Kdo smo

Projekt Varni na internetu izvaja Slovenski center za posredovanje pri omrežnih incidentih SI-CERT, ki deluje pod okriljem javnega zavoda Arnes. SI-CERT predstavlja nacionalno kontaktno točko, ki opravlja posredniško in svetovalno vlogo ter prevzema tudi koordinacijo projekta osveščanja javnosti o informacijski varnosti. Projekt v celoti financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport – Direktorat za informacijsko družbo.

Projekt je zastavljen dolgoročno in naslavlja precej široko področje problematike informacijske varnosti. Dvig stopnje informiranosti o varni rabi interneta definiramo kot ključen cilj programa ozaveščanja.

Naše aktivnosti so usmerjene k doseganju sledečih ciljev:

 1. dvigniti stopnjo zavedanja slovenskih spletnih uporabnikov o različnih nevarnostih, katerim so izpostavljeni na spletu
 2. informirati o varni uporabi spletnega bančništva in varnem spletnem nakupovanju
 3. informirati o različnih oblikah spletnih goljufij in ponuditi praktične rešitve, kako se zavarovati
 4. informirati o varstvu osebne identitete

Projekt Varni na internetu je namenjen najširši slovenski javnosti, poseben sklop vsebin pa namenjamo malim podjetjem, obrtnikom in samostojnim podjetnikom.

Imate vprašanje za nas ali morebiti pripombo? Vabimo vas, da nam to sporočite prek elektronske pošte na naslov info@varninainternetu.si (za prijavo spletne prevare uporabite kontaktni obrazec).

Novinarji nas lahko za dodatne informacije o programu Varni na internetu ali drugih vprašanjih s področja omrežne in informacijske varnosti pokličete na telefonsko številko (01) 479 88 22 ali nam pišete na elektronski naslov press@cert.si.

Komentarji (86)
 • Me veseli, da obstaja tovrstna spletna stran.
  Letos marca sem bila žrtev spletne goljufije pri na kupu letalskih kart. Najbolj nedoumljivo mi je dejstvo, da si okraden, da spletna stran še naprej obstaja, da ni nekaznovanih ljudi in da je na tem področju naša zakonodaja tako bedna oz. sploh nihče ne odgovarja za tovrstne goljufije, če se npr. zgodijo v navezi s tujino, četudi to pomeni, da gre za članice EU. Človek bi si mislil, da se bo kaj zgodilo, premaknilo, da se bo kdo zavzel zate, kot oškodovanca, pa si seveda nepomemben. Prijava na policijo je klavrna formalnost…še vedno čakam na kak odziv iz strani državnega tožilstva, ki se “ukvarja” s tovrstno problematiko. Spletna stran, ki je lažna oz SCAM: http://www.cheap-flightsair.com. Kakšen dan je na spletu, potem je par dni “zbrisana” in se spet pojavi…

  Lep pozdrav,
  Ana

  • Ana pozdravljeni,
   Tudi sama sem postala žrtev spletne goljufije. Kot omenjate policija pošlje vse tožilstvu. Žrtve smo nezaščitene in nepomembne. Goljufi pa se nam smejivo v brk, ker smo naivni, pošteni in delovni.
   Ker gre za večjo vsoto in težko prigaran denar, me zanima, če ste zadevo uspeli rešiti.
   Vesela bom kakrpnekoli informacije.
   Sanja

  • Kako rešujem take primere sam. Za nepoznanega pošiljatelja ali pošiljatelja reklam in drugih čudnih zadev, kliknem z desno miško in vklopim Pravilo naj ga vrže v mapo izbrisano. Ko pride v to mapo pošta, mapo vedno odprem in jo vizualno pregledam. Če pade notri kdo od znancev, jo premaknem v mapo Prejeto, drugače samo pogledam naslove, pošiljatelja in zaprem Outlock. Ko se Outlock zapre, je nastavljen, da se vsa pošta, ki je v mapi Izbrisano izbriše in to brez potrjevanja. In kar nekaj čudnih ponudnikov se stalno pojavlja v tej mapi, kar me pa ne moti.

 • Zadnje dni dobivam račune iz Nemčije za storitve, katerih nisem niti naročnik, niti koristnik. Vedno je po objavi računa, (vodafone.de in Volksbank z vsemi podatki računov, kamor naj se nakaže denar) še link, na katerega je treba klikniti, da pogledaš račun. Zato, če dobite take račune, nikoli ne kliknite zapisanega linka. Pošiljatelja oziroma, poštni naslov pošiljatelja sem prijavil, ne vem pa, če bo ta ukrep zadosten, da ne bi več prejemal takih računov. Račun izgleda takole:
  Volksbank
  Der Auftrag wurde entgegengenommen.
  03. Juni 2014 um 11:54:26 Uhr
  Verwendete TAN: 615271

  Überweisung – Standard
  Begünstigter (Name oder Firma): MAREK GROMOW VE
  IBAN oder Konto: GB39 BARC 8682 5516 9152 50
  BIC oder BLZ: BARCGB5750J
  bei Kreditinstitut: BARCLAYS BANK PLC
  Betrag: 1726,12 EUR
  Verwendungszweck: RECHNUNG NR5_4
  Auftraggeber (Kontoinhaber): Breitscheid-Str. 2

  Es kann einige Minuten dauern, bis die Transaktion in Ihrem Konto angezeigt wird.

  Pod zadnjim stavkom je link, kateri obljublja razkritje nadaljnje informacije o računu.
  Se pa spomnim, da teh problemov nisem imel, dokler nisem želel preko spleta naročiti tablete za hujšanje. Šele, ko sem oddal naročilo, sem prejel povratno informacijo vmešani poljščini in slovenščini. Reklamo sem videl na portalu 24ur, v čisti slovenščini, z zapisom, da je to “Klorogenska kislina najvišje kvalitete v kapsulah CGA 800” in podpisom Jan Vidic.
  Po oddaji naročila, so se prikazali napisi v glavnem v poljščini. Tako, da opozarjam vse, ki si bodo zaželeli teh tablet – ne naročite jih, če ne želite prejemati zgoraj prikazanih računov. Če pa že prejmete tako pošto, ne klikajte na zapisan link, četudi piše, da boste odprli .pdf dokument.

 • Pozdravljeni!
  Opazila sem, da imate članek o prodaji obleke preko bolhe, pri kateri je prišlo do goljufije. Meni se je isto zgodilo, najbolj me pa jezi dejstvo, da predaje pošiljke ne more zaustaviti nihče, čeprav je bila goljufija ugotovljena še pred predajo obleke ( ne pošta, ne policija ). Res žalostno.

 • Na moj zgornji zapis z dne 05. 06. 2014, glede pošiljanja računov moram napisati, da po prijavi in zapisu tukaj, nisem več prejemal.

  Ljubica s 04. 08. 2014, takega prodajalca takoj prijavi na Bolho. Bodo sigurno ukrepali, ker se jim gre, da imajo zaupanja vredne prodajalce. Seveda ne bodo iskali tega prodajalca, mu bodo pa preprečili nove objave za prodajo.

 • No jaz sem prejel pa tole:

  “Der Auftrag wurde entgegengenommen.
  Tag – 19. November 2014; Zeit – 09:00:06 Uhr

  Sie haben eine Zahlung über 2829,33 EUR an H D Halendy gesendet.
  Wir haben die Volksbank benachrichtigt, dass der Artikel verschickt werden kann. Alle Details zu dieser Zahlung:
  2014details_transaktion_974520.zip. ”

  poslano od:

  “volksbank@support.volksbank.de [sales@michanimata-vouros.gr]”.

  Ne vem zakaj se gre. Zadevo sem tukaj prijavil in pričakujem odgovor.

 • No po prijavi pa sem dobil še tole:

  “Der Auftrag wurde entgegengenommen.
  Tag – 20. November 2014; Zeit – 03:07:51 Uhr

  Sie haben eine Zahlung über 1310,86 EUR an Raivo Zaloga überwiesen.
  Wir haben die Volksbank über die Versandbereitschaft des Artikels in Kenntnis gesetzt. Weitere Details zu diesem Vorgang:
  2014details_transaktion_17231723.zip. ”

  s strani:
  “kundenservice@donotreply.fiducia.de [soudal003@smtp5.gts.sk]”, zadeva “Zahlungseingang 719900719”.

 • Pozdravljeni gre za kredit preko spleta dobila sem vse podatke od človeka potni list certifikat vendar moram naklazati 128 euruv za pristojbino in me zanima ali lahko preverite gre za gospoda Darlin John njegov email imam tudi soditic.loansltd123@gmail.com prosim za pomoč hvala

  • Pozdravljeni! Še enkrat opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih forumih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. E-mail naslov, s katerim komunicira “ponudnik” kredita je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje. Več informacij najdete tu https://www.varninainternetu.si/article/krediti-prek-spleta/

 • Pozdravljeni gre za kredit preko spleta dobila sem vse podatke od človeka potni list certifikat vendar moram naklazati 128 euruv za pristojbino in me zanima ali lahko preverite gre za gospoda Darlin John njegov email imam tudi soditic.loansltd123@gmail.com prosim za pomoč hvala pozabila sem dodati o obvestilu na e-mail

  • Še enkrat opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih forumih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Še enkrat opozarjamo, ne nakazujte denarja! Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. E-mail naslov, s katerim komunicira “ponudnik” kredita je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje.

 • Pozdravljeni, dobil sem mail iz naslova DHL (cp-dolenga@t-online.de) z vsebino:

  Werte Kunden,
  Ihre Sendung 56492812104210569281 wurde an DHL übergeben und wird voraussichtlich am 26.03.2015 zugestellt.

  Hier erhalten Sie weitere Informationen zu Ihrer Sendung: 56492812104210569281.
  Mit freundlichen Grüßen,
  Ihr DHL Team

  , ker se ne spomnim, da bi karkoli naročal ali pošiljal na DHL, me zanima ali je pošta varna. kaj to je in ali lahko lahko odprem in sledim številki pošiljke?
  za odgovor se Vam v naprej zahvaljujem. Igor Berlot

 • Pozdravljeni,

  pred časom so mi ” vdrli ” v facebok službeni profil, spremenili geslo in email, vdrli so tudi v email, ki sem ga uspela “rešiti” in zbrisali so mi vse artikle iz internetne trgovine.

  Kako lahko pridem nazaj do facebook profila?
  Na koga se lahko obrnem?

