Skoči na vsebino

Kako ustvarite močno geslo?

Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti in ne uporabljajte enega samega gesla za vse uporabniške račune. Ravno tako ne zapisujte gesel v bližino svojega računalnika.

  1. Vaše geslo naj bo dolgo vsaj 8 znakov in naj vsebuje male in velike črke, številke in ločilo (ki ga spletno mesto dovoli uporabiti). V pomoč pri pomnjenju gesla so vam lahko posebni stavki: Po kaj gre mali Petja 2x tedensko na Slomškovo 7? Vaše geslo je tako: PkgmP2xtnS7? Če za geslo ni ni zgornje meje dolžine, lahko uporabite celotne stavke, najbolje izmišljene. Recimo: Petje naključno odstira..
  2. Če geslo po dolžini ni omejeno, si izberite daljšo frazo namesto ene besede; uporabite lahko tudi daljši stavek, ki si ga boste zlahka zapomnili, in ga nekoliko spremenite oz. iz njega vzemite dele po nekem ključu.
  3. Ne uporabljajte zaporednih črk ali številk, prav tako ne sosednjih tipk na tipkovnici (npr. 12345678 ali asdfghj).
  4. Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti (npr. ime in priimek, imena otrok, datum rojstva in kombinacije teh podatkov).
  5. Ne uporabljajte samo enega gesla za vse uporabniške račune (oblikujte različna gesla za npr. elektronsko pošto, Facebook, forume, spletno bančništvo).
  6. Nikomur ne zaupajte svojega gesla!
  7. Ne shranjujte zapisanega gesla v bližini svojega računalnika (listek z vašim geslom, zalepljen na monitor ali na pisalni mizi).
Predlog, kako ustvarite močno geslo.
Predlog, kako ustvarite močno geslo. Iz stavka ali dveh, ki si ju lahko zapomnite, izberete prvo črko vsake besede

Velja si zapomniti: gesla varujte, kot varujete zobno ščetko – ne posojajte jih in jih redno menjajte!

Nikoli ne uporabljajte istega gesla  za več storitev! Tako tudi v primeru ko bi se napadalci dokopali do enega vašega gesla, z njim ne bodo mogli dostopati do vseh ostalih uporabniških računov. Vseh teh različnih gesel si seveda ni enostavno zapomniti, zato lahko uporabite program, ki gesla shrani v varni, šifrirani obliki (1Password, LastPass ali KeePass).

V storitvah, kjer je to možno, vklopite dvofaktorsko avtentikacijo! Tako lahko še dodatno zaščitite svoj račun. To pomeni, da boste ob prijavi v svoj profil iz neznane naprave vnesli tudi kodo, ki vam jo boste prejeli v SMS sporočilu. Prednost uporabe dodatne varnoste kode je gotovo veliko manjša možnost vdora v vaš profil. Zelo hitro boste ugotovili, da nekdo hoče dostopati do vašega profila iz drugega računalnika, saj boste SMS z varnostno kodo prejeli na vaš telefon, napadalec pa brez nje ne bo mogel dostopati do vašega računa.

Pripravili smo navodila za nastavitev dvofaktorske avtentikacije za Gmail in Facebook.

So vam vdrli v poštni predal? Takoj zamenjajte vsa gesla!

Če sumite, da je bil vaš račun zlorabljen, smo pripravili navodila za ukrepanje:

Komentarji / 1

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Klavdija /

    Hvala za nasvt lp