovino brez konkretnih podatkov o podjetju ali pa so ti prikriti, poleg tega sta bili domeni registirani pred manj kot 2 tednoma. Nakup vam odsvetujemo.

 47. Pinkica /

  Zanima me kako je spletno stranjo:
  https://www.viagogo.com/

  Kupila sem vstopnico za festival, katera je bila ze uporabljena.
  Kaj v tem primeru?hvala

 48. Ursa /

  Pozdravljeni,
  Zanima me, kako lahko preverim, ali na straneh koku.si in zivada.si ne prodajajo ponaredkov. Trgovina zivada.cz in koku.sk sta sicer certificirani, zivada je ima APEK certifikat, v opisih delovanja pa take slovnične napake, da res ne vem, kaj naj si mislim.
  Hvala za odgovor, Urša

 49. Jasna /

  Vljudno prosim za preveritev spletne strani https://www.slovenijacevljishop.com/login.html . Deluje kot prevara, prav tako nismo dobili izdelka, niti vračila denarja. Ker pa je bilo plačano z Mastercard me zanima, ali obstaja kakšna možnost vračila denarja s strani banke?
  Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
  Jasna

 50. Nino /

  Zdravo.
  Naročil sem izdelek preko spletne trgovine https://marketshop-si.com.
  Z izdelkom nisem zadovoljen in bi ga rad vrnil.
  Stran več ni dosegljiva, e-pošta se avtomatsko zavrača.
  Kako postopati v takih primerih?

  Hvala in lep pozdrav,
  Nino

 51. Jože /

  Vljudno prosim za preveritev spletne strani https://www.merrelloutletslovenija.com/. Deluje kot prevara, pri zaključku plačila te prenese na čist drugo spletno stran.
  Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
  Jože

 52. Nataša /

  Opozarjam vse, da naj ne naročajo artiklov na spletni strani https://www.jordansslovenjia.com/, ker je lažna. Po enem mesecu ni naročenih artiklov, ne deluje pa niti elektronska pošta, saj je povratno sporočilo, da ni mogoče najti domene. Plačala sem z bančno kartico Mastercard, za znesek 150,00 EUR pa ni bilo potrebno spletnega nakupa potrditi v spletni banki, kar je bil prvi znak, da nekaj ni v redu. Kartico sem takoj preklicala. Vljudno prosim za predlog, na kak način naj opozorim ljudi, da ne bi nasedli tej spletni strani. Hvala.

 53. Jernej /

  Pozdravljeni,
  prosim preverite spletno stran Timberlandslovenija.si. Vse izgleda povsem legitimno. Enkrat je na strani omenjeno podjetje timberlandslovenija.si d.o.o. Na e-bonitah ne bostaja nobeno podjetje s tem imenom. Plačilo na spletni strani je možno le s kreditno kartico. Edini naslov, ki je naveden, je naslov podjetja Mass d.o.o. Predstavniki tega podjetja pa pravijo, da to podjetje pri njih ni prijavljeno.

  Mislim, da gre za prevaro!

 54. jernej /

  Zanima me ali je spletna aplikacija za nakup oblačil prevara. Vogrin.

 55. Slobodan /

  dober večer, naročil sem Pred kratkim sem naročil superge na https://gomez.si/si/home_men Zanima me, ali je spletno mesto zakonito. Hitro potrebujem odgovor. Hvala.

 56. Sašo /

  Pumaslovenija.com ce je ta spletna stran varna za nakup ali za to stranjo stojijo prevaranti

 57. Saša /

  Lp.zanima me ali je iaatlle.com trgovina varna.hvala za odgovor

  1. Varni na internetu /

   Komentarji niso namenjeni obravnavam konkretnih težav, zato vas usmerjamo, da s pomočjo iskalnika na strani poiščete odgovor na vaše vprašanje. Na našem portalu je zbranih že več kot 500 opozoril in obravnavanih prevar, zato vnesite v iskalnik ključno besedo za vašo težavo. Če ne boste ustreznega pojasnila, lahko vaše vprašanje naslovite na naslov cert@cert.si.

 58. Nina /

  Pozdravljeni, ali tale spletna trgovina zares obstaja: https://www.sorelslovenia.com/. Namreč tukaj sem opravila spletni nakup, vendar me je potem zmotila sumljiva transakcija. Nakupa sicer ne morem več preklicati, tudi nisem dobila nobenega potrdila o nakupu. Ali sem upravičena do vračila denarja?

