Skoči na vsebino

Vdor v Facebook profil

Ko neznanec prevzame vašo Facebook identiteto in se predstavlja kot vi, lahko objavlja neprimerne  fotografije ali žaljive statuse, v vašem imenu pošilja lažne prošnje za denarno pomoč ali pa širi spam. Zato je nujno, da čimprej prevzamete nadzor nad Facebook profilom in preprečite morebitne nadaljnje zlorabe. Seveda pa ostaja odprto vprašanje, na kakšen način je nekdo sploh prišel do vašega gesla. Najbolj možni so naslednji scenariji, razmislite, kateri bi lahko veljal v vašem primeru:

 • vaš računalnik je okužen z virusom, ki napadalcu pošilja vsa gesla, ki jih vpisujete,
 • uporabljate enostavno geslo, ki ga je storilec uganil,
 • uporabljate enako geslo tudi za druge storitve, npr. napadalec pridobi vaš elektronski naslov in geslo pri zlorabi baze na neki povsem tretji spletni strani,
 • phishing napad, ki ponavadi poteka tako, da vam napadalec pošlje elektronsko sporočilo, ki izgleda kot legitimno, povezava v sporočilu pa vodi na lažno Facebook stran. Če na tej strani vpišete svoje podatke, le-te dobi napadalec,
 • geslo ste povedali prijatelju/ici ali partnerju/ici, ki je sedaj zlorabil vaše zaupanje.

Ne glede na način, kako se je neznanec polastil vašega Facebook profila, je pomembno, da takoj ukrepate!

1. korak Prijavite ukraden profil

Obrnite se na Facebook center za pomoč uporabnikom in prijavite zlorabo profila.

Povezava, prek katere lahko prijavite ukraden profil se nahaja TUKAJ. Na strani za prijavo nato kliknite še na spodnjo povezavo »secure it here«. 

Pričetek postopka prijave zlorabljenega Facebook profila.
Pričetek postopka prijave zlorabljenega Facebook profila.

2. korak Zamenjajte gesla

Zamenjava gesla je nujna stvar, ki jo naredite ob prijavi zlorabe, saj drugače lahko neznanec še vedno dostopa do vašega profila. Ko boste v procesu prijave resetirali geslo, ustvarite novo, močnejše geslo  in jasno, nikomur ga ne zaupajte.

Če ste uporabljali isto geslo tudi za druge storitve (Gmail, Hotmail, Twitter itd.) – kar ni ravno dobra ideja, morate tudi tam zamenjati gesla. In tokrat nastavite različna gesla za različne uporabniške račune. Vendar vam močno svetujemo, da gesla spremenite iz drugega računalnika, saj je čisto možno, da je vaša naprava okužena s škodljivo kodo (virusi, trojanci). To je tudi eden od možnih načinov, kako je neznanec dostopal do vašega Facebook računa (ne preskočite točke 3).

3. korak Očistite računalnik

Storilec je lahko pridobil vaše geslo prek okužbe vašega sistema z zlonamerno kodo, ki beleži pritiske tipk (t.i. keylogger). Gre za vrsto virusa, ki napadalcu pošilja shranjena in prestrežena gesla z vašega računalnika (lahko gre tudi za okužen javni računalnik, ki ste ga uporabili v knjižnici ali cybecafe-ju). Zato preskenirajte računalnik s posodobljenim antivirusnim programom, pomagate pa si lahko tudi s t.i. online pregledovalniki (spodaj navajamo le nekaj orodij in programov, ki so vam lahko v pomoč):

http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/activescan/

http://www.kaspersky.com/antivirus-removal-tool-register

http://www.microsoft.com/security/pc-security/malware-removal.aspx

http://www.malwarebytes.org/

Upamo, da ste uspešno povrnili nadzor nad vašim profilom, po dodatne informacije in nasvete se vedno lahko obrnete na naslov info@varninainternetu.si

Komentarji / 12

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. laura sternad polanec /

  blokirarana sem na fb in nevem zakaj…..odgovor mi posljite na laura.polanecvgmail.com

 2. Darja roštohar /

  Blokirana sm ze 4 na fb. Ne vem ali mi ga nekdo udira mislim si kdo..danes sem si na novo naredila fb. In spet ne morem ga uporablat kaj naj nardim?

  1. Varni na internetu /

   Če menite, da gre za varnostni incident, pošljite prijavo skupaj s čimveč podatki na cert @cert.si. Drugače pa poiščite pomoč na Facebookovi strani za pomoč uporabnikom https://www.facebook.com/help/.

 3. Dejan /

  Pozdravljeni, mene pa zanima kako je mogoče da mi iz fb profila izginjajo objave in slike. A je mogoče to pridobiti nazaj?
  Lp Dejan

 4. Tanja /

  Na nekem racunalniku
  sem se pozabila odjaviti iz svojega fb profila. Ali lahko ugotovim kje se ta ta racunalnik nahaja?

  1. Varni na internetu /

   Pregled zadnjih prijav v Facebook račun lahko izvedete klikom na povezavo:

   https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

   Tam natančneje preverite vnose pod “Naprave, v katerih si prijavljen/-a”. Nato pri napravi iz katere ste se pozabili odjaviti prek menija (tri pike na desni strani) izberite “Odjava” (“Log Out”).
   Ta možnost onemogoči nadaljnji dostop iz izbrane naprave do vašega Facebook računa.

   Pri tem samo opozorilo, da kraja, ki je prikazan ob posamezni napravi ne smete vzeti za relevanten podatek. Pri ugotavljanju geolokacije na podlagi IP naslova gre v veliki meri za ugibanje.
   Nič neobičajnega ni, če vam denimo za vaš IP naslov prikaže lokacijo na drugem koncu Slovenije.

 5. urban /

  Pozdravljeni, ob odjavi od facebook profila sem pozabil geslo. Ko stvar poskušam rešiti mi pošilja kodo na star e – mail naslov, ampak tega nimam več. Kako naredim da dobim kodo za novo geslo drugače kot na star e – mail ? Poskušal sem že vse. Nevem več kaj naj naredim ? hvala

 6. Konrad /

  Nekdo mi je izbrisal Facebook profil sploh ga ni kaj lahko storim prosim če mi pomagate
  Hvala

 7. Špela /

  Nekdo mi je vdrl v facebook in instagram, profil je nedostopen. Nikjer ne morem do pomoči in prijave. Mi lahko kdo pomaga?

 8. Tanja /

  Pozdravljeni
  Pred dnevi sem dobila obvestilo da mi je nekdo vdrl v Fb račun. Ko sem se želela prijaviti mi ni več uspelo. Ko vpišem moj e-mail mi kaže kot da je vezan na en drug Fb uporabniški račun.
  Poskusila sem poslati na Fb tudi osebni dokument da rešijo zadevo a nikakor ne uspem stopiti do njih ker se ne morem prijaviti v Fb račun.
  Piše mi da je račun onemogočen.

  Prosim za pomoč kam se lahko sploh obrnem da prijavim napako brez prijave v fb.
  Hvala,
  Tanja