Skoči na vsebino

Nigerijska in loterijska prevara

Milijonski loterijski zadetki ali neverjetne poslovne ponudbe so v naših e-poštnih nabiralnikih pogoste in mamljive.  Žal ne pomenijo bogastva, le opozarjajo na klasično spletno goljufijo – nigerijsko prevaro.

Scenarij je vsakokrat drugačen (zadeli ste na loteriji, odkrili so skrite račune na bankah, vi ste dedič ogromnega premoženja, skratka želijo vam nakazati večjo vsoto denarja), osnovni mehanizem goljufije pa ostaja enak. Z zelo privlačno ponudbo goljufi vzpostavijo komunikacijo z nami (to je lahko prek elektronske pošte, prek spletnih oglasnikov, prek Facebooka itd.), nato nam avtor prevare sporoči, da moramo, zaradi potrebe tega ali onega postopka, najprej poravnati minimalno vsoto. Najprej prosijo za naše podatke (ime, priimek, številko tekočega računa).

Kmalu za tem nas pozovejo, da poravnavamo stroške odprtja novega računa, največkrat preko sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Nato sledijo vedno novi izgovori, potrebno je plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika itd. Ko prenehamo s plačevanjem (izmišljenih) stroškov in zahtevamo obljubljeno nagrado, se tudi komunikacija prekine. Tudi če goljufijo prijavimo policiji, so možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun. Ko denar nakažemo, smo ga pravzaprav nakazali goljufu!

Ko denar nakažemo, smo ga pravzaprav nakazali goljufu!

Oglejte si tipične znake nigerijske prevare v video vodiču.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Pogost primer nigerijske prevare je tudi obvestilo, da smo zadeli veliko denarno nagrado v nagradni igri, v kateri pa nismo sodelovali. Za izvedbo prevare pogosto izkoriščajo imena in logotipe zelo znanih podjetij, kot so Google, Microsoft, Coca Cola, saj tako ustvarijo vtis večje verodostojnosti.

Pripravili smo tudi krajši video vodič, ki vam bo v pomoč pri prepoznavanju znakov lažnega sporočila o prejeti nagradi.

Značilno sporočilo, za katerimi se skriva nigerijska prevara

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Zadeli ste dva in pol milijona funtov! | silol.si /

  […] naše telefone, številni uporabniki so prejeli SMS, da so zadeli na loteriji.  Šlo je za poskus tipične nigerijske prevare z neobstoječim loterijskim zadetkom. Če bi odgovorili na tako sporočilo, bi prevaranti od […]

 2. david /

  Kaj narediti ko te prevarajo.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Pišite nam na cert@cert.si in povejte, kaj točno se je zgodilo. Kje so vas kontaktirali, kaj so napisali …
   Če ste denar že nakazali, lahko na banki poskusite preklicati nakazilo. Če ste plačali prek Wester Uniona, poskusite enako.

 3. donik.ivan /

  Pozdravljeni. To vem da je prevara zato sem vam to poslal, že nekaj časa dobijam soroden spam ki ga redno brišem ampak ker me je na to opozoril ponudnik e-pošte, sem vam to posredoval. Samo ker na oni strani luže gledajo na to malo drugače. sem vas obvestil o tem . Še naprej bom spremljal in videl kaj se je prikazalo. Vam všeč ali ne: Nekateri lahko imamo službene probleme zaradi tega ker je cilj bil Ameriški Nacionalni Simbol in Ameri pri tem ne poznajo pardona. Lep dan in ,dober lov.Ivan.