  Lep pozdrav,
  Mirjana

 • Pozdravljeni!
  Danes sem dobila e-mail, da sem nekje zaprosila za posojilo, ker vem da nisem, mi je to malo čudno.Bi lahko preverili to stvar?

  Financial Enterprise
  23:35 (pred 26 minute)

  Za skp: meni
  angleščina
  slovenščina Ogled prevedenega sporočila
  Vedno prevedi: angleščina
  Hello,
  It has come to our notice that you apply for a loan with us,and the loan is still pending. I would like to know if you are still interested in completing your loan with us as all effort to contact you has been no avail.

  Get back to us as soon as possible, so that we can have your loan application completed as you have been Guaranteed to receive the loan.

  Thanks
  Loan transfer Dept.

  To je prišlo na moj mail.

  Lep pozdrav, Anja

  • Pozdravljeni!
   Še enkrat opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih forumih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. E-mail naslov, s katerim komunicira “ponudnik” kredita je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje. Več informacij najdete tu https://www.varninainternetu.si/article/krediti-prek-spleta/

 • Izsiljevanje z intimnim posnetko..naj bi nakazal denar ali pa dobijo moji fb prijatelji moj intimni posnetek…

  NAME: corinne

  Surname: Coupin

  amount: 1500 €

  Country: Ivory Coast

  question: morning

  answer: night

  City: Abidjan

  Postal Code: 00225

  Address: Rue du Commerce 12avenu the plate.

  tomorrow you transferred the € 1,500 before 9 hours.
  After transferring € 1,500 has my sister sends me references of the transfer with the received email is right?

  • Pozdravljen Marko!
   Nikar ne nakazujte denarja!
   Če ste žrtev izsiljevanja, nemudoma in v celoti prekinite vso komunikacijo z izsiljevalci. Ne smete jim dati vedeti, da ste v stiski, ker bodo to samo izkoristili v svoj prid. Nikakor jim ne nakazujte denarja. Ne nasedajte obljubam, da bodo po plačilu sporne posnetke izbrisali. Nasprotno, od vas bodo zahtevali vedno večje zneske, pod raznoraznimi izgovori. V primeru, da bodo sporne vsebine javno objavili na internetu, se obrnite na SI-CERT (cert@cert.si) za pomoč pri odstranjevanju teh vsebin.

 • Opozarjam na spletno goljufijo. Kupoval sem mini bager Takeuchi, nakazal polovico denarja vnaprej, potem so želeli še polovico zaradi zavarovanja tovora. Odstopil sem od pogodbe saj to ni bilo v skladu z dogovorom. Rečeno je bilo, da bo denar vrnjen vendar se to ni zgodilo, celo na telefon in na maile se nihče več ne odziva. Oglas sem videl na http://www.mascus.si, kontaktiral prodajalca preko maila, odpisal mi je g. Jose Arroyo iz španskea podjetja http://www.ermitatractores.com Mislim, da je denar izgubljen zato vas opozarjam da ne bo tudi vaš. Cena je bila sumljivo nizka zato sem dal preveriti boniteto podjetja pri bonitetni hiši dun&bradstreet, ki je stala 100 eur. Boniteta je bila odlična, kar me je v največji meri zavedlo v nakup. Sedaj ne vem na koga naj se obrnem prijavo in če je sploh smiselno, ker sem sedaj izvedel še za nekaj podobnih primerov nihče od njih pa denarja ni videl več.

  • Gre za zelo podobno goljufijo kot v primeru, ki smo ga opisali na https://www.varninainternetu.si/2015/prevare-traktorji-in-bagri-spletne-trgovine/. Domena ermitatractores.com je bila registrirana 10.7.2015, se pravi da je njihova spletna stran stara največ toliko časa. Goljufi se dostikrat predstavljajo v imenu nekega legitimnega podjetja (pravzaprav podjetju ukradejo identiteto), dejansko pa spletne strani in bančni računi nimajo prav nobene povezave z resničnim podjetjem. Denarja vam zagotovo ne bodo vrnili, zato vam predlagam, da goljufijo čimprej prijavite na policiji. Prosil bi vas še, če nam na el. naslov cert@cert.si pošljete povezavo do lažnega oglasa.

 • Pozdravljeni.

  Na bolhi se je oglasil kupec iz Amerike in bi rad, da uredimo nakup preko PayPal oziroma, da ji dam moj PayPal email. Ali gre mogoče za goljufijo, ker mi ni jasno, kam bo ona nakazala denar. Posredujem vam emaile.
  Na ta način še nikoli nisem kupovala ali prodajala.
  Najlepša hvala za pomoč.

  1.mail kupec
  am ok with your price, give me your paypal email so i can proceed with the payment, my shipping agent will be coming for the pick up after i complete the payment, and i will be responsible for all transportation charges to my home in USA ‘ll like you to send me your address so that my shipping agent can figure it out and come for the pick up and other necessary things….Here’s the Information Needed For The Payment…

  PayPal Name ;
  PayPal E-mail ;
  Cell Phone No :
  Home Address for pick-up :

  moj mail – I dont have paypal account, is there any other option?

  2. mail kupec
  I insisted on paypal because i don’t have access to my bank account online as i don’t have internet banking and i can’t go to the bank due to the nature of my job, but i can pay from my paypal account, as i have my bank a/c attached to it, i will need you to give me your paypal email address so i can make the payments asap for the item and pls if you don’t have paypal account yet, it is very easy to set up, go to http://www.paypal.com and get it set up , after you have set it up i will only need the e-mail address you use for registration with paypal so as to put the money through.

  3.mail kupec
  Ok Oh i can see that all this is new to you,All you have to do is to create an account with PayPal at http://www.PayPal.com once you have the account created,You dont have to wait for 2-3 days just send me your PayPal email and your name for the payment and i have arrange for a private shipping agents that will be coming for the picking up at your address once the payment it made to you first and the shipping agents will be handling every document and signing on my behalf.

  • Gre za tipičen poskus prevare. Najprej je sumljivo to, da je kupec tujec, ki se poleg tega sploh ne pogaja o ceni, še več, pripravljen je plačati še stroške prevoza, ki do Amerike znašajo kar veliko denarja.
   PayPal je sicer pri poslovanju s tujim trgovcem ali kupcem še vedno najvarnejši plačilni sistem. Vendar vas ta ‘kupec’ želi pretentati. Na elektronski poštni račun vam bo poslal ponarejeno PayPal potrdilo o tem, da je na vaš PayPal račun nakazal še več denarja, kot zahtevate. Razliko bi morali vi nakazati transportni družbi (ki je v bistvu bančni račun goljufa). Če denarja ne boste nakazali, vam bo grozil z FBI, odvetnikom, policijo in podobno. Svetujemo, da prekinete komunikacijo.

  • Pozdravljeni,

   Opazila sem, da imate članek o prodaji obleke preko bolhe, pri kateri je prišlo do goljufije. Meni se je skoraj zgodilo podobno, a sem hvala bogu prej prišla na vašo stran. Namreč, na bolha.com prodajam obleko za posebne priložnosti. Iz Amerike se mi je oglasila ena punca in v svojem prvem sporočilu v polomljeni angleščini zapisala: “odgovorite mi preko anna01gary na Gmail dot com s skupnim stroškom te točke” in potem se je začelo…najprej je hotela, da ji pošljem v Ameriko in da seveda plača vse stroške, ni važno koliko stane…potem sem jo še enkrat vprašala, če res v Ameriko in je rekla da ja in navedla naslov (za katerega sem ugotovila, da očitno res obstaja?!)…potem sem ji rekla, da bom jutri poslala in se je zgodba začela odvijati v drugo smer. Sedaj je rekla, da se je njena sestrična preselila v Afriko, ker je šla na katoliško misijo in da naj pošljem v Nigerijo. Tu mi je zazvonil alarm. Potem sem seveda želela naslov v Nigeriji in dobila novi naslov pa tudi novega prejemnika. No ta pa za razliko od ameriške verzije imena in naslova ne obstaja. Tokrat je seveda pričakovala tudi podatke za izvedbo plačila. Na koncu sem na ta mail odgovorila, da obleka ni več na razpolago in blokirala pošiljateljico. Obleke nisem nikoli poslala. Upam, da je tako OK, saj ste predhodnikom svetovali, da naj prekinejo vso komunikacijo.

   V nadaljevanju pošiljam naslove, na katere naj bi poslala obleko:

   1. Name..Eva Wagher
   Address..4288 , Black Horse Pike Lot 3.
   City..Mays Landing
   State : New Jersey
   Zip Code..08330
   Country..USA

   2. Name..Rahman Peter
   Address..42, Preboye Way U.I
   City.. Ibadan
   State : Oyo
   Zip Code..23402
   Country..Nigeria

   Maile sem sicer dobivala iz naslova: anna01gary@gmail.com

   Samo v vednost in uporabo še sledeča stran, kjer so navedeni imena in naslovi nigerijskih goljufov (seznam je kar obsežen) in upam, da vam pride kaj prav preden vas znova poskusijo ogoljufati:

   http://datingnmore.com/fraud/scam_addresses.htm

   Kot svetujete sem vam na mail poslala tudi en del podatkov o komunikaciji, kot priporočate.

  • Pozdravljeni!

   Ravnali ste pravilno in se tako izognili oškodovanju za vsaj nekaj 100 €. Naš nasvet; ko vas na Bolhi ali drugem slovenskem spletnem oglasniku kontaktira kupec iz tujine, ste lahko prepričani, da gre za prevaro. Veliko sreče tudi v prihodnje!

 • G. Siniša Leš (bil je na FB, sedaj je svoj profil izbrisal) obljublja lepe zaslužke z majhnimi vložki. Torej poslati mu je potrebno 16 mestni Pin paysafecard v znesku 100 EUR. On bi naj v tvojem imenu stavil v Super sportu d.o.o in denar od stave bi ti naj drugi dan nakazal. Ampak od tega ni nič. Gre za navadno goljufijo.

  • Na Facebooku so goljufije z lažnimi športnimi stavami pogoste. Tudi profili, ki so ustvarjeni v ta namen, so vsi lažni. Goljufi zahtevajo, da jim denar nakažete prek sistema Western Union, ta pa ne omogoča sledljivosti denarnega toka. Ker Facebook podatke o uporabniki razkriva le organom kazenskega pregona (policija, tožilstvo, sodstvo) predlagamo, da prijavo o oškodovanju podatke na najbližjo policijsko postajo.

