Skoči na vsebino

Prodajate prek spletnih oglasnikov? Nikoli ne pošiljajte na naslov Via Parma 6, Napoli!

Nakup in prodaja prek spletnih oglasnikov sta med Slovenci že precej uveljavljena in če sledimo ključnim nasvetom, ni strahu, da bi šlo kaj narobe. Pa vendar so goljufi zelo iznajdljivi in lahko nepozornega prodajalca hitro prepričajo, da skleneta kupčijo. Ključno tveganje, s katerim se soočate prodajalci na spletnih oglasnikih, je seveda, da izdelek pošljete, denarja pa ne prejmete. Tako ste kar dvakratno oškodovani; ostanete brez vrednega izdelka, ki ga goljuf proda naprej, pa še denarja ne dobite nakazanega. 

Goljuf že nekaj let uporablja isti naslov v Italiji

Takšne prevare niso redke, med vsemi primeri, ki jih obravnavamo na SI-CERT, pa nam je v oči padel primer skupine goljufov, ki že od leta 2013 uspešno zavajajo Slovence. Namreč, v zadnjih letih se je na nas obrnilo več prodajalcev, ki so vsi poslali paket na isti naslov v Neaplju, denarja pa ni bilo od nikoder! Škoda je bila kar precejšnja, saj so poslali, npr. prenosnik MacBook, iPad, drag fotografski objektiv in moško uro. Skratka, predmeti, ki hitro najdejo novega lastnikaKako je to možno?

Pri vseh primerih so goljufi uporabili isto zvijačo – prodajalcem so poslali lažno PayPal potrdilo, da je denar nakazan na račun in jih prepričali, da izdelek pošljejo v Neapelj. Če niso imeli Paypal računa, so goljufi ponudili plačilo neposredno na bančni račun in tudi v tem primeru  poslali lažno obvestilo neke banke o nakazilu. Po nekaj prepričevanja, da je denar res nakazan in skoraj grožnjah, kaj se bo zgodilo, če “plačanega” izdelka ne pošljejo, so vsi naslovili pošiljko na naslov Via Parma 6, Napoli. 

Nikoli ne pošiljate na ta naslov Via Parma 6, Napoli!
Naslov goljufa
Kaj razkriva Google Maps na naslovu v Neaplju?
Fotografija zgradbe z naslova z Google maps

Vsem oškodovancem, ki so se obrnili na nas, smo seveda svetovali tudi prijavo na policijo, informacij o tem, kako so ukrepali slovenski oz. italijanski organi pregona, pa nimamo. Ampak pri takšnih prevarah je veliko bolje, da se jim sploh izognemo, kot pa da naknadno poskušamo rešiti težavo. Za varen nakup in prodajo lahko največ storimo sami!

Bodite pozorni

  1. PREVERITE KUPCA: Samo nekaj minut vam vzame, da v spletni iskalnik vpišete ime kupca, njegov elektronski naslov, morda njegovo telefonsko številko. Prav tako obvezno preverite tudi naslov za dostavo, ki vam ga je kupec navedel. Možno, da boste na katerem od forumov ali blogov našli kakšne informacije, npr. slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas bodo odvrnili od prodaje temu kupcu.
  2. PREVERITE PLAČILO: Vedno preverite, ali je denar dejansko nakazan na vaš PayPal ali transakcijski račun! Ne zaupajte potrdilom, ki vam jih pošlje kupec, saj se vsakdo lahko hitro poigra s programom za obdelavo slik in ponaredi pošiljatelja. Vedno se vpišete neposredno v svoj PayPal račun in preverite stanje na njem. Previdno: do računa vedno dostopajte iz brskalnika ali shranjenega zaznamka, nikoli prek povezave, ki ste jo prejeli po e-pošti.

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Andy /

    Sploh ni problema. Simpl : ko je daena na računu pošlješ stvar. Da, tako preprosto je to.