Skoči na vsebino

Prevare, ko nakupujete prek spletnih oglasnikov

Kako torej varno nakupovati prek spletnih oglasnikov? Kako ločiti pravi mali oglas od lažnega?

Spletni oglasniki  omogočajo zelo enostavno vzpostavitev kontakta z morebitno žrtvijo. Goljuf objavi privlačen oglas (zelo nizka cena priljubljenega izdelka). Potem pa z lažnim sporočilom logistične službe prepriča kupca, da je njegov izdelek že na poti. Kot najboljše vabe so se izkazali najnovejši modeli pametnih telefonov in tablic. Obravnavali smo tudi več prijav zaradi goljufa, ki je prek oglasnika »prodal« kar nekaj profesionalnih koles, vrednih več tisoč evrov.

Bodite pozorni na sumljive znake

Že sam objavljen oglas pogosto vsebuje informacije, ki kažejo, da gre za poskus goljufije. 3 ključni znaki za previdnost so: polomljena »google translate« slovenščina, zelo nizka cena (tudi npr. 2 kosa za ceno enega) in oglas, oddan iz tujine. Največ goljufivih oglasov še vedno prihaja iz Nigerije in Kameruna, vendar obravnavamo tudi primere lažnih oglasov prevarantov iz držav EU.

Posnetek zaslona prikazuje oglas na spletnem oglasniku, prek katerega goljuf prodaja telefon. Oglas je objavljen v Nigeriji, uporabnik pa na novo registriran.
Na sliki vidimo primer tipičnega poskusa prevare: oglas je oddan iz Nigerije, cena je za tretjino nižja od ostalih ponudnikov, prodajalec je povsem nov uporabnik (registriral se je isti dan kot je oddal oglas). Spletni oglasniki lažne oglase in goljufe hitro blokirajo, vendar ti vedno znova ustvarjajo nove profile, preko katerih nadaljujejo z objavami.

Preverite prodajalca

Na nekaterih spletnih oglasnikih lahko uporabniki ocenijo prodajalca. Če obstaja ta možnost, vedno preverite, kakšne izkušnje imajo z njim drugi kupci. Če to ni možno, vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. Morda na ta način najdete tudi kakšne slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas odvrnejo od nakupa. Če gre za prodajalca iz tujine, preverite njegov naslov na Google Maps ali Google Street View.

Na eni strani mali oglas govori o »uglednem podjetju, ki že vrsto let posluje na celotnem evropskem trgu«, na drugi strani pa Google Street View razkrije pogled na neugledno lokacijo.
Na eni strani mali oglas govori o »uglednem podjetju, ki že vrsto let posluje na celotnem evropskem trgu«, na drugi strani pa Google Street View razkrije to lokacijo. Nikakor lokacija za ugledno in veliko podjetje, mar ne?

Bodite pozorni na elektronski naslov prodajalca. Podjetja, ki imajo svojo spletno stran, navadno uporabljajo elektronske naslove na svoji domeni, zato bodite še posebej pozorni, če uporabljajo elektronski poštni račun zastonj ponudnika, kot sta Gmail in Yahoo. Če vas torej kontaktira prodajalec z e-mail naslovom electronicmegastore@gmail.com ali smartbuy.iphone@yahoo.com, je to vsekakor znak za alarm. Primera lažnega elektronskega naslova sta čisto realna, sporočila sta nam ju uporabnika, ki sta sama postala žrtvi goljufije preko spletnega oglasnika. Najpogosteje goljufi uporabljajo e-mail naslov, ki v prvem delu spominja na ime podjetja, vendar je poštni račun ustvarjen pri zastonj ponudniku (npr. Gmail, Hotmail ali Yahoo).

Način plačila

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket. Plačilo preko Paypal sistema je tudi precej varno, saj lahko v nekaterih primerih kupec v primeru zlorabe zahteva vračilo kupnine (predhodno se seznanite s pogoji). Plačilo na bančni račun je že malce bolj tvegano, sploh če gre za bančni račun v tujini. Da otežijo sledenje, goljufi »zaposlujejo« t.i. posrednike, ki denar sprejmejo na svoj bančni račun, nato pa ga po drugih kanalih pošljejo goljufu. Povsem pa se izogibajte plačilu prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram! Gre za priljubljeno orodje goljufov, saj je sledenje denarju zelo oteženo. Pri nakazovanju denarja fizični osebi v tujino zato raje izberite način plačila preko sistema PayPal.

Preverite fotografije

Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avto, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival…), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Najdete na ta način še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo?

Po nasvet se je obrnila uporabnica, ki je našla mali oglas za konja. Plačati je bilo potrebno zgolj stroške prevoza iz Romunije, saj so konja želeli podariti. Seveda je šlo za lažni oglas, slika konja je bila kar skopirana iz interneta.
Po nasvet se je obrnila uporabnica, ki je našla mali oglas za konja. Plačati je bilo potrebno zgolj stroške prevoza iz Romunije, saj so konja želeli podariti. Seveda je šlo za lažni oglas, slika konja je bila kar skopirana iz interneta.

Na kratko o prevari

Na katere sumljive znake pri nakupovanju prek spletnih oglasnikov moramo biti pozorni?

3 ključni znaki za previdnost so: polomljena »google translate« slovenščina, zelo nizka cena (tudi npr. 2 kosa za ceno enega) in oglas, oddan iz tujine. 

Kako preverimo prodajalca?

Če obstaja ta možnost, vedno preverite, kakšne izkušnje imajo z njim drugi kupci. Če to ni možno, vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. 

Na kaj moramo biti pozorni pri prodajalcu?

Bodite pozorni na elektronski naslov prodajalca. Podjetja, ki imajo svojo spletno stran, navadno uporabljajo elektronske naslove na svoji domeni, zato bodite še posebej pozorni, če uporabljajo elektronski poštni račun zastonj ponudnika, kot sta Gmail in Yahoo.

Kakšna metoda plačila je v tem primeru najbolj zanesljiva?

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket.

Kako vemo, da so fotografije iz oglasa resnične?

Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avto, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival…), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa.

Ukrepi

 1. Vsaka goljufija se začne z dobro vabo in le-ta je vedno super ugodna cena! Če naletite na oglas, da dobite štiri najnovejše iPhone za le 1200 €, potem ste lahko prepričani, da gre za prevaro.

 2. Preverite elektronski naslov prodajalca. Če poslujete s podjetjem, bodite pozorni na brezplačne elektronske poštne storitve, kot sta Gmail in Yahoo (npr. electronicmegastore@gmail.com, smartbuy.iphone@yahoo.com).

 3. Ko kupujte od prodajalca, ki se nahaja v tujini,  vedno nakažite kupnino prek sistema PayPal. Če nakupujete v Sloveniji, pa izberite plačilo po povzetju. Nikoli in nikdar ne pošiljajte denarja po pošti!

 4. Če ste še vedno v dvomu, ali poslujete s prevarantom ali pa s poštenim trgovcem, se obrnite na nas – naša pomoč je brezplačna!

Komentarji / 16

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. dragica /

  Pozdravljeni,

  zanima me ali je spletni naslov http://www.mikelovegrovegolf.co.uk varen za nakupovanje? PONUJAJO TORBICE ZNANIH BLAGOVNIH ZNAMK PO UGODNI CENI.

  Bi si želela naročiti torbico, pa mi na tej spletni strani nekaj ni všeč. Nimajo nikjer napisanih pogojev nakupa, kakšno vrsto zaščite spletnega nakupovanja uporabljajo na svoji spletni strani. Mi jih lahko preverite?

  HVALA

  DRAGICA hAJDER

  1. Varni na internetu /

   Tudi tu gre skoraj zagotovo za trgovino s poceni ponaredki, zelo verjetno iz Kitajske. Nobenih kontaktnih podatkov, pogojev nakupa, cene so neverjetno nizke. Podatki o osebi, ki je registrirala domeno, so precej sumljivi, na isto osebo je registrirana skoraj identična spletna trgovina, ki naj bi prodajala BOSS izdelke. Plačilo je možno s kreditno kartico, pri tem se podatki o kartici prenašajo nezaščiteni, se pravi preko običajne in ne preko varne povezave, kot bi pričakoval od neke legitimne trgovine. Skratka nakupa ne priporočamo.

 2. Adrijan /

  Pozdravljni..
  Mene pa zanima če je to prevara… Kajti v teh dneh bi naj kupil ps4 preko bolhe.. firmo imajo baje v berlinu.. plačili bi naj potekalo preko amazon in sem dobil nek naslov z češkega za nakazilo denar sem nakazau in bi paket naj dobil v 2-3 dneh preko dostave DHL.. LP..

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   Če je bil izdelek sumljivo poceni, je velika možnost, da gre za prevaro. Kako pa ste plačali – na TRR račun? Pišite nam na cert@cert.si in natančno opišite, kaj se vam je zgodilo. Da bomo ustrezno svetovali,potrebujemo kar največ informacij.

 3. Mojca /

  Pozdravljeni…
  Rada bi kupila voziček za punčko (igrača) na spletni strani puppenwagen.com , voziček na tej strani je res cenejši za 20 eur kot drugje vendar samo tanajdražji ostali so nekak cene enake… moti pa me ker sem našla še dve identični strani z drugim naslovom kinderwagen.com in babysachen.com….. naslovi telefonske vse isto… bi me moralo to skrbeti?
  hvala za odgovor in lp Mojca

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   V teh spletnih trgovinah lahko nakupujete.
   Vse tri spletne trgovine smo preverili – obstajajo že 10 let ali več, kar je najpomembnejši podatek. Tudi vsi ostali podatki nakazujejo, da gre res za trgovino iz Nemčije in ne kakšno trgovino s ponaredki iz Kitajske.

