Skoči na vsebino

Western Union – priljubljeno plačilno sredstvo goljufov

Western Union je mednarodna mreža, ki omogoča hitro prejemanje in pošiljanje denarja po vsem svetu.

Western Union
Logotip Western Union

Storitev je izredno enostavna za uporabo in ne omogoča sledenja transakcij. Zato je zelo priljubljeno plačilno sredstvo v raznih goljufijah.

Prejemnik lahko denar (v maksimalnem znesku do protivrednosti 1000 USD) namreč prejme tudi brez osebnega dokumenta. Pri tem mora poznati le testno vprašanje in odgovor, ki ga prejemniku sporoči pošiljatelj.

V katerih goljufijah smo zasledili uporabo Western Union plačilnega sredstva

Nigerijske in loterijske prevare

Neverjetne poslovne ponudbe, zgodbe o dedovanju velikega zneska denarja, milijonski loterijski zadetki … Vse to so še vedno pogoste mamljive ponudbe, ki se znajdejo v naših e-poštnih nabiralnikih. Goljufi namreč s takšno zgodbo poskušajo z vami vzpostaviti komunikacijo, ter vas prepričati, da jim posredujete vaše osebne podatke, kot so ime, priimek, naslov… Nato pa kmalu sledijo zahteve, da je potrebo zaradi kakšnega postopka najprej poravnati stroške, največkrat prek sistema Western Union, npr. za odprtje računa, kamor boste prejeli nakazilo. Podroben opis nigerijske prevare najdete v našem članku tukaj.

Primer nigerijske prevare
Primer emaila v nigerijski prevari

Ljubezenske prevare

Šarmantni gospodje, ki na spletu iščejo damo, ki bi lahko bila njegova velika ljubezen, pri tem pa se predstavljajo kot zdravnik iz Sirije, marinec na misiji v Iraku, ovdovel delavec z otrokom … S podobnimi zgodbami se na nas pogosto obračajo prevarane dame ali pa tudi njihovi sorodniki, saj je namen tovrstnih goljufov čustveno zmanipulirati žrtev, da se ta povsem zaljubi v to izmišljeno osebo, s tem pa si lahko goljuf omogoči precej dolgo finančno izčrpavanje žrtve. Goljufi od žrtev zahtevajo plačevanje prek plačilnega sistema Western Union, saj lahko nakazan denar v trenutku prevzamejo. Izkazalo se je, da ti goljufi večinoma delujejo iz držav Zahodne Afrike (Nigerija, Gana …), kjer naši orgrani pregona nimajo vpliva. Podrobnosti tovrstne prevare najdete tukaj.

Spletni oglasniki

Goljufije, kjer od nas zahtevajo različna plačila preko sistema Western Union, pa najdemo tudi na različnih spletnih oglasnikih. Ko je komunikacija enkrat vzpostavljena, goljufi žrtev lažje pretentajo. Ne glede na to ali prodajate prek malega oglasa, ali pa kakšno stvar kupujete, v obeh primerih lahko naletite na goljufa, ki vas bo poskušal prepričati v nakup oz. prodajo. Običajno vam goljufi posredujejo potrdilo o lažnem nakazilu, vi pa morate prek sistema Western Union najprej poravnati stroške za dostavo. Tako ostanete brez izdelka in nakazanega denarja.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki

Družbena omrežja so lahko tudi »nevarna«. Pri sprejemanju novih stikov je potrebno biti previden, še posebej če vas kontaktira brhka mladenka, ki bi z vami rada vzpostavila komunikacijo. Sicer tovrstne goljufije večinoma ciljajo na moško populacijo, se med prevaranimi znajde tudi kakšna ženska. Običajno vas na Facebook doda privlačna neznanka (vsaj po slikah sodeč), ki vas povabi na Skype in ko prižgete kamero, je na drugi strani skoraj naga. Povabi vas, da tudi vi odvržete oblačila, pri tem pa vas posname in izsiljevanje se začne. Plačila od vas pa pogosto zahtevajo prek Western Union. V tovrstnih primerih je vsekakor pravilno, da denarja ne nakazujete, saj se se izsiljevanje ne konča, ampak zahtevajo samo večje zneske. Več o tem kako ukrepati najdete tukaj.

Izsiljevanje z intimnimi posnetki postaja vse pogostejše
Fotografija osebe, ki sedi za ekranom

Športne stave

Tudi v svetu športnih stav se srečamo z goljufi, ki vas bodo poskušali prepričati v nakazilo denarja prek sistema Western Union, pri tem pa vam obljubljajo 100% donos, ker naj bi šlo za nastavljene tekme in s tem zagotovljen dobitek. Zelo pogosto tovrstne prevare zasledimo na Facebooku, kjer goljufi poskušajo pretentati uporabnike s pomočjo lažnih profilov, kjer take stave ponujajo.

Krediti prek spleta

Na različnih forumih in oglasnikih lahko zasledimo številne ponudbe za ugodne kredite. Pri tem je potrebno biti zelo pazljiv, saj bodo goljufi od vas le želeli pridobiti finančna sredstva pod pretvezo, da je potrebno plačati različne stroške odobritve kredita. Seveda ponovno prek sistema Western Union. Ponude za kredite, ki jih najdete v spletnih oglasnikih, ali vam jih po elektronski pošti pošljejo neznanci, so večinoma lažni. Zapomnite si, tako zlahka se kredita ne dobi!

Ponudbe za delo od doma

Tudi ponudbe za delo prek spleta  oz. delo od doma so odlična priložnost za goljufe, ki vam za skoraj nič truda obljubljajo bajne zaslužke. Vendar pa je potrebno upoštevati že zelo znano pravilo: »Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem verjetno ni.« Od vas zahtevajo plačilo za razne začetne stroške, učna gradiva, opremo itd.

Bodite pozorni pri ponudbah za delo od doma!
Napis" Join our digital trading today tradealts"

O še več različnih prevarah, kjer goljufi uporabljajo Western Union, pa opozarjajo tudi pri sami organizaciji: https://www.westernunion.com/us/en/fraudawareness/fraud-types.html

Če nekdo, ki ga ne poznate od vas zahteva plačilo preko sistema Western Union, je to vsekakor prvi znak za rdečo luč.

Kot že večkrat poudarjeno, sledenje plačil poslanih preko sistema Western Union je tako rekoč nemogoče, razvidna je samo država prejemnika nakazila, zato denar prek sistema Western Union nakazujte le osebam, ki jih dobro poznate ali osebam katerih lahko preverite istovetnost. Le na takšen način se lahko zaščitite pred morebitno zlorabo pri plačevanju z Western Union.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Ivan Lozej /

  Danes sem prejel elektronsko pošto od: – Western Union — z naslednjo vsebino:

  Website: http://www.westernunion.com
  Address: Plot 1261, Adela Hopewell Street CO / B /
  REP, Republic of Benin.
  Email: uwesternunion75@gmail.com

  Attention: E-Mail Address Owner,
  Sequel to the meeting held with the Federal Bureau of Investigation, The
  International Monetary Fund (IMF) is compensating all the victims and
  some email users who your name and email address was found on the list.
  However, we have agreed to effect your own payment through Western
  Union® Money Transfer, $ 5,000 daily until the total amount of youra
  compensation fund is transferred to you.

  BELOW IS THE MTCN AND TRACKING WEBSITE TO ENABLE YOU TRACK YOUR FIRST
  PROGRAMMED APPROVED PAYMENT,

  https://www.westernunion.com/global-service/track-transfer
  This is your first
  payment information:

  MTCN #: 3397063174

  Amount Programmed: $ 5,000
  Track your first online payment now
  Money Transfer | Global Money

  You are advised to get back to the contact person through the email below
  for more information on how to receive your payment.
  Contact person :. . SIR. INNOCENT JOHNSON
  Email address :. . ( uwesternunion75@gmail.com )
  Thanks,
  SIR.INNOCENT JOHNSON
  Director of Western Union Money Transfer,
  Head Office of Benin Republic

  —–
  Ne vem za kaj gre, tega ne potrebujem ! ? Ali gre tudi tu za kak poskus prevare ?
  Sam ukrepal ne bom (razen brisanja tega maila”

  Lep dan želim

  1. Varni na internetu /

   Gre seveda za poskus prevare. Omenjeno in vsa prihodnja sporočila ali zahteve ignorirajte ter jih izbrišite oz. premaknite v smeti/spam. Lep pozdrav.

 2. Iščete ugoden kredit za počitnice? Pazite se spletnih goljufov! – Varni na internetu /

  […] najpogosteje zahtevajo prek plačilnih sistemov kot sta Western Union ali MoneyGram. Ta plačilna sistema sta namenjena hitremu prenosu denarja med znanci, nista pa […]