Skoči na vsebino

Investicijske prevare s kriptovalutami

Če vam pri investiranju obljubljajo velike zajamčene zaslužke brez tveganja, ne nasedajte. Naj vas ne premamijo lepe besede, zeleni grafi in neverjetne zgodbe novonastalih bogatašev. Mnogi so v investicijskih prevarah izgubili čisto vse.

Rasti kriptovalut sledi tudi zanimanje za investicije. Zaradi svoje potencialne donosnosti, podpore finančnih institucij in optimističnih napovedi, si kriptovalute ogleduje vse več malih vlagateljev, med katerimi se mnogi prvič srečujejo z investicijskim poslovanjem. Prav začetniki v svetu kriptovalut in investicijskega poslovanja pa so glavna tarča spletnih goljufov.

Kriptovalute postajajo vse bolj priljubljena naložba
kovanci bitcoin in bankovci

Lažni oglasi in novice

Investicijske prevare se začnejo z lažnimi oglasi o bajnih zaslužkih, v katerih goljufi zlorabijo podobe znanih oseb, ki jim podtaknejo neresnične izjave. Vizualno lahko taki članki izgledajo kot objave na znanih spletnih portalih, vendar pa gre tu zgolj za kopijo portalov.

Lažna novica s podobo Melanije Trump na lažni strani MMC

Taki oglasi so zelo pogosti na družbenih omrežjih, včasih pa se pojavijo tudi na novičarskih portalih, kar jim daje lažen videz legitimnosti.

Primeri lažnih oglasov iz spletnih medijev
Primeri lažnih oglasov iz spletnih medijev

Če so vas premamili z obljubami o bajnih zaslužkih in ste pripravljeni investirati, vam namenijo veliko svojega časa. Po telefonu ali klepetu vam obrazložijo natančen potek trgovanja na njihovi platformi in tako pridobijo vaše zaupanje.

Primer lažne sponzorirane objave na omrežju Facebook
Facebook oglas. Ni vedel, da kamera še vedno snema. Je to konec njegove kariere? Slovenskemu zvezdniku Luki Dončiću odlične predstave trojnega dvojčka...

Začetna investicija in dostop do portala

Prepričati vas želijo z enostavnim postopkom investiranja, saj naj bi celotno trgovanje temeljilo na avtomatiziranih programih z zajamčenim donosom. Po začetnem plačilu, ki običajno znaša 250 EUR, vam dodelijo dostop do spletnega portala, ki vam kaže izmišljene podatke o neverjetni rasti investiranih sredstev.

Primer zavajajočega oglaševanja na enem od kanalov omrežja Telegam. Taki kanali imajo lahko več 100.000 sledilcev oz. potencialnih žrtev.
Primer zavajajočega oglaševanja na enem od kanalov omrežja Telegam.

Zaplete se pri izplačilu

V dokaz, da ne gre za prevaro, vam lahko na začetku omogočijo prenakazilo manjšega dela prikazanega zaslužka na vaš bančni račun, s čemer vas poskušajo prepričati v nakazila večjih vrednosti. Na lažni trgovalni platformi prikazujejo strmo rast premoženja, da bi vi v želji po še višjem dobičku vložili še več denarja. Vendar pa so grafi in ostali podatki, ki jih vidite na trgovalni platformi, ponarejeni, saj goljufi grafe rišejo kar sami. K dodatnim nakazilom vas želijo prepričati tudi preko izredno pogostih in agresivnih telefonskih klicev.

Ko želite zasluženi denar končno prenakazati na svoj bančni račun, goljufi vsa nadaljnja izplačila onemogočijo. Izplačila pogojujejo z novimi investicijami ter od vas zahtevajo vedno nova in nova sredstva za kritje različnih fiktivnih stroškov – davkov, provizij, zavarovanja … Takoj, ko ugotovijo, da niste več pripravljeni plačevati, se prenehajo odzivati na vse klice in sporočila, vi pa ostanete brez vsega.

Ker se zneski ogoljufanih žrtev gibajo tudi do več deset tisoč evrov, vas še enkrat opozarjamo na pomen dodatne previdnosti, ko se podajate v svet kriptovalut in investicijskega poslovanja!