  • res je…navaden prevarant. Zopet ima lažen profil na facebooku (Leš Siniša)..ne nasedajte!!

 • Pozdravljeni,
  Kupila sem jopico preko spleta…Placala in dobila po enem mesecu. Ko je jopica prispela, sem videla da ni enaka kvaliteta kot je prikazana na spletu. Takoj sem na njihovo spletno stvar posredovala reklamacijo s sliko dostavljene jopice. Na njihovi strani imajo da odgovorijo v 24urah.. Ampak v 14 DNEH ni nobenega odziva. Kaj in kako lahko se uredim za reklamavijo oz povracilo kupnine?

  Hvala in lp

  • Od kod pa izvira spletna trgovina (lokacijo domene preverite s spletnim orodjem scamadviser.com)?
   Trgovca poskusite kontaktirati še enkrat.
   Če poslujete s kitajsko trgovino, potem so vaše možnosti za vračilo kupnine precej nizke. Če je trgovec lociran v Evropski uniji se po pomoč lahko obrnete tudi na Evropski potrošniški center: http://epc.si/pages/si/aktualno.php

  • Spletna trgovina naj bi bila iz Usa…
   Rosegal…
   Sem pa ze pisala dvakrat in se na e-mail prejemnika ki pa je bilo napisano na paypal racunu.

 • Spoštovani!

  Stranka mi je pripeljala računalnik (Windows 10), ki je bil okužen z izsiljevalskim virusom. Predvidevam da je virus tipa Cryptowall 3.0 ali TeslaCrypt 2.0. Kriptirani so vsi dokumenti MS Office, Libre office, slike, .pdf, .txt, ,js in outlook pošta .pst. Žal niso imeli nobene rezervne kopije.

  Glede na to, da je to očitno dokaj pogost pojav, me čudi da se ne vključijo varnostne službe držav. Kljub vsemu, saj če lahko za plačilo prejmeš ključ za dešifriranje, se ve od kje je prišel, če se že ne da najti prejemnika denarja.

  Res lepo da obstaja vaša stran,
  Upam, da se bo našla rešitev za ta problem in bo na vaši strani tudi objavljena rešitev.

  Za kakršnokoli pomoč se vnaprej zahvaljujem
  Peter

  • Pozdravljeni!
   Starost domene in podatke o registraciji lahko preverite z enim od spletnih orodij; http://www.whois.domaintools.com in scamadviser.com. Po njihovih podatkih je stran locirana nekje na Kitajskem, menenja kupcev o omenjeni trgovini pa so različna. Prodajalcev in izdelovalcev PARNIS ur je veliko, prav tako se razlikujejo po kvaliteti. Tukaj se boste morali odločiti sami; tvegati ali ne.

 • Pozdravljeni. Potrebovala bi nasvet. Preko spletne strani allabouteve.si, sem 15. februarja naročila izdelek, dolgo zimsko jakno za 45 eur. Pri možnosti dostave sem izbrala brezplačno dostavo, kjer je navedeno da le ta traja do 25 dni. Nepričakovano, sem 1. marca iz Pošte Slovenije – carinska pošta, prejela dopis, da je zame iz tujine (Kitajska) prispela pošiljka, za katero jim moram posredovati dokazila, za kaj gre. Na spletni strani allabouteve.si sem preiskala, če je morda kje navedeno, da do tega lahko pride in nisem ničesar našla. Na pošto sem tako posredovala potrdilo naročila, ki sem ga prejela po mailu. Ta izdelek sem nato 4. marca prejela na dom in morala za carino plačati 16,95 eur. Poleg tega, na izdelku ni nobene etikete, na kateri bi bili podatki o materialu ali karkoli. Naročila sem jakno velikosti M, jakna pa je tako majhna, da rokava niti na roko ne spravim. Prosila bi za nasvet, na koga se lahko obrnem in kaj lahko v takem primeru storim. Na spletno stran allabouteve.si sem podala reklamacjio in odstop od pogodbe, vendar z njihove strani ni odziva. Hvala

  • Allabouteve.si je slovenska spletna trgovina, na strani je naveden tudi njen lastnik, slovensko podjetje. Za vas je to dobra novica, saj ste kot kupec zaščiteni po slovenski zakonodaji. Ta pravi, da ste kot potrošnik upravičeni do odstopa od pogodbe, za kar pravite, da ste že naredili. Še kakšen dan skušajte podjetje kontaktirati, nato pa jim v vsakem primeru priporočeno (lahko tudi s sledenjem) pošljite neustrezni artikel. Stroške poštnine morate kriti sami. To problematiko sicer pokriva Tržni inšpektorat Slovenije, za več nasvetov se obrnite na njih: http://www.ti.gov.si/si/

  • V primeru okužbe s starejšo verzijo TeslaCrypt (če so končnice zašifriranih datotek .ezz, .exx, .xyz, .zzz, .aaa, .abc, .ccc, .vvv), si podatke lahko povrnete sami (vendar postopek ni enostaven). Ta postopek pa žal ni na voljo v primeru okužbe z virusom TeslaCrypt od verzije 3.0 dalje (končnica zašifriranih datotek .mp3, .ttt, .xxx, .micro).

