12.08.2016

Ko kupujemo rabljene stvari na spletnih oglasnikih ravnamo skrajno previdno, da nam ne bi podtaknili slabega izdelka. Kaj pa ko prodajamo, se lahko zatakne tudi tu? Še pogosteje, kot si mislite. Na vas prežijo goljufi na spletih oglasnikih.

 

Zainteresiran kupec iz tujine

Ko objavite oglas v spletnem oglasniku, neglede na to ali prodajate kredenco, kolo ali stare plošče, je samo vprašanje časa, kdaj se bo nanj odzval kupec iz tujine. Ta se vedno strinja se s postavljeno ceno, prav tako bo sam kril celotne transportne stroške in dodal 5% kupnine, plačal pa bo s Paypalom. Super, končno nekdo ceni vrednost vašega izdelka, pa še Paypal naj bi bil najbolj varen način poslovanja.

Ne tako hitro. Ni malce sumljivo, da je tujec zašel na slovenski spletni oglasnik? Kot da jih v Ameriki nimajo dovolj. Poleg tega je pripravljen plačati, brez da bi si kredenco najprej ogledal v živo. Kaj ima takšen kupec pravzaprav za bregom?

Poglejmo kaj se zgodi, če se s takšnim kupcem sklenete kupčijo.

 

Paypal je varen, dobite celo mail s potrdilom o nakazilu

Prejmete elektronsko sporočilo, v katerem vas Paypal obvešča o nakazanih sredstvih za izdelek in stroške pošiljanja. Celotna stredstva bodo na vaš račun nakazana takoj, ko prek Western Union transportnemu agentu nakažete  transportne stroške.

Pozor, eno samo elektronsko sporočilo razkriva številne podrobnosti prevare.

Lažno sporočila s Paypala vas obvešča, da so sredstva nakazana a zadržana, dokler ne poravnate stroškov pošiljanja izdelka.
Lažno sporočila s Paypala vas obvešča, da so sredstva nakazana a zadržana, dokler ne poravnate stroškov pošiljanja izdelka.
  1. Naj vas ne zavede logotip, sporočilo je ponarejeno. Dejansko stanje na Paypalu (če že imate lasten račun) lahko enostavno ugotovite tako, da se vpišete v svoj PayPal račun in preverite stanje na njem. Previdno: do računa vedno dostopajte iz brskalnika ali shranjenega zaznamka, nikoli prek povezave, ki ste jo prejeli po e-pošti.
  2. Paypal vam nikoli ne bo poslal elektronskega sporočila z navodilom, da denar nakažite na TRR, ker to ni način njihovega poslovanja. S Paypalom lahko poslujete samo tako, da ustvarite svoj račun, v katerega vnesete kreditno kartico. Vaši podatki so nato varno hranjeni in šifrirani v njihovem sistemu. Ko v spletni trgovini plačujete s Paypalom, vam tako ni potrebno vsakič znova vnašati podatkov o kreditni kartici. Preprosto in varno.
  3. Ko vam neznanec omeni plačilni sistem Western Union (tudi Moneygram), ste lahko prepričani, da gre za prevaro. Sistem je namenjen hitremu prenosu denarja, ne omogoča pa sledenja denarnemu toku in je ravno zaradi tega priljubljen pri goljufih. Pregon takšnih goljufov je zaradi tega zelo otežen, če ne celo onemogočen.

Če nimate Paypal računa, vam goljufi lahko ponudijo tudi plačilo na vaš bančni račun. V tem primeru vam običajno pošljejo lažno obvestilo neke banke o nakazilu.

Če boste takšno obvestilu o nakazanih sredstvih ignorirali, ali se vam bo zdelo sumljivo in ne boste nakazali denarja, vas goljufi ne bodo pustili pri miru. Na vas bodo začeli pritiskati z vsemi sredstvi. Grozili bodo z odvetniki, PayPal politiko, policijo, FBI, aretacijo, inšpektorji.  Naj vas ne prestrašijo, gre zgolj za taktiko da vas prepričajo, da jim pošljete denar. Vso komunikacijo z njimi prekinite, in ne odgovarjajte več na njihvova sporočila in morebitne klice. Ponavadi v roku dneva ali dveh tudi sami odnehajo. V večini primerov ta vrsta goljufije izvira iz Nigerije in njej bližnjih držav, kjer pa je pregon storilcev praktično nemogoč.

Primer grozilnega sporočila. Če pozorno pogledamo vidimo, da pošiljatlej sporočila ni Paypal, ampak je prišlo iz naslova service@transferntldept.com.
Primer grozilnega sporočila. Če pozorno pogledamo vidimo, da pošiljatlej sporočila ni Paypal, ampak je prišlo iz naslova service@transferntldept.com.

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *