Skoči na vsebino

Lažni trgovci z rabljenimi avtomobili

Nasedemo lahko spletni prevari, kjer goljufi zlorabijo podobo in dobro ime uveljavljenih spletnih trgovcev in nas prepričajo, da nakažemo kupnino na račun denarne mule.

Že dolgo ne drži, da prek spleta kupujemo le superge in modne dodatke, z nakupi pa nismo omejeni zgolj na slovenske ponudnike. Nič nenavadnega ni, ko znanec kupi rabljen avtomobil, ki ga je našel prek, npr. nemškega spletnega portala.

Vendar pozor, pri nakupu rabljenega avtomobila niso edina težava le prevrteni kilometri! Nasedemo lahko spletni prevari, kjer goljufi zlorabijo podobo in dobro ime uveljavljenih spletnih trgovcev in nas prepričajo, da nakažemo kupnino na račun denarne mule.

Na SI-CERT smo obravnavali primere goljufij pri nakupu osebnih in tovornih vozil, avtomobilskih rezervnih delov ter delovne in kmetijske mehanizacije. V takšnih primerih je finančna škoda znašala več deset tisoč evrov. Preiskave organov pregona so dolgotrajne in terjajo mednarodno sodelovanje, žrtve prevare pa na koncu ostanejo brez avtomobila in brez denarja.   

Primer lažnega portala, ki posnema videz legitimnega portala za prodajo vozil.
Lažna stran. ki posnema obliko in videz portala avto.net.

NAJPREJ SO GOLJUFI OBJAVLJALI MALE OGLASE

Pred leti so bili pogosti primeri, ko so goljufi na uveljavljenih portalih (npr. mobile.de, avto.net) objavljali male oglase, pozornost pa so pritegnili z zelo sumljivo nizko ceno glede na starost in znamko avtomobila. V nadaljnji komunikaciji prek elektronske pošte so ponujali vedno nove razloge, zakaj se jim mudi s prodajo, npr. selitev v tujino, nato pa so še dodatno znižali ceno. Goljufi so poleg plačila za avtomobil zahtevali še plačilo raznih dajatev, kot so transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo, ki pa so seveda, kot tudi celotna ponudba, lažni. Kupnina za avtomobil se običajno nakazuje na transakcijske račune t. i. denarnih mul, ki po nakazilu denar takoj dvignejo in ga po drugi poti pošljejo naprej.

Administratorji portalov so zelo pozorni na takšne sumljive male oglase in jih vedno uspešneje odstranjujejo oz. onemogočajo objavo. Vseeno pa se veliko oglasov »izmuzne« in v kratki življenjski dobi še vedno speljejo veliko zainteresiranih kupcev. Goljufi male oglase objavljajo kot podjetje in ne kot fizična oseba, celotna podoba podjetja pa seveda lažna. Cilj je samo dobiti pozornost in začeti komunikacijo s potencialnim kupcem.   

V našem članku najdete podrobno opisane takšne prevare na oglasnikih.

DANES POSTAVIJO KAR LAŽNI SPLETNI PORTAL

Drug način, kako se lahko ujamete v past lažnih trgovec, je prek njihovih spletnih strani, ki jih pogosto celo oglašujejo prek Google ali Facebook oglasov. Ti oglasi so zelo dobro umeščeni in targetirajo uporabnike neposredno na uveljavljenih avto portalih. Torej, ko na oglasniku raziskujete ponudbo rabljenih avtomobilov, se vam prikažejo tudi oglasi, ki so jih zakupili goljufi, da vas odpeljejo na svoj portal. 

Primer lažnega spletnega oglasa za avto
Primer lažnega spletnega oglasa za avto.

Goljufi ukradejo identiteto legitimnega podjetja, ki se ukvarja s prodajo avtomobilov ali avtomobilskih delov. Najprej zakupijo domeno, ki vsebuje del imena znanega podjetja ter postavijo zelo prepričljivo spletno stran, skopirajo celo davčno številko. Fotografije in opise avtomobilov si “izposodijo” iz povsem legitimnih spletnih oglasnikov. Nato pa z nizko ceno pa iščejo žrtve, ki bodo nasedle in nakazale denar. Bančni račun, kamor žrtve nakažejo denar, običajno pripada denarni muli. Ta denar takoj po prejemu po neki drugi poti pošlje naprej goljufom. Sled za denarjem se tako zelo hitro izgubi.

Primer lažne spletne strani, pri kateri so goljufi skopirali podobo legitimnega podjetja
Primer lažnega portala, kjer so goljufi zlorabili podobo legitimnega podjetja.
Primer lažne spletne strani GMB Motors

Kot omenjeno, spletna predstavitev in tudi komunikacija s »trgovcem« je zelo prepričljiva. Da je nekaj narobe, pokaže preverba domene spletnega portala, npr. s pomočjo storitve WHOIS Domaintools. Razvidno je, da je domena registrirana pred kratkim, npr. pred mesecem, trgovec pa se hvali z dolgoletno tradicijo.

Primer lažnega portala, ki smo ga obravnali.

POSTAVIJO CELO STRAN IZMIŠLJENEGA LOGISTIČNEGA PODJETJA

Ker gre pri prodaji avtomobilov in kmetijskih strojev za precej visoke zneske, je tudi vložek goljufov večji, saj je jim to izplača. Ne le, da postavijo prepričljiv spletni portal in zakupijo Google oglase, postavijo tudi spletno stran fiktivnega logističnega podjetja, kjer žrtvi prikazujejo pot kupljenega avtomobila. Ko prejmejo nakazilo, kupcu pošljejo t.i. Tracking Number, s katero lahko na portalu logističnega podjetja preverijo, kje se pošiljka nahaja, seveda pa je vse popolnoma izmišljeno.

Primer lažne spletne strani za logistično podjetje
Primer lažne spletne strani logističnega podjetja.
Podatki na lažni spletni strani lahko izgledajo zelo prepričljivi
Lažna spletna stran logitičnega podjetja s ponarejenimi podatki o pošiljki.
Katero prevaro povezujemo z nakupom rabljenega avomobila prek spleta?

Nasedemo lahko spletni prevari, kjer goljufi zlorabijo podobo in dobro ime uveljavljenih spletnih trgovcev in nas prepričajo, da nakažemo kupnino na račun denarne mule.

Ali lažni trgovci z avtomobili tudi oglašujejo na spletu?

Ker gre za velike vsote, se goljufom izplača tudi večji vložek lažno oglaševanje. Administratorji portalov so zelo pozorni na takšne sumljive male oglase in jih vedno uspešneje odstranjujejo oz. onemogočajo objavo. Vseeno pa se veliko oglasov »izmuzne«.

Kako goljufi zavedejo kupca?

Goljufi prek oglasov kupce odpeljejo na lažno spletno stran. Ukradejo identiteto legitimnega podjetja, zakupijo domeno in postavijo zelo prepričljivo spletno stran. Fotografije in opise avtomobilov si “izposodijo” iz povsem legitimnih spletnih oglasnikov. Nato pa z nizko ceno pa iščejo žrtve, ki bodo nasedle in nakazale denar.

Kako vemo, če je spletna stran lažna/ponarejena?

Najbolj zanesljiv podatek o tem, ali gre za legitimno ali lažno spletno stran, je domena. To preverimo  s pomočjo storitve WHOIS Domaintools. Če je domena registrirana pred kratkim, npr. pred mesecem, trgovec pa se hvali z dolgoletno tradicijo, je to znak, da gre za prevaro.

Kaj se zgodi, če lažnemu trgovcu nakažemo denar?

Bančni račun, kamor žrtve nakažejo denar, običajno pripada denarni muli. Ta denar takoj po prejemu po neki drugi poti pošlje naprej goljufom. Sled za denarjem se tako zelo hitro izgubi.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Martin /

    lp kupil sem traktor španiji preko posredniške špedicije Roadis agro spedition kamor sem nakazal denar kot garancijo da pripeljejo traktor in imam 14 dnevni preiskus traktorja potem dobi prodajalec denar sedaj ni denarja in ne traktorja na telefon se ne oglasijo na meile ne odgovarjajo