Skoči na vsebino

Google Antivirus Doctor – ne klikajte!

V zadnjih dneh se je na nas obrnilo več uporabnikov, ki so se jim na Android telefonu odprla pojavna okna (pop-up obvestila), da naj bi bil njihov telefon okužen z virusi. Očitno gre za tako hude viruse, da povzročajo škodo na bateriji?!

Pop-up obvestilo o okužbi z virusi
Pop-up obvestilo o okužbi z virusi Google Antivirus Doctor

Kaj se skriva za takšnimi opozorili?

Največkrat gre za 2 vrsti zavajanj:

  1. Lažne grožnje so le vaba v SMS klub, saj vas hočejo prepričati, da se vpišete svojo telefonsko številko in se včlanite v SMS klub, ki vas bo stal 20 € na mesec.
  2. S takšnimi obvestili vas želijo prepričati, da si prenesete katero od spamerskih aplikacij, ki obljubljajo nagrade. Takšne aplikacije ponavadi zahtevajo dostop do našega celotnega imenika in nato pošiljajo sporočila naprej še vsem našim kontaktom.

Virus, ki bi uničil oz. poškodoval baterijo pa seveda ne obstaja.

Zakaj se je vam pojavilo obvestilo?

Da se takšna obvestila v obliki pojavnih oken prikazujejo, je najpogosteje posledica prenosa in namestitve nepreverjenih in brezplačnih aplikacij z integriranimi reklamami ali pa kot posledica obiska katere od spletnih strani, ki vsebujejo kodo, ki ta pojavna okna prikazuje.

Kako ukrepate?

Preverite, katere aplikacije ste nazadnje nameščali na telefon in jih odstranjujte eno za drugo, dokler se neželena obvestila ne bodo več prikazovala.

Na ta način boste ugotovili, katera aplikacija je bila odgovorna za prikazovanje pojavnih oken. Če se bodo kljub odstranitvi sporne aplikacije opozorila še vedno pojavljala, potem telefon ponastavite na tovarniške nastavitve. Pred tem se prepričajte, da imate varnostno kopijo pomembnih podatkov, saj ponastavitev izbriše vse vaše podatke in telefon povrne v stanje ob nakupu.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.