Dodatno oškodovanje

Ko žrtve ugotovijo, da so bile prevarane, pokušajo na spletu najti informacije, kako bi lahko prišli nazaj do ukradenega denarja. Pri tem zelo hitro naletijo na spletne strani, ki se predstavljajo kot ponudniki pomoči v tovrstnih goljufijah. Gre za storitve, ki se agresivno oglašujejo preko različnih ponudnikov, in naj bi žrtvam prevar pomagale priti do izgubljenih sredstev. Pri tem žrtvam kot dokaz njihove uspešnosti prikažejo tudi zasebne podatke iz trgovalne platforme, kar lahko kaže na to, da te storitve in investicijske prevare vodijo ista kriminalna združenja. Seveda je cilj žrtvi tudi preko teh “storitev pomoči” ukrasti še dodatna sredstva.

Primer izmišljenih ocen žrtev prevar

Goljufi so celo tako predrzni, da v člankih, ki opozarjajo na to vrsto prevare, objavljajo komentarje, kako so jim posamezniki ali podjetja pomagali pri povrnitvi denarja. Vendar gre tudi tu zgolj za zavajanje.

Primer lažnega komentarja, ki so ga goljufi poskusili oddati na tej spletni strani

Če ste bili žrtev prevare

 • Če še niste nakazali denarja, enostavno prekinite vso komunikacijo z goljufi. Ne odzivajte se na njihove klice, tudi če vam grozijo.
 • Če je prišlo do oškodovanja, goljufijo nemudoma prijavite na policiji. Prijavo lahko podate osebno na lokalni policijski postaji, preko klica na 113, pisno, po el. pošti ali preko e-uprave (več na https://www.gov.si/teme/pravice-zrtev-kaznivih-dejanj/)
 • Na SI-CERT nam lahko pošljete prijavo in opis prevare, vendar pa vam mi ne moremo pomagati pri povračilu izgubljenih sredstev. Prijavo lahko pošljete po elektronski pošti na naslov cert@cert.si.

Previdnost nikoli ni odveč

V kolikor razmišljate o kakršnihkoli investicijah, sploh v kriptovalute, še pred prvim nakazilom nujno poiščite mnenja strokovnjakov. Če boste sami iskali informacije na spletu, bodite previdni, saj goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svojih lažnih platform!

Kot vedno pa tudi tu velja univerzalno pravilo: Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Dodatne povezave

Ukrepi

 1. Poiščite mnenja strokovnjakov, ki resnično poznajo svet kriptovalut. Če boste sami iskali informacije na spletu, se zavedajte, da goljufi na različnih spletnih straneh in forumih objavljajo lažne ocene svoje trgovalne platforme.

 2. Obvezno branje za vse, ki stopate v svet kriptovalut, je naš članek s temeljnimi varnostnimi napotki.

 3. Preberite članek, kako goljufi nastavljajo oglase in lažne spletne strani ter zlorabljajo zvezdnike in znana imena, da vas prepričajo v naložbo.

Komentarji / 29

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Varna raba interneta – OSRJ /

  […] Ne nasedajte obljubam o bajnih zaslužkih! […]

 2. IVAN /

  Opozarjam vse potencialne vlagatelje v kripto valute, da ne nasedajo platformi Grandefex. Vložil sem 7000€. Prikazali so odlično stanje. Na računu je v nekaj mesecih bilo ca 11000€. Ko sem hotel dvigniti vsaj del zaslužke je v nekaj dneh moj račun iz 11000€ padel na -27€. Ne nasedajte.

 3. Borut /

  Pozdravljeni.
  bil sem deležen ptevare z bitcoini v zvezi s kripto valutami.
  S pomočjo spamerke sem naložil v http://www.aicoinss.com ki seveda ne dela več. Izgubil sem 19.000€.
  imam le telefonsko številko in nekaj forografij spamerke.
  ali je možno kaj rešiti?
  hvala

  1. Varni na internetu /

   Glede na to, da je prišlo do finančnega oškodovanja, se je potrebno obrniti na Policijo. Le-ta je edina pristojna za pregon tovrstnih kaznivih dejanj. Žal je pa tako, da je zaradi tehnične narave kriptovalut, izsledljivost in uspeh pregona (kripto)prevarantov, žal velikokrat neuspešen.

 4. Marjan /

  Vložil sem v platformo Grandefex in izgubil 7500 eu.Od začetka so prikazovali odlično stanje,ko pa sem hotel denar dvigniti so se začeli problemi.Naenkrat je bilo stanje na računu nula.Če ima kdo podobne izkušnje naj se mi javi na mail +++++++@gmail.com

 5. Peter /

  Klicala me je gospa v angleščini, slabo se je slišalo, številka je bila slovenska. Da imam na računu COINSTAMP 25.350 $ in da mi jih hočejo izplačati. Na email mi je poslal podatke kako se logiram in naj verificiram račun. V računu so bili moji ime in priimer in star email naslov, v WALLET pa napis da imam na računu 25.350 $. Ne morem preveriti in ne vem kam naj to prijavim….. želela je da ji pošljem dodatne podatke o sebi ter ID ali bančno kartico.
  https://coinstamp.io/my-account/customer-logout/

  1. Varni na internetu /

   Če ne strani ne poznate, prvič slišite zanjo oz. sploh niste vedeli, da imate tam “denar”, potem gre zagotovo za prevaro. Podatke so lahko pridobili v kakšni izmed predhodno zlorabljenih baz (preverite svoj el. naslov na https://haveibeenpwned.com/). Pošiljanje osebnih dokumentov pa vsekakor močno odsvetujemo. Priporočamo, da morebitno komunikacijo s prevaranti preprosto prekinete.

 6. Pepa /

  Tudi sama semnasedla pravljici. Sicer ne kar tako, saj sem po naravi precej nezaupljiv človek. Zelo dobra prijateljica je vložila nekaj denarja na trg kriptovalut in mi po nekaj mesecih poslala posnetek zaslona, kako obro je investirala. Pošiljala mi je razne članke in izobraževalne videe o tem, da je kriptovaluta naša prihodnost. Zaradi pomanjkanja časa njenih člankov nisem brala, videov pa ne pogledala. Morda bi me to rešilo, a tega ne bom nikoli vedela.
  Enostavno sem se prepustila toku in vložila nekaj denarja na enako platformo kot ona. Pomoč “traderja” je bila izjemna, komunikacija z njim prav tako (doma iz Londona). Obe sva se čudili, kako iz nič delava denar.
  Sicer ravnodušna nisem ostala in me je vsak dan vseeno najedal dvom in sem vsak dan malo raziskovala, kolikor mi je čas dopuščal. Tudi s prijateljico sem delila svoje dvome in ugotovitve in raziskovati je začela z menoj.
  Potem pa se je odločila, da naredi korak, da preveri, kako je v resnici s platformo. Nič negativnega se ni dalo najti, oz. zelo, zelo malo, zato je “traderja” vprašala, kako lahko dobi nekaj denarja, ker ga potrebuje za stanovanje. Rekel ji je, da mora plačati pristojbino in potem lahko vzame z računa kolikor potrebuje. Pošteno sta se sprla zaradi tega, saj tega nikoli prej ni omenil in na koncu je odnehala. Čez čas sem poskusila še jaz in rečeno mi je bilo enako. Vse odtlej, ko sem vztrajala, da ne bom več nakazovala, sem pri “traderju” blokirana, trend nenehne rasti mojega “zaslužka” pa se je čudežno ustavil.
  Prijateljica je besna in je kontaktirala center za pomoč – kako pridobiti nazaj izgubljeni denar. Težko je verjeti, to podjetje je našla na internetu preko člankov, to podjetje je povezano s tistim, ki nama je pobralo denar. Ti za vračilo izgubljenega zahtevajo enako: vnaprejšnje nakazilo nekega zeska, nato pa bodo morda lahko kaj popravili. Telefonska številka je ameriška, pravi, da je trenutno v Londonu, česarkoli o sebi pa noče povedati. In tokrat se ne bom opekla!
  Da pa pomagam še komu:
  – goljufiva platforma/podjetje je midasmarkets.com
  – goljufivi recovery center pa privycript.com

  Sledi prijava slovenski policiji, a vem, da iz tega ne bo nič. Pravzaprav niti ne vlagajo nekih naporov, časa in volje v to, da bi se začeli ukarjati tudi s tem, pa vendar, prav je, da to storim.
  Imate vi morda kako informacijo, kje bi se dalo najti nekoga, ki bi vedel, kako povrniti izgubljeni denar?

 7. Daša /

  Ali poznate platformo za trgovanje ChainBit?
  Kakšne so vaše izkušnje, ste lahko dobili oziroma dvignili svoj zaslužek?
  Hvala za odgovor!

 8. Aleš /

  Preko platforme Thebestvoucher smo vplačali paket izobraževanja na kriptotrgu in s tem pridobili tudi nekaj kriptovalut. Sedaj želimo “vnovčiti” dobiček. Potrebno si je ustvariti denarnico na cryptoeddo. Vse skupaj mi je sumljivo. Ali ima kdo kakšne izkušnje oz priporočila.

  Hvala lp

 9. Matej /

  Pozdravljeni.
  Sem tržnik pri podjetju v Sloveniji, ki se legalno in dejansko ukvarja z investicijami v kripro trg. Zanima me kam naj prijavimo vsakodnevno videne oglase v medijih o hitrih zaslužkih upokojenk, samohranilk itd. in kako je mogoče da se tega ne ukine če je pa že na tisoče Slovencev nasedlo?
  Zadnja videna danes na žurnalu: https://economistguide.com/386_stzdue1/?MPC_1=MID_386_stzdue1_MB_99&MPC_2=zurnal24.si&utm_source=Midas&utm_medium=Widget&utm_campaign=SI-STZDUE-MB&utm_content=Mati+samohranilka+iz+Novega+me
  In pa še to thebestvouchers je prevara. Smo preverili. Še nihče si nikoli ni uspel izplačati sredstev. Zapakirajo pa tako da žrtev niti več ne ve da je prevarana ampak dobi občutek da tehnično ne zmore urediti izplačila.

 10. Igor /

  Pozdravljeni,

  ima kdo izkušnje s platformo Traderfex.com??

  1. Varni na internetu /

   Glede na dostopne podatke na spletu (izkušnje drugih uporabnikov), gre za prevaro.

 11. Martin /

  Pozdravljeni.
  A je imel kdo kakšne izkušnje z investcore?

 12. Fin nve /

  Pozna kdo smartboostinc.com

 13. Marjan /

  Platforma ftsefx.net, vplacal, trgoval z zlatom kot cfd, ko zelis izplacilo dobicka, le tega pogojujejo z placilom davka vnaprej. Sumljivo. Oglasi se “customer center”, ki trdi, da za drzavljane Italije, Francije in UK, placilo davka vnaprej ni potreben. Zame pa je bil pristojen center za pomoc iz Kanade.

 14. prevaran /

  Pozdrav, evo še ena stran za prevare z investicije, ko sem hotel denar nazaj milijon izgovorov zakaj ne i kako ne, ne nasedajde

  https://solidstocks.cc

 15. Iztok /

  Pozdravljeni.
  Zanima me, če ima kdo izkušnje z TRADING SELLFKINGS.COM ( bivši selfkings.com se prej pa cryptansa )
  Internet je poln slabih komentarjev…. samo slabe komentarje vidim tudi za BINANCE, pa vem, da je zaupanja vreden.
  Zgodba je povsem klasićna….zaćneš z 250 dolarji kasneje ti pa seveda predlagajo, da vložiš već.
  Većji vložki, večji dobički (bitcoin v vzvodi). Dvakrat so mi nakazali denar najveć 500 e kolikor sem pac zahteval.
  Od zaćetka, jim ne zaupam, čeprav bi jim rad 🙂

 16. Aleš /

  Opozorilo.
  Ne nasedajte (webtrader.tradevtech.io)
  Scam same obljube kak bote zasluzili obljubljajo bonuse za vsak vaš polog ko začnete sluzit postane problem ne morete do svojega denarja ko jim omenis da bi dvignil izgovor zaradi bonusov onih tistih kar nekaj nemores dvignit niti centa.sam sem vlozil 9000eur ki jih morem pozabit ni zive duse da reši ta denar.Nakazal sem preko Binance tako da jih nemorejo izsledit.

