Skoči na vsebino

Neobičajna sporočila s ponudbo za delo

Stalnica med prejetimi prijavami, ki jih obravnavamo na SI-CERT, so neželena oglasna sporočila za delo od doma ali spletno delo; poimenovanja so različna, skupna lastnost pa so neverjetne obljube o zaslužku. V osnovi gre seveda za zavajajoče oglaševanje in nenaročeno oz. vsiljeno sporočilo (spam), zato tovrstna vsebina “avtomatično” sodi v koš oz. takojšnji izbris.

Navadno gre za elektronsko pošto, vendar opažamo tudi porast prijav neželenih sporočil preko aplikacij za takojšnje sporočanje, ki ponujajo različne možnosti zaslužka, tudi v dokaj pravilni slovenščini. Našo pozornost je pritegnilo dejstvo, da so bili praktično vsi prijavitelji uporabniki iOS naprav (iPhone) in posledično uporabniki aplikacije Messages oz. storitve iMessage.

Primer oglasnega sporočila v slovenskem jeziku

Gre za tesno integirano storitev, vpeto v Apple ekosistem naprav, in praktično ni mogoče razločiti, ali smo sporočilo prejeli na telefonsko številko ali na elektronski naslov, ki ju imamo povezana z AppleID računom. Z AppleID računom imamo lahko poleg telefonske številke vezanih še več elektronskih naslovov. Storitev iMessages omogoča, da smo dosegljivi tudi preko teh elektronskih naslovov in ne zgolj preko telefonske številke.

Primer oglasnega sporočila v angleškem jeziku

Kako ukrepati?

  • S pritiskom na “Report Junk” pošljete prijavo neželenega sporočila na Apple in blokirate pošiljatelja.
  • Za elektronske naslove in naprave, kjer ne potrebujete iMessage storitev, jo lahko onemogočite v nastavitvah. To lahko storite v nastavitvah posamezne naprave (iPhone, iPad, Mac) pod Settings > Messages ter tam izberete opcijo “Send & Receive“.
  • Vklopite lahko tudi filtriranje neznanih pošiljateljev (Filter Unknown Senders). To sicer ne prepreči prejemanja neželenih sporočil, temveč jih zgolj loči od glavnine in onemogoči obvestila o prejemu, če sporočilo pride iz naslova, ki ga nimate v kontaktih.
Vklop/izklop storitve iMessage za posamezne kontaktne naslove

Filtriranje sporočil s strani neznanih pošiljateljev

Več o tovrstnih ukrepih najdete tudi na uradnih straneh Apple-a za pomoč uporabnikov.

O problematiki širjenja spam spročil znotraj storitve iMessages pa je več informacij dostopno v članku portala WIRED.

In ponudba za delo?

Nič novega, gre za že videne obljube o hitrem zaslužku z ogledom, všečkanjem in komentiranjem določenih vsebin na spletu. Običajno gre za piramidne sheme, izplačevanje zaslužka pa je zelo pogosto pogojevano s plačilom raznih stroškov. Sodelovanje v takih shemah zelo odsvetujemo.

Več o podobnih pasteh fiktivnega dela od doma pa smo že pisali, članki so dosegljivi tukaj in tukaj.

Primer pogovora z goljufi

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.