Skoči na vsebino

Zlomljeno srce in luknja v denarnici

Današnji blog zapis malo kvari to romantično vzdušje, saj ravno na valentinovo opozarjamo na spletne goljufe, ki ciljajo na osamljene duše. Pa vendar moramo opozoriti na določeno mero previdnosti, saj smo že obravnavali primere, ko so se na nas obrnili uporabniki, ki so postali žrtev t.i. ljubezenske prevare.

Grafika zlomljenega srca
Nicolas Raymond, Flickr CC Attribution 2.0 Generic

Gre za posameznike, ki so prek različnih portalov ali klepetalnic spoznali dekle (največkrat se predstavi, da prihaja iz Rusije), ki jih je po večmesečnem dopisovanju prepričalo, da je iskreno zaljubljeno in želi na vsak način priti v Slovenijo, da se končno spoznata.

Nato nastopijo prošnje za poplačilo najrazličnejših stroškov – plačilo vize, potrdilo o  zdravstvenem zavarovanju, plačilo letalske vozovnice itd. Praviloma vedno prosijo za nakazilo denarja prek plačilnega sistema Western Union, ki pa ne omogoča sledenja transakciji.

Komunikacija poteka tako dolgo, dokler žrtev nakazuje denar, ko izkaže dvom ali nestrinjanje z nakazili, tudi ljubezen na daljavo ugasne. Po navadi se takrat obrnejo na SI-CERT po nasvet oz. pomoč, vendar je že prepozno, saj je zelo malo možnosti, da bo nakazan denar povrnjen.

Zato spletnim uporabnikom svetujemo, naj bodo pozorni pri dopisovanju z neznanimi osebami, ki so jih spoznali v različnih klepetalnicah.

Bodite pozorni

  1. "Polomljena" slovenščina je gotovo znak za previdnost. Goljuf se želi čim bolj približati žrtvi in vzpostaviti občutek zaupanja, tudi s pomočjo komunikacije v slovenskem jeziku. Vendar gre za tekste, ki so prevedeni s pomočjo strojnih prevajalnikov, npr. Google Translate in posledično polni slovničnih napak.
  2. Najbolj resen znak za alarm je, če nekdo od vas zahteva nakazilo denarja preko sistema Western Union! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja, sledenje prejemniku nakazila ni možen in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Zato bodite pozorni, če vaš sogovornik nenadoma potrebuje večjo vsoto denarja, po navadi so izgovori in zgodbe zelo čustveni – huda bolezen bližnjega, ki zahteva nujno operacijo, finančne težave itd.
  3. Velikokrat prevaranti pošljejo fotografije ali skeniran potni list, da ustvarijo bolj verodostojno zgodbo, da gre za resnično osebo. Fotografijo preverite s pomočjo različnih iskalnikov slik, npr. Google Images  ali Tin Eye. Tako lahko hitro ugotovite, če se identična fotografija pojavlja še na drugih spletnih mestih ali pa so prevaro razkrinkali že na kakšnem tujem forumu.

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Luka Jurečič /

    Goljufi so tako ”požrešni” (v smislu denarja), da niti na valentinovo ne počivajo. Res grozno. 🙁

  2. NN /

    Želim opozoriti na naslednje: ne prosi za denar, ampak želi skozi napleteno zgodbo na Tvoj bančni račun nakazati večjo vsoto denarja….takoj izbris vseh kontaktov,tudi maila…tako pridejo do osebnih podatkov žrtve,kraja identitete in ne smem niti pomisliti na vse možne posledice,če ne bi pravočasno spregledala.Že sam poskus zlorabe je dovolj hudo dejanje.