Skoči na vsebino

Lažne spletne trgovine z imenom “Slovenija”

Lažnim trgovinam so goljufi dodali »lokalno noto«. Tako v naslovu spletne strani poleg imena trgovine vidimo tudi »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«.

Vrsta lažnih spletnih trgovin, ki v imenu vsebujejo ‘Slovenija’

Na SI-CERT beležimo povečano število prijav lažnih spletnih trgovin, ki ponujajo obutev znanih blagovnih znamk po občutno nižjih cenah. Hkrati zavajajo, da gre za slovenske trgovce oz. slovenske distributerje, na način, da v imenu spletne trgovine uporabljajo ime Slovenija. V samo dveh mesecih smo zabeležili že trinajst različnih lažnih trgovin.

Goljufi izkoriščajo čas hladnega vremena, november pa je že tako ali tako mesec nakupov. Prevaranti pozorno spremljajo vse modne trende in sledijo povpraševanju ter prilagajajo svoje lažne spletne trgovine. Tokrat so šli še korak dlje in lažnim trgovinam dodali »lokalno noto«, tako v naslovu spletne strani poleg imena trgovine vidimo tudi »slovenija«, »slovenia« oz. »ljubljana«. S tem ustvarjajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca.

Seznam lažnih spletnih trgovin 'Slovenija'
Le nekaj tako poimenovanih lažnih spletnih trgovin.

Naj poudarimo, da to niso slovenska podjetja, kljub ‘slovenskemu’ imenu v naslovu spletne strani. Seznam lažnih spletnih trgovin je vse daljši, saj goljufi vsak dan postavljajo nove lažne spletne trgovine.

Prevarani potrošniki poročajo, da so na teh straneh obutev naročili in jo tudi plačali, a ta nikoli ni prispela na njihov dom, ali pa so prejeli ponaredek.

Fotografija ponaredka, ki nam jo je posredovala prevarana uporabnica.

Obljubljajo široko paleto ponudbe po ugodnih cenah

Artikli so na teh straneh na voljo po občutno nižjih cenah, kar je že na prvi pogled sumljivo, saj gre za znane in drage blagovne znamke. Poleg tega so kljub ‘znižanjem’, vsi modeli na zalogi in dobavljivi takoj, kljub temu, da imajo trgovci težave z dobavami praktično na vseh področjih. Ponujajo pa tudi brezplačno poštnino – po celem svetu!

Posnetek zaslona lažne spletne trgovine - izjemno nizke cene
Nizke cene v eni izmed lažnih spletnih trgovin.

Kateri podatki o trgovini so na voljo?

Samo dva klika sta potrebna na strani whois.domaintools.com in vidimo, da so domene spletnih strani precej mlade, zakupljene pred nekaj meseci ali tedni. Domene so večinoma registrirane na Kitajskem, čeprav gre (na videz) za ameriške korporacije, mnogi podatki o podjetju, ki je registriralo domeno, pa so zakriti.

Vizualno so si te lažne trgovine precej podobne, prav tako so, z izjemo imena trgovine, praktično prekopirani njihovi opisi in vsa ostala vsebina na strani. Zanimiva je njihova Izjava o zasebnosti, ki je kopirana iz legitimne spletne trgovine s čevlji.  Tudi če goljufi dobesedno prekopirajo podobo in ukradejo podatke drugega podjetja, ne morejo ponarediti podatkov o registrirani domeni – to je zelo zanesljiv podatek, ki pove, kdaj je domena zakupljena.

Pred časom smo prejeli več prijav lažne trgovine salomonslovenija.com, zato so goljufi stran preselili na novo domeno – salomoslovenija.com (v imenu so odstranili n) in nadaljevali s prevaro pod podobnim spletnim naslovom trgovine.

