Skoči na vsebino

Lažni klici Microsoftove tehnične podpore

Če vas pokličejo po telefonu, se v angleščini predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč in vas pod pretvezo okužbe računalnika poskušajo prepričati, da na računalniku zaženete neke ukaze, jih ne upoštevajte. Gre za goljufijo. Tak klic enostavno prekinite.

Taka vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, v Slovenijo pa so goljufi prvič klicali leta 2013. Od takrat dalje so te goljufija stalnica in se pojavljajo in izginjajo v nekajmesečnih valovih. Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Klici lahko prihajajo iz tujine ali iz slovenskih telefonskih številk, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Klici lažne Microsoft tehnične podpore
Slika telefona z napisom "Lažni klici tehnične pomoči"

Naš bralec je posnel pogovor z vsiljivim telefonistom in nam ga poslal.  V posnetku klicatelj pove, da prihaja iz Filipinov.

Kako poteka prevara?

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete programe, ki so del operacijskega sistema Windows (npr. Event Viewer), ki prikazujejo neke napake. S tem vas želijo prepričati, da imate računalnik okužen. Dejansko pa gre za povsem običajne napake, ki se zabeležijo v vsakem Windows Sistemu, in ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. 

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli program, s katerim vam bodo pomagali pri odstranitvi okužbe (Team Viewer, AnyDesk, Ultraviewer ipd.). Preko tega programa goljufom omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa “netstat” v konzoli). Ponudijo vam namestitev zastonjskega programa, ki naj bi odpravil vse napake in pohitril računalnik, vendar pa se izkaže, da je programu že potekla licenca in da ga morate vseeno plačati. Od vas zahtevajo podatke o kreditni kartici, ali pa vam ponudijo pomoč pri plačilu, če jim omogočite dostop do spletne banke. Pri tem vas poskušajo prepričati k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon, s čimer pridobijo tudi popoln dostop do telefona. Ko imajo podatke o kreditni kartici ali dostop do spletne banke na računalniku in hkrati tudi dostop do SMS sporočil na telefonu, zakrijejo podatke na zaslonu računalnika in telefona in izvedejo transakcijo vsega razpoložljivega denarja na nek tuj bančni račun.

Žrtev lahko tudi prepričajo, da se registrira in identificira na eni izmed kripto menjalnic, (Binance, Coinbase, Bitstamp ipd.). Bančno nakazilo nato opravijo na račun na kripto menjalnici, ki je sicer registriran na vaše ime, ampak pod popolnim nadzorom goljufov. S tem se sled za denarjem hitro izgubi, žrtev pa ostane brez možnosti reklamacije transakcije na banki.

Če ne želite sodelovati, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate.

Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku
Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku

Glavni cilj tovrstnih prevar je finančna korist – podatki vaše kreditne kartice ali dostop do spletne banke, v nekaterih primerih pa tudi zloraba identitete za namen kreiranja računov na kripto menjalnicah.

Kako prepoznate poskus prevare

 • Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gre zagotovo za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli drugi nepooblaščeni osebi.
 • Predstavnik Microsofta od vas NIKOLI ne bo zahteval številko kreditne kartice ali celo dostop do spletne banke, kar je še en znak, da gre za poskus prevare.
 • Če od vas zahtevajo posredovanje skenov ali fotografij osebnih dokumentov,  kreirajo nove račune el. pošte ter na koncu zahtevajo verifikacijo prek poslanih SMS sporočil – gre za znak, da vam skušajo zlorabiti identiteto

Če ste bili žrtev prevare

 • V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici ali dovolili dostop do spletne banke, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
 • Če ste goljufom dovoli dostop do računalnika, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili na vaš sistem, priporočamo, da naredite varnostno kopijo datotek in operacijski sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.
 • Če ste po navodilih goljufov namestili dodatne aplikacije na telefonu, jih odstranite. Odstranite tudi vse druge aplikacije, ki so jih namestili goljufi. Če ne veste, kaj vse so napadalci počeli s telefonom, je najbolj varna rešitev, da telefon ponastavite na tovarniške nastavitve. S tem postopkom se izbrišejo vsi podatki iz telefona, tudi vse uporabniške aplikacije.
 • V primeru, da ste prevarantom posredovali slike osebnih dokumentov (npr. os. izkaznice), obstaja možnost, da bodo ukradli vašo identiteto za namen izvajanja drugih goljufij. Razmislite o pridobitvi uradnega zaznamka, v katerem je navedeno, da so bili podatki odtujeni (npr. preko prijave na policiji).
 • Če so vas prepričali, da ste na neki kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo (npr. s skenom osebnega dokumenta, bančnega izpiska, računa za elektriko ipd.), potem nemudoma kontaktirajte kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun. V nasprotnem primeru lahko goljufi račun, ki je odprt na vaše ime, zlorabijo za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo da pogovor enostavno prekinejo.

Komentarji / 39

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Marko /

  Mene so danes klicali ampak nisem nic prenesel se racunalnik nisem imel prekloplen s njim sem govoril kakih 50min poskusal mi je prodati licenco za windowse 8 eu za 6 let ter 520 eu ya do zivljensko zavarovanje ko mi je to ponudil sm telefonski klic prekinil ter racunalnik izklopil iz interneta poklicali so me nazaj se kake 12 x nato pa odnehali takoj sem zacel instalacijo win na racunalniku upam da niso dobili nic

 2. Miha /

  Klicatelji uporabljajo proste kode držav (spare international country prefix +28X) +280 do +289, ki (še) niso dodeljene. Gre pa za afriško celino (+2…).
  Najverjetneje gre za ponarejene klice, ki jih je najlažje skriti za prefixe, ki se ne uporabljajo.

  Kar pa ne pomeni, da ne more izgledati kot sosedova številka!

  Nenaročene podpore ni!

 3. andreja /

  Pred dnevi sem na stacionarni telefon prejela klic v angleščini, vendar sem ga po parih sekundah prekinila. Ponovitve klica ni bilo.

 4. Nataša /

  Danes, 8. maja, sem na stacionarni telefon dobila klic s štev. 0028025566. Ker imam prikazovalnik klicočega, sem videla številko, bila mi je čudno sumljiva in se nisem oglasila. Ko se je vključil avtomatski odzivnik, so prekinili. Zdaj vidim, da je bila to ena od prostih kod, ki jih navaja Miha.

 5. Slavko /

  Tudi jaz sem dobil klic MS podpore, da je nekaj narobe z mojim compom
  pa sem se jim le smejal, ker sem vedel za kaj se gre. Bil je bolj najstniški
  glas s tujim naglasom. Kmalu sem prekinil, ker nisem imel časa se zezat
  z njim, če ne se bi 😀 Klicali pa so s številke: 0053668160

  1. Miha /

   Gre se…, da se kam pride..

 6. Miha /

  Tale kranjska tel.številka je tudi namišljena:
  042370060

 7. Franc /

  Klicali so me iz MS podpore. 5 minut sem porabil da sem jim dopovedal, da PC računalnika sploh nimam. Nato so me hoteli prepričati, naj namestim neko aplikacijo na Android tablico, ker je baje moj internet okužen. Spet sem potreboval 5 minut, da jim dopovem, da interneta sploh nimam. Tablico pa da uporabljam z deljenjem podatkovne povezave na GSM telefonu. Po 15 minutah so končno dojeli, da me ne morejo v nič prepričati in so se zahvalili za sodelovanje ter sami prekinili klic. S tem sem kupil 15 minut čas, da niso nadlegovali nekoga drugega.

 8. Mojca /

  Danes so me klicali iz številke 031693910, predvidevam, da z namenom, ki je opisan zgoraj. Ko sem hotela izvedeti, kateri računalnik točno imam (ker je rekel, da jim javlja podatke, da je z njim nekaj narobe), mi je rekel, da MS Windows 🙂
  Nato sem rekla, da sem v službi in je takoj prekinil. Angleščina je zvenela nekoliko indijsko…

 9. Mateja Umer /

  Mene je danes klical 3x iz treh različnih številk 01/252 8313, iz 031 780 896 in iz +47 473 60 344. Predstavil se je kot David William iz Microsofta, da kliče iz USA, Washington DC, Redmond City češ da moj računalnik javlja napake, ni mi pa povedal kateri… Nisem se odzvala na njegove pritiske naj se povežem… češ da bom izgubila vse podatke. Bodite previdni in ne verjemite jim. Ne povezujte se z neznanimi osebami

 10. Boštjan /

  Pozdrav vsem,
  Danes sem prejel klic prijazne gospodične s kitajsko angleščino iz microsoftove podpore v upanju da obvaruje moj računalnik pred “nevarnim in nevedočim” pošiljanjem podatkov tretji osebi ob vklopu brskalnika. Če jim omeniš da kličejo iz lokalne številke znajo klic tudi prevezat na drugega “kolega”. Skratka na znajo biti prepričljivi s svojim sran****. =)
  Be aware of number: +386-833-80840

 11. Indijec /

  Tale na posnetku ni Filipinec, sem imel bivšo Filipinko in vem kak naglas imajo Filipinci, precej drugačen. Tale naglas na posnetku je čisto Indijski, tako da se nisi nič zmotil, on je le nakladal dalje.

 12. Zorica /

  Mene so klicali na mobilno številko, s številke 051 198 378. Na srečo sem prepoznala hudo slabo angleščino, je bilo hitro razbrati vzhodnjaški naglas, in sem zvezo prekinila.

 13. Valter /

  Dober Dan
  Danes sem prejel podoben klic s št. 00 49 547225734 v slabi angleščini…kmalu sem ugotovil, da nekaj ne štima in klicatelju povedal, da nimam doma računalnika nakar je prekinil…
  Lp
  V

 14. Marko /

  Pozdravljeni
  Danes sem prejel klic s številke 05 727 31 51. V slabi angleščini z otroškim glasom so mi hoteli posredovati informacije o mojem računalniku. Klic sem takoj prekinil.

  Lp Marko

 15. Miha Elsner /

  15.04.2021 ob 11.32 sem prejel klic iz telefonske številke 01-626-80-90 angleško govorečega, če uporabljam kakšen računalnik ali pametni telefon in po odgovoru, da sploh ne uporabljam računalnikov in pametnih naprav odložil. ni več klical.

 16. Lojz /

  Mene so klicali na Viber, očeta pa normalno preko mobilnega operaterja iz +358 kao Finska. Na viberju so imeli slovensko številko. Takoj mi je bil sumljiv njihov dialekt, pa še, da me ne kliče slovenska podpora.
  Mislim, da niso Filipinci, a ni angleščina tam eden od uradnih jezikov, teli so pa kr precej polomljeni.

 17. Tadej /

  Pravkar sem dobil klic od domnevnega Microsoftovega strokovnjaka, ki bi naj izvajal tehnično pomoč.
  Želej je oddaljen dostop do mojega računalnika.
  Slišati je bilo polomljeno angleščino z indijskim naglasom, tako da je bilo že naprej jasno da gre za prevaro. Klic sem prekinil. Ponovitve klica ni bilo.
  Prihajal je pa iz številke 05 763 6557 kar se mi je zdelo še bolj nenavadno saj gre za slovensko telefonsko številko.

 18. Vitomir /

  Microsoft pomoč iz teh dveh številk danes:
  +49771331462
  +49820428332

  Govorili v angleškem jeziku.

 19. Vid /

  Mene so danes klicali iz slovenske cifre. Glas osebe zelo podoben tej na posnetku, začetek pogovora “calling from MS support”. Zanima me, kako je v primeru, da se takšno (torej slovensko) številko kliče nazaj? Meni je sicer javilo, da zveze ni mogoče vzpostaviti s to številko, a me sedaj skrbi, da ne bi imel kakšnih stroškov?

 20. David /

  Danes sta me kontaktirala kar dva v roku 2. ur.
  Tole sta številki:
  031-564-571
  031-564-755

 21. Bojan /

  Danes sem prejel klic iz “MS podpore” s številke +49 361 583747 (Erfurt). Klic je bil v slabi angleščini, klicatelj pa mi ni znal povedati kaj naj bi bilo narobe z mojim računalnikom. Je pa vztrajal, da “…want to fix your computer”, čeprav sem mu rekel, da sem na poti in nimam dostopa do računalnika. Nisem nasedel.

 22. Polona /

  Tudi nas so danes klicali in sicer na mobilni telefon. Klicali so zjutraj, pa smo rekli da ne bomo govorili z njimi, nato pa so klicali še enkrat, zato nas je zaskrbelo, da je res kaj narobe. Operatorka z indijskim naglasom je rekla, da v naš računalnik želijo vdreti hackerji in da naj potegnem iz spleta program za oddaljen dostop. Ko nisem podlegla pritiskom, je postala živčna in izvajala name še večji pritisk. Potem je rekla, da lahko ali povem ID številko za oddaljen dostop ali pa mi zablokirajo računalnik. Ko sem želela preveriti informacijo in rekla, naj pokliče nazaj, je postala zelo nervozna in rekla, da se moram odločiti takoj. Ko je videla, da ne bo iz tega nič, je odložila telefon.
  Pazite se teh prevar!

 23. Dara /

  7.5.2021 ob 8:53 sem prejela klic na mobilni tel. iz +44 7946 813152, govoreča je govorila angleški jezik.
  Predstavila se je, kot Miscosoftova tehnična pomoč, saj naj bi bil moj osebni računalnik ogrožen.
  Ko sem ji postavila vprašanje kateri računalnik, je rekla da osebni. Povedala sem ji, da jih imamo več in da naj mi pove številko računalnika ali ime, potem je bil klic prekinjen.

 24. Petra /

  Mene so klicali s telefonske številke (02) 211 67 62. Pogovor sem končala takoj, ko mi je človek v polomljeni angleščini povedal, da je iz Washingtona, da dela za Microsoft in da je na mojem računalniku veliko zlonamernih kod.

 25. Mišek /

  Danes klic iz 043804136, ko sem prekinil me je ponovno klical iz 041361544.

  “John Watson” iz Microsofta, govori indijsko angleščino.

 26. Damjan /

  Mene je poklical včeraj.
  Je začel razlagati, da so na MS zaznali, da je moj PC okužen in da obstaja nevarnost, da bo prišlo do škoda in da vpliva na okoliško omrežje. Sem vprašal kateri računalnik pa? (V hiši ni tekel niti en računalnik z Windows – aktiven je le linux strežnik.) Me je začudeno vprašal koliko računalnikov imam v hiši – sem odgovoril, da ni pomembno – naj mi pove IP naslov. Ko je začel z “Točno tako, ID sistema bova pogledala,” sem samo še prekinil. Malo mi je žal, da nisem z njim dlje časa zapravil – je bil precej zgovoren in poln elana.
  Imam tudi sam opravka z MS in uradnih mojstrov ne dobiš niti, ko jih nujno potrebuješ. Sem takoj vedel, da je scam.

 27. Andrej /

  Klicala me danes gospodicna iz mc tehnicna podpora, da so dobili zjutraj kup emailov z errori, da mi hocejo heckerji vdreti v pc. Moj je bil offline, ker sem prisel pozno iz sestanka in ga nisem vklopil, od hcere pa je bila baterija prazna.Anglesko govoreca naglas indijski oz filipinski, klicali so iz de stevilke, sem vprasal ce govorijo nemsko, pravi da ne, da delajo na microsoft headquarters. Vprasal sem, ce vedo da hekerji vdirajo v moj pc potem ona ve kje zivim, naj pove, vprasal kako mi je ime, nic od tega, potem mi je dala sefa na tel. Vglavnem ce bi zelel vdreti pravim hekerjim ne bi bilo tezav pridet kamorkoli, pe 5minutah prekinil, klicali so me se enkrat iz druge st in se nisem oglasil. Tel 4993227455 ter 4979776053.

 28. Marjan /

  Včeraj sem dobil klic iz italijanske številke danes iz nemške, prejšnji teden avstrijske. Očitno gre za masovno kampanjo. V vseh primerih sem klicočemu povedal, da ne uporabljam Windovsov in da bom njihovo tel. številko prijavil
  na policijo nakar se je klicoči sam takoj zradiral. Mogoče ga bo malo zaskrbelo in bo nehal s tem …

 29. Oliver /

  Danes sem imel klic iz +49 5583 5794 (Nemčija). Nisem se oglasil in nikoli mi ni prišlo na pamet, da bi se oglašal na neznane številke.

 30. Aljaž /

  Danes me je klicala gospa iz Microsofta tehnična podpora, da so dobili opozorila, da mi hocejo heckerji vdreti v pc…. Telefonska številka je bila SLOVENSKA! 030 791 726. Govorila je angleško(indijska angleščina), sem vprašal kako so dobili mojo telefonsko, pa se je zmotavala, da je na pogodbi za windowse… Potem so želeli preveriti če je res pravi računalnik na mojem osebnem računalniku, čeprav sem rekel da sem pred službenim. Potem sem rekel, da imam MACa, pa je rekla da me mora prevezati na MAC support, potem je pa prekinila.

 31. Stric /

  10. avgust 2021 klic iz +358 58 46 89 064 stevilke (mislim, da je finska klicna). Gospodicna z indijsko manglescino se predstavi kot tehnicna MS podpora. Pove mi, da moj kompjuter posilja v zadnjih[ dneh ogromno napak. Ko jo vprasam po IP naslovu takegac kompjuterja takoj prekine 😉

 32. Alex /

  Danes klic iz +353 87 249 5914 (Irska), gospod z močnim indijskim naglasom se je predstavil kot MS support, naj bi jim javljajo, da moj računalnih uporabljajo hekerji za masovne napade in mi ga bodo zablokirali, če jim ne omoogčim oddaljenega dostopa, da preveirjo, kaj se dogaja. Sva se fajn skregala, ker sem mu pojasnil, da naj se name obrnejo preko lokalne podružnice MS in dan jim ne verjamem, da so osebe, za katere se predstavljajo.

 33. Marino /

  Danes sem prejel sem klic preko Viber-ja +393893692272 na moj telefon. Predstavil se je kot uslužbenec Microsofta, govoril je agleško s tujim naglasom. Glas osebe je bil isti kot je na objavljenem posnetku. Rekel je, da je z mojim kompjuterjem nekaj narobe, prekinil sem ga in mu rekel da ni nič narobe in prekinil klic.

 34. Andreja /

  Včeraj sem prejela klic iz Nemčije, št. 00 49 4458 1853. Angleško govoreči gospod se je predstavil, da je iz ”Windows technical department” in da naj bi se mi nekaj preneslo na računalnik, kar jaz ne vidim. Razumela sem ga zelo težko, ker je zelo ”zavijal” (mogoče Indijci?)… potem mi je vezal nekega tehnika, kjer me je najprej vprašal če vem zakaj smo na liniji…naslednje vprašanje je bilo, če sem pred računalnikom in takrat mi je bilo vse tako čudno, da sem prekinila. Iz številke 00 49 2202 6736 sem takoj po tem prejela še 2 klica na katera se nisem odzvala. Bodite previdni.

 35. Mateja /

  Že dva dni me vztrajno kličejo iz domnevne Microsoft support skupine. Težava naj bi bila nekaj s kompjutrom, pa sem dojela, da nekaj ne štima in sem rekla, da nimam časa in prekinila. Nato so me včeraj vztrajno klicali na Viber, a enostavno ignoriram audio klice. Po glasu sodeč je nek Indijec / FIlipinec, v ozadju pa se sliši kot da res kliče iz klicnega centra.
  Včeraj 5 x iz treh različnih številk:
  +4915736272
  +4966380103
  +4929353438
  In ponovno danes iz številke:
  +4954391966
  Kaj nam je storiti?

 36. Janez /

  Klicali so me iz telefonske številke +4981427466 in se predstavili kot MS tehnična podpora. V pogovoru se je izmenjalo več strokovnjakov za podporo.

 37. Belc /

  +49082330416
  Iz te stevilke prejel klic preko aplikacije viber identicen glas kot na zgornjem posnetku. Predstavil se je kot microsoftova tehnicna podpora in dejal da je moj racunalnik ogrozen iz strani neke hakerske druzbe, in zelel da sledim njegovim navodilom. Ko sem rekel da nimam osebnega racunalnika je bil zacuden in prekinil.

 38. Igor /

  Danes prejel na Viber vec klicev mlajse zenske, naucena anglescina. Prodaja zgodbo, da so s Microsoft centra za podporo, +3935281601 ker jim je bila javljena okuzba mojega racunalnika, nato pa pricne z vprasanji, koliko racunalnikov imam, so prizgani do tega, da vtipkam v iskalnik link do njihove strani za podporo uporabnikom… nikar ne nasedajte, prevara. Stevilke so : +3935281601, +4983670541 Ko sem ji rekel, da bom goljufijo prijavil policiji so se klici koncali