Skoči na vsebino

Goljufi na spletnih oglasnikih

Ko kupujemo rabljene stvari na spletnih oglasnikih ravnamo skrajno previdno, da nam ne bi podtaknili slabega izdelka. Kaj pa ko prodajamo, se lahko zatakne tudi tu? Še pogosteje, kot si mislite. Na vas prežijo goljufi na spletih oglasnikih.

Zainteresiran kupec iz tujine

Ko objavite oglas v spletnem oglasniku, ne glede na to ali prodajate kredenco, kolo ali stare plošče, je samo vprašanje časa, kdaj se bo nanj odzval kupec iz tujine. Ta se vedno strinja se s postavljeno ceno, prav tako bo sam kril celotne transportne stroške in dodal 5% kupnine, plačal pa bo s Paypalom. Super, končno nekdo ceni vrednost vašega izdelka, pa še Paypal naj bi bil najbolj varen način poslovanja.

Ne tako hitro. Ni malce sumljivo, da je tujec zašel na slovenski spletni oglasnik? Kot da jih v Ameriki nimajo dovolj. Poleg tega je pripravljen plačati, brez da bi si kredenco najprej ogledal v živo. Kaj ima takšen kupec pravzaprav za bregom?

Poglejmo kaj se zgodi, če se s takšnim kupcem sklenete kupčijo.

Paypal je varen, dobite celo mail s potrdilom o nakazilu

Prejmete elektronsko sporočilo, v katerem vas Paypal obvešča o nakazanih sredstvih za izdelek in stroške pošiljanja. Celotna stredstva bodo na vaš račun nakazana takoj, ko prek Western Union transportnemu agentu nakažete  transportne stroške.

Pozor, eno samo elektronsko sporočilo razkriva številne podrobnosti prevare.

Lažno sporočila s PayPala vas obvešča, da so sredstva nakazana a zadržana, dokler ne poravnate stroškov pošiljanja izdelka.
Primer lažnega elektronskega sporočila s PayPala

Kako vem, da gre za prevaro?

 1. Naj vas ne zavede logotip, sporočilo je ponarejeno. Dejansko stanje na Paypalu (če že imate lasten račun) lahko enostavno ugotovite tako, da se vpišete v svoj PayPal račun in preverite stanje na njem. Previdno: do računa vedno dostopajte iz brskalnika ali shranjenega zaznamka, nikoli prek povezave, ki ste jo prejeli po e-pošti.
 2. Paypal vam nikoli ne bo poslal elektronskega sporočila z navodilom, da denar nakažite na TRR, ker to ni način njihovega poslovanja. S Paypalom lahko poslujete samo tako, da ustvarite svoj račun, v katerega vnesete kreditno kartico. Vaši podatki so nato varno hranjeni in šifrirani v njihovem sistemu. Ko v spletni trgovini plačujete s Paypalom, vam tako ni potrebno vsakič znova vnašati podatkov o kreditni kartici. Preprosto in varno.
 3. Ko vam neznanec omeni plačilni sistem Western Union (tudi Moneygram), ste lahko prepričani, da gre za prevaro. Sistem je namenjen hitremu prenosu denarja, ne omogoča pa sledenja denarnemu toku in je ravno zaradi tega priljubljen pri goljufih. Pregon takšnih goljufov je zaradi tega zelo otežen, če ne celo onemogočen.

Če nimate Paypal računa, vam goljufi lahko ponudijo tudi plačilo na vaš bančni račun. V tem primeru vam običajno pošljejo lažno obvestilo neke banke o nakazilu.

Če boste takšno obvestilu o nakazanih sredstvih ignorirali, ali se vam bo zdelo sumljivo in ne boste nakazali denarja, vas goljufi ne bodo pustili pri miru. Na vas bodo začeli pritiskati z vsemi sredstvi. Grozili bodo z odvetniki, PayPal politiko, policijo, FBI, aretacijo, inšpektorji.

Naj vas ne prestrašijo, gre zgolj za taktiko da vas prepričajo, da jim pošljete denar. Vso komunikacijo z njimi prekinite, in ne odgovarjajte več na njihvova sporočila in morebitne klice. Ponavadi v roku dneva ali dveh tudi sami odnehajo. V večini primerov ta vrsta goljufije izvira iz Nigerije in njej bližnjih držav, kjer pa je pregon storilcev praktično nemogoč.

Primer grozilnega sporočila. Če pozorno pogledamo vidimo, da pošiljatlej sporočila ni Paypal, ampak je prišlo iz naslova service@transferntldept.com.
Primer grozilnega sporočila

Komentarji / 6

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Igor Berlot /

  Pozdravljeni, s strani Paypal@check.com
  sem dobil obvestilo:

  PayPal
  Hello Dear Customer,
  recently we have limited your account access due suspected and illegal uses.
  Please Check your account as soon as you can by Clicking the button below
  Check it now
  If you ignore this email this account will be Officially Permanently disabled the next 24 hours.. .

  Security Contact Help Rules unsubscribe.

  glede na to, da nimam odprtega paypal računa, mislim, da gre za phishing…,
  ali drži?
  Lep pozdrav, Igor

  1. Varni na internetu /

   Glede na vsebino sporočila, je v tem primeru zelo verjetno res šlo za t.i. phishing napad (https://vni.si/phishing), kjer pošiljatelji poskušajo priti do podatkov za dostop do vašega PayPal računa. Bi vas pa prosili, če bi nam lahko sporočilo, ki ste ga prejeli, posredovali na naš el. naslov cert@cert.si, da lahko zadevo bolj podrobno preverimo.

 2. rudolf kristan /

  Pozdravljeni! Prijavil sem se – a še nisem vplačal- na spletni denarni portal TRON,
  pa me zanima ali je to varno? Ne gre za veliko vsoto pa vseeno. Hvala za odgovor.

 3. Mojca /

  Pozdravljeni,
  zanima me nekaj, če mi kupec nakaže denar na paypal račun in jaz ta denar nato iz paypal računa dvignem-ali lahko kupec potem še vedno zahteva denar nazaj.
  Lep pozdrav,Mojca

  1. Varni na internetu /

   Če gre za plačilo blaga ali storitve, potem kupec lahko zahteva povrnitev denarja. Nekateri kupci to tudi izkoriščajo v goljufijah (pogooglajte “paypal refund scam”). Predlagamo, da se za več informacij o teh postopkih obrnete na Paypal.