Strani prav tako ne navajajo podatkov o prodajalcu oziroma podjetju ter kontaktnih podatkov. Na voljo je le kontaktni obrazec. To je še en znak, da ne gre za legitimnega spletnega trgovca, ampak zelo verjetno za prevaro.

Posnetek zaslona - kontaknetni obrazec
Kontaktni obrazec na strani.

Kako pa je s plačilom?

V praktično vseh zaznanih lažnih trgovinah navajajo možnost plačila s kreditno kartico ali po povzetju. Pri postopku plačila s kreditno kartico svoje podatke posredujete neznanemu podjetju, saj nikjer ni navedeno, katero podjetje sploh stoji v ozadju. Ponovno izpostavljamo, da izročate občutljive finančne podatke popolnim neznancem, kar lahko vodi v nadaljnje zlorabe.

Tudi plačilo po povzetju ne zagotavlja, da gre za varen nakup. Čeprav s tem ne posredujete svojih bančnih podatkov, je malo verjetno, da boste z naročenim zadovoljni – gre praktično za nakupovanje na slepo, pri čemer boste v paketu bolj verjetno prejeli ceneni plastična sončna očala namesto 200 € vrednih športnih čevljev.

Ta paket s ponaredkom je prejela ena izmed uporabnic, ki je naročieno plačala po povzetju.

Pred nakupom si zato vedno vzemite dve minuti in preverite spletno trgovino. V mesecu reklam in popustov so vaši kanali na družbenih omrežjih polni oglasov, med njimi pa se znajdejo tudi oglasi prevarantov, ki se oglašujejo enako kot vsi ostali, zato se lahko hitro zgodi, da kliknemo na lažno trgovino.

Ker ni enega samega znaka, ki kaže na lažno trgovino, je potrebno kombinirati in preveriti več sumljivih znakov. Spletni uporabniki moramo poiskati čim več informacij in se naučiti brati med vrsticami.

Kam po pomoč, če ste na kupovali v lažni trgovini

Na kratko o prevari

Kaj se zgodi, če v taki trgovini kaj naročim in tudi plačam?

Denar in podatke bančne kartice v tem primeru posredujete neposredno goljufom prek plačilnega obrazca. Verjetno pa boste prejeli ceneni ponaredek, plastično igračo ali celo prazen paket.

Ali se s plačilom po povzetju zavarujem pred prevaro?

Ne. Plačilo po povzetju ne zagotavlja varnega nakupa, saj lahko kljub naknadnemu plačilu prejmete prazno pošiljko, ponaredek ali plastično igračo.

Kje preverim domeno spletne strani?

Domeno spletne strani preverite na spletni strani whois.domaintools.com.

Kako na podlagi domene ocenim, ali gre za legitimno ali lažno spletno trgovino?

Starost domene nam pove, koliko časa spletna stran obstaja. Če se na strani hvalijo z dolgoletno tradicijo, domena pa je bila zakupljena pred nekaj dnevi, nam to daje jasen znak, da gre za prevaro.

Kaj lahko storim, če sem nakupoval v taki trgovini?

Potrebno se je zavedati, da pravice potrošnikov sežejo le do Evropskih meja. Več informacij o tem, kam se lahko obrnete po pomoč, najdete na povezavi.

Komentarji / 45

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Bojan /

  pojavlja se tudi merrell-slovenija v različnih variantah
  ponujajo pohodne čevelje po polovičnih cenah – nateg!

 2. MarkoM /

  http://Www.columbiaslovenija.com in http://www.columbia-slovenija.com obe lažni spletni strani. Sem šel na zadnjem koraku preverit stran in sta obe postavljeni konec 2022 v aziji (Malezija), tako da nisem ničesar plačal. Mi pa od takrat večkrat poizkušajo vdreti v e-pošto, ki sem jo podal v obrazcu, ker dobivam googlova opozorila.

 3. Eddie /

  Spletne domene pogosto menjajo, čeprav je vsebina ista:

  https://www.hokasupergeslovenija.com/outlet.html https://www.hokaslovenia.com/outlet.html https://www.hokarunningslovenija.com/outlet.html

  Na pošiljanje sporočil na “support@goodserviceforcustomer.com” se celo odzivajo, a v naslednjem “prijaznem” stilu:

  Dear customer,
  Ther address on the parcel is not return address.
  We can send you return address and refund you in full once we get the return order, but you need to pay for the return shipping fee and return it to us first.
  Now we have applied that again we can refund you 50% if you keep the received item, hope you can consider it.
  Hope to hear from you soon and thank you for your time and understanding.

  Best regards. Customer Service Department.

 4. Goran /

  “www.crochrvatskas.com””www.croceuslovenija.com” in podobno nima veze s Crocs, naročiš crocs dobiš fake šilterco Polo …. .
  Prispelo iz Madžarske …

 5. Goran /

  Meni se zdi, da isti stoji za tem, Enaka podoba trgovine, email servis 14 (pri meni) za http://www.croshrvatskas.com, http://www.croceuslovenija.com in verjetno še kakšne opcije…namesto crocs natikačev dobil fake šilterico Polo in sicer z Madžarske… !?
  Eden od emailov:
  Dear customer,
  If you have any problems, please contact us via this email.
  The tracking number is LA049048556HU
  Tracking address: https://t.17track.net/en or https://global.cainiao.com

  Regards,

  Customer Service Department

 6. Bojan /

  Lp,
  V zadnjem tednu dni sem prejel več(3) obvestil o vračilu denarja od podjetaja oz.spletne stani Mimovrste. A s tem podjetjem nisem posloval že več kot leto dni.
  Gre za lažno obvestilo !!!!
  LP Bojan

 7. Mitja /

  Ne razumem zakaj GLS ne zahteva podatkov pošiljatelja? Pošta in večina ostalih dostavnih služb paketa ne sprejme če ni naveden pošiljatelj… Ali GLS sodeluje pri prevarah?

 8. Blaž /

  Zakaj se tega ne zablokira ali preusmeri na obvestilo, da je je trgovina prepoznana za ne varno?

  1. Varni na internetu /

   Upravljavci seznamov nevarnih strani, ki jih uporabljajo večji brskalniki, običajno v sezname ne vključujejo spletnih strani iz kategorij lažnih spletnih trgovin (gl. https://safebrowsing.google.com/). Nekateri upravljavci sicer to omogočajo, vendar pa je za njihovo delovanje običajno potrebno namestiti dodatno programsko opremo.

 9. Neinne /

  altrarunningslovenia.com

  Nateg

 10. Simon /

  Spletna trgovina igraceshop.si je lažna. Je lepo predstavljena, slovnično brezhibna. Vendar izdelka ne dobiš.
  Ni odziva na email, kontakt je iz Tonge.

  Žal smo prepozno ugotovili.

 11. MREŽA KITAJSKIH LAŽNIH SPLETNIH TRGOVIN - savinjska.info /

  […] vzbujajo vtis, da gre za slovenskega distributerja za znano znamko in zato zaupanja vrednega trgovca. Podobnost s primeri, o katerih poročajo v Guardianu, pa je ta, da včasih “trgovci ” celo […]

 12. Nejc /

  https://www.jordanssslovenija.com/
  Spletna stran je PREVARA.
  Odlično se me nat…ili.

  Ali obstaja internetna stran oziroma obrazec, kjer je možno internetno stran (domeno) prijaviti?
  Med vsemi prijavljenimi domenami, bi veliko hitreje in lažje ugotoviti ali je spletna stran (domena) prevara.

 13. Anastasia /

  Sama pa bi bila pozorna tudi na platformo za nakupe Temu, ki se ga na veliko reklamira. Cene so zelo nizke, placilo je mozno le s kartico. Vredno vsaj dobrega preverjanha!!!!

 14. Ola /

  BuyTricycle prevara