Skoči na vsebino

Po spletu krožijo lažne nagradne igre: kako ravnati!

A poznate koga, ki je že zadel iPhone? Kaj pa darilni bon za najljubšo trgovino? Tudi ne?

Na Varni na internetu smo prejeli večje število prijav uporabnikov zaradi lažnih nagradnih iger, ki jih izvajajo v imenu različnih slovenskih podjetij.

Lažna nagradna igra
Primer pojavnega okna za lažno nagradno igro, ki se prikaže v brskalniku

V zadnji obravnavani različici lažne nagradne igre so uporabniki prejeli SMS sporočilo s povezavo, ki najpogosteje vodi do lažne nagradne igre, v kateri spletni nepridipravi v zameno za izpolnjeno anketo obljubljajo bogate darilne bone ali najnovejši model pametnega telefona.

Lažne obljube o nagradah
Pojavno okno, kjer so napisani pogoji za (lažno) pridobitev nagrade

Uporabniki so pod pretvezo pridobitve neke želene nagrade zavedeni v vpis podatkov o kreditni kartici. Vpis tako povzroči mesečne stroške za »članarino«, pojavi pa se tudi tveganje za možnost kasnejše zlorabe kreditne kartice. Pogosto so uporabniki zvabljeni tudi v plačljivi SMS-klub, ki jim nakoplje dodatne stroške.

Ob vpisu kreditne kartice vam bodo zaračunali mesečno naročnino
Pojavno okno, kjer lahko vpišemo podatke svoje kreditne kartice

Uporabnikom, v primeru prejema tovrstnega SMS sporočila svetujemo, da le-ta enostavno ignorirajo in na povezavo, ki jo sporočilo vsebuje, ne klikajo.

Kaj narediti, če ste sledili povezavi v sporočilu?

 • V primeru, da ste povezavo odprli in na spletni strani vpisali podatke o kreditni kartici, se obrnite na svojo banko ali izdajatelja kreditne kartice.
 • Če ste goljufom zaupali svojo mobilno številko, se obrnite na svojega mobilnega operaterja in prosite za preklic oziroma odjavo iz plačljivih SMS klubov.
 • V primeru oškodovanja vam svetujemo, da oddate prijavo na  krajevno pristojni policijski postaji.

Goljufi za vzbujanje naše pozornosti uporabljajo različne prijeme
Primer pojavnega okna v brskalniku, kjer nam goljufi poskušajo vzbuditi pozornost z obvestilom, da smo okuženi z virusom

V postopku obravnave prijavljenih incidentov strokovnjaki SI-CERT ugotavljajo, da prejeta povezava v SMS sporočilu lahko preusmeri tudi do spletne strani prek katere se izvede prenos aplikacije za mobilne naprave. Analiza predmetne aplikacije je pokazala, da se v primeru namestitve mobilna naprava okuži s trojanskim konjem.  


Recept, kako prepoznate lažne obljube, je zelo preprost. Pomislite, preden kliknete in se spustite v lov za nagrado. Vprašajte se, zakaj bi vam nekdo dal nagrado, vredno skoraj tisoč evrov, v zameno za en sam klik, 1 € ali vašo telefonsko številko.

Komentarji / 6

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Milena /

  LAŽNA SAHARA LOTERY!!!

 2. Lidija /

  Odlična opozorila in nasveti.

 3. Sebastijan /

  Samo ne biti naiven pa bo vse v redu.

 4. Instagram profil Radia 1 zlorabili za članstvo v Basilplayu | Slovenec /

  […] kot opozarjajo na Varni na internetu, se ob vsakem takšnem sporočilu vprašajte: »A poznate koga, ki je že zadel iPhone? Kaj pa […]

 5. Dejana Milanović /

  Spoštovani,
  Lahko mi prosim napišete kaj naj naredim da ne sprejemam več nevarna oppzorila sa viber-a.

 6. Ivan /

  Nasedel sem prevari za Samsung. Vplačal sem 2€, na kar sem naslednji dan zasledil, da so goljufi iz mojega računa želeli dvigniti 8€, kar je banka zavrnila. Šel sem na banko, kje so mi svetovali naj prekličem kartico in naročim novo, kar sem tudi storil. Drži vaše opozorilo o spletnih prevarah.