Skoči na vsebino

Lažni trgovci z rabljenimi avtomobili

Nasedemo lahko spletni prevari, kjer goljufi zlorabijo podobo in dobro ime uveljavljenih spletnih trgovcev in nas prepričajo, da nakažemo kupnino na račun denarne mule.

Že dolgo ne drži, da prek spleta kupujemo le superge in modne dodatke, prav tako z nakupi nismo omejeni zgolj na slovenske ponudnike. Nič nenavadnega ni, ko znanec kupi rabljen avtomobil, ki ga je našel prek, npr. nemškega spletnega portala.

Vendar pozor, pri nakupu rabljenega avtomobila niso edina težava le prevrteni kilometri! Nasedemo lahko spletni prevari, kjer goljufi zlorabijo podobo in dobro ime uveljavljenih spletnih trgovcev in nas prepričajo, da nakažemo kupnino na račun denarne mule.

Na SI-CERT smo že obravnavali primere goljufij pri nakupu osebnih in tovornih vozil, avtomobilskih rezervnih delov ter delovne in kmetijske mehanizacije. V takšnih primerih je finančna škoda znašala več deset tisoč evrov, preiskave organov pregona so dolgotrajne in terjajo mednarodno sodelovanje, žrtve prevare pa na koncu ostanejo brez avtomobila in brez denarja.   

NAJPREJ SO GOLJUFI OBJAVLJALI MALE OGLASE

Pred leti so bili pogosti primeri, ko so goljufi na uveljavljenih portalih (npr. mobile.de, avto.net) objavljali male oglase, kjer so pozornost pritegnili z  zelo sumljivo nizko ceno glede na starost in znamko avtomobila. V nadaljnji komunikaciji prek elektronske pošte so ponudili vedno nove razloge, zakaj se jim mudi  s prodajo, npr. selitev v tujino, nato pa so še dodatno znižali ceno. Goljufi so nato poleg plačila za avtomobil, zahtevali še plačilo raznih dajatev, kot so transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo, ki pa so seveda, kot je tudi celotna ponudba, lažni. Kupnina za avtomobil se običajno nakazuje na transakcijske račune t.i. denarnih mul, ki po nakazilu denar takoj dvignejo in ga po drugi poti pošljejo naprej.

Administratorji portalov so zelo pozorni na takšne sumljive male oglase in jih vedno uspešneje odstranjujejo oz. onemogočajo objavo, vendar se veliko oglasov »izmuzne« in v kratki življenjski dobi še vedno speljejo veliko zainteresiranih kupcev. Goljufi male oglase objavljajo kot podjetje in ne kot fizična oseba, celotna podoba podjetja pa seveda lažna, cilj je samo dobiti pozornost in začeti komunikacijo s potencialnim kupcem.   

V našem članku najdete podrobno opisane takšne prevare na oglasnikih.

DANES POSTAVIJO KAR LAŽNI SPLETNI PORTAL

Drug način, kako se lahko ujamete v past lažnih trgovec, je prek njihovih spletnih strani, ki jih pogosto celo oglašujejo prek Google ali Facebook oglasov. Ti oglasi so zelo dobro umeščeni in targetirajo uporabnike neposredno na uveljavljenih avto portalih. Torej, ko na oglasniku raziskujete ponudbo rabljenih avtomobilov, se vam bodo prikazovali tudi oglasi, ki so jih zakupili goljufi, da vas odpeljejo na svoj portal. 

Primer lažnega spletnega oglasa za avto
Primer lažnega spletnega oglasa za avto

Goljufi ukradejo identiteto legitimnega podjetja, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov ali avtomobilskih delov. Najprej zakupijo domeno, ki vsebuje del imena znanega podjetja ter postavijo zelo prepričljivo spletno stran, skopirajo celo davčno številko. Fotografije in opise avtomobilov si “izposodijo” iz povsem legitimnih spletnih oglasnikov, z nizko ceno pa iščejo žrtve, ki bodo nasedle in nakazale denar. Bančni račun, kamor žrtve nakažejo denar, običajno pripada denarni muli, ki denar takoj po prejemu po neki drugi poti pošlje naprej goljufom. Sled za denarjem se tako zelo hitro izgubi.

Primer lažne spletne strani, pri kateri so goljufi skopirali podobo legitimnega podjetja
Primer lažne spletne strani, pri kateri so goljufi skopirali podobo legitimnega podjetja
Primer lažne spletne strani GMB Motors

Kot omenjeno, spletna predstavitev in tudi komunikacija s »trgovcem« je zelo prepričljiva, da je nekaj narobe, pokaže preverba domene spletnega portala, npr. s pomočjo storitve WHOIS Domaintools https://whois.domaintools.com/, kjer je razvidno, da je domena registrirana pred kratkim, npr. pred mesecem, trgovec pa se hvali z dolgoletno tradicijo.

Primer lažnega portala, ki smo ga obravnali.

POSTAVIJO CELO STRAN IZMIŠLJENEGA LOGISTIČNEGA PODJETJA

Ker gre pri prodaji avtomobilov in kmetijskih strojev za precej visoke zneske, je tudi vložek goljufov večji, saj je jim to preprosto izplača. Ne le, da postavijo prepričljiv spletni portal in zakupijo Google oglase, postavijo tudi spletno stran fiktivnega logističnega podjetja, kjer žrtvi prikazujejo pot kupljenega avtomobila. Ko prejmejo nakazilo, kupcu pošljejo t.i. Tracking Number, s katero lahko na portalu logističnega podjetja preverijo, kje se pošiljka nahaja, seveda pa je vse popolnoma izmišljeno.

Primer lažne spletne strani za logistično podjetje
Primer lažne spletne strani za logistično podjetje
Podatki na lažni spletni strani lahko izgledajo zelo prepričljivi
Lažna spletna stran logitičnega podjetja s podatki o pošiljki.

Bodite pozorni

  1. Spletni portali, ki jih postavijo, izgledajo zelo profesionalni, vse informacije in kontakti so na voljo, le preverba domene jih izda. Zato preverite domeno strani – kdaj je bila registrirana, v kateri državi se nahaja registrar.
  2. Sumljive so vse nerealno ugodne ponudbe. 11.000 € za novega Passata? Resno? Pri neverjetnih ponudbah bodite še posebej sumničavi, lažni trgovci bodo zelo vztrajni in prepričljivi z vedno novimi izgovori, zakaj tako prodajajo avto tako poceni.
  3. Google ali Facebook oglas za spletni portal ni zagotovilo, da gre za legitimnega trgovca! Spletni goljufi pogosto zakupijo oglase, da pripeljejo obiskovalce do svojih strani, saj je nekaj sto evrov vložka zelo malo v primerjavi z visokimi zneski, ki zaslužijo pri tovrstnih prevarah.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.