Skoči na vsebino

10 minut za zaščiten Facebook profil

Na temo, kako lahko zaščitite svoj Facebook profil in posledično tudi svojo spletno identiteto, je bilo že veliko napisanega. Kljub temu smo v zadnjem času zabeležili povečano število spletnih uporabnikov, ki so izkusili vdor v svoj Facebook račun. Zato smo zbrali 5 ključnih nasvetov, ki pripomorejo k večji zaščiti vašega profila, nastavitve pa vam ne bodo vzele več kot 10 minut časa.

1. Omogočite varno (HTTPS) povezavo

Varna povezava pomeni, da je povezava med brskalnikom in strežnikom šifrirana. S spodnjo nastavitvijo bo prenos podatkov šifriran tako med samo prijavo, ko boste vpisali svoje uporabniško ime in geslo, kot tudi med kasnejšo uporabo Facebooka, ter tako skrit pred očmi morebitnih vsiljivcev v omrežju.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

2. Ustvarite močno geslo

 • Vaše geslo naj bo dolgo vsaj 8 znakov in naj vsebuje male in velike črke, številke in ločilo (ki ga spletno mesto dovoli uporabiti).
 • Če geslo po dolžini ni omejeno, si izberite daljšo frazo namesto ene besede; uporabite lahko tudi daljši stavek, ki si ga boste zlahka zapomnili, in ga nekoliko spremenite oz. iz njega vzemite dele po nekem ključu.
 • Ne uporabljajte zaporednih črk ali številk, prav tako ne sosednjih tipk na tipkovnici (npr. 12345678 ali asdfghj).
 • Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti, npr. ime in priimek, imena otrok, datum rojstva in kombinacije teh podatkov. Veliko teh podatkov je že na voljo na vašem Facebook profilu in z malo kombiniranja lahko vdiralec hitro ugotovi vaše geslo.
 • Ne uporabljajte istega gesla za Facebook profil in druge uporabniške račune (npr. elektronsko pošto, spletno bančništvo, druge storitve).
 • Nikomur ne zaupajte svojega Facebook gesla!

3. Preverite nastavitve zasebnosti

Pozorno izbirajte podatke, slike in video posnetke, ki jih boste objavili. Ne pozabite, da so družabna omrežja javen prostor, zato je treba pazljivo izbirati informacije, ki jih boste delili z ostalimi. Nujno je, da omejimo privzeto zasebnost.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

4. Obvestilo o dostopu do vašega profila iz druge naprave

Dobrodošla je tudi nastavitev prejemanja obvestila po elektronski pošti, če se kdo prijavi v vaš račun iz druge naprave. Če se vedno vpisujete v Facebook račun npr. s svojim osebnim računalnikom in pametnim telefonom, ju ustrezno poimenujete in shranite kot prepoznani napravi. Kadarkoli pa se bo kdo poskušal prijaviti v vaš profil iz druge naprave, ki ni na seznamu, boste o tem prejeli elektronsko sporočilo. Aktiviranje te storitve omogoča, da hitro prepoznate vdor v vaš Facebook profil in se ustrezno odzovete (beri: spremenite geslo).

Kako nastavim obvestilo, da neznana naprava dostopa do mojega računa?

Klik na Account Settings (Nastavitve računa)  – v meniju izberete Security (Varnost) – klik na  Login Notifications (Obvestila o prijavah v račun) – obkljukate možnost Email

5. Aktivirajte 2-faktorsko avtentikacijo

Še dodatno lahko zaščitite svoj Facebook račun z aktiviranjem dvofaktorske avtentikacije. To pomeni, da boste ob prijavi v svoj profil iz neznane naprave vnesli tudi kodo, ki vam jo bo Facebook poslal v SMS sporočilu. Prednost uporabe dodatne varnoste kode je gotovo veliko manjša možnost vdora v vaš Facebook profil. Zelo hitro boste ugotovili, da nekdo hoče dostopati do vašega profila iz drugega računalnika, saj boste prejeli SMS z varnostno kodo. Tudi če bo napadlec poznal vaše uporabniško ime in geslo, ne bo mogel dostopati do vašega Facebook računa, saj boste samo vi prejeli dodatno kodo na vaš telefon.

Tukaj so navodila, kako nastavite 2-faktorsko avtentikacijo.

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. jerica /

  nekdo mi je na fb vdrl in nimam vec dostopa kaj lahko storim

  1. Varni na internetu /

   Poskusite lahko prek povezave https://sl-si.facebook.com/login/identify, kjer v polje vnesete elektronski naslov s katerim se prijavljate v vaš Facebook račun. Na ta el. naslov boste prejeli 6 mestno kodo, ki jo vnesete v polje, ki se vam prikaže na ekranu. Nato sledite prikazanim navodilom. V primer, da kode na el. naslov ne prejmete, potem pri polju za vnos kode kliknite na povezavo “Nisi prejel kode?” in nato poskusite izbrati drug način in sledite prikazanim navodilom.

   Še nekaj več informacij najdete na:
   https://www.facebook.com/help/213395615347144?helpref=topq

   V primeru, da zgornja povezava ne bi delovala, lahko poskusite preko https://www.facebook.com/hacked, kjer v polje geslo vpišete tisto geslo,ki se ga morebiti spomnite, da ste se z njim prijavljali v račun.

   Če nobena od možnosti ne bi delovala, lahko kontaktirate Facebook prek obrazca dosegljivega na spodnji povezavi, kjer razložite vašo težavo:
   https://www.facebook.com/help/contact/357439354283890?_e_pi_=7%2CPAGE_ID10%2C3857847990

   Če vam bo uspelo pridobiti dostop do Facebook računa, vam predlagam, da pregledate zadnje prijave v vaš Facebook račun. To lahko storite s klikom na povezavo:
   https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

   Tam natančneje preverite vnose pod “Naprave, v katerih si prijavljen/-a”. Nato se pri sumljivi prijavi z miško postavite nad kraj, da vam prikaže IP naslov, ter naredite posnetek zaslona, kjer bo razviden IP naslov, ter ga nekam shranite (npr. v sliko ali v wordov dokument, navodilo za zajem zaslonske slike najdete na https://cert.si/zajem-zaslonske-slike/ ), nato pa preko menija (tri pike na desni strani) izberite “To nisi ti” (Not You?) in sledite navodilom. Pri tem samo opozorilo, da kraja, ki vam ga prikaže, ne smete vzeti za relevanten podatek. Točne lokacije Facebook ne more vedeti, tu gre zgolj za ugibanje, ki pa je lahko tudi povsem napačno. Podatek o IP naslovu lahko pošljete k nam da preverimo, kateremu ponudniku pripada.

   Svetujemo, da za večjo varnost vašega Facebook računa vklopite preverjanje v dveh korakih, saj s tem močno povečate varnost vašega računa. Več o tem najdete na povezavi:
   https://www.facebook.com/help/148233965247823

 2. Pinky Pinky /

  Nekdo mi stalno blokira moj fb profil iz maščevanja oz kako lahko dovolite da fizične osebe blokirajo ,brez razloga drugo osebo to je moj profil v katerega ne morem vstopiti .
  Prosim da mi pomagate hvala.

  1. Varni na internetu /

   Če do svojega Facebook računa ne morete več dostopati, vam svetujem, da začnete postopek ponastavitve gesla na spletni strani https://www.facebook.com/hacked .
   Na strani vpišete svoj elektronski naslov s katerim ste prijavljeni v Facebook ali telefonsko številko, ki sto jo imeli vpisali pod vašim računom. Prikazal se vam bo vaš profil, nato pa vpišete vaše staro geslo, tisto s katerim ste vi dostopali do Facebook profila.

   Če ste imeli vklopljeno večfaktorsko avtentikacijo, bo koda poslana na telefonsko številko, ki ste jo vpisali v račun, drugače pa na el. naslov. Če kode ne prejmete lahko spodaj kliknete na “Nisi prejel kode?”. Poskusite ponovno s prejetjem kode na vaš elektronski naslov. Če ne prejmete kode na vaš elektronski naslov, kliknite na Nimaš več dostopa? Izberite I Cannot Access My Email in sledite navodilom.

   Če nobena od možnosti ne bi delovala, lahko kontaktirate Facebook prek obrazca dosegljivega na spodnji povezavi, kjer razložite vašo težavo:
   https://www.facebook.com/help/contact/357439354283890?_e_pi_=7%2CPAGE_ID10%2C3857847990

   Če vam bo uspelo pridobiti dostop do Facebook računa vam predlagam, da pregledate zadnje prijave v vaš Facebook račun. To lahko storite s klikom na povezavo https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view . Če boste tam naleteli na kakšne podatke, ki bi lahko nakazovali na vdor, le-te predajte organom pregona prek prijave na lokalni policijski postaji.
   Na isti strani tudi zamenjajte geslo, ter za večjo varnost računa vklopite dodatne zaščitne elemente pod “Nastavitve dodatne varnosti”. Predvsem vam svetujemo, da vklopite večfaktorsko avtentikacijo, saj s tem močno povečate varnost vašega računa. Vklopite jo lahko prek povezave https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=two_fac_auth&view .

   Vpliva na politiko poslovanja in upravljanja z uporabniki na družbenih omrežjih, kot je denimo Facebook, pa mi nimamo.