Skoči na vsebino

Brskate za ponudbami za električni skiro, kolo, hoverboard ali GoPro kamero? Ne nasedajte ugodnim cenam!

Vse več je lažnih spletnih trgovin, ki obljubljajo izdelke priznanih proizvajalcev po neverjetno nizkih cenah. V zadnjem času so se vse bolj razširile spletne trgovine, ki ponujajo super ugodne cene za električne skiroje, skuterje, kolesa in hoverboarde, pa tudi GoPro kamere in drone. Samo za občutek – cene v tovrstnih spletnih trgovinah so tudi do 90 % nižje od realnih cen tovrstnih izdelkov. Večina teh spletnih trgovin se oglašuje na Facebooku in drugih družabnih omrežjih, kar lahko uporabnikom vzbudi lažen občutek varnosti in legitimnosti. Na nacionalnem odzivnem centru SI-CERT smo prejeli precejšnje število prijav uporabnikov, ki so bili s strani omenjenih spletnih trgovin ogoljufani.

Ne nasedajte norim popustom!
Slika električnega skiroja po neverjetno ugodni ceni

In če je nakup že opravljen?

Vse obravnavane spletne trgovine, ki zavajajo kupce, omogočajo plačilo le s kreditno kartico, saj se goljufi zavedajo, da je v tem primeru možnost preklica plačila izredno majhna.

Primer lažne spletne trgovine z električnimi skiroji
Primer lažne spletne trgovine z električnimi skiroji

V skoraj vseh obravnavanih prijavah uporabniki naročenega izdelka niso prejeli, tako so ostali brez denarja in naročenega izdelka. V enem od prijavljenih primerov pa je uporabnik namesto električnega skuterja na dom prejel cenena sončna očala.

Primer lažne spletne trgovine GoPro
Primer lažne spletne trgovine GoPro

V primeru, da ste opravili nakup v podobni spletni trgovini in plačali s kreditno kartico, vam svetujemo, da se na banki posvetujete glede smiselnosti preklica kartice.

Ker gre za nakup na spletnem mestu, ki ni zaupanja vredno, je možnost kasnejše zlorabe podatkov precej višja kot pri nakupu v legitimni trgovini.

Na banki se lahko pozanimate tudi glede preklica plačila in morebitnega povračila. V primeru, da je reklamacija vložena pravočasno, se morda lahko plačilo še prekliče. Za več informacij glede tega si preberite članek, ki so ga pripravili na Evropskem potrošniškem centru.

Primer lažne spletne trgovine s hoverboardi
Primer lažne spletne trgovine s hoverboardi

4 glavne stvari, ki ločijo lažne spletne trgovine od pravih

 1. NEVERJETNI POPUSTI
  Goljufive trgovine obljubljajo tudi do 90 % popuste – če je ponudba tako ugodna, da bi lahko bila resnična, potem zelo verjetno ni!
 2. PRIKRITI PODATKI O DOMENI
  Podatki o domeni so prikriti ali pa le-ti kažejo na Kitajsko. Podatke o domeni lahko sami preverite, npr. na spletni strani http://www.whois.com . V primeru lažnih trgovin so so podatki o osebi, ki je domeno registrirala, velikokrat skriti (piše npr. whois privacy protect ali kaj podobnega), vendar če je spletna trgovina legitimna, potem se ni potrebno skrivati, kajne?

  Preverite domeno
  Okno, ki prikazuje podatke o domeni

  Uporaben podatek je tudi datum registracije domene (Registration Date). Če je bila domena registrirana pred kratkim, je to lahko prvi indikator, da gre za lažno spletno stran. V primeru spletne trgovine kolonshop.com nam podatek Country:cn pove, da gre za trgovino s poreklom iz Kitajske.

  Preverite podatke registranta domene
  Okno, ki prikazuje podatke registranta domene
 3. NAČIN PLAČILA
  Pri nakupu preverite možne načine plačila ter izberite najbolj varnega. Večina legitimnih tujih spletnih trgovin ponuja možnost plačila prek PayPala, , kjer je možnosti vračila denarja v primeru zapleta veliko večja, kot če plačate s kreditno kartico. Nekatere lažne spletne trgovine sicer na začetku navajajo različne oblike plačila (na strani so logotipi različnih plačilnih sistemov), vendar pa ko pride do dejanskega plačila, ponudijo zgolj možnost plačila s kreditno kartico.
 4. POMANJKLJIVI KONTAKTNI PODATKI
  V tovrstnih spletnih trgovinah so kontaktni podatki običajno zelo skopi. Velikokrat je na voljo le spletni obrazec, brez podatkov o podjetju, pogosto pa le elektronski naslov, na katerega lahko ponudnike kontaktirate, ki pa je običajno registriran pri brezplačnih ponudnikih elektronskih naslovov (gmail, outlook.com, hotmail.com…).
 5. Bodite pozorni na manjkajoče kontaktne podatke!
  Lažna spletna trgovina, kjer manjkajo kontaktni podatki
Lažna spletna trgovina s kolesi
Lažna spletna trgovina s kolesi

Seznam lažnih spletnih trgovin z električnimi skuterji, za katere smo prejeli prijave

http://bestvipoutlite.com/
http://www.buymallsale.com/
http://www.eujdshop.com/
http://eusvipstore.com/
http://pedogo.vip/
http://www.kolonshop.com
http://www.pusonline.com/
http://hot.coveriitup.com/
http://top.uavhotshow.com/
http://hoveboad.com/
http://ipipstore.com/

Lažna spletna trgovina z droni
Lažna spletna trgovina z droni

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Varni na internetu /

   Domena makirpc.club je bila registrirana šele 6.8.2018, registrant domene pa prihaja iz Kitajske. Indikatorji, kot so veliki popusti, pomanjkanje kontaktnih podatkov, brez varne https povezave, kažejo, da gre v tem primeru za lažno spletno trgovino, v najboljšem primeru pa za trgovino s ponaredki. Nakup v tej spletni trgovini vam tako odsvetujemo.

 1. Krešimir Zebić /

  Izogibajte se nakupu šotora na polaris.net. Očitno gre za prevaro, ker nas je nekaj kupcev dobilo polomljen otroški šotor, kar seveda ni to kar sem naročil. Na reklamacije se ne odzivajo.

 2. Sašo /

  Plačal sem prek pošte ob prejemu. v paketu ni bilo naročeno blago, ali lahko zahtevam povračilo nakazanega?