29.08.2017

Zdi se, da ste prodajalci na spletnih oglasnikih povsem varni, vendar ni čisto tako. Gotovo si mislite: “Kako me lahko ogoljufajo, saj jaz nič ne tvegam?” Preprosto! Prepričajo vas, da je denar že nakazen in vi jim pošljete izdelek. Tako ste pravzaprav dvakratno ogoljufani, najprej ostanete brez denarja, pa še izdelek jim pošljete, ki ga nato sami prodajo in zaslužijo. Goljufi izkoriščajo najrazličnejše spletne oglasnike (bolha.com, salomon.si, avto.net itd.), da vzpostavijo kontakt s prodajalci, nato pa jim pošljejo lažna potrdila, da je denar že nakazan. Če menite, da vas ne morejo ogoljufati, se zelo motite. Na SI-CERT vsak teden prejmemo vsaj eno prijavo ogoljufanega prodajalca, ki je ostal brez izdelka. Vsem oškodovancem, ki so se obrnili na nas, svetujemo tudi prijavo na policijo, vendar je pri takšnih prevarah veliko bolje, da se jim sploh izognemo, kot pa da naknadno poskušamo rešiti težavo.

Goljufi na spletnih oglasnikih uporabljajo 2 vrsti prevar:

Vse je plačano, pošljite na naslov v tujino

Najprej vas prepričajo, da je denar že nakazan in vi jim pošljete izdelek. Žal prepozno ugotovite, da denarja ni na računu, goljufi pa izdelek sami prodajo naprej. V tem primeru so jim zanimivi predvsem oglasi za izdelke, ki jih lahko hitro prodajo naprej, npr. pametni telefoni, tablice, fotografski aparati in objektivi, ročne ure, tudi poročne obleke. takšne goljufive “kupce” lahko hitro prepoznate, saj se običajno sploh ne pogajajo za ceno in v vseh primerih, ki smo jih obravnavali, gre za kupce iz tujine. Ko se dogovorite za prodajo,  vam v naslednjem koraku pošljejo lažna Paypal potrdila, da je denar nakazan ali lažna bančna potrdila. Tovrstna lažna potrdila goljufi ustvarijo kar sami, pri tem pa izrabljajo dobro ime in ugled podjetij.  

Lažno sporočila s Paypala vas obvešča, da so sredstva nakazana a zadržana, dokler ne poravnate stroškov pošiljanja izdelka.

“Kupci” znajo biti precej vztrajni pri svojem prepričevanju, da so denar že nakazali, vendar jim ne zaupajte in ne popustite! Vedno preverite na svoji banki ali pa neposredno na svojem PayPal računu, če je denar res nakazan. Zelo pogosto tudi grozijo, da ste jih okradli in vas bodo prijavili FBI, CIA, policiji itd., vendar gre samo za pritiske, da bi se ustrašili in poslali izdelek.

Plačamo še več, razliko nakažite logističnemu podjetju

Druga prevara, ki jo goljufi uporabljajo, pa lahko povzroči še precej večjo finančno škodo, saj vas prepričajo, da jim pošljete denar. V tem primeru jim izdelek, ki ga vi prodajate ni tako pomemben. Obravnavali smo že primere, ko so žrtve na oglasnikih prodajale harfo, klaviaturo, kuhinjsko kredenco, skratka izdelke, za katere je jasno, da jih kupec ne bo transportiral na drug konec sveta. Ponovno je v vseh primerih šlo za kupce iz tujine. Najpomembnejši znak, da gre za prevaro, je ponudba kupca, da bo nakazal še več denarja, kot je postavljena cena, saj želi, da vi nakažete preplačano vsoto logističnemu podjetju za dostavo.

Nadaljnji postopek je podoben, ponovno pošljejo lažna PayPal ali bančna potrdila, navedena je jasno višja vsota, saj vas želijo prepričati, da je zraven še denar za dostavo. Vztrajno vas prepričujejo, da se bodo sredstva sprostila na vaš PayPal račun, ko nakažete denar dostavni službi. V naslednjem koraku želijo, da preplačilo nakažete transportnemu podjetju, in sicer vedno prek plačilnega mehanizma WesternUnion, ki pa ne omogoča sledenja transakciji in ga zato uporabljajo spletni goljufi. Če nakažete prek WesternUnion ste nepovratno ostali brez nakazanega denarja!

Kako varno prodajati prek spletnih oglasnikov?

 1. Nikoli in nikdar ne pošiljajte izdelka, dokler se 100 % ne prepričate, da je denar res nakazan! Preverite svoj bančni račun ali se vpišete v svoj PayPal račun in preverite stanje na njem. Previdno; do računa PayPal vedno dostopate iz brskalnika ali shranjenega zaznamka, nikoli prek povezave, ki ste jo prejeli po e-pošti.
 2. Ne zaupajte potrdilom, ki vam jih pošlje kupec, saj se vsakdo lahko hitro poigra s programom za obdelavo slik in ponaredi pošiljatelja.
 3. Ne verjemite zgodbicam, obljubam, čustvenemu izsiljevanju, grožnjam z FBI, CIA, policijo!  Vedno preverite, če je denar res na vašem računu!
 4. Nikoli in nikdar ne nasedajte dogovoru, da boste vrnili preplačilo za dostavo! Takoj, ko vam omenijo, da denar za dostavo nakažete prek Western Union, je 100 % prevara.
 5. Več informacij in zaščitnih ukrepov poiščite tudi na spletni oglasnikih, kjer prodajate ali pa se obrnite na njihovo podporo uporabnikom!

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
Komentarji (5)
 • Pozdravljeni,

  Preko Bolha.com sem bila zrtev poskusa prevare podobno kot opisujete na vasi internetni strani. Kako naj ravnam naprej?

  Lep pozdrav
  Dasa

  • Najbolj pomembno je, da vsa morebitna nadaljnja sporočila prevarantov v celoti ignorirate, komunikacijo z njimi enostavno prekinete in na njihova sporočila ne odgovarjate. Tudi če prejmete sporočilo, v katerem bi vam grozili s kazenskimi postopki, organi pregona, FBI, ipd., ga lahko vzamete kot brezpredmetno, saj vas skušajo s tem zgolj prestrašiti in prepričati, da posel vseeno nadaljujete.

  • Evo, tudi jaz pravkar. Nek tip Leo, da sem ga ogoljufala, da mi je zaupal (kupka njegova žena Tanja, prej je bila Tanja hči.. iz Avstrije) grozil preko vibra, z FBI… sem klicala na naš Interpol, so mi prijazno vse pojasnili in potem sem vse še tu prebrala. Pač, prihranila sem si 500 EUR, katere naj bi nakazala za stroške (?). Je pa zahteval, naj preko MoneyGram-a nakažem. Ja, FBI me bo zaprl. Sem si pa PayPal račun zbrisala in ga na novo odprla, z novimi podatki. Upam, da sem se jih rešila.

   Lp

 • Živjo,
  Tudi jaz sem imela isto izkušnjo en mesec nazaj..in res je prišlo do groženj, da če v dveh urah ne nakažem denarja preko Western union, da me bo FBI aretiral, poleg tega so bile še slike, kako zgleda ko nekoga kdo aretira..zdaj imam mir približno dva tedna in upam da sem se jih rešla..dala sem tudi preklicati kartico..
  Lp,
  Neža

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *