Skoči na vsebino

Klici lažne Microsoftove tehnične podpore

V zadnjih dneh smo prejeli veliko prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klical naj bi tehnik iz Microsoftove tehnične pomoči, gre pa - seveda - za prevaro.

V zadnjih dneh smo prejeli veliko prijav sumljivih klicev na stacionarne telefonske številke v Sloveniji. Klicatelj se je v polomljeni angleščini z naglasom predstavil kot Microsoftova tehnična pomoč. Sogovorniku je razložil, da nujno kliče zato, ker njegov računalnik javlja napake oz. alarme, ki naj bi bili posledica okužbe računalnika.

Klici prihajajo iz tujine, vendar se prevaranti za izvajanje prevare poslužujejo različnih načinov potvarjanja telefonskih številk, ki so lahko videti kot lokalne. Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin.

Klici lažne Microsoft tehnične podpore
Slika telefona z napisom "Lažni klici tehnične pomoči"

Naš bralec je posnel pogovor z vsiljivim telefonistom in nam ga poslal.  V posnetku tako izvemo, da lažna ‘Microsoft’ tehnična podpora prihaja iz Filipinov.

Taka vrste prevare ni nekaj novega. V angleško govorečih državah jo poznajo že od leta 2008 dalje, tudi v Slovenijo so goljufi prvič klicali že leta 2013.

Prevara običajno poteka tako, da po začetni predstavitvi klicatelj zahteva, da odprete nekatere programe, ki so del operacijskega sistema Windows (običajno Event Viewer), ki res prikazujejo neke napake, te pa dejansko ne vplivajo na pravilno delovanje računalnika. Prepričati vas hočejo, da so te napake posledica okužbe vašega računalnika.

V nadaljevanju vam naročijo, da odprete določeno spletno stran v brskalniku, preko katere boste računalnik prenesli nek program, s katerim vam bodo pomagali (običajno gre za Team Viewer ali Supremo). Preko tega programa prevarantu omogočite popoln nadzor nad vašim računalnikom.

Nato vam prikažejo še druge izmišljene znake okužbe (npr. izpis programa “netstat” v konzoli), v primeru nesodelovanja žrtve pa sistem tudi namerno poškodujejo. Na koncu od vas zahtevajo osebne podatke in podatke o kreditni kartici za nakup nekega programa ali licence, s čimer naj bi težave odpravili.

Če tega ne želite storiti, lahko preko oddaljenega dostopa tudi izbrišejo posamezne sistemske datoteke oz. računalnik zablokirajo na tak način, da morate ob ponovnem zagonu vpisati geslo, ki pa ga ne poznate. Če podatke vseeno posredujete, težav ne boste odpravili, ampak vam bodo goljufi pobrali ves razpoložljiv denar na kreditni kartici, vaš računalnik pa bo treba popraviti.

Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku
Poziv za vpis gesla na zaklenjenem računalniku

Kako prepoznate poskus prevare

 • če se klicatelj predstavi kot Microsoftova tehnična pomoč in zahteva oddaljen dostop do vašega računalnika, potem gotovo gre za prevaro, saj vas predstavnik Microsofta nikoli ne bo prosil za dostop do sistema. Prav tako nikoli ne dovolite oddaljenega dostopa do vašega računalnika katerikoli nepooblaščeni osebi.
 • predstavnik Microsofta vas NIKOLI ne bo prosil za številko kreditne kartice, kar je še en znak, da gre za poskus prevare.

Če ste bili žrtev prevare

 • V primeru, da ste goljufom posredovali podatke o vaši kreditni kartici, nemudoma kontaktirajte vašo banko in kartico blokirajte.
 • če so vam goljufi zaklenili računalnik, da morate ob zagonu vpisati geslo, se za nasvet glede gesla obrnite na SI-CERT.

Uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujemo da pogovor nemudoma končajo.

Komentarji / 19

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Marko /

  Mene so danes klicali ampak nisem nic prenesel se racunalnik nisem imel prekloplen s njim sem govoril kakih 50min poskusal mi je prodati licenco za windowse 8 eu za 6 let ter 520 eu ya do zivljensko zavarovanje ko mi je to ponudil sm telefonski klic prekinil ter racunalnik izklopil iz interneta poklicali so me nazaj se kake 12 x nato pa odnehali takoj sem zacel instalacijo win na racunalniku upam da niso dobili nic

 2. Miha /

  Klicatelji uporabljajo proste kode držav (spare international country prefix +28X) +280 do +289, ki (še) niso dodeljene. Gre pa za afriško celino (+2…).
  Najverjetneje gre za ponarejene klice, ki jih je najlažje skriti za prefixe, ki se ne uporabljajo.

  Kar pa ne pomeni, da ne more izgledati kot sosedova številka!

  Nenaročene podpore ni!

 3. andreja /

  Pred dnevi sem na stacionarni telefon prejela klic v angleščini, vendar sem ga po parih sekundah prekinila. Ponovitve klica ni bilo.

 4. Nataša /

  Danes, 8. maja, sem na stacionarni telefon dobila klic s štev. 0028025566. Ker imam prikazovalnik klicočega, sem videla številko, bila mi je čudno sumljiva in se nisem oglasila. Ko se je vključil avtomatski odzivnik, so prekinili. Zdaj vidim, da je bila to ena od prostih kod, ki jih navaja Miha.

 5. Slavko /

  Tudi jaz sem dobil klic MS podpore, da je nekaj narobe z mojim compom
  pa sem se jim le smejal, ker sem vedel za kaj se gre. Bil je bolj najstniški
  glas s tujim naglasom. Kmalu sem prekinil, ker nisem imel časa se zezat
  z njim, če ne se bi 😀 Klicali pa so s številke: 0053668160

  1. Miha /

   Gre se…, da se kam pride..

 6. Miha /

  Tale kranjska tel.številka je tudi namišljena:
  042370060

 7. Franc /

  Klicali so me iz MS podpore. 5 minut sem porabil da sem jim dopovedal, da PC računalnika sploh nimam. Nato so me hoteli prepričati, naj namestim neko aplikacijo na Android tablico, ker je baje moj internet okužen. Spet sem potreboval 5 minut, da jim dopovem, da interneta sploh nimam. Tablico pa da uporabljam z deljenjem podatkovne povezave na GSM telefonu. Po 15 minutah so končno dojeli, da me ne morejo v nič prepričati in so se zahvalili za sodelovanje ter sami prekinili klic. S tem sem kupil 15 minut čas, da niso nadlegovali nekoga drugega.

 8. Mojca /

  Danes so me klicali iz številke 031693910, predvidevam, da z namenom, ki je opisan zgoraj. Ko sem hotela izvedeti, kateri računalnik točno imam (ker je rekel, da jim javlja podatke, da je z njim nekaj narobe), mi je rekel, da MS Windows 🙂
  Nato sem rekla, da sem v službi in je takoj prekinil. Angleščina je zvenela nekoliko indijsko…

 9. Mateja Umer /

  Mene je danes klical 3x iz treh različnih številk 01/252 8313, iz 031 780 896 in iz +47 473 60 344. Predstavil se je kot David William iz Microsofta, da kliče iz USA, Washington DC, Redmond City češ da moj računalnik javlja napake, ni mi pa povedal kateri… Nisem se odzvala na njegove pritiske naj se povežem… češ da bom izgubila vse podatke. Bodite previdni in ne verjemite jim. Ne povezujte se z neznanimi osebami

 10. Boštjan /

  Pozdrav vsem,
  Danes sem prejel klic prijazne gospodične s kitajsko angleščino iz microsoftove podpore v upanju da obvaruje moj računalnik pred “nevarnim in nevedočim” pošiljanjem podatkov tretji osebi ob vklopu brskalnika. Če jim omeniš da kličejo iz lokalne številke znajo klic tudi prevezat na drugega “kolega”. Skratka na znajo biti prepričljivi s svojim sran****. =)
  Be aware of number: +386-833-80840

 11. Indijec /

  Tale na posnetku ni Filipinec, sem imel bivšo Filipinko in vem kak naglas imajo Filipinci, precej drugačen. Tale naglas na posnetku je čisto Indijski, tako da se nisi nič zmotil, on je le nakladal dalje.

 12. Zorica /

  Mene so klicali na mobilno številko, s številke 051 198 378. Na srečo sem prepoznala hudo slabo angleščino, je bilo hitro razbrati vzhodnjaški naglas, in sem zvezo prekinila.

 13. Valter /

  Dober Dan
  Danes sem prejel podoben klic s št. 00 49 547225734 v slabi angleščini…kmalu sem ugotovil, da nekaj ne štima in klicatelju povedal, da nimam doma računalnika nakar je prekinil…
  Lp
  V

 14. Marko /

  Pozdravljeni
  Danes sem prejel klic s številke 05 727 31 51. V slabi angleščini z otroškim glasom so mi hoteli posredovati informacije o mojem računalniku. Klic sem takoj prekinil.

  Lp Marko

 15. Miha Elsner /

  15.04.2021 ob 11.32 sem prejel klic iz telefonske številke 01-626-80-90 angleško govorečega, če uporabljam kakšen računalnik ali pametni telefon in po odgovoru, da sploh ne uporabljam računalnikov in pametnih naprav odložil. ni več klical.

 16. Lojz /

  Mene so klicali na Viber, očeta pa normalno preko mobilnega operaterja iz +358 kao Finska. Na viberju so imeli slovensko številko. Takoj mi je bil sumljiv njihov dialekt, pa še, da me ne kliče slovenska podpora.
  Mislim, da niso Filipinci, a ni angleščina tam eden od uradnih jezikov, teli so pa kr precej polomljeni.

 17. Tadej /

  Pravkar sem dobil klic od domnevnega Microsoftovega strokovnjaka, ki bi naj izvajal tehnično pomoč.
  Želej je oddaljen dostop do mojega računalnika.
  Slišati je bilo polomljeno angleščino z indijskim naglasom, tako da je bilo že naprej jasno da gre za prevaro. Klic sem prekinil. Ponovitve klica ni bilo.
  Prihajal je pa iz številke 05 763 6557 kar se mi je zdelo še bolj nenavadno saj gre za slovensko telefonsko številko.

 18. Vitomir /

  Microsoft pomoč iz teh dveh številk danes:
  +49771331462
  +49820428332

  Govorili v angleškem jeziku.