 17. Tomaž /

  Pozdravljeni,

  opozarjam na spletno platformo Global base crypto company. Investiraš v cripto rudarjenje in ko želiš dvigniti dobiček oziroma prihodek se začne komplicirati. Najdejo te (vsaj mene so) na LinkedIn. Začne se z majhnimi vložki, potem pa se ves čas nekaj dogaja in se izstavljajo novi računi. Jaz sem izgubil preko 30.000 EUR. Na koncu so mi tudi grozili in me izseljevali. Komunikacija večino časa poteka preko WatsUp. So zelo uporni. Bodite pozorni na komunikacijo preko maila. Pošiljajo maile preko gmaila in hot maila. Poizkušajo zlorabiti legalne inštitucije in podjetja, kot so Blockchain in sodišča, ter uradne finančne ustanove. Ne vem koliko jih sodeluje, ni jih veliko po mojem mnenju so trije maksimalno 5. Skratka nič jim ni sveto in so brezkompromisni. Za kakršno koli dodatno informacijo sem na voljo, da se še komu ne naredi to kar se je meni..

 18. Luka /

  Kot omenjeno pri večini sem tudi jaz izgubil cca. 3000€ ker sem vložil denar v lažno platformo, ko sem želel pred kratkim prenesti denar nazaj na drugo platformo, kjer bi denar vnovčil, pa mi niso pustili, češ da moram plačati davek od tega, sicer me bodo tožili… Zaenkrat je zadeva še zelo sveža, ampak upam da se zadeva še bolj ne poslabša, kot je že slabo.

  Spletna stran je “app.popcoins.net”. Do tega je prišlo pri nategu pri spletnih zmenkih, in sicer preko aplikacije Facebook Dating. Bodite pozorni na Azijce. Ko enkrat začnejo govoriti o kriptovalutah, je 99% verjetno da gre za prevaro!

 19. Bula /

  Pozdravljeni. Zanima me če kdo pozna platformo Uni-co?

 20. Mazi /

  Ima gdo izkušnje z platformo Iqfintrade….mislim da gre za prevaro…nekaj sem vložil….pa je vse bolj sumljivo…

 21. Mazi /

  Ne nasedajte Iqfintrade…prevara

 22. Marija N /

  Kdo pozna IM Academy?
  Prijatelja sta “čist not padla” in sta gluha za vsa opozorila.
  Glede na moje raziskave po netu je vse skupaj en nateg, ki deluje kot piramidna shema, katera temelji na rekrutiranju novih članov (vpis v ta kult stane ca 250 USD). Kot krinko uporabljajo “prodajanje” znanja- trading s kripto valutami in umetnost trgovanja proti bankam (!?), ki najbrž ni vreden počenega groša, grafi pa rastejo kot v vašem simpatičnem videu.
  Skratka, preprostemu človeku dajo občutek večvrednosti; skrbi me, ker prijatelja sanjata ob belem dnevu.
  Ker mi res ni vseeno za njiju, me zanima, če kdo kaj več ve o tej IM Academy.

 23. Tina /

  Pazite se INVESTIREX investicijske agencije – nakup bitcoina. Popolnoma ista zgodba s klici agenta, precej intenzivnimi prepričevanji in dokazovanji na spletni strani. Izgubila ves denar in sicer naj bi mi izplačal na denarnico ampak se je očitno IZGUBIL celoten znesek – 19.000 eurov.
  Prijavila sem na policijo.

 24. Miha /

  Po instagramu kroži prevara uporabnika KRIPTOTREJD in ga razne “influenserke” zelo promovirajo ter obljubljajo visoke zaslužke. Pazte nase.

 25. M.K. /

  Pozdravljeni. Pri podjetju OnyxProfit sem vlozila najprej 250 evrov pozneje se 200. Na zalost smo trgovali preko AnyDeska. Tako da so imeli popolen vpogled v moj bancni racun. Ampak bila sem zacetnica in naivna. Premamila me je ponudba o zasluzku. Trgovanje se odvijalo kaksen mesec. Zasluzila naj bi 26.280 dolarjev. Poslali so mi tudi posnetek racuna. Do zapletov je prislo ko naj bi bil denar izplacan. Zahtevali so 10 % provizijo…..oderusko. Sumit sem zacela da nekaj ni v redu. Ko nisem hotela vec vlagati so racun zaprli. Na njemu naj bi bil se vedno denar?? Mislim da je vse ena velika prevara zagotovo. Zal mi je da sem izgubila privarcevani denar. Ki ga nikoli vec ne bom videla…..zdaj vem da ne smem vec nasedat laznim obljubam o zasluzku na trgu kripto valut. Slaba izkusnja in boleca….vendar sem se iz nje vendarle nekaj naucila. Vsem vlagateljem polagam na srce….bodite previdni in ne nasedajte lepim obljubam. Lep pozdrav.