Skoči na vsebino

Kličejo vas, da imate bitcoine na vašem računu

Namen prevare je kraja vsega razpoložljivega denarja iz žrtvinega bančnega računa, pri čemer napadalci pridobijo popoln nadzor nad uporabnikovim računalnikom, telefonom in bančnim računom.

Halo, našli smo bitcoine na vašem računu!

Klici »lažne tehnične pomoči« so v svoji osnovi ter predvsem namenu zelo podobni znani prevari »lažnih klicev tehnične pomoči Microsoft«, le da se goljufi predstavijo, da kličejo iz podjetja Blockchain. Goljufi nas po telefonu pokličejo z obljubami o izplačilu pozabljenih sredstev na neki kriptomenjalnici, običajno pa govorijo v zadovoljivi slovenščini z vzhodnoevropskim naglasom. Klic lahko pride iz neznane tuje telefonske številke ali pa tudi iz številke slovenskih mobilnih operaterjev, ki pa so običajno potvorjene. Lahko nas pokličejo tudi preko katere od aplikacij za hipno sporočanje (Viber ali WhatsApp). Namen prevare je kraja vsega razpoložljivega denarja iz vašega bančnega računa.

klic iz neznane številke

Kako poteka prevara s klici?

Goljufi se predstavijo v imenu podjetja Blockchain (gre za legitimno podjetje na področju kripto financ). Najprej navedejo nekaj naših podatkov, npr. ime, priimek in elektronski naslov, ki so jih verjetno pridobili v kakšni ukradeni bazi podatkov, ter s tem poskušajo ustvariti občutek legitimnosti. Nato nam povedo, da so našli kripto račun v našem imenu, ki je bil registriran pred več leti in že dlje časa ni bil uporabljen. Na računu naj bi bilo nekaj sredstev, ki so se v vsem času znatno oplemenitila. V naslednjem koraku ponudijo možnost, da sredstva prenesejo na naš bančni račun oz. pretvorijo v resničen denar, v nasprotnem primeru pa zahtevajo plačilo davka.


Ker je postopek prenosa denarja precej zapleten, nam ponudijo pomoč, da bodo oni vse uredili v našem imenu, za kar pa potrebujejo dostop do našega računalnika in telefona. Tu naj nam zasvetijo vsi alarmi!

V nadaljevanju naročijo, naj namestimo programe kot so AnyDesk ali TeamViewer – gre za aplikacije, ki napadalcem omogočajo oddaljeni dostop ter posledično tudi popolni nadzor nad računalnikom in telefonom. Nato nam na našem računalniku prikažejo lažno spletno stran, ki naj bi prikazovala sredstva na našem kripto računu. V nadaljevanju v našem imenu ter z našimi podatki ustvarijo uporabniški račun na eni od legitimnih kriptomenjalnic (npr. Binance, Coinbase, KuCoin), kamor naj bi nakazali naša pozabljena sredstva. Ker pa naj bi za prenos potrebovali podatke naše kreditne kartice, zahtevajo tudi te oz. v večini primerov želijo tudi popoln dostop do naše spletne banke.

Ko imajo podatke o kreditni kartici ali dostop do spletne banke na računalniku in hkrati tudi dostop do vseh aplikacij na telefonu, zakrijejo zaslon računalnika in telefona, da žrtev ne vidi, kaj se dogaja, nato pa ves razpoložljivi denar iz našega bančnega računa prenakažejo na kriptomenjalnico, od tam pa na druge račune in tako zelo hitro zabrišejo sledi za ukradenim denarjem.

Tekom goljufije napadalci pridobijo popoln nadzor nad e-banko žrtev. To izkoristijo tudi na ta način, da vršijo transakcije med različnimi računi, do katerih imajo v istem trenutku dostop. Slovenska policija opozarja, da sredstva, ki jih prejmete na vaš račun v tem primeru ne predstavljajo dobička iz kripto valut, kot vam lažno prikazujejo goljufi, ampak gre za denar drugega oškodovanca, ki se je ujel v isto goljufijo. V kolikor ta sredstva zadržite, jih dvignete v gotovini ali prenakažete na drug račun in s tem zakrijete njihov izvor ter s tem onemogočite vrnitev sredstev oškodovancu, lahko postanete storilec kaznivega dejanja Pranja denarja.

Glavni cilj tovrstnih prevar je finančna korist, ki jo dosežejo s popolnim dostopom do vašega bančnega računa preko spletne banke ali podatkov kreditne kartice!

Kako prepoznamo poskus prevare

 • klicatelj se predstavi kot predstavnik podjetja iz področja kripto financ, največkrat kot predstavnik podjetja Blockchain;
 • navajajo, da ste pozabili na odprt račun in da naj bi ta račun vseboval nekaj denarja;
 • obljubljajo vam pomoč na način, da morate na računalnik ali telefon namestiti neko aplikacijo;
 • od vas zahtevajo sken osebnega dokumenta – na ta način vam želijo zlorabiti identiteto.

Noben legitimen predstavnik kateregakoli podjetja od vas NIKOLI ne bo zahteval dostop do vaše spletne banke ali podatkov kreditne kartice, to je ključen znak, da gre za prevaro.

V primeru, da ste bili žrtev

 • v primeru oškodovanja, prevaro čimprej prijavite na policiji. Prijavo lahko podate na lokalni policijski postaji, preko klica na 113 ali e-uprave;
 • če ste prevarantom dovolili dostop do vaše spletne banke ali posredovali številko kreditne kartice, nemudoma kontaktirajte vašo banko. Na banki se tudi pozanimajte glede možnosti reklamacije transakcij;
 • če ste goljufom dovoli dostop do računalnika ali telefona, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili, priporočamo, da naredite varnostno kopijo podatkov in sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.
  POZOR: s ponastavitvijo se običajno izbrišejo tudi vse nameščene aplikacije in datoteke, zato predhodno nujno naredite varnostno kopijo podatkov, da jih boste po ponastavitvi lahko povrnili;
 • če ste goljufom posredovali slike osebnih dokumentov, obstaja možnost, da bodo ukradli vašo identiteto in v vašem imenu izvajali druge goljufije. V tem primeru razmislite o pridobitvi uradnega zaznamka, v katerem je navedeno, da so bili podatki odtujeni (npr. preko prijave na policiji);
 • če so vas prepričali, da ste na neki kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo (npr. s skenom osebnega dokumenta, bančnega izpiska, računa za elektriko ipd.), nemudoma kontaktirajte kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun. V nasprotnem primeru lahko goljufi račun, ki je odprt na vaše ime, zlorabijo za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.

Če prejmete tak klic, svetujemo, da pogovor nemudoma prekinete! Prevaranti so lahko zelo vztrajni in vas kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk, sploh če ste kdaj odgovorili na njihov klic. Če v svoji nameri ne uspejo, so lahko tudi zelo žaljivi in vulgarni. Najbolje jih je ignorirati, saj vas po nekaj dneh običajno prenehajo klicati.

Komentarji / 10

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Emir /

  Zdravo glih pred eni uri sam imele poziv in su mi pokrali 1000e s računa kaj da naredio lp. Emir Ponjevic

 2. Kknn /

  Prijava prevare: ene pol ure nazaj sem dobil tale klic. Super spletna stran, da lahko clovek preveri te goljufije.

 3. Ici /

  Pravkar dobil takšen klic od g. Mirka Stanica. Št +386 70 514 464 in 0 70 131 048
  Rekel da klice iz podjetja Blockchain.
  Pisal je pa iz e naslova mirko.stanic.manager@gmail.com
  Naj bi imel 0,11 Bitcoin na računu, ki naj bi ga mel odprtega.
  Čakam kaj bo imel pri novem klicu za povedati.
  Previdevam

 4. Franc Lazar /

  Pred par leti sem vložil, kupil bitcoin, ker pa so zahtevali vedno več, sem prekinil vlagati, kljub temu da so mi enkrat vrnili nekaj denarja na moj račun. Zdaj pa nekdo ponuja vrnitev denarja z obresti vred : Če želite povrniti svoja sredstva, morate aktivirati denarnico za povrnitev sredstev z 93 EURsrmailto:jacob.smith@lenzcapital.proedstev če aktiviram neko denarJacob Smith
  Recovery Officer
  Cyber Crime Division FCA
  nico za 93 eumailto:jacob.smith@lenzcapital.pror.
  kliče me iz: 070487399, 070700700, +442037697648,+46722851686,+442037697648, 070535414 in prvič 030566013 bi mi kdo razložil kaj je ti resnica.

 5. Anja /

  Pozdravljeni,
  rada bi dodala, da sem prejela podoben klic s telefonske številke 031808227.
  Lp Anja

 6. abc /

  Pravkar dobila takšen klic s telefonske številke 041 491 342.
  “pozabljenih” imam 0,11 BTC :). 3 leta nazaj ustvarjen račun, jaz pa pojma nimam 🙂

 7. Ici /

  Danes je g. Mirko začel z ponovnimi klici.

 8. Tjaša /

  Mene pa je klical Marko. Sem preverila firmo Blockchain in ugotovila da gre za legitimno firmo, ko pa sem preverjala dalje sem naletela na tole vašo stran. Ko me je ponovno klical sem mu povedala, da vem da gre za prevaro. Številko s katere me je klical sem blokirala. Itak pa vem, da ni zastonj kosila.

 9. MiBa /

  Pozdravljeni,

  danes me je nekdo klical z ruskim naglasom in hotel prepričati na mu dovolim dostop do računalnika, ko mu nisem dovolil, je postal žaljiv, da sem debil in ostali Slovenci tudi, ker nočemo denarja… Vse je poteklo isto, kot je zgoraj opisano v članku!

  Lep pozdrav