   Za začetek nam pošljite eno zašifrirano datoteko in poskušali bomo najti ključ, ki bo odšifriral tudi ostale.

 • Pozdravljeni.
  Zanima me, ali poznate My Advertising Pays?
  Bojda je oglaševalska platforma, preko katere bi s kliki na reklame in denarnimi vložki lahko služil denar.
  Ali imate kakršnekoli prave informacije o tej organizaciji?
  Vnaprej hvala za pomoč in lep pozdrav.
  Mitja

  • Pozdravljeni!
   Sama vstopna spletna stran stoji na nešifrirani povezavi (od tod podatek, da stran ni varna). Šifrirana povezava je nujna, ko na spletni strani vpisujete svoje osebne podatke (št. bančne kartice, ime in priimek, naslov …). In tudi ta stran uporabi šifrirano povezavo, ko se vpišete v spletno trgovino. Poskusite klikniti na ‘Vpis’ in videli boste, da se url naslov spremeni v ‘https’.

 • Pozdravljeni.

  Dobil sem ponudbo za kredit, hkrati so mi ustvarili bančni račun do katerega lahko dostopam na naslednji spletni strani…

  http://cambridgebn.e-accessonline.com/signon/index.html

  Kredit pa naj bi zagotavljala sledeča družba:

  http://greuskdarlehen.com/index.html

  Poslali so mi tudi bančno kartico na moje ime, vendar pa je bančna kartica ni od iste banke ampak od banke ABSA iz Južne Afrike. Od mene zahtevajo plačilo za aktivacijo računa oz. da mi pošljejo PIN od same kartice.

  Kontaktiral sem z osebo Mr. Norman Chan.

  Ali menite, da gre za prevaro in ali imate kakšne podatke o predmetni organizaciji?

  Že v naprej hvala za pomoč!
  Lp

  • Spletna stran Cambridge savings bank, kjer so vam ustvarili uporabniški račun je lažna spletna stran sicer obstoječe banke, ki se nahaja na drugem naslovu: https://www.cambridgesavings.com/.
   Družba, ki zagotavlja kredite pa je izmišljena; stran je mlada, nikjer ni kontaktnih podatkov o podjetju ipd. Njihovo ime se celo nahaja na javno dostopnem seznamu prevarantov s krediti, ki jih nikakor ne smete zaupati: http://www.greatloansforbadcredit.com/blog/search-for-a-lender/scam-lenders-list/

   Skratka, gre za prevaro. In prav za namen izvajanje te prevare so goljufi naredili ti dve spletni strani, ki pa nimata z legitimnimi institucijami nobene zveze.

 • Dobila sem obvestilo o paketu, katere dostavo naj bi plačala preko Western Union na privatno osebo v Istambul. Nerazumno visoka vsota za dostavo paketa. Dopis poslan iz info@parcelheroltd.co.uk, njihova web stran pa ima samo prvo stran origalne web strani Parcel Hero (info@parcelhero.com).

  • Za dostavo česa pa naj bi šlo, ste kaj naročili prek spleta? Plačevanje prek sistema Western union močno odsvetujemo. Plačilni sistem ne omogoča sledljivosti denarnega toka in je ravno zato priljubljen pri goljufih.
   Spletna stran parcelheroltd.co.uk samo posnema pravo spletno stran ParcelHero (dostopno na https://www.parcelhero.com/), domena pa je stara šele nekaj dni. Očitno gre za prevaro.

   Lahko nam pišete na cert@cert.si in poveste več podrobnosti, recimo: kaj ste naročili, kje ste našli oglas za izdelek …Posredujte nam tudi njihova elektronska sporočila.

  • Povezava mora biti NUJNO šifrirana takrat, ko v spletno stran vpisujete svoje osebne podatke: up. ime, geslo, številko kreditne kartice, osebnega dokumenta …Šifrirano povezavo uporablja tudi vse več strani, ki uporabniku ne nudijo vpisnega obrazca. Vendar to, da omenjena stran ne stoji na šifrirani povezavi, še ne pomeni, da je lažna.
   Povezave na strani peljejo na uradne strani slovenskega zastopnika na družbenih omrežjih, tudi dostopni podatki o domeni potrjujejo verodostojnost strani. Bon za 100 € pri nakupu iphona 6s pa verjetno ponujajo zato, ker na trg prihaja nov model.

  • Smo preverili. Ne gre za prevaro, ampak legitimno akcijo uradne slovenske Apple trgovine iStore, ki ponuje popust ob nakupu starega modela, ker sedaj že prihaja nov.

  • Preverili smo dostopne podatke o domeni in najdemo nobenih znakov, da gre za lažno trgovino oz. trgovino s ponaredki. Trgovina deluje že od leta 2014, imajo svojo Facebook stran, kjer ni najti negativnih odzivov kupcev.

   Lažno trgovino prepoznamo po drastično znižanih cenah izdelkov svetovno znanih znamk (vsi artikli 50 % off, 70 % ali celo več), stara je le nekaj tednov, podatki o registraciji pa kažejo v tretjo državo (v večini primerov Kitajsko).

 • Meni se čudno zdi, da se tujci brez problema izterjajo kazni za prometne prekrške, ki jih storimo v tujini, pri teh stvareh se pa pri obravnavi tujcev, ki so storili goljufijo nad nami, naši organi ne odzovejo. Kar pomeni, da nas tudi s tega vidika ne jemljejo kot svoje državljane, oziroma našim določenim organom se prav fučka, kaj tujci delajo z nami. Seveda, razen, ko niso veleumi udarjeni sami.

  • Kako ukrepajo organi pregona težko komentiramo. Gre pa po našem vedenju tu za večplasten problem. Največja težava je pridobitev podatkov s strani tujih ponudnikov storitev preko njihovih lokalnih organov pregona. Tam se postopek največkrat zaustavi, ali pa tako zavleče, da so morebitni pridobljeni podatki bodisi zastareli, ali pa neuporabni. Velika večina spletnih prevar izvira iz tretjih držav (npr. Nigerije), kjer ni učinkovitih mehanizmov za pregon storilcev. Odzivnost njihovih organov pregona je praktično nična, kakšnih mednarodnih vzvodov, ki bi jih lahko uporabili naši organi pregona, pa enostavno ni.

 • Mene pa zanima, ker se mi je pojavila neka nagradna igra Google in so bila tri vprašanja na katera si moral odgovoriti. Za nagrado pa si lahko dobil iPhon 7, Samsung galaxi s7 in še neki…Nisem upala nič klikat saj vem da se lahko marsikaj zgodi…Ali je to ziher da potem dobiš telefon ali je samo prevara? Hvala za odgovor…

 • Pozdravljeni,
  Preko bolhe sem dala oglas na katerega se je javila neka Američanka, pripravljena takoj kupiti izdelek. Ker nisem imela pay pal-a sem ji rekla naj mi nakaže kar na trr. Nato se je javil pay pall (kjer sploh nisem prijavljena in nisem nikoli preko tega poslovala), češ da je stekla transakcija, ki pa čaka. Ta Američanka naj bi nakazala več kot je treba (namesto 200€ je 280€). Teh 80€ naj bi bilo za transfer, ki bo stekel, ko jaz nakažem 80€. Tega seveda nisem storila in nemudoma napisala, da je zadeva odpovedana (rahlo pozno, saj vem). Sedaj mi pay pall in ta Američanka (sandramaria4060@gmail) grozita z FBI-jem. Naslednji dan pa me je (ponovno na bolhi) našla neka Švedinja (lauralawson890@gmail.com). Sedaj sem v skrbeh, ker sem zaupala Ime in priimek ter trr. Kaj storiti sedaj? Na kaj naj bom pozorna?

  • Poydravljeni!

   Pozdravljeni!
   Kar se vam je zogdilo, je običajen poskus prevare na Bolhi, več o prevari si preberite tukaj: https://www.varninainternetu.si/2016/goljufi-na-spletnih-oglasnikih/

   Vsa sporočila, ki jih naj bi prejemali od FBI in Paypala so lažna. S ponarejenimi sporočili o nakazilu in grožnjami vas samo skušajo prepričati, da denar nakažete na njihov TRR račun.
   Tudi Švedija, za katero pravite, da je javila na vaš oglas, ne obstaja in tudi v tem primeru gre samo za še en poskus prevare.

   Svetujemo, da v prihodnje ignorirate vse kupce iz tujine, ki vam ponujajo še več denarja, kot ga zahtevate, vi bi morali nakazati razliko za potne stroške na drug račun, saj gre v vseh takih primerih za prevaro.

 • srečo
  Z istimi slovničnimi napakami se pojavlja tudi Azure financial servis na več mail naslovih (azurefinancialsevis.com)

 • Tud mene so nategnil preko bolhe.Poslal sem paket na nek naslov Anglijo plačila najbrž ne bo, kar se danes ugotovil. Zanima me pa, če se da paket ustavit (pošta SLO), ker sodeč po sledenju še ni na cilju. Na koga naj se obrnem? PROSIM ZA HITER ODGOVOR

  • Nič se ni dalo storiti – postopek Pošte Slovenije z obrazcem CN17 za vrnitev pošiljk, ki še niso oddane ne gre, ker ne poslujejo z Veliko Britanijo.??
   Šit pa sem ob pošiljko!

   lp vsem – pazite se teh lopovov.

 • Pozdravljeni,

  20/11/2016 sem na spletni strani http://www.timbsstore.com naročila dva para čevljev. Transakcija iz Visa Electron kartice je bila uspešno izvršena. Od takrat se ni zgodilo nič. Kontaktirala sem jih preko e-maila, ki je naveden na strani, vendar mi nihče ni odpisal. Je kakšna verjetnost, da bom paket dobila? Lahko sploh kako ukrepam?

  Hvala in lep pozdrav,

  Danijela

 • Pozdravljeni,
  V mesecu oktobru, smo naročili športne copate za tek, Asics Gel-Hyper speed 6 na spletni strani http://www.overloadstudios.co.uk. Najprej nas je presenetilo, ko smo prejeli bančni izpisek in so nam znesek 101,87 Eur zaračunali kar dvakrat (kot dva različna naročila). Po daljšem času smo prejšnji teden le prejeli obvestilo s carinske pošte, da imamo paket in naj predložimo dokumente. Po predložitvi dokumentov so sprostili pošiljko in konec tedna smo jo prejeli, vendar proti plačilu carine… v znesku 30 Eur. Ko smo odprli paket je sledilo naaslednje presenečenje. V paketu je bil en par tekaških copat sicer znamke Asics, a model je bil popolnoma drugačen od tistega katerega smo naročili.
  Prosim vas za vaše mnenje-nasvet oz. Pomoč.
  V naprej se najlepše zahvaljujem.

