Varne novice

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.

Bodi seznanjen - na naši Facebook strani spremljaj opozorila o novih spletnih goljufijah!   
Meni
Nasveti o varnem spletnem nakupovanju, e-bančništvu in prepoznavanje spletnih goljufij. Brezplačna pomoč in svetovanje za žrtve spletnih goljufij.

Vodila varnega e-bančništva

Uporaba spletnega bančništva je udobna, hitra in enostavna. Spletno bančništvo pa je tudi varno. Pogosto smo tisti najšibkejši člen sami uporabniki, ki nevede odpremo vrata zlorabam.

Torej, kako izgleda rop bančnega računa v digitalni dobi? Kako nekdo vdre v naš spletni bančni račun?

Naj se sliši še tako naivno, a mi sami napadalcu zaupamo geslo za dostop do računa. Kako? Oglejte si video!

YouTube Preview Image

 

Spletni uporabniki lahko sami storimo največ za zaščito našega e-bančnega računa.

 

  1. Digitalnih certifikatov ne shranjujte na disk računalnika, ampak na t.i. pametno kartico ali pametni USB ključ.
  2. Ustvarjajte močna gesla in jih nikomur ne zaupajte.
  3. Če je mogoče, ne opravljajte bančnih storitev z računalnikom, ki ga uporablja mnogo oseb ali pa se ga uporablja za igranje igric in uporabo omrežij za distribucijo avtorsko zaščitenih vsebin (t. i. P2P-omrežja). Za opravljanje bančnih storitev uporabljajte drugi brskalnik kot za opravljanje drugih spletnih aktivnosti.
  4. Pri svoji banki se pozanimajte, ali ponujajo dodatne varovalne mehanizme. Spremljajte tudi varnostna obvestila svoje banke o morebitnih »ponarejenih« spletnih straneh (phishing napad).
  5. Vedno preverite varnost povezave in pravilnost naslova url, ko dostopate do vašega spletnega bančnega računa.
  6. Poskrbite, da so na vaših računalnikih nameščeni zadnji varnostni popravki, požarna pregrada (ang. firewall) in ustrezen antivirusni program, ki ga tudi redno uporabljajte.
  7. Nikoli ne posredujte svojih podatkov (digitalno potrdilo, številko kreditne kartice, geslo za spletno banko) na spletnih straneh ali prek elektronskih sporočil, saj vaša banka tega nikoli ne bi zahtevala od vas.
Oceni članek
Vodila varnega e-bančništva

Tvoj komentar

Vaš email ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
Obvezna polja so označena z *

Uporabljate lahko sledeče HTML tag-e in parametre:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Prijavite se na Varne novice in bodite obveščeni! Prejemali boste obvestila o aktualnih spletnih goljufijah in nasvete za varno spletno nakupovanje, mreženje in e-bančništvo.