Skoči na vsebino

3 nujni koraki, ko vam vdrejo v Facebook profil

Občutek, ko neznanec prevzame vašo Facebook identiteto in se predstavlja kot vi, je gotovo neprijeten. Lahko objavlja neprimerne  fotografije ali žaljive statuse, v vašem imenu pošilja lažne prošnje za denarno pomoč ali pa širi spam. Zato je nujno, da čimprej prevzamete nadzor nad svojim profilom in preprečite morebitne nadaljnje zlorabe. Seveda pa ostaja odprto vprašanje, na kakšen način je nekdo sploh prišel do vašega gesla. Najbolj možni so naslednji scenariji, razmislite, kateri bi lahko veljal v vašem primeru:

 • vaš računalnik je okužen z zlonamernim programom, ki napadalcu pošilja shranjena in prestrežena gesla,
 • enostavno geslo, ki ga je storilec uganil,
 • uporabljate enako geslo tudi za druge storitve – npr. napadalec pridobi vaš elektronski naslov in geslo pri zlorabi baze na neki povsem tretji spletni strani,
 • phishing napad, ki ponavadi poteka tako, da vam napadalec pošlje elektronsko sporočilo, ki izgleda kot legitimno, povezava v sporočilu pa vodi na lažno Facebook stran. Če na tej strani vpišete svoje podatke, le-te dobi napadalec,
 • geslo ste povedali prijatelju/ici ali partnerju/ici, ki je sedaj zlorabil vaše zaupanje.

Ne glede na način, kako se je neznanec polastil vašega Facebook profila, je pomembno, da takoj ukrepate!

1. korak: Prijavite ukraden Facebook profil

Obrnite se na Facebook center za pomoč uporabnikom in prijavite zlorabo profila.

Povezava, prek katere lahko prijavite ukraden profil se nahaja TUKAJ. Na strani za prijavo nato kliknite še na spodnjo povezavo secure it here.

Prijavite vdor v Facebook račun
Zaslon, ki prikazuje okno, ki se pojavi ob vdoru v Facebook

2. korak: Zamenjajte Facebook geslo

Zamenjava gesla je nujna stvar, ki jo naredite ob prijavi zlorabe, saj drugače lahko neznanec še vedno dostopa do vašega profila. Ko boste v procesu prijave resetirali geslo, ustvarite novo, močnejše geslo  in jasno, nikomur ga ne zaupajte.

Če ste uporabljali isto geslo tudi za druge storitve (Gmail, Hotmail, Twitter itd.) – kar ni ravno dobra ideja, morate tudi tam zamenjati gesla. In tokrat nastavite različna gesla za različne uporabniške račune. Vendar vam močno svetujemo, da gesla spremenite iz drugega računalnika, saj je čisto možno, da je vaša naprava okužena s škodljivo kodo (virusi, trojanci). To je tudi eden od možnih načinov, kako je neznanec dostopal do vašega Facebook računa (ne preskočite točke 3).

3. korak: Očistite računalnik

Storilec je lahko pridobil vaše geslo prek okužbe vašega sistema z zlonamerno kodo, ki beleži pritiske tipk (t.i. keylogger). Gre za vrsto virusa, ki napadalcu pošilja shranjena in prestrežena gesla z vašega računalnika (lahko gre tudi za okužen javni računalnik, ki ste ga uporabili v knjižnici ali cybecafe-ju). Zato preskenirajte računalnik s posodobljenim antivirusnim programom, pomagate pa si lahko tudi s t.i. online pregledovalniki (spodaj navajamo le nekaj orodij in programov, ki so vam lahko v pomoč):

http://www.pandasecurity.com/homeusers/solutions/activescan/

http://www.kaspersky.com/antivirus-removal-tool-register

http://www.microsoft.com/security/pc-security/malware-removal.aspx

http://www.malwarebytes.org/

Upamo, da ste uspešno povrnili nadzor nad vašim profilom, po dodatne informacije in nasvete se vedno lahko obrnete na naslov info@varninainternetu.si

Ravno vi lahko storite največ, da do podobnih težav ne bi več prihajalo. Močno vam priporočamo, da si nastavite 2-faktorsko avtentikacijo. V tem primeru, tudi če bi napadalec dobil vaše geslo, ne bi mogel vstopiti v profil.

Komentarji / 6

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. srce /

  Pozdravljeni imam problem udrli so mi v facebook kako lako ponovno aktiviram svoj profil.lp

 2. sejit /

  Vdrli so mi v facebok in notri spremenili. M mail da ne.morem vec gesla dobijat na mail kako lahko dobim svoj profil nazaj

 3. Marta Madjar /

  Zelo dobri nasveti.Vedno jih preberem.Hvala vam.

 4. Darja /

  Vdrli so mi v facebook, kaj naj naredim?

 5. Dita /

  Moj fb prosil na računalniku je v kitajščini. Na telefonu pa je normalen. Na fb je tudi nekako bil narejen še en pod profil za prodajo, v katerega lahko preklapljam, a nisem ga jaz ustvarila. Ta je tudi kitajski. Očitno so mi vdrli v profil. Kako se znebiti tistega drugega profila za prodajo (nikakor ga ne morem izbrisat) in kako na računalniku spremeniti jezik v slovenščino, če pa je vse na profilu v kitajščini.