07.06.2013

Poleg nakupov v spletnih trgovinah, pravi razmah doživljajo tudi nakupi in prodaja prek spletnih oglasnikov. Največji slovenski posredniški portal je tako objavil že več kot 500.000 malih oglasov! Številke so spodbudne, žal tudi za spletne goljufe, saj ravno mali oglasi omogočajo zelo enostavno vzpostavitev kontakta z morebitno žrtvijo. Goljuf objavi privlačen oglas, nato pa z lažnim sporočilom logistične službe prepriča kupca, da je njegov izdelek že na poti. Kot najboljše vabe so se izkazali najnovejši modeli pametnih telefonov in tablic, smo pa obravnavali več prijav zaradi goljufa, ki je prek oglasnika »prodal« kar nekaj profesionalnih koles, vrednih več tisoč evrov.

Kako torej varno nakupovati prek spletnih oglasnikov? Kako ločiti pravi mali oglas od lažnega? Pripravili smo nekaj ključnih receptov, ki vam bodo pomagali, da pravočasno prepoznate znake goljufije in se izognete finančnemu oškodovanju. V naslednjih dneh pa še nasveti za vse, ki prodajate prek spletnih oglasnikov.

1. Bodite pozorni na sumljive znake

Že sam objavljen oglas pogosto vsebuje informacije, ki kažejo, da gre za poskus goljufije. 3 ključni znaki za previdnost so: polomljena »google translate« slovenščina, zelo nizka cena (tudi npr. 2 kosa za ceno enega) in oglas, oddan iz tujine (predvsem bodite pozorni na prodajalce iz Nigerije in Kameruna).

Oglas za pametni telefon
Na sliki vidimo primer tipičnega poskusa prevare: oglas je oddan iz Nigerije, cena je za tretjino nižja od ostalih ponudnikov, prodajalec je povsem nov uporabnik (registriral se je isti dan kot je oddal oglas).

Ne želimo vas strašiti, prav gotovo nimajo vsi prodajalci iz tujine nepoštenih namenov. Kaj pa, če se prodajalec vztrajno izmika ogledu, tudi če napišete, da bi si npr. avto lahko prišel ogledat »prijatelj, ki živi v bližini«? Potem ima že nek tehtni razlog, zakaj ne želi, da si izdelek pred nakupom ogledate. Vas vztrajno prepričuje, da je kljub temu nakup 110 % varen? Goljufi vam v dokaz poštenosti na njihovo lastno pobudo pošljejo tudi sken osebnega dokumenta. Ampak ne njihovega, ampak uporabijo identiteto neke druge žrtve, ki so jo predhodno ogoljufali. Zato bodite tudi posebej previdni, če prodajalec izrecno zahteva sken vašega dokumenta (npr. pri rezervaciji stanovanja ipd.). Na ta način je lahko vaša identiteta kaj hitro uporabljena pri njihovi naslednji prevari.

Prodajalec trdi, da je iz Anglije, navigacija kaže na Nemčijo
Prodajalec nam je na povpraševanje poslal več fotografij avtomobila, ki ga prodaja. Ni malce sumljivo, da navigacija kaže kraj na severovzhodu Nemčije, avto pa naj bi se nahajal v Liverpoolu v Veliki Britaniji?

2. Preverite prodajalca

Na nekaterih spletnih oglasnikih lahko uporabniki ocenijo prodajalca, zato če obstaja ta možnost, vedno preverite, kakšne izkušnje imajo z njim drugi kupci. Če to ni možno, vpišite ime, uporabniško ime ali elektronski naslov prodajalca v katerega od spletnih iskalnikov. Morda na ta način najdete tudi kakšne slabe izkušnje drugih uporabnikov, ki vas odvrnejo od nakupa. Če gre za prodajalca iz tujine, preverite njegov naslov na Google Maps ali Google Street View.

Google Street View razkrije drugačno sliko
Na eni strani mali oglas govori o »uglednem podjetju, ki že vrsto let posluje na celotnem evropskem trgu«, na drugi strani pa Google Street View razkrije to lokacijo.

3. Način plačila

Če izdelek kupujete na daljavo (torej ni možen ogled), se s prodajalcem poskušajte dogovoriti za plačilo po povzetju, torej da plačate, ko vam poštar že prinese paket. Plačilo preko Paypal sistema je tudi precej varno, saj lahko v nekaterih primerih kupec v primeru zlorabe zahteva vračilo kupnine (predhodno se seznanite s pogoji). Plačilo na bančni račun je že malce bolj tvegano, sploh če gre za bančni račun v tujini. Da otežijo sledenje, goljufi »zaposlujejo« t.i. posrednike, ki denar sprejmejo na svoj bančni račun, nato pa ga po drugih kanalih pošljejo goljufu. Povsem pa se izogibajte plačilu prek plačilnih sistemov Western Union ali Moneygram! Gre za priljubljeno orodje goljufov, saj je sledenje denarju zelo oteženo.

4. Preverite fotografije

Če kupujete nekaj točno določenega (npr. avtomobil, delovni stroj, čoln, starinsko pohištvo, žival…), v spletni iskalnik, ki išče po fotografijah (npr. Google Image Search ali Tineye.com), vstavite katero od fotografij iz oglasa. Najdete na ta način še kakšen drug oglas, s povsem drugimi kontaktnimi podatki in lokacijo prodajalca, ali pa je prodajalec v oglas celo vstavil neko povsem generično fotografijo? Potem tukaj zagotovo »smrdi« po goljufiji.

Po nasvet se je obrnila uporabnica, ki je našla mali oglas za konja. Plačati je bilo potrebno zgolj stroške prevoza iz Romunije, saj so konja želeli podariti. Seveda je šlo za lažni oglas, slika konja je bila kar prvi zadetek iz Googla.
Po nasvet se je obrnila uporabnica, ki je našla mali oglas za konja. Plačati je bilo potrebno zgolj stroške prevoza iz Romunije, saj so konja želeli podariti. Seveda je šlo za lažni oglas, slika konja je bila kar skopirana iz interneta.

5. Preverite sledilno številko paketa

Ste se s prodajalcem dogovorili za nakup, ta pa vam je v dokaz, da je paket res oddal, poslal sledilno številko paketa, sedaj pa morate vi plačati kupnino? Previdno, lahko da vam je v elektronskem sporočilu poslal povezavo na lažno spletno stran kurirske službe ali pa celo povezavo na neobstoječo kurirsko službo. Pojdite na uradno spletno stran kurirske službe in tam preverite sledilno številko.

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

Tarča goljufov so tako spletni kupci kot prodajalci

Ponovno porast spletnih goljufij Na SI-CERT zadnja leta beležimo velik porast spletnih incidentov, pri čemer izstopajo spletne goljufije. Lani smo obravnavali 525 primerov, to številko smo danes že presegli. Projekcija za leto 2014 kaže, da se bomo ustavili pri 772 primerih, kar pomeni, povprečno vsak dan 2 novi spletni goljufiji. Med…

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *