Varne novice

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.

Bodi seznanjen - na naši Facebook strani spremljaj opozorila o novih spletnih goljufijah!   
Meni

Lažne spletne trgovine

Lažne spletne trgovine imajo z izrazom trgovina le malo skupnega. Gre zgolj za kulise z lepimi slikami, za spletno predstavitvijo pa ne stoji legitimno podjetje. Takšen nakup predstavlja veliko tveganje, saj kupec plačanega blaga ne bo prejel, lahko pride do zlorabe podatkov kreditne kartice ali pa kupi ponarejen izdelek, ki bo na slovenski carini zasežen in uničen. Vedno aktualne so lažne spletne trgovine priljubljenih blagovnih znamk (iPhone, iPad, Ugg, fotografska oprema itd.).

Kako lahko v množici ponudb ugotovimo, kdaj gre za lažno spletno trgovino, kdaj pa trgovcu na spletu lahko zaupamo?

  1. Neverjetno ugodna ponudba Prvi znak, ki kaže na goljufijo, je naravnost neverjetna cena. Kadar neka ponudba po predstavitvi, ceni ali lastnostih močno odstopa od ostalih, potem je to zanesljiv razlog za previdnost. Zelo pomembno je tudi, kako ste do te trgovine prišli. Kje ste zanjo izvedeli? Ste kliknili na oglas na spletni strani ali v elektronski pošti? Manj je tveganj, če za ponudbo recimo  izveste na televiziji in pretipkate naslov sami. Dokaj enostavno pravilo namreč je: če vas neznanec  kontaktira po elektronski pošti, Facebooku ali preko programa za klepet (kot je recimo Skype) in vam ponuja spletne povezave, jim ne zaupajte!
  2. Dobre novice se hitro širijo, slabe še hitreje Poiščite ocene drugih kupcev ali uporabnikov spletne trgovine, spoznajte njihove izkušnje, kritike in mnenja. V iskalnik vnesite spletni naslov trgovine in preverite, ali se po forumih oglašajo kupci, ki so imeli s trgovino slabe izkušnje.
  3. Preverite, kdo stoji za spletno trgovino Preverite kontaktne podatke podjetja, ki stoji za spletno trgovino (naslov podjetja, telefonska številka za pomoč uporabnikom, elektronski naslov). Stopite v kontakt s prodajalcem in izmenjajte nekaj sporočil. Se njegov elektronski naslov ujema z naslovom spletne trgovine? Če prodajalec uporablja brezplačni poštni predal (gmail.com, hotmail.com, live.com itd.), je to še en znak, ki kaže na prevaro.
  4. Kaj pravijo podatki o domeni Pogosto so podatki o registrantu oz. nosilcu domene veliko bolj zgovorni kot opisi, navedeni v sami spletni trgovini. Na strani http://whois.domaintools.com/ poiščite več informacij o domeni, predvsem bodite pozorni, kje in kdaj je bila domena registrirana in kateri kontaktni podatki so navedeni. Včasih lahko že na podlagi teh podatkov sklepamo, da nekaj ni v redu, npr. spletna trgovina se hvali z dolgo tradicijo, domena pa je registrirana kakšen mesec nazaj ali pa je bil pri registraciji domene uporabljen brezplačen elektronski naslov.
  5. Način plačila Ko spletni trgovec od vas zahteva nakazilo prek sistema Western Union ali MoneyGram, je to velik rdeč znak STOP! Takšni plačilni mehanizmi so namenjeni hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni mogoče in so prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.
Kam se lahko potrošniki obrnejo po pomoč?

Kam se lahko potrošniki obrnejo po pomoč?

Oceni članek
Lažne spletne trgovine

Komentarji (4)

anja

Mene pa zanima kako lahko preverim internetno trgovino oziroma stran na kateri ponujajo frizersko opremo da ni lažna stran?
Namreč gre za to internetno stran :http://www.salonshop.rs/
Prosim za pomoč
Hvala!
Lp Anja

Varni na internetu

Spletno trgovino lahko preverite s tema dvema orodjema: https://whois.domaintools.com/ in http://www.scamadviser.com/. Tukaj boste dobili podatke o domeni, ki so na javni: starost domene, podatke o registraciji, kontaktne podatke itd. Dostopni podatki razkrijejo, da je domena stara eno leto, podatki o registrarju so večidel skriti (naj bi se nahajal v Ekvadorju), spletna stran gostuje na strežniku v Nemčiji. Premalo podatkov, da bi sklepali o verodostojnosti. Zato morate preveriti vse dostopne informacije na spletni strani http://www.salonshop.rs. Trgovina ima svojo Facebook stran in tudi fizično lokacijo, kar načeloma pomeni, da gre za legitimni trgovino. Predlagamo, da jih pokličete po telefonu ali jim pišite na njihov e-naslov in izveste čim več informacij o načinu plačila, dostavi, pogojih vračila ipd. Na spletu poskušajte najti mnenja ostalih strank. Na podlagi komunikacije s prodajalcem presodite, če je vaš nakup varen. Zavedajte se pa, da poslujete s pravno osebo, ki se ne nahaja v Evropski uniji in vas pri tem ne ščiti naša potrošniška zakonodaja.

Jani

kaj mislite na takšno pošto po nakupu:
Dear Sir or Madam,
Your order is successfully placed and paid.
—————————————————————————————————————
Ⅰ. Any questions about the shipment, please click ‘contact us’ on Merchant’s website: http://www.networxx-brandz.de or email to customerservicehhonline@gmail.com to consult with the merchant.
Ⅱ. romsionstore will be shown on your billing statement.
Ⅲ. The amount showing on your statement will be a bit different from the price on seller’s website according to the foreign exchange rate of the bank. You can contact the bank for more information. We appreciate your support and understanding.
—————————————————————————————————————
P.S.:
The reference for this order is:
The order date: 2016/12/22 3:48:06
The order amount: EUR 83.4500
The order No.: 1748762691762130
—————————————————————————————————————
Leave your feedback of bellow qustions, You might get $3 dollar reward.
YOUR FEEDBACK IS: (Such as “AABB”)

1.where did you get to know the shopping website?
A. Facebook
B. Google
C. Twitter
D. Or others_____
2.The creditcard for shopping is belong to_____.
A. Yourself
B. Your Family
C. Your friend
D. Or others_____
3.Your going online shopping browser is_____.
A. Internet Explorer
B. Chrome
C. Firefox
D. Safari
E. Or others_____
4.You going online shopping by_____.
A. PC
B. Tablet PC
C. Mobile phone
D. Or others_____

Regards!

varninainternetu

Tu gre za spletno trgovino iz Kitajske. Zelo verjetno vam bodo poslali kakšne poceni ponaredke, možnosti za reklamacijo pa praktično nimate. Če ste plačali s kreditno kartico bi vam svetovali, da jo v izogib morebitnim zlorabam čimprej prekličete.

Tvoj komentar

Vaš email ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *

Uporabljate lahko sledeče HTML tag-e in parametre:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.