Skoči na vsebino

Zlata pravila nakupovanja prek spletnih oglasnikov

Poleg nakupov v spletnih trgovinah, pravi razmah doživljajo tudi nakupi in prodaja prek spletnih oglasnikov. Največji slovenski posredniški portal je tako objavil že več kot 500.000 malih oglasov! Številke so spodbudne, žal tudi za spletne goljufe, saj ravno mali oglasi omogočajo zelo enostavno vzpostavitev kontakta z morebitno žrtvijo. Goljuf objavi privlačen oglas, nato pa z lažnim sporočilom logistične službe prepriča kupca, da je njegov izdelek že na poti. Kot najboljše vabe so se izkazali najnovejši modeli pametnih telefonov in tablic, smo pa obravnavali več prijav zaradi goljufa, ki je prek oglasnika »prodal« kar nekaj profesionalnih koles, vrednih več tisoč evrov.

Kako torej varno nakupovati prek spletnih oglasnikov? Kako ločiti pravi mali oglas od lažnega? Pripravili smo nekaj ključnih receptov, ki vam bodo pomagali, da pravočasno prepoznate znake goljufije in se izognete finančnemu oškodovanju. V naslednjih dneh pa še nasveti za vse, ki prodajate prek spletnih oglasnikov.

1. Bodite pozorni na sumljive znake

Že sam objavljen oglas pogosto vsebuje informacije, ki kažejo, da gre za poskus goljufije. 3 ključni znaki za previdnost so: polomljena »google translate« slovenščina, zelo nizka cena (tudi npr. 2 kosa za ceno enega) in oglas, oddan iz tujine (predvsem bodite pozorni na prodajalce iz Nigerije in Kameruna).

Na sliki vidimo primer tipičnega poskusa prevare: oglas je oddan iz Nigerije, cena je za tretjino nižja od ostalih ponudnikov, prodajalec je povsem nov uporabnik (registriral se je isti dan kot je oddal oglas).
Slika z bolhe z oglasom za pametni telefon

Ne želimo vas strašiti, prav gotovo nimajo vsi prodajalci iz tujine nepoštenih namenov. Kaj pa, če se prodajalec vztrajno izmika ogledu, tudi če napišete, da bi si npr. avto lahko prišel ogledat »prijatelj, ki živi v bližini«? Potem ima že nek tehtni razlog, zakaj ne želi, da si izdelek pred nakupom ogledate. Vas vztrajno prepričuje, da je kljub temu nakup 110 % varen? Goljufi vam v dokaz poštenosti na njihovo lastno pobudo pošljejo tudi sken osebnega dokumenta. Ampak ne njihovega, ampak uporabijo identiteto neke druge žrtve, ki so jo predhodno ogoljufali. Zato bodite tudi posebej previdni, če prodajalec izrecno zahteva sken vašega dokumenta (npr. pri rezervaciji stanovanja ipd.). Na ta način je lahko vaša identiteta kaj hitro uporabljena pri njihovi naslednji prevari.

2. Preverite prodajalca

Na nekaterih spletnih oglasnikih lahko uporabniki ocenijo prodajalca, zato če obstaja ta možnost, vedno preverite, kakšne izkušnje imajo z njim drugi kupci. Če to ni možno, vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. Morda na ta način najdete tudi kakšne slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas odvrnejo od nakupa. Če gre za prodajalca iz tujine, preverite njegov naslov na Google Maps ali Google Street View.

3. Način plačila

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket. Plačilo preko Paypal sistema je tudi precej varno, saj lahko v nekaterih primerih kupec v primeru zlorabe zahteva vračilo kupnine (predhodno se seznanite s pogoji). Plačilo na bančni račun je že malce bolj tvegano, sploh če gre za bančni račun v tujini. Da otežijo sledenje, goljufi »zaposlujejo« t.i. posrednike, ki denar sprejmejo na svoj bančni račun, nato pa ga po drugih kanalih pošljejo goljufu. Povsem pa se izogibajte plačilu prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram! Gre za priljubljeno orodje goljufov, saj je sledenje denarju zelo oteženo.

4. Preverite fotografije

Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avtomobil, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival…), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Najdete na ta način še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo? Potem tukaj zagotovo »smrdi« po goljufiji.

5. Preverite sledilno številko paketa

Ste se s prodajalcem dogovorili za nakup, ta pa vam je v dokaz, da je paket res oddal, poslal sledilno številko paketa, sedaj pa morate vi plačati kupnino? Previdno, lahko da vam je v elektronskem sporočilu poslal povezavo na lažno spletno stran kurirske službe ali pa celo povezavo na neobstoječo kurirsko službo. Pojdite na uradno spletno stran kurirske službe in tam preverite sledilno številko.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.