 • pozdravljeni. Na ebay-ju sem kupil dva poloverja, plačal s paypall. Nakar sem čez dva dni ugotovil da ponudnik ni več registriran na ebay-u. ter da ima zelo nizek fitback, ter veliko komentarjev da kupci blaga niso prejeli. kaj lahko storim. glede na to da je ebay spletna stran kateri se da zaupat, ter da sem plačeval z računom paypall. hvala za pomoč

  • Tu gre zagotovo za prevaro. Domena aslanslc.com je bila registrirana avgusta lansko leto, se pravi da ta spletna stran obstaja največ pol leta. Goljufi za prepričevanje žrtev dostikrat postavijo spletno stran nekega fiktivnega transportnega podjetja. Žrtvi sporočijo sledilno številko pošiljke, za katero predhodno posebej priredijo spletno stran. Nam lahko na cert@cert.si sporočite, kako ste prišli do te spletne strani?

 • Spoštovani! Tudi sam sem bil pred leti žrtev prisilnega včlanjevanja v SMS klub. Ko so mi že šestič z računa vzeli 2€, sem šel malo raziskovat. Vse skupaj je organizirala neka nemška firma s podružnico v Novi Gorici. Zagrozi l sem jim s prijavo policiji in da naj mi takoj nakažejo ukradenih 12€. To so v nekaj dneh tudi storili. Na Telekomu (imam namreč Mobi) sem pa izvedel, da lahko blokiram vse mogoče igre in razna “včlanjevanja” v SMS klube. To sem tudi storil in sedaj imam mir.

 • Lepo pozdravljeni. Ljubiteljsko slikam na platno. Prijateljica me je prosila, da ji naredim sliko. Na moje vprašanje, kaj ji narišem, mi je poslala nekaj internetnih naslovov, kaj ji je všeč .Prilagam en naslov: http://www.slikomania.si/rocno-slikane-slike-na-zidu-dreves-bi173e1?tab=description
  Moti me, ker je navedeno, da so vse slike naredili slikarji ROČNO z veliko mero ljubezni,….. To kar ponujajo, nikakor ni ročno ampak skenirano. Torej kupce zavajajo. Postavila sem jim nekaj vprašanj. Med drugim tudi, kje je naveden avtor slike in uporabljen material (kar mora ročno izdelana slika vsebovati) Odgovor je bil, da žal tega podatka nimajo.

  • Pozdravljeni!
   Žal vam ne moremo pomagati, saj vaše vprašanje ni povezano z našim področjem delovanja. Mogoče se še obrnete na Tržni inšpektorat RS.
   Lep pozdrav

 • A se vi zafrkavate?
  Rešim kviz Varni na internetu, kjer mi skozi cel kviz komunicirate kako nevarni so e-maili in kako si virus običajno priklikaš kar sam; splošno znano pa je da se ti clickbaiti skrivajo v oglasih: ,,Osvojili ste xy nagrado! Čestitamo!” Kjer želijo da gor klikneš in jim daš e-mail ali telefonsko.

  In kaj naredite na koncu vi? Date gumb OSVOJILI STE NAGRADO in polje ZA VPIS E-MAILA? In to vse na spletni strani, ki niti omeni ne del kakšne mreže je in kdo stoji za njo, ker http://www.varninainternetu.si res ne sproža popolnoma nobenega zaupanja samo od sebe in jo ravno zaradi pomankanja identifikacije že od začetka gledam sumljivo (tudi zaradi predobrega dizajna za slovenske strani o ozaveščanju – čestitke dizajnerja dizajnerju)?! Sumljivo je tudi že kot čisto nelogično glede na družbeno zavedno vsebino. V kakšen namen zbirate e-mail naslov?


  PA, A SE HECATE, NO?
  V skledo ste si s tem pljunili, na blazno komičen način 😀
  #čejetoleševednodelprevarzadobitemail,vampačestitam!
  #nisemjezna,samoverjetinemorem:’D

  • Pozdravljeni!
   Nismo dali dali gumba “Osvojili ste nagrado”, kar je dejansko clickbait naslov, ki ga goljufi navadno uporabljajo kot vabo za včlanitev v SMS klube, ampak je na koncu kviza možnost prostovoljnega sodelovanja v nagradnem žrebu. Polje za vpis email naslova in sodelovanje v žrebu je obvezno pogojeno s strinjanjem s pogoji nagradne igre, ki so natančno opredeljeni tu https://mitaliresnica.si/pravila_nagradne_igre.html. Elektronski naslovi se zbirajo za namen svetovanja in obveščanja o spletnih nevarnostih, saj zbrane email naslove dodamo v našo bazo prejemnikov elektronskega novičnika Varne novice (od katerega se lahko kadarkoli odjavite). Z veseljem odgovorimo na vaša morebitna dodatna vprašanja, saj bi radi razjasnili dvome glede spletnega portala http://www.varninainternetu.si.
   Prijazen pozdrav