12.02.2020

Geslo ni pravo… a sem ga pozabil/a? Kaj se dogaja, zakaj se ne morem logirat v Facebook profil???

Pravkar ste ugotovili, da ne morete več dostopati do svojega Facebook računa. Ukrepajte takoj, saj lahko nekdo v vašem imenu objavlja spam ali zlorablja vaš račun za širjenje spletnih prevar. Prvi korak naj bo klik na spodnji link, s katerim takoj začnete postopek ponastavitve gesla:

https://www.facebook.com/hacked

Izberite možnost Someone else got into my account without my permission in v naslednjem koraku vpišete svoj elektronski naslov, s katerim ste prijavljeni v Facebook ali telefonsko številko, ki ste jo vpisali pod vašim računom. Prikazal se vam bo vaš profil, nato pa vpišete vaše staro gesloto je tisto, s katerim ste vi dostopali do Facebook profila.

Če ste imeli vklopljeno večfaktorsko avtentikacijo, bo koda za dostop poslana na telefonsko številko, ki ste jo vpisali v račun, drugače pa na elektronski naslov. Če kode ne prejmete, lahko spodaj kliknete na Nisi prejel kode? Poskusite ponovno s prejetjem kode na vaš elektronski naslov. Če je ne prejmete, kliknite na Nimaš več dostopa? Izberite I Cannot Access My Email in sledite navodilom.

Če ta možnost ne bi delovala, lahko kontaktirate Facebook prek obrazca na spodnji povezavi, kjer razložite vašo težavo:

https://www.facebook.com/help/contact/357439354283890?_e_pi_=7%2CPAGE_ID10%2C3857847990

Obstaja sicer tudi možnost, da profil prijavite na Facebook in izberete možnost: Nekdo se izdaja za nekoga drugega, nato pa izberete Jaz. Je pa seveda na strani Facebooka ali bo ta profil potem dejansko tudi odstranil. Navodila za prijavo profila najdete na:

https://sl-si.facebook.com/help/171757096241231

Če ponovno pridobite dostop do svojega računa, nujno naredite to

Če vam bo uspelo pridobiti dostop do Facebook računa, vam predlagamo, da pregledate zadnje prijave v Facebook račun. To lahko storite s klikom na povezavo:

https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=sessions&view

Tam natančneje preverite vnose pod Naprave, v katerih si prijavljen/-a“. Nato se pri sumljivi prijavi z miško postavite nad kraj, da vam prikaže IP naslov, ter naredite posnetek zaslona, kjer bo razviden IP naslov, ter ga nekam shranite za vsak primer (npr. v sliko ali v Word dokument, navodila, kako naredite posnetek zaslona so tu https://cert.si/zajem-zaslonske-slike/ ).

Nato pa preko menija (tri pike na desni strani) izberite “To nisi ti” (Not You?) in sledite navodilom. Pri tem samo opozorilo, da kraja, ki vam ga prikaže, ne smete vzeti za relevanten podatek. Točne lokacije Facebook ne more vedeti, tu gre zgolj za ugibanje, ki pa je lahko tudi povsem napačno.

Preverite naprave, v katere ste prijavljeni

Svetujem vam, da tudi zamenjate Facebook geslo ter za večjo varnost računa vklopite dodatne zaščitne elemente pod “Setting Up Extra Security”. Predvsem svetujemo, vklop večfaktorske avtentikacije, saj s tem močno povečate varnost računa. Vklopite jo lahko prek povezave:

https://www.facebook.com/settings?tab=security&section=two_fac_auth&view

Dodatni Facebook varnostni elementi za večjo zaščito računa
Vklopite si označene dodatne varnostne elemente

Navodila za obnovitev zlorabljenega Facebook računa ter večfaktorsko avtentikacijo najdete tudi na spletni strani:

https://www.facebook.com/help/203305893040179https://www.facebook.com/help/148233965247823

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
2

Bedarije, ki krožijo na Facebooku

Kakšen pričetek leta. V prvih dneh 2017 so naše časovnice na Facebooku zasute z res neverjetnimi objavami, ki jih uporabniki čisto nekritično delijo naprej, čeprav so daleč od resnice (nič nenavadnega za Facebook ;)  Izpostavljamo 3 največje bedarije, ki trenutno krožijo, no ena je precej nevaren poskus kraje Facebook gesla,…

Komentarji (4)
    • Zdravo, imam tezavo,da se mi je facebook izbrisal, nikakor ne pridem vec do profila. Ce me prijatelji iscejo profil ne obstaja….
      To se je naredilo samo! Kaj naj storim da pridem nazaj do svojega fb?

  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *