20.02.2018

Kupujete avto? Potem vas je spletna pot zagotovo odnesla tudi na znan nemški spletni oglasnik mobile.de. Spletni oglasnik ponuja različna nova in rabljena vozila, ki jih uporabniki sami objavijo.

Goljufi ne počivajo in za dosego svojega cilja iščejo različne priložnosti, tako tudi prek spletnih oglasnikov poskušajo priti do žrtev. Ko je enkrat komunikacija že vzpostavljena, žrtev lažje pretentajo.

S strani nekaterih uporabnikov smo bili obveščeni, da so prek spletnega oglasnika mobile.de naleteli na lažen oglas za prodajo avtomobila. Večina je goljufivega prodajalca še pravočasno spregledala, žal pa so nekateri prevaro prepoznali šele, ko so vozilo že plačali.

Spletni goljufi izkoriščajo oglasnik mobile.de za oddajo lažnega oglasa za prodajo avtomobila, z zelo sumljivo nizko ceno glede na starost in znamko avtomobila, ki ga domnevno prodajajo.

Če stopite v kontakt s prodajalcem, ta navaja vse mogoče razloge, zakaj se mu avto mudi prodati (npr. je vojak na misiji v Siriji, je arhitekt ali inženir in se seli nazaj v svojo državo, avto je kupil za hči ali sina, ki pa gre sedaj študirat v tujino). Prodajalec običajno še dodatno zniža ceno, da se nam ponudba še bolj zdi mamljiva. Prav tako vam bo prodajalec dejal, da avto ni za ogled, ker se ne nahaja v državi iz katere prihaja on, zato goljufi zelo pogosto uporabljajo dostavno podjetje Uship, pri čemer posredujejo ponarejeno potrdilo o pošiljanju. O zlorabi imena podjetja Uship, so opozorili tudi sami: https://help.uship.com/hc/en-us/articles/206448898-Common-Scams

Goljufi poleg plačila za avtomobil, zahtevajo še plačilo raznih dajatev, kot so transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo, ki pa so seveda, kot je tudi celotna ponudba, lažni. Goljufi so celo tako »prijazni«, da kupcu nudijo nekaj dnevno možnost vračila, v koliko s kupljenim avtomobilom ne bi bili zadovoljni. Vendar pa žal po nakazilu denarja, avtomobila ne boste videli. Denar se običajno nakazuje na račune t.i. denarnih mul, ki po nakazilu denar takoj dvignejo in ga po drugi poti pošljejo naprej. Te prevare zelo pogosto izvirajo iz držav z neurejenim kazenskim pravom na predmetnem področju, najpogosteje iz držav podsaharske Afrike (Nigerija, Gana, Slonokoščena obala,…), zato je pregon le-teh zelo otežen.

Kje nam mora zasvetiti rdeča luč?

  1. Izredno ugodne cene, ki so za tip in letnico vozila nerealne.
  2. Na že tako zelo nizko ceno, vam prodajalec nudi še dodaten popust.
  3. Pri nakupu je potrebno poplačati še različne dajatve (transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo itd.)
  4. Vozilo ni na voljo za ogled in se nahaja v neki drugi državi.
  5. Prodajalec vam bo vozilo dostavil preko dostavne službe, pogosto zlorabijo podjetje Uship.

Če se odločite za nakup vozila prek spletnih oglasnikov, denarja nikoli ne nakazujte vnaprej, ampak se po vozilo odpravite fizično, kjer ga lahko pred nakupom tudi vidite.

Na previdnost pa opozarjajo tudi pri samem oglasniku mobile.de: https://www.mobile.de/service/securityAdvice?lang=en

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

(Pre)poceni avtomobili na gmbmotors.net

Več uporabnikov se je obrnilo na nas, če lahko preverimo spletno stran gmbmotors.net, kjer prodajajo avtomobile po sumljivo ugodnih cenah. Predstavljajo se kot podjetje iz Anglije, ki naj bi obstajalo od leta 2010, čeprav je bila domena registrirana avgusta letos. Glede na pogoje, objavljene na njihovi spletni strani, se avtomobili prodajajo na…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *