Skoči na vsebino

Neobičajni telefonski klici iz tujine

Če prejmete neobičajen telefonski klic iz neznane tuje številke, je možno, da gre za prevaro, ki jo uvrščamo v kategorijo lažnih klicev tehnične pomoči, ali pa v kategorijo investicijskih prevar. Namen prevare je finančno oškodovanje, lahko pa vam tudi ukradejo identiteto. Take klice je najbolje ignorirati.

Lažni klici tehnične pomoči

Ta vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, v Slovenijo pa so goljufi prvič klicali leta 2013. Od takrat dalje so te goljufija stalnica in se pojavljajo in izginjajo v nekajmesečnih valovih. Klicatelji se v angleščini z močnim naglasom predstavijo kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku razložijo, da nujno kličejo zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Klici največkrat prihajajo iz tujine, predvsem iz mednarodne predpone +44 (Velika Britanija). Lahko se prikaže tudi slovenska telefonska številka, vendar pa ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin. Včasih kličejo tudi preko aplikacij za hipno sporočanje (npr. Viber, WhatsApp).

Klici lažne Microsoft tehnične podpore
Slika telefona z napisom "Lažni klici tehnične pomoči"

Naš bralec je posnel pogovor z vsiljivim telefonistom in nam ga poslal.  V posnetku klicatelj pove, da prihaja iz Filipinov.

 

Kako poteka prevara?

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete programe, ki so del operacijskega sistema Windows (npr. Event Viewer), ki prikazujejo neke napake. S tem vas želijo prepričati, da imate računalnik okužen. Dejansko pa gre za povsem običajne napake, ki se zabeležijo v vsakem Windows Sistemu in ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. 

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli program, s katerim vam bodo pomagali pri odstranitvi okužbe (Team Viewer, AnyDesk, Ultraviewer ipd.). Preko tega programa goljufom omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa “netstat” v konzoli). Ponudijo vam namestitev zastonjskega programa, ki naj bi odpravil vse napake in pohitril računalnik. Vendar pa se izkaže, da je programu že potekla licenca in da ga morate vseeno plačati. Od vas zahtevajo podatke o kreditni kartici oz. vam ponudijo pomoč pri plačilu, če jim omogočite dostop do spletne banke. Pri tem vas poskušajo prepričati k namestitvi dodatne aplikacije na pametni telefon, s čimer pridobijo tudi popoln dostop do telefona. Ko imajo podatke o kreditni kartici ali dostop do spletne banke na računalniku in hkrati tudi dostop do SMS sporočil na telefonu, zakrijejo podatke na zaslonu računalnika in telefona in izvedejo transakcijo vsega razpoložljivega denarja na nek tuj bančni račun.

Žrtev prepričajo v registracijo na kriptomenjalnici

Žrtev lahko tudi prepričajo, da se registrira in identificira na eni izmed kripto menjalnic, (Binance, Coinbase, Bitstamp ipd.). Bančno nakazilo nato opravijo na račun na kripto menjalnici, ki je sicer registriran na vaše ime, ampak pod popolnim nadzorom goljufov. S tem se sled za denarjem hitro izgubi, žrtev pa ostane brez možnosti reklamacije transakcije na banki.

Če ne želite sodelovati, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate.

Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku
Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku

Glavni cilj tovrstnih prevar je finančna korist. Podatki vaše kreditne kartice ali dostop do spletne banke, v nekaterih primerih tudi zloraba identitete za namen kreiranja računov na kripto menjalnicah.

Kako prepoznate poskus prevare

 • Če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, gre zagotovo za prevaro. Predstavnik Microsofta vas nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli drugi nepooblaščeni osebi.
 • Predstavnik Microsofta od vas NIKOLI ne bo zahteval številke kreditne kartice ali celo dostopa do spletne banke. To je še en znak, da gre za poskus prevare.
 • Če od vas zahtevajo posredovanje skenov ali fotografij osebnih dokumentov, kreirajo nove račune el. pošte ter na koncu zahtevajo verifikacijo prek poslanih SMS sporočil. To je znak, da vam skušajo zlorabiti identiteto

Če ste bili žrtev prevare

 • Če ste bili oškodovani, goljufijo prijavite na policiji.
 • V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici ali dovolili dostop do spletne banke, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
 • Če ste goljufom dovoli dostop do računalnika, izbrišite vse aplikacije za oddaljen dostop, ki so bile nameščene. Če ne veste, kaj vse so napadalci namestili na vaš sistem, priporočamo, da naredite varnostno kopijo datotek in operacijski sistem preventivno ponastavite na tovarniške nastavitve.
 • Če ste po navodilih goljufov namestili dodatne aplikacije na telefonu, jih odstranite. Odstranite tudi vse druge aplikacije, ki so jih namestili goljufi. Če ne veste, kaj vse so napadalci počeli s telefonom, je najbolj varna rešitev, da telefon ponastavite na tovarniške nastavitve. S tem postopkom se izbrišejo vsi podatki iz telefona, tudi vse uporabniške aplikacije.
 • V primeru, da ste prevarantom posredovali slike osebnih dokumentov (npr. os. izkaznice), obstaja možnost, da bodo ukradli vašo identiteto za namen izvajanja drugih goljufij. Razmislite o pridobitvi uradnega zaznamka, v katerem je navedeno, da so bili podatki odtujeni (npr. preko prijave na policiji).
 • Če so vas prepričali, da ste na neki kriptomenjalnici opravili osebno identifikacijo (npr. s skenom osebnega dokumenta, bančnega izpiska, računa za elektriko ipd.), nemudoma kontaktirajte kriptomenjalnico, da vam zaprejo račun. V nasprotnem primeru lahko goljufi račun, ki je odprt na vaše ime, zlorabijo za pranje denarja in izvajanje drugih kriminalnih dejanj.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo da pogovor enostavno prekinejo. Klicev ne vračajte, saj vam s tem lahko nastanejo dodatni stroški. Goljufi so lahko tudi zelo vztrajni in kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk. Posebno, če ste že kdaj odgovorili na njihov klic. Če jih ignorirate, vas po nekaj dneh običajno prenehajo klicati. Takih klicev ni potrebno prijavljati na SI-CERT.

Na kratko o prevari

Kaj je cilj prevare z Microsoftovo tehnično pomočjo?

Namen prevare je finančno oškodovanje, lahko pa vam tudi ukradejo identiteto.

Od kod prihajajo klici prevarantov?

Klici največkrat prihajajo iz tujine, predvsem iz mednarodne predpone +44 (Velika Britanija). Lahko se prikaže tudi slovenska telefonska številka, a ne gre za klice iz Slovenije, saj so številke klicateljev ponarejene.

Ali res kličejo zaradi okužbe računalnika?

Želijo vas prepričati, da imate računalnik okužen. Dejansko pa gre za povsem običajne napake, ki se zabeležijo v vsakem Windows Sistemu in ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. 

Kaj se zgodi, če goljufom omogočimo dostop do računalnika?

Preko programa za oddaljen dostop goljufom omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Kako prepoznamo prevaro z Microsoftovo tehnično pomočjo?

Predstavnik Microsofta vas nikoli ne bo prosil za dostop do sistema in od vas NIKOLI ne bo zahteval številke kreditne kartice ali celo dostopa do spletne banke, skenov ali fotografij osebnih dokumentov

Komentarji / 84

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Marko /

  Mene so danes klicali ampak nisem nic prenesel se racunalnik nisem imel prekloplen s njim sem govoril kakih 50min poskusal mi je prodati licenco za windowse 8 eu za 6 let ter 520 eu ya do zivljensko zavarovanje ko mi je to ponudil sm telefonski klic prekinil ter racunalnik izklopil iz interneta poklicali so me nazaj se kake 12 x nato pa odnehali takoj sem zacel instalacijo win na racunalniku upam da niso dobili nic

 2. Miha /

  Klicatelji uporabljajo proste kode držav (spare international country prefix +28X) +280 do +289, ki (še) niso dodeljene. Gre pa za afriško celino (+2…).
  Najverjetneje gre za ponarejene klice, ki jih je najlažje skriti za prefixe, ki se ne uporabljajo.

  Kar pa ne pomeni, da ne more izgledati kot sosedova številka!

  Nenaročene podpore ni!

 3. andreja /

  Pred dnevi sem na stacionarni telefon prejela klic v angleščini, vendar sem ga po parih sekundah prekinila. Ponovitve klica ni bilo.

 4. Nataša /

  Danes, 8. maja, sem na stacionarni telefon dobila klic s štev. 0028025566. Ker imam prikazovalnik klicočega, sem videla številko, bila mi je čudno sumljiva in se nisem oglasila. Ko se je vključil avtomatski odzivnik, so prekinili. Zdaj vidim, da je bila to ena od prostih kod, ki jih navaja Miha.

 5. Slavko /

  Tudi jaz sem dobil klic MS podpore, da je nekaj narobe z mojim compom
  pa sem se jim le smejal, ker sem vedel za kaj se gre. Bil je bolj najstniški
  glas s tujim naglasom. Kmalu sem prekinil, ker nisem imel časa se zezat
  z njim, če ne se bi 😀 Klicali pa so s številke: 0053668160

  1. Miha /

   Gre se…, da se kam pride..

 6. Miha /

  Tale kranjska tel.številka je tudi namišljena:
  042370060

 7. Franc /

  Klicali so me iz MS podpore. 5 minut sem porabil da sem jim dopovedal, da PC računalnika sploh nimam. Nato so me hoteli prepričati, naj namestim neko aplikacijo na Android tablico, ker je baje moj internet okužen. Spet sem potreboval 5 minut, da jim dopovem, da interneta sploh nimam. Tablico pa da uporabljam z deljenjem podatkovne povezave na GSM telefonu. Po 15 minutah so končno dojeli, da me ne morejo v nič prepričati in so se zahvalili za sodelovanje ter sami prekinili klic. S tem sem kupil 15 minut čas, da niso nadlegovali nekoga drugega.

 8. Mojca /

  Danes so me klicali iz številke 031693910, predvidevam, da z namenom, ki je opisan zgoraj. Ko sem hotela izvedeti, kateri računalnik točno imam (ker je rekel, da jim javlja podatke, da je z njim nekaj narobe), mi je rekel, da MS Windows 🙂
  Nato sem rekla, da sem v službi in je takoj prekinil. Angleščina je zvenela nekoliko indijsko…

 9. Mateja Umer /

  Mene je danes klical 3x iz treh različnih številk 01/252 8313, iz 031 780 896 in iz +47 473 60 344. Predstavil se je kot David William iz Microsofta, da kliče iz USA, Washington DC, Redmond City češ da moj računalnik javlja napake, ni mi pa povedal kateri… Nisem se odzvala na njegove pritiske naj se povežem… češ da bom izgubila vse podatke. Bodite previdni in ne verjemite jim. Ne povezujte se z neznanimi osebami

 10. Boštjan /

  Pozdrav vsem,
  Danes sem prejel klic prijazne gospodične s kitajsko angleščino iz microsoftove podpore v upanju da obvaruje moj računalnik pred “nevarnim in nevedočim” pošiljanjem podatkov tretji osebi ob vklopu brskalnika. Če jim omeniš da kličejo iz lokalne številke znajo klic tudi prevezat na drugega “kolega”. Skratka na znajo biti prepričljivi s svojim sran****. =)
  Be aware of number: +386-833-80840

 11. Indijec /

  Tale na posnetku ni Filipinec, sem imel bivšo Filipinko in vem kak naglas imajo Filipinci, precej drugačen. Tale naglas na posnetku je čisto Indijski, tako da se nisi nič zmotil, on je le nakladal dalje.

 12. Zorica /

  Mene so klicali na mobilno številko, s številke 051 198 378. Na srečo sem prepoznala hudo slabo angleščino, je bilo hitro razbrati vzhodnjaški naglas, in sem zvezo prekinila.

 13. Valter /

  Dober Dan
  Danes sem prejel podoben klic s št. 00 49 547225734 v slabi angleščini…kmalu sem ugotovil, da nekaj ne štima in klicatelju povedal, da nimam doma računalnika nakar je prekinil…
  Lp
  V

 14. Marko /

  Pozdravljeni
  Danes sem prejel klic s številke 05 727 31 51. V slabi angleščini z otroškim glasom so mi hoteli posredovati informacije o mojem računalniku. Klic sem takoj prekinil.

  Lp Marko

 15. Miha Elsner /

  15.04.2021 ob 11.32 sem prejel klic iz telefonske številke 01-626-80-90 angleško govorečega, če uporabljam kakšen računalnik ali pametni telefon in po odgovoru, da sploh ne uporabljam računalnikov in pametnih naprav odložil. ni več klical.

 16. Lojz /

  Mene so klicali na Viber, očeta pa normalno preko mobilnega operaterja iz +358 kao Finska. Na viberju so imeli slovensko številko. Takoj mi je bil sumljiv njihov dialekt, pa še, da me ne kliče slovenska podpora.
  Mislim, da niso Filipinci, a ni angleščina tam eden od uradnih jezikov, teli so pa kr precej polomljeni.

 17. Tadej /

  Pravkar sem dobil klic od domnevnega Microsoftovega strokovnjaka, ki bi naj izvajal tehnično pomoč.
  Želej je oddaljen dostop do mojega računalnika.
  Slišati je bilo polomljeno angleščino z indijskim naglasom, tako da je bilo že naprej jasno da gre za prevaro. Klic sem prekinil. Ponovitve klica ni bilo.
  Prihajal je pa iz številke 05 763 6557 kar se mi je zdelo še bolj nenavadno saj gre za slovensko telefonsko številko.

 18. Vitomir /

  Microsoft pomoč iz teh dveh številk danes:
  +49771331462
  +49820428332

  Govorili v angleškem jeziku.

 19. Vid /

  Mene so danes klicali iz slovenske cifre. Glas osebe zelo podoben tej na posnetku, začetek pogovora “calling from MS support”. Zanima me, kako je v primeru, da se takšno (torej slovensko) številko kliče nazaj? Meni je sicer javilo, da zveze ni mogoče vzpostaviti s to številko, a me sedaj skrbi, da ne bi imel kakšnih stroškov?

 20. David /

  Danes sta me kontaktirala kar dva v roku 2. ur.
  Tole sta številki:
  031-564-571
  031-564-755

 21. Bojan /

  Danes sem prejel klic iz “MS podpore” s številke +49 361 583747 (Erfurt). Klic je bil v slabi angleščini, klicatelj pa mi ni znal povedati kaj naj bi bilo narobe z mojim računalnikom. Je pa vztrajal, da “…want to fix your computer”, čeprav sem mu rekel, da sem na poti in nimam dostopa do računalnika. Nisem nasedel.

 22. Polona /

  Tudi nas so danes klicali in sicer na mobilni telefon. Klicali so zjutraj, pa smo rekli da ne bomo govorili z njimi, nato pa so klicali še enkrat, zato nas je zaskrbelo, da je res kaj narobe. Operatorka z indijskim naglasom je rekla, da v naš računalnik želijo vdreti hackerji in da naj potegnem iz spleta program za oddaljen dostop. Ko nisem podlegla pritiskom, je postala živčna in izvajala name še večji pritisk. Potem je rekla, da lahko ali povem ID številko za oddaljen dostop ali pa mi zablokirajo računalnik. Ko sem želela preveriti informacijo in rekla, naj pokliče nazaj, je postala zelo nervozna in rekla, da se moram odločiti takoj. Ko je videla, da ne bo iz tega nič, je odložila telefon.
  Pazite se teh prevar!

 23. Dara /

  7.5.2021 ob 8:53 sem prejela klic na mobilni tel. iz +44 7946 813152, govoreča je govorila angleški jezik.
  Predstavila se je, kot Miscosoftova tehnična pomoč, saj naj bi bil moj osebni računalnik ogrožen.
  Ko sem ji postavila vprašanje kateri računalnik, je rekla da osebni. Povedala sem ji, da jih imamo več in da naj mi pove številko računalnika ali ime, potem je bil klic prekinjen.

 24. Petra /

  Mene so klicali s telefonske številke (02) 211 67 62. Pogovor sem končala takoj, ko mi je človek v polomljeni angleščini povedal, da je iz Washingtona, da dela za Microsoft in da je na mojem računalniku veliko zlonamernih kod.

 25. Mišek /

  Danes klic iz 043804136, ko sem prekinil me je ponovno klical iz 041361544.

  “John Watson” iz Microsofta, govori indijsko angleščino.

 26. Damjan /

  Mene je poklical včeraj.
  Je začel razlagati, da so na MS zaznali, da je moj PC okužen in da obstaja nevarnost, da bo prišlo do škoda in da vpliva na okoliško omrežje. Sem vprašal kateri računalnik pa? (V hiši ni tekel niti en računalnik z Windows – aktiven je le linux strežnik.) Me je začudeno vprašal koliko računalnikov imam v hiši – sem odgovoril, da ni pomembno – naj mi pove IP naslov. Ko je začel z “Točno tako, ID sistema bova pogledala,” sem samo še prekinil. Malo mi je žal, da nisem z njim dlje časa zapravil – je bil precej zgovoren in poln elana.
  Imam tudi sam opravka z MS in uradnih mojstrov ne dobiš niti, ko jih nujno potrebuješ. Sem takoj vedel, da je scam.

 27. Andrej /

  Klicala me danes gospodicna iz mc tehnicna podpora, da so dobili zjutraj kup emailov z errori, da mi hocejo heckerji vdreti v pc. Moj je bil offline, ker sem prisel pozno iz sestanka in ga nisem vklopil, od hcere pa je bila baterija prazna.Anglesko govoreca naglas indijski oz filipinski, klicali so iz de stevilke, sem vprasal ce govorijo nemsko, pravi da ne, da delajo na microsoft headquarters. Vprasal sem, ce vedo da hekerji vdirajo v moj pc potem ona ve kje zivim, naj pove, vprasal kako mi je ime, nic od tega, potem mi je dala sefa na tel. Vglavnem ce bi zelel vdreti pravim hekerjim ne bi bilo tezav pridet kamorkoli, pe 5minutah prekinil, klicali so me se enkrat iz druge st in se nisem oglasil. Tel 4993227455 ter 4979776053.

 28. Marjan /

  Včeraj sem dobil klic iz italijanske številke danes iz nemške, prejšnji teden avstrijske. Očitno gre za masovno kampanjo. V vseh primerih sem klicočemu povedal, da ne uporabljam Windovsov in da bom njihovo tel. številko prijavil
  na policijo nakar se je klicoči sam takoj zradiral. Mogoče ga bo malo zaskrbelo in bo nehal s tem …

 29. Oliver /

  Danes sem imel klic iz +49 5583 5794 (Nemčija). Nisem se oglasil in nikoli mi ni prišlo na pamet, da bi se oglašal na neznane številke.

 30. Aljaž /

  Danes me je klicala gospa iz Microsofta tehnična podpora, da so dobili opozorila, da mi hocejo heckerji vdreti v pc…. Telefonska številka je bila SLOVENSKA! 030 791 726. Govorila je angleško(indijska angleščina), sem vprašal kako so dobili mojo telefonsko, pa se je zmotavala, da je na pogodbi za windowse… Potem so želeli preveriti če je res pravi računalnik na mojem osebnem računalniku, čeprav sem rekel da sem pred službenim. Potem sem rekel, da imam MACa, pa je rekla da me mora prevezati na MAC support, potem je pa prekinila.

 31. Stric /

  10. avgust 2021 klic iz +358 58 46 89 064 stevilke (mislim, da je finska klicna). Gospodicna z indijsko manglescino se predstavi kot tehnicna MS podpora. Pove mi, da moj kompjuter posilja v zadnjih[ dneh ogromno napak. Ko jo vprasam po IP naslovu takegac kompjuterja takoj prekine 😉

 32. Alex /

  Danes klic iz +353 87 249 5914 (Irska), gospod z močnim indijskim naglasom se je predstavil kot MS support, naj bi jim javljajo, da moj računalnih uporabljajo hekerji za masovne napade in mi ga bodo zablokirali, če jim ne omoogčim oddaljenega dostopa, da preveirjo, kaj se dogaja. Sva se fajn skregala, ker sem mu pojasnil, da naj se name obrnejo preko lokalne podružnice MS in dan jim ne verjamem, da so osebe, za katere se predstavljajo.

 33. Marino /

  Danes sem prejel sem klic preko Viber-ja +393893692272 na moj telefon. Predstavil se je kot uslužbenec Microsofta, govoril je agleško s tujim naglasom. Glas osebe je bil isti kot je na objavljenem posnetku. Rekel je, da je z mojim kompjuterjem nekaj narobe, prekinil sem ga in mu rekel da ni nič narobe in prekinil klic.

 34. Andreja /

  Včeraj sem prejela klic iz Nemčije, št. 00 49 4458 1853. Angleško govoreči gospod se je predstavil, da je iz ”Windows technical department” in da naj bi se mi nekaj preneslo na računalnik, kar jaz ne vidim. Razumela sem ga zelo težko, ker je zelo ”zavijal” (mogoče Indijci?)… potem mi je vezal nekega tehnika, kjer me je najprej vprašal če vem zakaj smo na liniji…naslednje vprašanje je bilo, če sem pred računalnikom in takrat mi je bilo vse tako čudno, da sem prekinila. Iz številke 00 49 2202 6736 sem takoj po tem prejela še 2 klica na katera se nisem odzvala. Bodite previdni.

 35. Mateja /

  Že dva dni me vztrajno kličejo iz domnevne Microsoft support skupine. Težava naj bi bila nekaj s kompjutrom, pa sem dojela, da nekaj ne štima in sem rekla, da nimam časa in prekinila. Nato so me včeraj vztrajno klicali na Viber, a enostavno ignoriram audio klice. Po glasu sodeč je nek Indijec / FIlipinec, v ozadju pa se sliši kot da res kliče iz klicnega centra.
  Včeraj 5 x iz treh različnih številk:
  +4915736272
  +4966380103
  +4929353438
  In ponovno danes iz številke:
  +4954391966
  Kaj nam je storiti?

 36. Janez /

  Klicali so me iz telefonske številke +4981427466 in se predstavili kot MS tehnična podpora. V pogovoru se je izmenjalo več strokovnjakov za podporo.

 37. Belc /

  +49082330416
  Iz te stevilke prejel klic preko aplikacije viber identicen glas kot na zgornjem posnetku. Predstavil se je kot microsoftova tehnicna podpora in dejal da je moj racunalnik ogrozen iz strani neke hakerske druzbe, in zelel da sledim njegovim navodilom. Ko sem rekel da nimam osebnega racunalnika je bil zacuden in prekinil.

 38. Igor /

  Danes prejel na Viber vec klicev mlajse zenske, naucena anglescina. Prodaja zgodbo, da so s Microsoft centra za podporo, +3935281601 ker jim je bila javljena okuzba mojega racunalnika, nato pa pricne z vprasanji, koliko racunalnikov imam, so prizgani do tega, da vtipkam v iskalnik link do njihove strani za podporo uporabnikom… nikar ne nasedajte, prevara. Stevilke so : +3935281601, +4983670541 Ko sem ji rekel, da bom goljufijo prijavil policiji so se klici koncali

 39. Urbi /

  Pravkar so me klicali, tel št kao iz združenega kraljestva. Polomljena angleščina, prepričevali kako je racunalnik okužen in naj ga zaženem. Zdelo se mi je čudno in sem ga malo zasliševal naj mi pove id številko mojih windowsov, saj jo morajo imet, če imajo podatke o okužbi, nakar je čez nekaj trenutkov prekinil…

 40. Bine /

  Pred približno mesecem so me začele klicati čudne številke ( Nemčija, Italija, Avstrija, SLOVENIJA, Anglija, itd.) Vse številke ignoriram in nato blokiram pa me še vedno kličejo. Klic dobim skoraj vsak dan. Kaj naj naredim da nehajo če kdo mogoče ve.

 41. Eternal /

  +38618280428 ševilka pokliče, ko se oglasim pa je zasedeno. Seveda nisem klicala nazaj. Lahko preverite prosim ker na netu ne najdem čigava je. Lp

 42. Kristina /

  Mene so danes na vse zgodaj klicali preko Viberja s številke +4960667591. Klicatelj je govoril angleško z močnim indijsko-pakistanskim naglasom. V ozadju je bilo kar precej hrupa. Na srečo sem prebrala vaš članek in kaj hitro prekinila. Samo to je uspel povedati, da kliče iz Microsofta.

 43. Bojan /

  Klicali danes, 11. 2. 2022 ob 7:38 iz številke ********* na moj nikjer objavljen mobi. Stara zgodba: neprepričljiva angleščina, kot tukaj piše menda indijski naglas (jaz bi ocenil da gre za afriški, vendar sem daleč od eksperta za angleški jezik). (Pre)zgodaj zjutraj se nisem spomnil nič pametnejšega, kot da jim zagotovim, da nimam računalnika. Potem so prekinili klic brez poslovila. Klic, ki sem ga posnel je trajal minuto in dve sekundi.

 44. Metka /

  Danes prejela klic Microsoftove podpore +49 37557320, da jim moj računalnik javlja napake. Sem rekla, da nimam računalnika.

 45. Uroš /

  Včeraj sem dobil 3 klice iz Nemčije, na katere sem nisem javil.
  +49 4001 9593
  +49 7877 1970
  +49 3515 9181

  Par mesecev nazaj isto, sem se oglasil, klasika M$ podpora, potem sem ga nekaj poslušal in ko je dejal, da me bo prevezal na operaterja, sem prekinil.

 46. Mojca /

  Mene so klicali pred kakšnima dvema mesecema, ženska je imela močan indijski naglas, točne kode države se ne spomnim. Takoj sem posumila na prevaro in ji kar direkt rekla, da ji ne verjamem in da je z mojim računalnikom vse ok. Ženska je začela kričati, da misli resno in da naj takoj prižgem računalnik. Skoraj sem umrla od smeha, ona je pa še kar kričala, da se ne heca. Potem sem prekinila. Ni me več klicala.

 47. Klemen /

  Živjo,
  danes so me klicali iz “tehnične podpore Microsoft” in so me že pripravili, da sem odprl Event viewer. Tam je bilo polno nekih erorjev, ki naj bi bili nevarni. Rekel sem jim, da jim ne zaupam. Nato so mi povedali mojo Microsoft licenco kot dokaz (ne vem odkod jim). Rekli so mi, da iz moje licence oddajam neka sporočila (mogoče maile) in da moram nujno zbrisati tele erorje.
  Nato naj bi kliknil na en eror desni klik in klik na online help in odprla se je support microsoft stran. Tu bi moral klikniti sprejmi oddaljeno pomoč – tu sem se ustavil in se na hitro poslovil od njih.
  Klicali so iz +49 (Nemčija). Ko sem hotel kasneje videti številko je ni bilo na telefonu (nekako so jo skrili)
  Lp

 48. Rene /

  Mene so pravkar klicali. Neki John Brown iz Microsofta iz telefonske številke +32 65 69 29 33. Češ, da jim javla, da mi je heker vdrl v računalnik. Računalnik dela normalno.

 49. Tina /

  Danes sem prejela klice iz tel.št. +32 16 90 24 94 in +32 98 39 58 65. Na prvega se nisem javila, na drugega pa. Klicatelj se je predstavil, da kliče iztehnične podpore Microsofta. Baje je moj računalnik okužen in me bo vodil iz daljave, da napako odpravimo. Na moj odgovor, da je moj računalnik čisto OK, je postal malo nervozen, ker ga nisem ubogala. Sploh se ga ni dalo ustaviti, nakar sem ga ostro zavrnila in mu še povedala, da ga izdaja indijski naglas in da je on in njegovi navadni “skemer” ter odložila telefon.

 50. Jernej /

  Mene je včeraj klicala punca z indijskim naglasom iz +32 79078889 in se predstavila, kot zaupanja vredna tehnična pomoč Microsofta, ki je zaznala varnostne težave osebnega računalnika. V zadrego sem jo spravil z zahtevo, naj me Microsoft kontaktira pisno.

 51. Jimmyjames /

  Današnji klic zatrjevane Microsoftove podpore: 390923972484 (Italijanska calling code)

  Angleščina v indijskem naglasu, po dveh minutah razpredanja o tem, kako je moj računalnik okužen in da morava odpraviti okužbo, sem gospodu povedal, da nimam časa in da ga pokličem nazaj. Želel je podatek o časovnici, kdaj ga bom poklical. Odgovor – ko bom imel čas. Potem je zapretil, da mi bo blokiral računalnik. Yes, of course, block my computer – sem mu povedal in se poslovil.

 52. Deni /

  Danes 7.5. sem prejel klic iz “Microsoft tehnične pomoči” pod nemško telefonsko številko:
  +49577680056 in
  +49293412670
  . Oseba je imela težek indijsko-azijski naglas. Spregovorila je nekaj slovenskih besed. Rekel sem da nimam računalnika. Oseba je vztrajala, da vidi moj računalnik povezani na internenet in me prepričevala. Telefonski klic sem prekinil.

  zadevo sem prijavil tudi na uradno Microsoftovo stran https://www.microsoft.com/sl-si/concern/scam?rtc=1

  Iz Microsoft Slovenije so me enkrat poklicali, ko sem jim namenoma pustil telefonsko številko, da so mi predstavili storitev za katero sem se zanimal.

  Moja priporočila:
  Komuinicirajte z direktnimi izpostavami ali dobavitelji v kolikor so v Sloveniji. Ali pa ko se vam predstavijo vprašajte za ime in priimek, oddelek, telefonsko številko. Prekinite klic, pokličete na uradno telefonsko številko ter povprašate ali je ta oseba res zaposlena pri podjetju za katero se je izdajala prejšnja oseba.

  Pa toplo priporočam vsem podjetjem, da si postavijo požarni zid, kot je fortigate ali podobno, vsaj na tedenski ravni delajo varnostne kopije oz slike podatkovnih pogonov na ločeno napravo z omejenim dostopom. Če je še pa dodatna kopija na oddaljeno fizično mesto, še toliko bolje.

  Za privatno uporabo imejte dva profila/ računa. elektronski naslov in profil za rizične stvari (priporočam še predplačniško kartico za nakupe ki je ločena od vaše banke) ter vaš osebni profil in email za uradne zadeve.

  Načeloma imam pravilo, da ne dvigujem telefona v kolikor je telefonska številka nepoznana oz iz tujine ali skrita.

  Žal bo zaradi dostopnosti tehnologij vedno več spletnih goljufij.

  Ostanite varni in imejte se radi;)

 53. Prevara: Klic, domnevno iz Microsofta, ga je drago stal! - Moja Dolenjska /

  […] Več o tem lahko preberete na povezavi: http://www.varninainternetu. […]

 54. Ana /

  V torek sem prejela klic s številke +49841 447 010
  Angleško govoreči moški glas mi je rekel, da potrebujem…. (nisem dobro razumela)
  prekinila sem
  Domnevam, da bi morali tudi telefonsko številko +49841 447 010 dat na ‘črno listo’

 55. Sabina /

  Velikokrat prejmem klice iz tuje številke, različne številke. A se na srečo še nikoli nisem javila. Klic se večkrat ponovi, potem pa ponavadi neha klicati.

 56. Katja /

  Danes sem prejela klic na mobilni telefon iz (SLOVENSKE) št. (01) 888 84 52. Ker številka ni delovala sumljivo sem sprejela klic. Gospodična je govorila (slabo) angleško, začela se je predstavljati kot zaposlena nekega NET… podjetja. klic sem takoj prekinila.

 57. Pavle /

  Mene so tudi danes klicali preko Viber-ja in to večkrat, češ da mi je računalnik okužen in da naj grem na neko spletno stran in da mi bodo tam pomagali …
  Ker vem, da gre za prevaro sem prekinil.

  To so številke iz katerih so klicali:

  +441475361213
  +441644235736
  +3273463056

 58. Stojan /

  Danes malo po 14. uri so me klicali preko Viber iz domnevne MS podpore, da imam okužen računalnik. Hoteli so da naložim teamwiever, da bodo oni odstranili okužene programe in mi namestili varovanje, vse brezplačno. Rekli so, da so iz MS supporta Californija, US. Naglas je bil izrazito azijsko-indijski. Na vprašanje zakaj ne kliče kašen bližji center podpore so rekli, da imajo oni edini potrebno opremo za reševanje takih primerov. Lepo sem se zahvalil za prijaznost in se poslovil. Klicali so potem še 17x, vse Viber iz 4 raličnih številk: +3271851208, +3299024426, +3277334510, +3256365118.
  Računalnika pa sploh nisem prižgal.

 59. Nočna /

  meni je samo zvonil telefon, brez številke ali klicatelja, samo normalno zvonenje in opcija kot normalno ali se oglasiš ali prekineš. Ker sem prekinil…je pa čudno da nisem nikakor več našel, od kot je prišel klic torej ali iz WhatsApp ali Viber ali omrežje, nikjer ni bilo nič zavedeno…:/

 60. prijavaprevare /

  Danes sem prejela klic iz neznane stevilke ki pa ni bila anonimna. Moski z “indijskim” oz azijskim naglasom je v anglescini zacel nekaj razlagat in sem vedela da se gre za prevaro ker sem v preteklosti ze dobila podobne klice kjer trdijo da imas virus na racunalniku. Ko sem mu rekla da vem da se gre za prevaro mi je rekel “fuck you” in prekinil Stevilka iz katere je prisel klic: ( +3257124481)

 61. Igor /

  Mene so danes klicali iz mob.tel.št. 031324293 in se predstavili kot predstavniki Microsofte tehnične podporne službe in mi nekaj razlagali da je prišlo do vdora v moj Microsoft račun in prosijo za ponastavitev gesla. Ne vem kje so dobili mojo mobilno tel.št., ker je nimam nikjer objavljene, niti je ne vpisujem na internetu, če je to zahtevano.

 62. Anja /

  Ravnokar prejela klic s slovenske telefonske stevilke +386 3 676 9238 na isto foro, da klicejo iz Microsofta in imam virus…

 63. Damjan /

  Prejel sem klic iz stacionarne številke domače (Slovenske) omrežne številke 03 in glas je bil v tujem jeziku, predstavljen kot Microsoft pomoč. Prekinil sem povezavo in ponovnega klica ni bilo. Iskanje številke v elektronskem imeniku, ni bilo uspešno. Verjetno gre za prevaro.

 64. Prejet klic /

  Danes, 12.9.22, prejela klic z navidezne stevilke 03 742 4583 iz Microsoft podpore z ocitnim posnetkom. Prekinila po hitrem postopku.

 65. Tomo /

  Danes sem na Viber prejel klic iz iz Microsoft podpore št.+386 3 392 7272. Prekinil po nekaj sekundah.

 66. Matjaž /

  Danes 14.11. sem prejel klic iz telefonske številke 041 610 637, da gre za Blochchain.com in da imam Bitcoin na mojem račun v vrednosti 6000 USD in da moram čim prej premaknit, ker drugače se bo zbrisalo. Da mi vzame samo 20 minut. Oseba na drugi strani je sicer znala slovensko ampak slabo ter v ozadju se je slišalo, da kliče iz klicnega centra. Naglas je bil azijski; občutek da poslušam kitajko, ki se je dobro naučila Slovenščino.

 67. Blockchain /

  Prejel dva klica s slovenskih številk, oseba na drugi strani se je predstavila kot “Pavel [Anonimizirano]”, imel je močan ruski naglas, delal naj bi za blockchain.com. Trdil je da imam na računu pri njih večjo vsoto bitcoin-ov in da je škoda da bi mi propadli 🙂

  Št. s katerih sem prejel klica: 030 261 889, 030 262 292

 68. Matej /

  Prejel sem klic iz 030 262 292. Podobno keo že v enem prejšnjem komentarju so tudi meni rekli, da imam na blockchain.com računu 0,39 BTC in da je račun zaprt že 4 mesece. Vprašal me je ali želim prejeti znesek na moj TRR.

 69. Nina /

  Mene med branjem tegale članka kličejo iz +43 720 117418 … Usoda? Hehe, ne dvigujem. Pozdrav.

 70. Janko /

  Danes dobil klic iz dveh številk (041 338 131 in (02) 522 13 04), da kličejo iz blockchain.com in da imam na računu, ustvarjenem 2019 0,36 bitcoina ter da bo propadlo, kar pa mi lahko oni pomagajo rešiti, la do računalnika naj stopim in bomo skupaj zadevo rešili. Ker nisem še slišal za to podjetje, omenjenega leta pa sem res odpiral neke kriptoračune, sem se dogovoril za kasnejši klic. Ko sem mu kasneje povedal, da sem med tem časom malo raziskal omenjeno številko in podjetje, je agent z naglasom klic prekinil…

 71. JR /

  Ravnokar prejel angleško govoreč klic z indiskim naglasom s številke +48 22 043 10 63 (Poljska št.) – tema Microsoft security… V glavnem gre z prevaro ne se javljati.

 72. Marjana /

  Vsem prejšnjim dodajam še eno številko:
  +42 178 754 2793
  Klic danes, precej nerazločno in v slabi angleščini.

 73. Mateja /

  Zdravo.
  Mene so danes, 15. 3. 2023 klicali s številke +339 5002 31 82 (Francija). Gospod v polomljeni vzhodno azijski angleščini me je poskušal prepričati, da kliče z Microsofta, da je na računalniku prisotna neka zlonamerna koda. Ko se je po nekaj minutah klicu pridružil mož, je gospod takoj prekinil.

 74. b54 /

  Mene redno kličejo, včasih s tuje št. (ki jo takoj vedno blokiram, a potem kličejo vedno z druge), danes pa me je klical tip s št. 070 517 838 o nekem računu Blockchain, da je zaprt ali nekaj takega – govoril oz. bral v res polomljeni slovenščini in sem mu rekla, da naj se spelje in me pusti pri miru in prekinila, takoj čez sekundo me je klical z druge št. 031 415 196 in me zmerjal, da sem retardirana, spet sem prekinila, potem je klical še tretjič čez par seund iz št. 031 415 196 in me spet zmerjal…pa sem spet samo prekinila. Potem ni več klical.

 75. b54 /

  Popravek od zgoraj – tretja št. s katere je klical, je bila 040 233 378.

 76. Jernej /

  Nekdo je v polomljeni slovenščini se predstavil kot predstavnik podjetja Blockchain.com (041 949 148). In trdil, da imam kriptovalute na računu, ki se bo izbrisal.
  Gre za prevaro saj omenjenega računa nimam.

 77. Miloš /

  Že večkrat je na mojem mobiju zvonilo s št. +1 646-851-2002 (New York). Ne pričakujem klicev iz New Yorka in nisem dvignil.

 78. KLIČEJO VAS, DA IMATE BITCOINE NA VAŠEM RAČUNU - savinjska.info /

  […] »lažne tehnične pomoči« so v svoji osnovi ter predvsem namenu zelo podobni znani prevari »lažnih klicev tehnične pomoči Microsoft«, le da se goljufi predstavijo, da kličejo iz podjetja Blockchain. Goljufi nas po telefonu […]

 79. MIKI /

  Dobil sem dva telefonska klica v razmaku enega meseca. Klica sta po nekaj sekundah prekinila. V kolikor pozna te dve številki naj javi oziroma ne kliče nazaj.
  +385 1 7900 182
  +385 1 7900 187

 80. Karin /

  V zadnjih dneh sem prejela več klicev iz številke +385 (1) 7900 178

 81. Bojan /

  Grozno. Sem imel podobne tezave. Tipu rekel naj ‘fcuk his mother’ si dal block spam calls app na teledon in imam mir. Kje jim je kultura tega ne razumem — kot europejec.

 82. Kristina /

  Klicali danes iz slo številke !!! 031359416 !!! ševilke (slaba angleščina, najbrž indijci) da sem pred časom investirala v neko stvar 100€ in da mi želijo ta denar vrniti in da če imam možnost dostopa na računalnik da me bo vodila skozi postopek….pa ja seveda