  Lep pozdrav,
  Nina Krakow

  1. Varni na internetu /

   Spoštovani! Komentarji niso namenjeni obravnavam konkretnih težav, zato vas usmerjamo, da s pomočjo iskalnika na strani poiščete odgovor na vaše vprašanje. Na našem portalu je zbranih že več kot 500 opozoril in obravnavanih prevar, zato vnesite v iskalnik ključno besedo za vašo težavo. Če ne boste ustreznega pojasnila, lahko vaše vprašanje naslovite na naslov cert@cert.si

 59. David M. /

  Pozdravljeni. Projavljam domnevno lazno spletno trgovina, in sicer na naslovu: https://www.geoxsi.top/

  Spletna trgovina je se posebej ‘mikavno’ pozicionirana na google iskalniku oz med google zadetki.

  Prosim za preverbo

 60. metka /

  Zanima me lasportiva slovenija izdelki so polovico cenejši .Piše plačilo po povzetju, izbiraš pa lahko samo med karticami
  hvala za pomoć

  1. Varni na internetu /

   Spoštovani! Komentarji niso namenjeni obravnavam konkretnih težav, zato vas usmerjamo, da s pomočjo iskalnika na strani poiščete odgovor na vaše vprašanje. Na našem portalu je zbranih že več kot 500 opozoril in obravnavanih prevar, zato vnesite v iskalnik ključno besedo za vašo težavo. Če ne boste ustreznega pojasnila, lahko vaše vprašanje naslovite na naslov cert@cert.si

  1. Varni na internetu /

   Komentarji niso namenjeni obravnavam konkretnih težav, zato vas usmerjamo, da s pomočjo iskalnika na strani poiščete odgovor na vaše vprašanje. Na našem portalu je zbranih že več kot 500 opozoril in obravnavanih prevar, zato vnesite v iskalnik ključno besedo za vašo težavo. Če ne boste ustreznega pojasnila, lahko vaše vprašanje naslovite na naslov cert@cert.si.

 61. Barbara /

  Naročila sem superge prek spletne strani Grosbasket, na bančnem izpisku pri plačilu se pojavi ime yvorgo.
  Sedaj me pa skrbi, če je scam ali ne. Koliko časa naj počakam, če superge pridejo oz. se ve, če ta spletna stran obstaja ali ne?

 62. Dušan /

  Pozdrav!

  Ali ima kdo izkušnje z nakupi na spletni strani “https://www.thestreets.si”?
  Hvala za pomoč.

  Dušan

 63. Caterpillar Slovenija Transform 2.0 Moški Chukka Čevlji Rjave, 761950SEB /

  Spoštovani,
  na tej spletni strani https://www.caterpillarshoesslovenija.com/ sem včeraj dop.kupila moške čevlje. Vsi podatki za vnos plačila so šli skozi, vendar na mail in od banke pa do danes še ni prišlo obvestila, da so naročilo prejeli, banka pa tudi ni obvestila, da je bilo plačilo izvršeno. ko sem jim preko kontakta pisala, pa vedno javlja error. ali gre za kakšno lažno spletno stran.
  Hvala za obvestilo

 64. Neja Gačnik /

  Mene pa zanima kako lahko preverim internetno stran za nakup bitcoinov lažna stran ali varna stran?

  Namreč gre za to internetno stran :https://mattydave.site

  Vljudno vas prosim za pomoč?
  Hvala!
  Lp Tjaša

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni! Komentarji niso namenjeni obravnavam konkretnih težav, zato vas usmerjamo, da s pomočjo iskalnika na strani poiščete odgovor na vaše vprašanje. Na našem portalu je zbranih že več kot 500 opozoril in obravnavanih prevar, zato vnesite v iskalnik ključno besedo za vašo težavo. Če ne boste ustreznega pojasnila, lahko vaše vprašanje naslovite na naslov cert@cert.si.

 65. klavdi /

  Leber , Leber3 ali LEBERER3
  lažna trgovina..lahko kupiš tudi z gotovino, ampak je prevara. pošljejo fake stvari. preverjeno. Še vedno se oglašujejo na Facebooku in na spletu

  https://fmmijn.com

 66. marko /

  Pozdravljeni, je spletna trgovina rugs.si legitimna trgovina?

  hvala za odgovor!

 67. Fmmijin-D OBLACILLA /

  Zanima me ali je kdo kupovao ba tej spletni strani. Zdi mi se ponudba prevec ugodna da bi bila resna.Lp

 68. Matjaž /

  Lep pozdrav,

  mane pa zanima ali je ta spletna trgovina scam:
  https://www.grevoria.de/
  Po nakupu in plačilu za orodje ni bilo potrdila in zaslediti je tudi več komentarjev od strank, da niso prejele plačanih artiklov.

  Hvala za pomoč!