Skoči na vsebino

Nigerijska in loterijska prevara

Milijonski loterijski zadetki ali neverjetne poslovne ponudbe so v naših e-poštnih nabiralnikih pogoste in mamljive.  Žal ne pomenijo bogastva, le opozarjajo na klasično spletno goljufijo – nigerijsko prevaro.

Scenarij prevare je vsakokrat drugačen. Zadeli ste na loteriji, odkrili so skrite račune na bankah, ste dedič ogromnega premoženja, skratka želijo vam nakazati večjo vsoto denarja. Osnovni mehanizem prevare pa ostaja enak. Z zelo privlačno ponudbo goljufi vzpostavijo komunikacijo z nami. Pošljejo vam sporočilo prek elektronske pošte, spletnih oglasnikov, prek Facebooka itd. Prevarant vam nato sporoči, da morate, zaradi potrebe tega ali onega postopka, poravnati minimalno vsoto. Najprej prosijo za vaše podatke (ime, priimek, številko tekočega računa).

Značilno sporočilo, za katerimi se skriva nigerijska prevara
Primer sporočila, v katerem nas goljuf obvešča, da smo podedovali večjo vsoto denarja od neznanega sorodnika iz tujine.

Kmalu za tem vas pozovejo, da poravnavate stroške odprtja novega računa, največkrat preko sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Nato sledijo vedno novi izgovori, potrebno je plačati davek, stroške vodenja računa, stroške odvetnika itd. Ko prenehamo s plačevanjem (izmišljenih) stroškov in zahtevamo obljubljeno nagrado, se tudi komunikacija prekine. Tudi če prevaro prijavimo policiji, so možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun. Ko denar nakažemo, smo ga pravzaprav nakazali goljufu!

Oglejte si tipične znake nigerijske prevare v video vodiču.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Pogost primer nigerijske prevare je tudi sporočilo, da smo zadeli veliko denarno nagrado v nagradni igri, v kateri pa nismo sodelovali. Za izvedbo prevare pogosto izkoriščajo imena in logotipe zelo znanih podjetij, kot so Google, Microsoft, Coca Cola, saj tako ustvarijo vtis večje verodostojnosti.

Pripravili smo tudi krajši video vodič, ki vam bo v pomoč pri prepoznavanju znakov lažnega sporočila o prejeti nagradi.

 Na kratko o prevari

Kako poteka nigerijska oz. loterijska prevara?

Prejmete sporočilo, da ste zadeli oz. podedovali večjo količino denarja. V sporočilu vas prosijo, da jim posredujete svoje podatke in plačate manjši znesek. Potem vas pozovejo, da poravnavate stroške odprtja novega računa, nato pa vedno novih izmišljenih stroškov.

Kaj je značilno za nigerijsko prevaro?

Za nigerijsko prevaro je značilno generično sporočilo v strojno prevedeni slovenščini, v katerem nas obveščajo, da smo upravičeni do večje količine denarja – bodisi smo zadeli na (neznani) nagradni igri, ali pa smo denar podedovali od neznanega “sorodnika” iz tujine.

Kako vemo, da gre za prevaro?

Goljufi vedno znova pozivajo k plačilu fitkivnih stroškov z nakazili preko sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.

Kako prepoznamo lažno sporočilo?

Sporočilo, v katerem nas obveščajo o tem, da smo upravičeni do večje količine denarja, prihaja iz e-mail naslova, ustvarjenega pri brezplačnem ponudniku, zato ne vemo, kdo za njim v resnici stoji. Sporočilo je spisano v strojno prevedeni (‘polomljeni’) slovenščini.

Ali lahko nakazan denar izterjamo nazaj?

Tudi če prevaro prijavimo policiji, so možnosti za povrnitev denarnega oškodovanja praktično nične, saj se goljufi nahajajo v državah, kjer ne moremo računati na uspešen pregon tovrstnih kaznivih dejanj, npr. Nigerija, Gana, Kamerun. Ko denar nakažemo, smo ga pravzaprav nakazali goljufu!

Komentarji / 5

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Zadeli ste dva in pol milijona funtov! | silol.si /

    […] naše telefone, številni uporabniki so prejeli SMS, da so zadeli na loteriji.  Šlo je za poskus tipične nigerijske prevare z neobstoječim loterijskim zadetkom. Če bi odgovorili na tako sporočilo, bi prevaranti od […]

  2. david /

    Kaj narediti ko te prevarajo.

    1. Varni na internetu /

      Pozdravljeni!
      Pišite nam na cert@cert.si in povejte, kaj točno se je zgodilo. Kje so vas kontaktirali, kaj so napisali …
      Če ste denar že nakazali, lahko na banki poskusite preklicati nakazilo. Če ste plačali prek Wester Uniona, poskusite enako.

  3. donik.ivan /

    Pozdravljeni. To vem da je prevara zato sem vam to poslal, že nekaj časa dobijam soroden spam ki ga redno brišem ampak ker me je na to opozoril ponudnik e-pošte, sem vam to posredoval. Samo ker na oni strani luže gledajo na to malo drugače. sem vas obvestil o tem . Še naprej bom spremljal in videl kaj se je prikazalo. Vam všeč ali ne: Nekateri lahko imamo službene probleme zaradi tega ker je cilj bil Ameriški Nacionalni Simbol in Ameri pri tem ne poznajo pardona. Lep dan in ,dober lov.Ivan.

  4. Marženka /

    Leta 2018 v juniju mesecu me je poklica Philip Kwabina iz Akre- Gana, da je umrl gospod Bitenc, rojen 04. november 1945 in mi rekel, da je njegova dediščina 8.400.000.00$. Iz Gane je potem šlo v Južno Afriko, kjer je bilo veliko posrednikov: HSBC BANK – gospod JOHN MARK
    Star finance company WILBERT FRED
    DUBE MORGAN Južna Afrika
    G. G. HOPKINS – Ministrstvo za finance Južna Afrika
    LIAM ZARJA ? Južna Afrika