29.11.2016

Nakup in prodaja prek spletnih oglasnikov sta med Slovenci že precej uveljavljena in če sledimo ključnim nasvetom, ni strahu, da bi šlo kaj narobe. Pa vendar so goljufi zelo iznajdljivi in lahko nepozornega prodajalca hitro prepričajo, da skleneta kupčijo. Ključno tveganje, s katerim se soočate prodajalci na spletnih oglasnikih, je seveda, da izdelek pošljete, denarja pa ne prejmete. Tako ste kar dvakratno oškodovani; ostanete brez vrednega izdelka, ki ga goljuf proda naprej, pa še denarja ne dobite nakazanega. 

Goljuf že nekaj let uporablja isti naslov v Italiji

Takšne prevare niso redke, med vsemi primeri, ki jih obravnavamo na SI-CERT, pa nam je v oči padel primer skupine goljufov, ki že od leta 2013 uspešno zavajajo Slovence. Namreč, v zadnjih letih se je na nas obrnilo več prodajalcev, ki so vsi poslali paket na isti naslov v Neaplju, denarja pa ni bilo od nikoder! Škoda je bila kar precejšnja, saj so poslali, npr. prenosnik MacBook, iPad, drag fotografski objektiv in moško uro. Skratka, predmeti, ki hitro najdejo novega lastnikaKako je to možno?

Pri vseh primerih so goljufi uporabili isto zvijačo – prodajalcem so poslali lažno PayPal potrdilo, da je denar nakazan na račun in jih prepričali, da izdelek pošljejo v Neapelj. Če niso imeli Paypal računa, so goljufi ponudili plačilo neposredno na bančni račun in tudi v tem primeru  poslali lažno obvestilo neke banke o nakazilu. Po nekaj prepričevanja, da je denar res nakazan in skoraj grožnjah, kaj se bo zgodilo, če “plačanega” izdelka ne pošljejo, so vsi naslovili pošiljko na naslov Via Parma 6, Napoli. 

Naslov goljufa
Nikoli ne pošiljate na ta naslov Via Parma 6, Napoli!

 

 

 

 

 

 

Kaj razkriva Google Maps na naslovu v Neaplju?
Kaj razkriva Google Maps na naslovu v Neaplju?

Vsem oškodovancem, ki so se obrnili na nas, smo seveda svetovali tudi prijavo na policijo, informacij o tem, kako so ukrepali slovenski oz. italijanski organi pregona, pa nimamo. Ampak pri takšnih prevarah je veliko bolje, da se jim sploh izognemo, kot pa da naknadno poskušamo rešiti težavo. Za varen nakup in prodajo lahko največ storimo sami!

Vedno preverite kupca

  1. Samo nekaj minut vam vzame, da v spletni iskalnik vpišete ime kupca, njegov elektronski naslov, morda njegovo telefonsko številko. Prav tako obvezno preverite tudi naslov za dostavo, ki vam ga je kupec navedel. Možno, da boste na katerem od forumov ali blogov našli kakšne informacije, npr. slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas bodo odvrnili od prodaje temu kupcu.
  2. Prav tako vedno preverite, če je denar dejansko nakazan na vaš PayPal ali transakcijski račun! Ne zaupajte potrdilom, ki vam jih pošlje kupec, saj se vsakdo lahko hitro poigra s programom za obdelavo slik in ponaredi pošiljatelja. Vedno se vpišete neposredno v svoj PayPal račun in preverite stanje na njem. Previdno: do računa vedno dostopajte iz brskalnika ali shranjenega zaznamka, nikoli prek povezave, ki ste jo prejeli po e-pošti.
Vsebine, ki vam lahko pomagajo
15

Goljufi na spletnih oglasnikih

Ko kupujemo rabljene stvari na spletnih oglasnikih ravnamo skrajno previdno, da nam ne bi podtaknili slabega izdelka. Kaj pa ko prodajamo, se lahko zatakne tudi tu? Še pogosteje, kot si mislite. Na vas prežijo goljufi na spletih oglasnikih.   Zainteresiran kupec iz tujine Ko objavite oglas v spletnem oglasniku, neglede…

Komentarji (1)
  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *