Skoči na vsebino

Goljufi tudi na spletnem oglasniku mobile.de

Kupujete avto? Potem vas je spletna pot zagotovo odnesla tudi na znan nemški spletni oglasnik mobile.de. Spletni oglasnik ponuja različna nova in rabljena vozila, ki jih uporabniki sami objavijo.

Spletni portal za prodajo avtomobilov mobile.de
Spletni portal za prodajo avtomobilov mobile.de

Goljufi ne počivajo in za dosego svojega cilja iščejo različne priložnosti, tako tudi prek spletnih oglasnikov poskušajo priti do žrtev. Ko je enkrat komunikacija že vzpostavljena, žrtev lažje pretentajo.

S strani nekaterih uporabnikov smo bili obveščeni, da so prek spletnega oglasnika mobile.de naleteli na lažen oglas za prodajo avtomobila. Večina je goljufivega prodajalca še pravočasno spregledala, žal pa so nekateri prevaro prepoznali šele, ko so vozilo že plačali.

Spletni goljufi izkoriščajo oglasnik mobile.de za oddajo lažnega oglasa za prodajo avtomobila, z zelo sumljivo nizko ceno glede na starost in znamko avtomobila, ki ga domnevno prodajajo.

Če stopite v kontakt s prodajalcem, ta navaja vse mogoče razloge, zakaj se mu avto mudi prodati (npr. je vojak na misiji v Siriji, je arhitekt ali inženir in se seli nazaj v svojo državo, avto je kupil za hči ali sina, ki pa gre sedaj študirat v tujino). Prodajalec običajno še dodatno zniža ceno, da se nam ponudba še bolj zdi mamljiva. Prav tako vam bo prodajalec dejal, da avto ni za ogled, ker se ne nahaja v državi iz katere prihaja on, zato goljufi zelo pogosto uporabljajo dostavno podjetje Uship, pri čemer posredujejo ponarejeno potrdilo o pošiljanju. O zlorabi imena podjetja Uship, so opozorili tudi sami: https://help.uship.com/hc/en-us/articles/206448898-Common-Scams

Goljufi poleg plačila za avtomobil, zahtevajo še plačilo raznih dajatev, kot so transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo, ki pa so seveda, kot je tudi celotna ponudba, lažni. Goljufi so celo tako »prijazni«, da kupcu nudijo nekaj dnevno možnost vračila, v koliko s kupljenim avtomobilom ne bi bili zadovoljni. Vendar pa žal po nakazilu denarja, avtomobila ne boste videli.

Denar se običajno nakazuje na račune t.i. denarnih mul, ki po nakazilu denar takoj dvignejo in ga po drugi poti pošljejo naprej. Te prevare zelo pogosto izvirajo iz držav z neurejenim kazenskim pravom na predmetnem področju, najpogosteje iz držav podsaharske Afrike (Nigerija, Gana, Slonokoščena obala,…), zato je pregon le-teh zelo otežen.

Bodite pozorni!
Varnostno opozorilo za kupce na strani mobile.de

Če se odločite za nakup vozila prek spletnih oglasnikov, denarja nikoli ne nakazujte vnaprej, ampak se po vozilo odpravite fizično, kjer ga lahko pred nakupom tudi vidite.

Na previdnost pa opozarjajo tudi pri samem oglasniku mobile.de: https://www.mobile.de/service/securityAdvice?lang=en

Bodite pozorni

  1. Izredno ugodne cene, ki so za tip in letnico vozila nerealne.
  2. Na že tako zelo nizko ceno, vam prodajalec nudi še dodaten popust.
  3. Pri nakupu je potrebno poplačati še različne dajatve (transportni stroški, zavarovanje, dajatve za ministrstvo itd.)
  4. Vozilo ni na voljo za ogled in se nahaja v neki drugi državi.
  5. Prodajalec vam bo vozilo dostavil preko dostavne službe, pogosto zlorabijo podjetje Uship.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.