15.11.2016

Zdravnik v Siriji, marinec na mirovni misiji v Iraku, ovdovel delavec na naftni ploščadi. Vsi šarmantni gospodje z zlomljenim srcem, ki na spletu iščejo damo, ki jih bo razumela. To bi lahko bil začetek velike ljubezenske zgodbe, a je vse prej kot to. Osamljene ženske, ki so se na spletu zapletle s šarmantnimi tujci, so po letu dni ‘razmerja’ na daljavo ostale brez nekaj deset tisoč, nekatere celo brez več kot sto tisoč evrov.

‘Tako sva se pogovarjala cel mesec in kovala načrte kako bo pobegnil iz Iraka.Vse je bilo tako realistično: pogovori, dogodki, izpadi interneta so sovpadali z bombardiranjem v Iraku, časovni zamik, telefonske številke so bile iraške. Na vse so mislili.’ [izpoved žrtve]

Vse se začne na Facebooku

Kriminalci svoje žrtve iščejo na družbenih omrežjih in jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo. Predstavijo se kot vojak iz ZDA na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji, v vsakem primeru pa ločen ali ovdovel, z majhnim otrokom in osamljen. Razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo, delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo. Ko se ta zveza vzpostavi (včasih to traja tudi več mesecev), pa se na žrtev obrnejo s prošnjo, da jim nakaže denar. Izgovori so različni: potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na obisk. Zopet drugič imajo dostop do večje količine denarja, vendar najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve, da uredijo vso birokracijo, ipd.

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se zgodba tu ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja, hkrati pa z žrtvijo vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim le-te zelo težko zoperstavijo.

untitled-4

Nakazan denar je za vedno izgubljen

Goljufi od žrtev zahtevajo plačevanje prek plačilnega sistema Western Union, ki je namenjen hitremu prenosu denarja, ne omogoča pa sledenja denarnemu toku.

Prevarante je nemogoče izslediti

Fotografije s katerimi se predstavljajo na Facebooku so ukradli nekje na spletu, tudi ime in priimek sta izmišljena. Resničnih podatkov o uporabnikih Facebook ne izdaja oziroma jih posreduje samo v izjemnih primerih (otroška pornografije, iskanje pogrešanih oseb, preprodaja drog, orožja …) izključno organom pregona. Obenem se je v teh primerih izkazalo, da tovrstni goljufi prihajajo iz podsaharskih držav Zahodne Afrike (Nigerija, Gana …), kjer naši organi pregona nimajo nobenega vpliva.

Zgodi se lahko vsakemu

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejši in neizobraženi uporabniki. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, sicer prevladujejo ženske, gre za uporabnice najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki so zaupale goljufu na drugi strani samo na podlagi lepe fotografije. Čeprav so žrtve romantičnih goljufij v tem primeru ženske, tudi moški niso nič bolj imuni. Nekaj let nazaj so tako Slovenci na različnih portalih spoznavali mlade Rusinje, na koncu pa ostali brez njihove ljubezni in brez denarja.

Goljufov na drugi strani ne gre podcenjevati: so dobri poznavalci človeške psihe in izjemni manipulatorji, ki točno vedo, na kateri gumb pritisniti ob določenem trenutku, da iz žrtve izvabijo še več denarja.

Žrtvam svetujemo

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, vam svetujemo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Skratka z njihovega stališča naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na lokalni policijski postaji.

Zavedati se morate, da je edini cilj kriminalcev, da od vas dobijo še več denarja, zato prekinitev komunikacije ne bo lahka. Poskušali vas bodo kontaktirati na najrazličnejše načine. Pri tem bodo proti vam uporabili vse podatke, ki jih imajo o vas, ter vsa druga možna sredstva. Lahko vam celo zagrozijo, da vas bodo ubili, »saj imajo znance v vojski povsod po svetu«. Vse z namenom zastraševanja in psihološkega pritiska na žrtev, da bi ta na koncu »za ljubi mir« popustila in poslala denar. V nobenem primeru pa ne nasedajte njihovim zgodbam; tudi če bi poslali denar, se izsiljevanje ne bi končalo, samo še bolj bi pritiskali na vas. Zato je res zelo pomembno, da prekinete povsem vso komunikacijo z njimi. Če boste po nekaj dneh popustili pritisku in jim odgovorili, jim boste na ta način samo dali vedeti, da vas imajo še vedno v primežu.

3 znaki, ki bodo goljufe izdali

 1. Če pri pogovoru prek Skypa zvok ne deluje in se s sogovornikom ne morete pogovarjati, na vsak način poizkusite dobiti potrdilo, da je oseba na drugi strani resnična. Predlagajte, da na list napiše vaše ime in ga pokaže v kamero. Če gre za goljufe, bodo zelo hitro posnetek prekinili z izgovorom, da imajo težave s povezavo, vi boste pa vsaj vedeli pri čem ste.
 2. Fotografijo sogovornika poiščite na spletu. Najprej shranite kopijo njihovih fotografij in jih nato poiščite v Googlu. Preverite rezultate iskanja: se iste fotografije že pojavljajo v ostalih goljufijah ali pa je na fotografiji druga oseba, ki niti slučajno ni vaš sogovornik?
 3. Pomislite: imate kdaj občutek, da se pogovarjate z več različnimi osebami? So njihove zgodbe polne lukenj in neujemanj? Takšne goljufije v mnogih državah v razvoju predstavljajo pomemben del zaslužka in potekajo v okviru organiziranega kriminala. Žrtev tako ne govori ves čas z isto osebo in bolj kot se romanca zapleta, težje vzdržujejo nivo doslednosti.

Če boste v kakršnihkoli dvomih ali če potrebujete pomoč pri preverbi podatkov, se obrnite na naš elektronski naslov cert@cert.si.

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
1

Zlomljeno srce in luknja v denarnici

Današnji blog zapis malo kvari to romantično vzdušje, saj ravno na valentinovo opozarjamo na spletne goljufe, ki ciljajo na osamljene duše. Pa vendar moramo opozoriti na določeno mero previdnosti, saj smo že obravnavali primere, ko so se na nas obrnili uporabniki, ki so postali žrtev t.i. ljubezenske prevare.   [caption…

Komentarji (20)
 • pozdravljeni!
  sama sem letos maja imela to neprijetno izkšnjo.Pisal mi je kao general iz Afganistana,na sliki zelo prijeten človek,55 let.Torej pisal mi je v prevajalnem jezik-ang-slo in seveda tako prepričljivo,da sem bila resnično zatrapana-dokler ni prišlo do prošnje,naj mu pomagam pri prenosu njegovega premoženja-denar nakit,ki ga mora transportirati na moj domači naslov,ker
  da bojo njegovo oporišče zbombardirali .Najprej sem še verjela,ker mi je poslal odpremnico za paket (še jo hranim ,ker sem jo preslikala)poslano iz letališča v Kabulu.Paket naj bi mi dostavil neki agent Morgan,ki pa me je 20.5 letos,klical z letališča v Indoneziji, naj pošljem 3.ooo e,ker da je vojska zasegla pošiljko(notri naj bi bilo 2.8ooo.000 dolarjev in še nekaj vrednosti-teža 18 kg. Ta AGENT MORGAN,je zelo slabo govoril angleško,pol ga nisem razumela -nato mi je poslal e-pošto,v kateri je pisalo , naj pošljem denar na neki zasebni naslov v Indoneziji.Hitro sem spoznala,dA GRE ZA GOLJUFIJO,in prekinila stike z grožnjo da bom prijavila policiji,Kasneje me je še večkrat kdo prosil za prijateljstvo in vedno ista zgodba-vdovec z hčerko, in problemi-sem vsakemu dala vedet,da že vem za kaj se gre in blokirala .To je moja zgodba,hvala ker ste prebrali in lep pozdrav

  • Meni se isto dogaja kot gospe Marjani. na facebook se je javil kot kapitan v afganistanu vdovec revež brez staršev . Prosil je za prijateljstvo Tako mi je pihal na dušo da me je zmešal totalno.Prinesel me je okoli za kar nekaj denarja. Sedaj pa neki Edvard Leslie naj bi bil diplomat od percel hero zahteva od Naju 30000tisoč evrov ker mi mora dostaviti neki paket z ogromno denarja Če ne plačam bo prišla pome policija in bom odgovarjala za pranje denarja Nikomur doma se ne upam nič povedat Sedaj moram samo varcevat da dobim nazaj denar ki sem mu ga poslala na filipine prosim spodbudo hvala

 • Jaz sem pa pred leti imel primer, da sem ostal brez službe. Zato sem na ircu (internet relay chat) napisal za hec, če mi kdo posodi 100€… in se je javila punca, ki me je poznala samo prek interneta. In kaj je sledilo? Dejansko mi je posodila 100€ in jaz sem ji dejansko vrnil 100€. Od tedaj sma tudi v zasebnem življenju najboljša prijatelja!

  • to nima nobene veze z vsebino-varni na internetu-100 evrov je drobiž,ki ti ga je posodila int.znanka in si vrnil.Konec zgodbe.

 • Saj ni treba it v tujino ali na raznorazna družbena omrežja, tako slabo izkušnjo imam od tu! Izmozga te do konca, ko pa ti rabiš pomoč, zmigne z rameni in reče : žal, ti ne morem pomagat. Žal tako je! Pa ko nimaš nič več, te ne da na čevelj ampak upa da boš še kar “pomagal”. A vam to zveni znano? Pa razumi to če moreš. Lp.

 • MARJANA to oseba tudi mene probala isto načim kot tebe sama est potem plokirala res da tuke velik to iz AGISTANA in res je da si dovec ali ločana si imao herka ali sina i si želio da prosi za pomoč da sem bi nesli toliko velik sota dolara sim prosim da nesedite temu da okvarate njim blokirate takoj jest sigorna sem plokirala 10 taka oseba nardite tudi vi isto,
  lp
  helena

 • Pred cca letomdni sem imela podobno izkušnjo, piše mi vdovec cca 45 let, z dvema odraslima otrokoma in enem dojenčku, “žena mu je umrla na porodu”,…slabo govoril angleško, nek avionski inženir,..išče mamo za svojo malo hčerko,.Norvežan, ki živi nekje v Ameriki,….lastna hiša, bazen, ma ni da ni,…no meni se ni igralo mame, pa tudi moj tip ni bil ravno, tako da do “zaprosila” denarja ni prišlo,…sem ga preje totalno blokirala in prijavila, ker mi je bilo čudno da išče ženske samo v mojem okolišu, in to Nizozemec v Ameriki,…

  • Ali še imate kakšno njegovo sliko? Tudi mene kontaktira preko Instagrama ločen Norvežan v Ameriki, pilot, trenutno v Afganistanu s hčerko v internatu… dokaj podobno mar ne?

  • V večini primerov teh goljufij so zgodbe zelo podobne, razlikujejo se v parih podrobnostih. Fotografije, ki jih pošiljajo naokoli, pa so vedno ukradene.

 • Tudi prijateljico je kmalu za mano nekdo kontaktiral, nek” hud in bogat poslovnež”, slike vsak dan z drugod z najbolj hay hotelov, tako nekaj dni, govoril da ima še pot v Turčijo, ker pa je že tako blizu bi prišel v njen kraj na piknik na rd, ….Potem pa se je “revežu” naenkrat vse zapletlo,….menda je imel ful denarja, pa so račun iz enega čudnega vzroka zablokirali in nima niti za preživetje, rabi vsaj 1000€, v nekaj dneh bo vse rešeno,…seveda ni nasedla,…pišem primere, da še kdo ne nasede,…tudi ona je vse blokirala in ga prijavila,…

 • Spoznala nekoga iz londona samski z otrokom odpotoval v Johanesburg Afrika in tam so ga oropali zdaj hoče da mu pošljem 700 evrov za plačilo hotela.Če mu ne bom mi govori da bom ubila njega in sina da me ljubi in ne vem kaj še vse mislim da je prevara klical me je z 20 različnih cifer vsaka druga država na facebooku nima prijateljev le slike.Našel me je na spletnem portalu twoo.

  • Pozdravljeni!

   Ne nasedajte na tragične zgodbe in čustveno izsiljevanje, vse je le del dobro utečene spletne goljufije! Obravnavali smo že veliko takšnih primerov in goljufi vedno postrežejo z zelo dramatičnimi zgodbami, vendar je vse izmišljeno. Glavni in edini cilj je finančna korist, na vse možne načine vas bodo prepričevali, da jim nakažete denar. Ko enkrat vzpostavijo komunikacijo z vami in jim celo pošljete denar, bodo še stopnjevali pritisk in zahtevali vedno višje vsote, vedno več bo izgovorov, elektronskih sporočil in telefonskih klicev. Svetujemo vam, da nemudoma prekinete VSO komunikacijo in ne nakazujete denarja! Če boste popolnoma prekinili vse stike in nehali odpisovati na elektronska sporočila (ali SMS sporočila, Facebook Messenger itd.), bodo še nekaj časa vztrajali, potem pa prešli na drugo žrtev, saj bodo ugotovili, da izgubljajo čas (in potencialne zaslužek pri drugi žrtvi).

 • Sama sem bila žrtev lani goljufa ki je delal na naftni ploščadi imel sina in ženo v Turčiji v šoli …mi pisal da bomo družinski prijatelji ….da v Portorožu grafi hotel da bo obiskal mojo družino …Nazadnje se mu zapletlo na naftni ploščadi mu crknil vrtalni stroj….s sabo imel50.000eprijatelj mu posodil deset tisoč evrov….več denarja ne more prenesti iz USA brez njegovega podpisa …stroj stane 64.500jaz pa bi naj posodila 4500e s tem da mi vrne 7500e….za hvaležnost in da bomo družinski prijatelji Brez vednosti domačih sem nakazala denar na turško banko na račun….po enem tednu je bila druga zgodba da je carina obdavcila stroj za 25.000e postalo mi je vse jasno …z goljufom se še danes pogovarjam po enem letu naj mi vrne denar a on stalno prosjačil za 25000

 • zdravo tudi jaz imam neprijetno izkušnjo mi je pisalo dekle mlado iz rusije,diana se je predstavila.pod pretvezo da bi me rada spoznala da bi prišla v slovenijo v maribor.da ji pošljem 600eur za potovanje v slovenijo.sem ji pisal kartico v rusijo,pa je izjavla da je ni prejela?da deluje njihova pošta slabo.seveda ji nisem nasedel za denar.sedaj mi nonstop piše kaj je sedaj z denarjem,in ostale finte?mogoče ima tudi drugi takšen primer.ne vem kaj naj storim.prosim za odgovor.lp danilo-poljčane

  • Najbolje v tem primeru bi bilo, da komunikacijo s to osebo prekinete, ter na njena sporočila več ne odgovarjate in jo enostavno blokirate. Zelo verjetno bi se zahteve za denar nadaljevale še naprej, saj je v takšnih primerih, po naših izkušnjah, namen le finančno izčrpavanje žrtve.

 • pozdravljeni tudi jaz sem imel težavo.na moj email se mi je obesla ena diana akhmedova,da živi v rusiji,in da bi me rada spoznala?navedla je da ji pošljem 600eur da bo imela za vizo+za potovanje z avionom,do mene v slovenijo mb.gnjavla me je nonstop.kdaj lahko pošljem denar.seveda nisem nasedel.ne pišem več.kot da me nipošiljala je slike da dela na šoli in da ima plačo 170eur?jaz sem jinapisal da si naj sposodi denar od staršev da bo imela za potovanje.seveda od tega ni bilo odgovora češ da starši nimajo denarja’upam da še je kateri takšen da ni nasedel gos.diani.pod lažnimgmailom diana.princesdi@gmail.com.lp danilo-

 • Tudi jaz sem žrtev spletne prevare. Bilo je tako, kot so opisale že prevarane ženske.Najprej prošnja za prijateljstvo, nato besede, ki so omrežile moje srce. Sledile so prošnje za nakazila denarja npr. za potni list, za razna dovoljenja, za avio karto, za zdravljenje v bolnici. Bila sem kot v transu in mu pošiljala denar. Obljubil je, da mi bo povrnil, ko bo aktiviral svoj račun. Slepo sem verjela, saj je nameraval najprej priti k meni v Slovenijo. Dan, ko naj bi priletel je mimo in jaz sem šele sedaj spoznala, da sem žrtev prevaranta, saj sem ga na fb opazila ima isto sliko toda drugo ime. Mene je na messegerju blokiral.

 • Zdravo,

  podoben primer je pri moji sestri, ki je noro zaljubljena in v zvezi s prevarantom. Spoznala ga je prek FB, dela v tujini, bolna mama… Dobila sta se samo privatno v oddaljenem kraju. Denar mu je že posodila. Vsem je zelo jasno kaj se dogaja, le njej ne!

  Kako pristopiti zadevi? Ker jaz ne znam. Kaj bi vam pomagalo, da sprejmete, da je na drugi strani prevarant. Nikakor meni, ne komu drugemu ji ne uspe, odpreti oči.

  • Žrtve takih goljufij se včasih zelo težko sprijaznijo z realnostjo, sploh če so že zelo dolgo v tem. Včasih zna biti to še največja težava. Zavedati pa se morate, da vaša sestra še zdaleč ni edina žrtev. S takimi primeri se srečujemo večkrat tedensko.
   Žrtvam takih prevar svetujemo, da takoj in v celoti prekinejo in nepovratno odrežejo vso komunikacijo z goljufi – ne odgovarjajte več na njihova sporočila, blokirajte jih na Facebooku, Messengerju in drugih omrežjih. Ne odgovarjajte več na njihove klice, naredite vse, da vas ne bodo mogli kontaktirati, kot da bi se za njih vdrli v zemljo. Sploh pa ne razpravljajte z njimi o tem, ali so resnični ali ne, ker bodo poskusili izkoristili vse svoje manipulativno znanje, da vas obdržijo pod svojim vplivom. Verjetno vas bodo poskušali kontaktirati na mnoge načine, saj si ne želijo, da bi šlo njihovo dosedanje “delo” v nič. Vendar pa ko enkrat vidijo, da žrtev resnično ne bo več komunicirala z njimi, tudi sami odnehajo, in se posvetijo kakšni drugi žrtvi.

   Če ste bili finančno oškodovani, potem prijavite goljufijo na policijo. Kakšnih velikih pričakovanj, da boste kdaj denar dobili nazaj, raje ne imejte, ker gre za storilce iz držav, kamor naša zakonodaja ne seže. Kakšnih drugim možnosti za povrnitev ukradenih sredstev pa žal ni.

   Toliko zaenkrat, upam da vam bo odgovor v pomoč. Če imate glede tega še kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete dodatna pojasnila, smo na voljo na naslovu cert@cert.si.

 • Tudi jaz doživljam sedaj prav tako zgodbo kot moje predhodnice, smo meni sedaj grozijo , z FBI jem ker se ne pogovarjam več z njimi. Zanima me ali je imela že katera takšno izkušnjo, kot jo imam jaz,hvala za odgovor.

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *