Skoči na vsebino

Brezplačne vinjete ali kako ostanemo brez 50 € ?

December je mesec, ki nas poleg prazničnega vzdušja, prihoda treh dobrih mož in mamljivih popustov opominja tudi na to, da moramo počasi razmišljati tudi o tem, da bomo na avto enkrat do konca januarja prihodnje leto nalepili vinjeto druge barve. Vinjete za novo leto stopijo v prodajo 1. decembra, v času ko imamo zaradi praznikov, obdarovanja in počitnic največ stroškov. Le kdo si ne bi želel podarjene vinjete? Vsi si jo želimo, ker jo skoraj da vsi potrebujemo.

V današnjem času, ko se vse dogaja na spletu, kjer so ljudje odvisni sami od sebe in svoje lastne presoje, kaj bodo kliknili, všečkali ali delili, se najde veliko takih, ki želijo z mamljivimi ponudbami premamiti uporabnike interneta da na njihove objave kliknejo, jih všečkajo ali delijo, pri tem pa nehote posredujejo svoje osebne podatke na način, ki ga morda niti ne bi želeli.

Goljufi želijo vaše všečke

Na Facebooku smo že konec novembra opazili stran VŠEČKAJ DELI KOMETIRAJ in sodeluj v nagradni igri za BREZPLAČNO VINJETO. Take nagradne igre se vsako leto že kar tradicionalno pojavijo na družabnih omrežjih takoj, ko je znana barva vinjete za naslednje leto. Pa resno mislite, da bo kdo na taki strani prejel vinjeto?

Gre za lažne nagradne igre. Namen goljufov je, da uporabniki množično delijo objavo, saj s tem v zelo kratkem času zberejo ogromno število všečkov, ki jih kasneje lahko prodajo najboljšemu ponudniku, Facebook časovnice zavedenih uporabnikov pa postanejo brezplačna oglasna tabla za njegove oglase.

Kaj pa, če ste “izžrebani”?

Veliko slabše pa se lahko zgodi ”izžrebancem”, ki jim goljufi pošljejo zasebno sporočilo z vsebino: ‘Čestitamo, v nagradni igri ste bili izžrebani in ste zadeli brezplačno vinjeto. Da bi prejeli nagrado, morate na telefonsko številko 6888 poslati SMS z vsebino PSC kupim 50. Prejeli boste kodo, ki jo sporočite nam!’

Uporabniki, ki sledijo tem navodilom, nagrade seveda ne prejmejo, ampak s tem sporočilom začnejo postopek za nakup predplačniške kartice PaySafeCard v vrednosti 50 EUR. Ko kodo sporočijo goljufom, jo ti takoj vnovčijo, žrtev pa na Facebook strani zablokirajo, tako da ta ne more več komentirati in na prevaro opozoriti druge. Tako izžrebanci lahko ostanejo brez vinjete in brez 50 EUR!

Prevare tudi preko SMS sporočil

Ker so goljufi na spletu polni idej, so lažni oglasi za cenejšo vinjeto popularni tudi v sms sporočilih. Lansko leto smo na SI-CERT obravnavali več primerov prijav, s prejetimi sms sporočil za nakup vinjete s popustom. Povezava v sporočilu je vodila na spletno stran, preko katere naj bi bil možen nakup nekaterih izdelkov, med drugim tudi vinjete s 50% popustom.

Navedena je bila zgolj tel. št., ki pa spada med premijske številke (skupina 090), na katere je klic precej dražji od klica na navadne tel. številke. Tudi na ta način vinjete s popustom ne dobite, je pa vaš mesečni telefonski račun lahko precej višji, kot običajno.

Seveda pa vse nagradne igre, ki se odvijajo na spletu niso lažne, zato SI-CERT, v okviru nacionalnega programa ozaveščanja Varni na internetu svetuje, da v kolikor želite sodelovati v nagradnih igrah, si vzemite nekaj minutk časa in nagradno igro najprej preverite. Odgovorite si na nekaj preprostih vprašanj:

1. Ali ima nagradna igra jasno opredeljuje pogoje sodelovanja?
2. Kdo je organizator nagradne igre?
3. Na kakšen način se bo obveščalo nagrajence?
4. Kdaj in na kakšen način bo potekalo žrebanje?
5. Kako je s plačilom davka, če je nagrada višja od 42 eur?

Če nagradna igra nima jasno objavljenih pogojev sodelovanja ali če ne dobite odgovorov na zgoraj napisana vprašanja, potem je nagradna igra, pa naj bo to za vinjete, ali kar koli drugega, najverjetneje lažna in vam zato sodelovanje odsvetujemo. Take lažne nagradne igre lahko tudi prijavite Tržni inšpekciji RS.

Več v povezavi z lažnimi nagradnimi igrami, decembrskimi prevarami, in prevarani na spletu na sploh najdete na spletni strani Varni na internetu. Bodite ozaveščeni in se izognite goljufijam na spletu.

Primer lažne nagradne igre z vinjetami
Primer lažne nagradne igre z vinjetami

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Branko Jovič /

  V Chrome brskalniku se je odprla spletna stran z logotipom CHROME in anketo o zadovoljstvu ! Na koncu je potrebno potrdit in sodeluješ v nagradni igri ! Gre za prevaro ali virus ? Obvestite uporabnike .
  URL strani ………..competition8102.checkyourtime7.agency

  1. Varni na internetu /

   Gre za enega od primerov, kjer se uporabnika prek domnevne nagradne igre, nagovarja k včlanitvi v plačljiv SMS klub. Običajno se ponudniki teh storitev zavarujejo z drobnim tiskom nekje v pogojih uporabe, s katerimi se morajo uporabniki strinjati.
   O vabah v različne SMS klube smo tako že opozarjali na naši spletni strani npr. https://vni.si/vaba-za-sms-klub/.
   Poglejte si tudi kratek video na https://vni.si/knjiznica/kaj-je-zadaj-2-sms-klubi/, ki razloži, kako goljufija poteka.
   Na spletni strani Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije pa si lahko preberete nekaj praktičnih informacij glede SMS klubov:
   http://www.akos-rs.si/files/Koncni_uporabniki/Koristni_nasveti_in_opozorila/sms_klubi/Nenamerna-vclanitev-v-SMS-klube.pdf

  1. Varni na internetu /

   Namen tovrstnih lažnih nagradnih iger je uporabnika prepričati k včlanitvi v plačljiv SMS klub (https://vni.si/vaba-za-sms-klub/). Možno bi bilo, da ta obvestila prikazuje katera od nameščenih aplikacij. Če ste morda na tablico pred tem nameščali kakšne aplikacije jih odstranite in preverite, če se obvestila še vedno pojavljajo.
   Če to ne bo pomagalo, potem pa vam svetujemo, da tablico ponastavite na tovarniške nastavitve. Pred tem seveda naredite varnostno kopijo pomembnih podatkov.

   Na lažne nagradne igre v imenu Pošte Slovenije smo uporabnike sicer že opozarjali na naši Facebook strani. Opozorilo pa so izdali tudi pri Pošti Slovenije:
   https://www.facebook.com/varninainternetu/photos/a.212527555484851/2478939782176939/?type=3&theater
   https://www.facebook.com/postaslovenije/photos/a.128104627259405/2080505972019251/?type=3&theater
   https://www.posta.si/o-nas/novice/nova-prevara-na-mobilnih-telefonih?category=&archive=2019-04