 4. Miler Božo /

  Pozdravljeni. Na naslednji strani
  http://www.nogometnishop.com/ sem kupil no nogometni dres, otroški. Zmotilo me je, ko je bilo pri plačilu odtrgana višja vsota, kot je bil račun (30 vs 33 eurov) mastercard. Ali je ta stran varna? Ali je potrebno kaj storiti?
  Lp Božo Miler

  1. Varni na internetu /

   Predmetna stran deluje lažna (manjko kontkatnih podatkov, podatkov o podjetju, generični epoštni naslovi – gmail). Po vsej verjetnosti gre za stran, ki prodaja (kitajske) ponaraedke. Vprašljivo je tudi, če bi naročeno sploh dobili (ali pa bi dobili nekaj čisto tretjega). To, da je stran v slovenščini, ni nobena garancija, da gre za slovensko spletno stran oz. podjetje pri nas. Nakupovanje v trgovini vam tako odsvetujemo. Preverite na vaši banki možnost reklamacije nakupa s kreditno kartico. Prav tako je smiselno razmisliti o preklicu kratice (nevarnost poznejše oz. ponove zlorabe)!

 5. Leon /

  Pozdravljeni.
  17.12 sem preko spletne trgovine Andelco.si za ženo naročil zimsko jakno. Ker sem hotel da je to presenečenje nisem označil nakupa po povzetju, ampak sem plačal po predračunu. Sedaj mi vsake toliko časa pošiljajo mail in sporočila da naj plačam izdelek, katerega sem enkrat že. Še pisal sem jim mail na info…..z dokazilom plačila, odgovora pa ni. Kaj sedaj lahko storim? Hvala

  1. Varni na internetu /

   Glede na podatke na strani https://andelco.si/ko-smo-mi/ za spletno stranjo stoji ATELI s.r.o. Moravská 854/2, 312 00 Plzeň, Češka republika in kot taka ne sodi v kategorijo lažni spletnih trgovin, ki jih običajno obravnavamo. Priporočamo vam, da se za pomoč obrnete na Evropski potrošniški center (www.epc.si).

 6. Larisa /

  Pozdravljeni,

  zanima me kako se s tovrstnimi prevarami soočiti v primeru, da je do nje dejansko prišlo.

  Hvala za odgovor!

  1. Varni na internetu /

   Če je prišlo do oškodovanja, potem podajte prijavo na policiji.

 7. Vili /

  Spoštovani,
  želel bi informacijo ali je spletni naslov
  https://radfahrershop.com/index.php?route=common/home
  varen za nakup kolesa. Kupil bi električno kolo, pa mi je sumljiva cena, saj je kolo 50% cenejše.
  Prosim, če lahko preverite ali je nakup varen, saj se plačilo izvrši s predhodnim nakazilo.
  Hvala za odgovor,
  Vili

 8. Zlatko /

  https://www.hokaoneoneslovenija.com/
  Pozdravljeni, zgoraj sem prilepil link trgovine,za katero sumim,da je lažna oz najmanj kitajski trgovec, naročil dva izdelka oz copate,ki so poceni,lačilo bilo izvreno reko PYPala, zanimam me vaaše mnenje, certifikat sem preveril pa izgleda da je v redu, zanima me ali preko PayPala lahko zahtevam vračilo kupnine oz.preklic nakupa. Hvala vnaprej

  1. Varni na internetu /

   Seveda. Če se s trgovcem ne morete dogovoriti, potem reklamirajte plačilo na Paypalu.

 9. Martina /

  Pred kratkim sem na market place na Facebooku prodajala en mini hladilnik . Na kar dobim kupca ta mi pove da bi izdelek kupila . Oseba je iz tujine na počitnicah v Sloveniji. Pove mi da bo prek Fedexa poslala denar in ob tem mora plačati še zavarovanje paketa kjer naj bi poštar prevzel ta hladilnik. Tej osebi sem dala le svoj naslov in mail drugih podatkov pa ne. In tako se je začelo. Ta oseba je od mene zahtevala da moram nakazati fedexu 50 evrov za zavarovanje paketa do naslednjega dne do 16h. Ko sem jaz tej osebi povedala da denarja nimam mi je začela groziti s tožbo od fedexa v višini 75000 evrov in 5 leti zapora. Da bi se izognila kazni sem tej osebi prek nekega portala nakazala dvakrat po 24,61 evra za aktivacijo nekih kod . Ob tem pa nisem dobila povratnih informacij od te osebe ali je zadeva urejena . Oseba je zagotavljala da je poštena a jaz nisem ravno verjela saj je ni zanimalo da jaz denarja nimam in tako sem šla sebi v škodo da bi se izognila kazni od Fedexa. Zdaj sem po nasvetu druge osebe to osebo blokirala na Facebooku a me še vedno skrbi kaj bo to prineslo.