Skoči na vsebino

Ljubezenske prevare na spletu

Osamljene ženske, ki so se na spletu zapletle s šarmantnimi tujci, so po letu dni 'razmerja' na daljavo ostale brez nekaj deset tisoč, nekatere celo brez več kot sto tisoč evrov.

Zdravnik v Siriji, marinec na mirovni misiji v Iraku, ovdovel delavec na naftni ploščadi. Vsi šarmantni gospodje z zlomljenim srcem, ki na spletu iščejo damo, ki jih bo razumela. To bi lahko bil začetek velike ljubezenske zgodbe, a je vse prej kot to. Osamljene ženske, ki so se na spletu zapletle s šarmantnimi tujci, so po letu dni ‘razmerja’ na daljavo ostale brez nekaj deset tisoč, nekatere celo brez več kot sto tisoč evrov.

‘Tako sva se pogovarjala cel mesec in kovala načrte kako bo pobegnil iz Iraka. Vse je bilo tako realistično: pogovori, dogodki, izpadi interneta so sovpadali z bombardiranjem v Iraku. Časovni zamik, telefonske številke so bile iraške. Na vse so mislili.’ [izpoved žrtve]

Običajno se začne na Facebooku

Sporočilo na Facebooku.
Slika prikazuje sporočilo na Facebooku, s katerim goljuf vzpostavi stik z žrtvijo.

Kriminalci svoje žrtve iščejo na družbenih omrežjih in jim pošiljajo prošnje za prijateljstvo, največkrat preko Facebooka ali Instagrama.

Predstavijo se kot vojak iz ZDA na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji … V vsakem primeru pa ločen ali ovdovel, z majhnim otrokom in osamljen. Razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo, delijo fotografije, vse z namenom vzpostaviti čim bolj intimen odnos z žrtvijo. Ko se ta zveza vzpostavi (včasih po več mesecih), se na žrtev obrnejo s prošnjo, da jim nakaže denar. Izgovori so različni: potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na obisk. Spet drugič imajo dostop do večje količine denarja, vendar najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve, da uredijo vso birokracijo, ipd.

Če žrtve ugodijo in denar pošljejo, se zgodba tu ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja. Z žrtvijo pa vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim le-te zelo težko zoperstavijo.

Sporočilo goljufa.
Slika prikazuje sporočilo goljufa, v kateri žrtvi izpoveduje svojo ljubezen.

Nakazan denar je za vedno izgubljen

Goljufi od žrtev najraje zahtevajo plačevanje prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja. Včasih gre tudi za nakazila na bančne račune v tujini, ki pa praviloma pripadajo t.i. denarnim mulam. Te denar takoj po prejemu dvignejo in po drugi poti pošljejo naprej. Sled za denarjem se v vsakem primeru zelo hitro izgubi.

Prevarante je nemogoče izslediti

Fotografije s katerimi se predstavljajo na Facebooku, so ukradli nekje na spletu, ali pa na zavrženih diskih. Izmišljena sta tudi ime in priimek. Resničnih podatkov o uporabnikih Facebook ne izdaja oziroma jih posreduje samo v izjemnih primerih (otroška pornografije, iskanje pogrešanih oseb, preprodaja drog, orožja …) izključno organom pregona. Obenem se je v teh primerih izkazalo, da tovrstni goljufi prihajajo iz podsaharskih držav Zahodne Afrike (Nigerija, Gana …), kjer naša policija nima nobenega vpliva, njihovi organi pregona pa tako početje potihem tolerirajo.

Za boljše razumevanje ljubezenskih prevar priporočamo ogled katerega od dokumentarnih filmov, ki poskušajo tematiko osvetliti še iz “druge strani”, s strani goljufov iz držav podsaharske Afrike, npr. Sakawa ali Internet Scamming in Ghana.

Zgodi se lahko vsakemu

Zmotno je prepričanje, da takšnim goljufijam nasedejo samo starejši in neizobraženi uporabniki. Med žrtvami, ki so prijavile goljufijo, sicer prevladujejo ženske. Gre za uporabnice najrazličnejših profilov izobrazbe in starosti, ki so zaupale goljufu na drugi strani samo na podlagi lepe fotografije. Čeprav so žrtve romantičnih goljufij v tem primeru ženske, tudi moški niso nič bolj imuni. Pred nekaj leti so tako Slovenci na različnih portalih spoznavali mlade Rusinje, na koncu pa ostali brez njihove ljubezni in brez denarja.

Goljufov na drugi strani ne gre podcenjevati. So dobri poznavalci človeške psihe in izjemni manipulatorji, ki točno vedo, na kateri gumb pritisniti ob določenem trenutku, da iz žrtve izvabijo še več denarja.

Slika prikazuje prizor žalostne figure in figure, ki ji stoji ob strani. Žrtva je potrebno prisluhniti in jih podpirati k odločitvi, da prekinejo komunikacijo.

Žrtvam svetujemo

Če ste se prepoznali v zgornjem opisu, vam svetujemo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Skratka z njihovega stališča naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, zadevo čimprej prijavite na lokalni policijski postaji.

Cilj je od žrtve dobiti čim več denarja

Zavedati se morate, da je edini cilj kriminalcev, da od vas dobijo še več denarja, zato prekinitev komunikacije ne bo lahka, sploh če ste se čustveno že vpletli.

Poskušali vas bodo kontaktirati na najrazličnejše načine, vam pihati na dušo in vas prepričevali, da so se vaši sorodniki in znanci zarotili proti vam. Pri tem bodo proti vam uporabili vse podatke, ki jih imajo o vas, ter vsa druga možna sredstva. Lahko vam celo zagrozijo, da vas bodo ubili, »saj imajo znance v vojski povsod po svetu«. Vse z namenom zastraševanja in psihološkega pritiska na žrtev, da bi ta na koncu »za ljubi mir« popustila in poslala denar. V nobenem primeru pa ne nasedajte njihovim zgodbam; tudi če bi poslali denar, se izsiljevanje ne bi končalo, samo še bolj bi pritiskali na vas.

Zato je res zelo pomembno, da prekinete povsem vso komunikacijo z njimi. Če boste po nekaj dneh popustili pritisku in jim odgovorili, jim boste na ta način samo dali vedeti, da vas imajo še vedno v primežu.

Več o goljufijah te vrste si lahko ogledate v posnetku okrogle mize z naslovom “Ljubezenske prevare na spletu”. Na okrogli mizi so bila predstavljena tudi konkretna navodila, kako lahko do žrtev pristopijo njihovi sorodniki in znanci:

3 znaki, ki bodo izdali goljufe

 1. Če pri pogovoru prek Skypa zvok ne deluje in se s sogovornikom ne morete pogovarjati, na vsak način poizkusite dobiti potrdilo, da je oseba na drugi strani resnična. Predlagajte, da na list napiše vaše ime in ga pokaže v kamero. Če gre za goljufe, bodo zelo hitro posnetek prekinili z izgovorom, da imajo težave s povezavo, vi boste pa vsaj vedeli pri čem ste.
 2. Fotografijo sogovornika poiščite na spletu. Najprej shranite kopijo njihovih fotografij in jih nato poiščite v Googlu. Preverite rezultate iskanja: se iste fotografije že pojavljajo v ostalih goljufijah ali pa je na fotografiji druga oseba, ki niti slučajno ni vaš sogovornik?
 3. Pomislite: imate kdaj občutek, da se pogovarjate z več različnimi osebami? So njihove zgodbe polne lukenj in neujemanj? Takšne goljufije v mnogih državah v razvoju predstavljajo pomemben del zaslužka in lahko potekajo v obliki organiziranega kriminala. Žrtev tako ne govori ves čas z isto osebo in bolj kot se romanca zapleta, težje vzdržujejo nivo doslednosti.

Če boste v kakršnihkoli dvomih ali če potrebujete pomoč pri preverbi podatkov, se obrnite na naš elektronski naslov cert@cert.si.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Na kratko o prevari

Kako poteka ljubezenska prevara na spletu?

Kriminalci žrtvam prek družbenih omrežij pošiljajo prošnje za prijateljstvo, pošljejo prijateljstvo, navežejo stik, izpovedujejo ljubezen in predstavijo svojo tragično zgodbo z namenom, da žrtev prepričajo v nakazilo denarja.

S čim kriminalci prepričajo svoje žrtve?

So odlični manipulatorji. Predstavijo se kot vojak na mirovni misiji nekje v Afriki ali Iraku, delavec na naftni ploščadi, zdravnik v Siriji … Ločen ali ovdovel, z majhnim otrokom in osamljen. Razkrijejo svojo (ponavadi tragično) življenjsko zgodbo, delijo fotografije, da vzpostavijo čim bolj intimen odnos z žrtvijo. 

S kakšnimi izgovori žrtev prosijo za denar?

Izgovori so različni: potrebujejo denar za zdravljenje otroka, za potovanje domov ali da bi prišli na obisk. Spet drugič imajo dostop do večje količine denarja, vendar najprej potrebujejo nekaj denarja od žrtve, da uredijo vso birokracijo, ipd.

Kaj se zgodi, če žrtev nakaže denar?

Če žrtev ugodi in pošlje denar, se zgodba tu ne konča, saj pričakujejo vedno več denarja. Z žrtvijo pa vzpostavljajo še močnejšo čustveno vez, zaradi katere se jim le-te zelo težko zoperstavijo.

Kako naj ravnajo osebe, ki so se zapletle v prevaro?

Svetujemo, da nemudoma in v celoti blokirate vso komunikacijo z goljufi. Blokirajte jih na Facebooku, Skypu, ne odgovarjajte na njihove klice in elektronska sporočila. Naj izgleda, kot da ne obstajate več. Če ste že nakazali denar, podajte prijavo na lokalni policijski postaji.

Komentarji / 103

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Marjana Redenšek /

  pozdravljeni!
  sama sem letos maja imela to neprijetno izkšnjo.Pisal mi je kao general iz Afganistana,na sliki zelo prijeten človek,55 let.Torej pisal mi je v prevajalnem jezik-ang-slo in seveda tako prepričljivo,da sem bila resnično zatrapana-dokler ni prišlo do prošnje,naj mu pomagam pri prenosu njegovega premoženja-denar nakit,ki ga mora transportirati na moj domači naslov,ker
  da bojo njegovo oporišče zbombardirali .Najprej sem še verjela,ker mi je poslal odpremnico za paket (še jo hranim ,ker sem jo preslikala)poslano iz letališča v Kabulu.Paket naj bi mi dostavil neki agent Morgan,ki pa me je 20.5 letos,klical z letališča v Indoneziji, naj pošljem 3.ooo e,ker da je vojska zasegla pošiljko(notri naj bi bilo 2.8ooo.000 dolarjev in še nekaj vrednosti-teža 18 kg. Ta AGENT MORGAN,je zelo slabo govoril angleško,pol ga nisem razumela -nato mi je poslal e-pošto,v kateri je pisalo , naj pošljem denar na neki zasebni naslov v Indoneziji.Hitro sem spoznala,dA GRE ZA GOLJUFIJO,in prekinila stike z grožnjo da bom prijavila policiji,Kasneje me je še večkrat kdo prosil za prijateljstvo in vedno ista zgodba-vdovec z hčerko, in problemi-sem vsakemu dala vedet,da že vem za kaj se gre in blokirala .To je moja zgodba,hvala ker ste prebrali in lep pozdrav

  1. jolanda /

   Meni se isto dogaja kot gospe Marjani. na facebook se je javil kot kapitan v afganistanu vdovec revež brez staršev . Prosil je za prijateljstvo Tako mi je pihal na dušo da me je zmešal totalno.Prinesel me je okoli za kar nekaj denarja. Sedaj pa neki Edvard Leslie naj bi bil diplomat od percel hero zahteva od Naju 30000tisoč evrov ker mi mora dostaviti neki paket z ogromno denarja Če ne plačam bo prišla pome policija in bom odgovarjala za pranje denarja Nikomur doma se ne upam nič povedat Sedaj moram samo varcevat da dobim nazaj denar ki sem mu ga poslala na filipine prosim spodbudo hvala

 2. AnonimanSI /

  Jaz sem pa pred leti imel primer, da sem ostal brez službe. Zato sem na ircu (internet relay chat) napisal za hec, če mi kdo posodi 100€… in se je javila punca, ki me je poznala samo prek interneta. In kaj je sledilo? Dejansko mi je posodila 100€ in jaz sem ji dejansko vrnil 100€. Od tedaj sma tudi v zasebnem življenju najboljša prijatelja!

  1. Marjana Redenšek /

   to nima nobene veze z vsebino-varni na internetu-100 evrov je drobiž,ki ti ga je posodila int.znanka in si vrnil.Konec zgodbe.

 3. Andy /

  Saj ni treba it v tujino ali na raznorazna družbena omrežja, tako slabo izkušnjo imam od tu! Izmozga te do konca, ko pa ti rabiš pomoč, zmigne z rameni in reče : žal, ti ne morem pomagat. Žal tako je! Pa ko nimaš nič več, te ne da na čevelj ampak upa da boš še kar “pomagal”. A vam to zveni znano? Pa razumi to če moreš. Lp.

 4. ilonka svetanič /

  MARJANA to oseba tudi mene probala isto načim kot tebe sama est potem plokirala res da tuke velik to iz AGISTANA in res je da si dovec ali ločana si imao herka ali sina i si želio da prosi za pomoč da sem bi nesli toliko velik sota dolara sim prosim da nesedite temu da okvarate njim blokirate takoj jest sigorna sem plokirala 10 taka oseba nardite tudi vi isto,
  lp
  helena

 5. majda kuhelj /

  Pred cca letomdni sem imela podobno izkušnjo, piše mi vdovec cca 45 let, z dvema odraslima otrokoma in enem dojenčku, “žena mu je umrla na porodu”,…slabo govoril angleško, nek avionski inženir,..išče mamo za svojo malo hčerko,.Norvežan, ki živi nekje v Ameriki,….lastna hiša, bazen, ma ni da ni,…no meni se ni igralo mame, pa tudi moj tip ni bil ravno, tako da do “zaprosila” denarja ni prišlo,…sem ga preje totalno blokirala in prijavila, ker mi je bilo čudno da išče ženske samo v mojem okolišu, in to Nizozemec v Ameriki,…

  1. mateja /

   Ali še imate kakšno njegovo sliko? Tudi mene kontaktira preko Instagrama ločen Norvežan v Ameriki, pilot, trenutno v Afganistanu s hčerko v internatu… dokaj podobno mar ne?

  2. Varni na internetu /

   V večini primerov teh goljufij so zgodbe zelo podobne, razlikujejo se v parih podrobnostih. Fotografije, ki jih pošiljajo naokoli, pa so vedno ukradene.

 6. majda kuhelj /

  Tudi prijateljico je kmalu za mano nekdo kontaktiral, nek” hud in bogat poslovnež”, slike vsak dan z drugod z najbolj hay hotelov, tako nekaj dni, govoril da ima še pot v Turčijo, ker pa je že tako blizu bi prišel v njen kraj na piknik na rd, ….Potem pa se je “revežu” naenkrat vse zapletlo,….menda je imel ful denarja, pa so račun iz enega čudnega vzroka zablokirali in nima niti za preživetje, rabi vsaj 1000€, v nekaj dneh bo vse rešeno,…seveda ni nasedla,…pišem primere, da še kdo ne nasede,…tudi ona je vse blokirala in ga prijavila,…

 7. Brigita /

  Spoznala nekoga iz londona samski z otrokom odpotoval v Johanesburg Afrika in tam so ga oropali zdaj hoče da mu pošljem 700 evrov za plačilo hotela.Če mu ne bom mi govori da bom ubila njega in sina da me ljubi in ne vem kaj še vse mislim da je prevara klical me je z 20 različnih cifer vsaka druga država na facebooku nima prijateljev le slike.Našel me je na spletnem portalu twoo.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!

   Ne nasedajte na tragične zgodbe in čustveno izsiljevanje, vse je le del dobro utečene spletne goljufije! Obravnavali smo že veliko takšnih primerov in goljufi vedno postrežejo z zelo dramatičnimi zgodbami, vendar je vse izmišljeno. Glavni in edini cilj je finančna korist, na vse možne načine vas bodo prepričevali, da jim nakažete denar. Ko enkrat vzpostavijo komunikacijo z vami in jim celo pošljete denar, bodo še stopnjevali pritisk in zahtevali vedno višje vsote, vedno več bo izgovorov, elektronskih sporočil in telefonskih klicev. Svetujemo vam, da nemudoma prekinete VSO komunikacijo in ne nakazujete denarja! Če boste popolnoma prekinili vse stike in nehali odpisovati na elektronska sporočila (ali SMS sporočila, Facebook Messenger itd.), bodo še nekaj časa vztrajali, potem pa prešli na drugo žrtev, saj bodo ugotovili, da izgubljajo čas (in potencialne zaslužek pri drugi žrtvi).

 8. Ivica Fridrih /

  Sama sem bila žrtev lani goljufa ki je delal na naftni ploščadi imel sina in ženo v Turčiji v šoli …mi pisal da bomo družinski prijatelji ….da v Portorožu grafi hotel da bo obiskal mojo družino …Nazadnje se mu zapletlo na naftni ploščadi mu crknil vrtalni stroj….s sabo imel50.000eprijatelj mu posodil deset tisoč evrov….več denarja ne more prenesti iz USA brez njegovega podpisa …stroj stane 64.500jaz pa bi naj posodila 4500e s tem da mi vrne 7500e….za hvaležnost in da bomo družinski prijatelji Brez vednosti domačih sem nakazala denar na turško banko na račun….po enem tednu je bila druga zgodba da je carina obdavcila stroj za 25.000e postalo mi je vse jasno …z goljufom se še danes pogovarjam po enem letu naj mi vrne denar a on stalno prosjačil za 25000

  1. zlatko /

   Pozdravljena anonimna tudi jaz sem imel isto izkušnjo le da je bila na ladji tretji časnik za kapetanom potrebovala je denar,ker se je ladja pokvarila in je poslala vse premoženje na moj naslov.Potem so se vrstili stroški carina kazen,ker so našli valuto ležarino paketa grozili so mi da oni niso za šalo in da imajo veze po vsem svetu.Prijavil sem policiji pravijo da to niso grožnje dokler ne grozijo s življenjem.Lep pozdrav.

  2. Urša /

   Zdravo punce in nekaj fantov!
   Na srečo sem, za razliko od mnogih, odnesla celo kožo in zadnji mesec imam na “lagerju” že drugega šarmerja. Prvi lepotec, Victor iz Berlina, bolj na blond (tudi intelektualno), odraščal v ZDA, major na misiji ISAF v Kabulu, (17 letni sin v vojaški šoli, žena odšla z drugim) mi je želel poslati 5k dolarjev, ker tam ni varno imeti toliko gotovine, še zlasti, ker bo en mesec na misiji v drugem kraju. Že od začetka ga nisem jemala resno (copy-pastal je “svoj” portret na različno oblečene moške figure), vse skupaj mi je bilo v zabavo in morda tudi njemu, saj sva se ogromno presmejala… Po nekaj tednih je obupal nad mano in izginil od povsod.
   No, trenutno je moj “honey” zdravnik iz Teksasa, Austin, vdovec, edinec, starše je že izgubil, s 13 letnim sinom, ki obiskuje vojaško šolo… FB profil je ustvaril 5. julija letos (prvi alarm!) na ime David A. Grinston, zaposlitev: Resolute Support Mission in naj bi končal službovanje v NATO bazi v Kabulu enkrat v novembru. Simpatičen gospod črnih, mičkeno osivelih las, z bradico, z očali, prijetnega nasmeha in izraza (en mlčk spominja na Dustina Hoffmana, le da je bolj porejen).
   Ha! Že ob prvem odzivu po odobritvi njegove prošnje za prijateljstvo na FB me je zasul z vrtnicami in s tem nadaljeval še kar nekaj časa, pa s srčki, jasno. Potem sva lagala (ja, tud jaz sem mu govorila neresnice, ga zavajala, “osvajala” etc…) do neprepoznavnosti – dokler se končno nisva “nesmrtno zaljubila”.
   In priznati moram, da je tudi meni, čeprav sem šla v to igro popolnoma razumsko in vedela, za kaj gre, nekajkrat, med najinimi večurnimi večernimi pisarijami, zaščemelo v želodcu – potegnilo me je noter, res noro, na trenutke sem dejansko bila zaljubljena! Res znajo! Ampak, dobro, ostala sem “cela”…
   Zato zlahka razumem vse vas, drage prevaranke, da vam ni lahko.

   Sledila je grooozna novica: doma je sinu eksplodiral plin (priložena fotka z dvema razstreljenima oknoma v 1.nadstropju, sin brez hujših poškodb sedaj stanuje pri prijatelju, prejoj, pošte in banke v Kabulu niso zanesljive – prosim za pomoč, 5k usd – nakazilo. Sorry, dear, nimam tolko!
   Da ne bom predolga, po nekaj prerekanja in barantanja me je skoraj nogiral, a sem vztrajala iz firbca. Ko sem mu ponudila max. 500eu, kar si edino lahko privoščim, je bil spet besen. Za krepat od smeha!
   Po nekaj dneh tišine je spustil na 2k usd. Sem mu dala nekaj upanja in je postal spet boljše volje in ravno danes sem mu sporočila, da mi je uspelo dobiti 2k evrov, ki jih bom poslala še ta teden.
   Vas bom obvestila o razpletu te zgodbe.
   LP in srečno vsem, ki ste prebrali!

 9. danilo /

  zdravo tudi jaz imam neprijetno izkušnjo mi je pisalo dekle mlado iz rusije,diana se je predstavila.pod pretvezo da bi me rada spoznala da bi prišla v slovenijo v maribor.da ji pošljem 600eur za potovanje v slovenijo.sem ji pisal kartico v rusijo,pa je izjavla da je ni prejela?da deluje njihova pošta slabo.seveda ji nisem nasedel za denar.sedaj mi nonstop piše kaj je sedaj z denarjem,in ostale finte?mogoče ima tudi drugi takšen primer.ne vem kaj naj storim.prosim za odgovor.lp danilo-poljčane

  1. Varni na internetu /

   Najbolje v tem primeru bi bilo, da komunikacijo s to osebo prekinete, ter na njena sporočila več ne odgovarjate in jo enostavno blokirate. Zelo verjetno bi se zahteve za denar nadaljevale še naprej, saj je v takšnih primerih, po naših izkušnjah, namen le finančno izčrpavanje žrtve.

 10. danilo /

  pozdravljeni tudi jaz sem imel težavo.na moj email se mi je obesla ena diana akhmedova,da živi v rusiji,in da bi me rada spoznala?navedla je da ji pošljem 600eur da bo imela za vizo+za potovanje z avionom,do mene v slovenijo mb.gnjavla me je nonstop.kdaj lahko pošljem denar.seveda nisem nasedel.ne pišem več.kot da me nipošiljala je slike da dela na šoli in da ima plačo 170eur?jaz sem jinapisal da si naj sposodi denar od staršev da bo imela za potovanje.seveda od tega ni bilo odgovora češ da starši nimajo denarja’upam da še je kateri takšen da ni nasedel gos.diani.pod lažnimgmailom diana.princesdi@gmail.com.lp danilo-

 11. Ema /

  Tudi jaz sem žrtev spletne prevare. Bilo je tako, kot so opisale že prevarane ženske.Najprej prošnja za prijateljstvo, nato besede, ki so omrežile moje srce. Sledile so prošnje za nakazila denarja npr. za potni list, za razna dovoljenja, za avio karto, za zdravljenje v bolnici. Bila sem kot v transu in mu pošiljala denar. Obljubil je, da mi bo povrnil, ko bo aktiviral svoj račun. Slepo sem verjela, saj je nameraval najprej priti k meni v Slovenijo. Dan, ko naj bi priletel je mimo in jaz sem šele sedaj spoznala, da sem žrtev prevaranta, saj sem ga na fb opazila ima isto sliko toda drugo ime. Mene je na messegerju blokiral.

 12. Marija /

  Zdravo,

  podoben primer je pri moji sestri, ki je noro zaljubljena in v zvezi s prevarantom. Spoznala ga je prek FB, dela v tujini, bolna mama… Dobila sta se samo privatno v oddaljenem kraju. Denar mu je že posodila. Vsem je zelo jasno kaj se dogaja, le njej ne!

  Kako pristopiti zadevi? Ker jaz ne znam. Kaj bi vam pomagalo, da sprejmete, da je na drugi strani prevarant. Nikakor meni, ne komu drugemu ji ne uspe, odpreti oči.

  1. Varni na internetu /

   Žrtve takih goljufij se včasih zelo težko sprijaznijo z realnostjo, sploh če so že zelo dolgo v tem. Včasih zna biti to še največja težava. Zavedati pa se morate, da vaša sestra še zdaleč ni edina žrtev. S takimi primeri se srečujemo večkrat tedensko.
   Žrtvam takih prevar svetujemo, da takoj in v celoti prekinejo in nepovratno odrežejo vso komunikacijo z goljufi – ne odgovarjajte več na njihova sporočila, blokirajte jih na Facebooku, Messengerju in drugih omrežjih. Ne odgovarjajte več na njihove klice, naredite vse, da vas ne bodo mogli kontaktirati, kot da bi se za njih vdrli v zemljo. Sploh pa ne razpravljajte z njimi o tem, ali so resnični ali ne, ker bodo poskusili izkoristili vse svoje manipulativno znanje, da vas obdržijo pod svojim vplivom. Verjetno vas bodo poskušali kontaktirati na mnoge načine, saj si ne želijo, da bi šlo njihovo dosedanje “delo” v nič. Vendar pa ko enkrat vidijo, da žrtev resnično ne bo več komunicirala z njimi, tudi sami odnehajo, in se posvetijo kakšni drugi žrtvi.

   Če ste bili finančno oškodovani, potem prijavite goljufijo na policijo. Kakšnih velikih pričakovanj, da boste kdaj denar dobili nazaj, raje ne imejte, ker gre za storilce iz držav, kamor naša zakonodaja ne seže. Kakšnih drugim možnosti za povrnitev ukradenih sredstev pa žal ni.

   Toliko zaenkrat, upam da vam bo odgovor v pomoč. Če imate glede tega še kakršnokoli vprašanje ali če potrebujete dodatna pojasnila, smo na voljo na naslovu cert@cert.si.

 13. Marija /

  Tudi jaz doživljam sedaj prav tako zgodbo kot moje predhodnice, smo meni sedaj grozijo , z FBI jem ker se ne pogovarjam več z njimi. Zanima me ali je imela že katera takšno izkušnjo, kot jo imam jaz,hvala za odgovor.

 14. Darja /

  Tudi jaz sem imela dva iz fb.
  Eden je bil Anglež, nekaj časa sva se zagovarjala, čez nekaj časa pa je začel, da ima 12 let starega otroka, seveda je šel vmes se na Tajsko in od tam je pisal, da rabi denar za otroka za šolo, samo sem ga takoj skensljala.
  Potem se je pojavil se eden Američan iz neke ladje, čez nekaj časa je imel iste gore kot Anglež, da ima 12.let starega otroka in rabi denar za njega, jaz sem mu rekla, da naj nakaže denar sam, saj dovolj zasluži in kako to, da ga ni sram prositi Slovenko za denar, tudi njega sem skensel.
  Sedaj imam pa še eden primer, samo ni iz fb. Iz tinderja sem nekoga spoznala in se že dva meseca pogovarjam v angleščini.
  Ta tip naj bi mi poslal paket s svojimi stvarmi, ker je zdaj na ladji, konec marca pa naj bi prišel v Slovenijo.
  Poslal mi je skenirano oddajni o paketa, svojo letalsko karto in povezavo za pot paketa.
  Paket se je “ustavil” v Španiji.
  Klicali so me za plačilo carine in sicer 2200€.Jaz sem to tudi res plačala.
  Potem me kliče naslednji dan in pravi, da so v paketu odkrili milijon € in, da je treba doplačati se 8.000€.Jaz seveda toliko denarja nimam in tudi še mi je zdelo preveč.
  Samo kaj se je zgodilo, klicali so me, da mi bodo denar vrnili.
  Nisem verjela, potem res grem pogledat na net banko, denar so res vrnili, 2200€.
  Samo zgodbe se ni konec, s tipom sem se vedno na pogovorih in prosi, če plačam carino 10.000€,sicer bo vse izgubil, ker ima notri zelo pomembne dokumente.
  Ko se z njemu pogovarjam mi deluje depresivno.
  Nimam slabega občutka, denarja res ne bom nakazala, ker ga tudi nimam.n
  Imela srm pa se izkušnjo, ta pa ni ljubezenskega značaja.
  Tukaj sem se pa opekla po vsej verjetnosti.
  Ali pozna kdo Rapidefinances, g. Gerard Pierrin, Milena Njiko.
  In se donacije?

  1. MJ /

   Darja
   Normalno, da so vrnili tistih 2200 EUR, ker so pričakovali, da če si to poslala, jim boš poslala še več denarja. Zakaj pa bi se ukvarjali z manjšo vsoto, ko si jim dala vedeti, da lahko dobijo precej več. In za ta več, so ti tudi vrnili prvi denar. Na koncu, če jim pošlješ vse premoženje, bo tudi romance konec, enako pa pošte in vseh obljub. Ne delajte na tem, da boste razočarani nad seboj z grenko, nepotrebno izkušnjo.

  2. Zlatko /

   Pozdravljeni tudi jaz sem žrtev ljubezenske prevare pišejo sprva lepo potem prosijo za denar ćeprav v opisu so vsi bogati pošiljajo svoje premoženje da se jim smiliš.Sedaj ne vem ali bi šel na policijo na tv in prijavil vse skupaj.

  3. Varni na internetu /

   Žrtvam tovrstnih prevar svetujemo, da se v primeru oškodovanja obrnejo na organe pregona, prek prijave na lokalni policijski postaji, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj. Potrebno se pa je zavedati, da je zaradi države izvora storilca, ter posledično zapletenih mednarodnih postopkih, izid pregona običajno zelo negotov.

   Če ste prevarantom poslali tudi kopijo osebnega dokumenta, bi vas opozorili, da lahko le-tega zlorabijo pri drugih goljufijah. Lahko vam ukradejo identiteto in se predstavljajo v vašem imenu. Zaradi tega imate lahko precej velike težave in se lahko tudi sami znajdete v kazenskih postopkih. V tem primeru vam svetujemo, da osebni dokument na lokalni upravni enoti prekličete in naročite novega, ter s tem preprečite morebitno nadaljnjo zlorabo osebnih podatkov. Pri tem je potrebno na upravni enoti poudariti, da pod opombe napišejo razlog za preklic (npr.: prevara, sum na morebitno zlorabo…). Tam običajno prejmete tudi zapisnik, ki lahko pride prav v primeru, da goljufi zlorabijo kakšne vaše podatke in se zaradi tega sami znajdete v preiskavah.

 15. Bernarda /

  Pozdravček tudi jaz sem imela tako neprijetno izkušnjo kot Jolanda,mislim da je šlo za istega kapitana iz Afganistana.Na Facebooku prijavljen kot sirota vdovec išče ženo.Te omreži z besedami da mu vse verjameš,da prihaja k tebi,zelo dober čustveni in psiho manipulator,tudi profil zelo prepričljiv.Pa seveda ti pošilja denar-nakit preko diplomatske pošte….na srečo mu nisem nič denarja pošiljala ker mi je bilo sumljivo.

  1. Barbara Gašperlin /

   Daniel Smith ?

 16. ANONIMNA /

  Tudi jaz se trenutno spopadam s tem. Gospod je doktor,doma iz San Franciska kirurg ki je želel iz Sirije domov in seveda potreboval denar za letalsko karto. Jaz sem to plačala in sedaj so ga v Ancari kao aretirali in potrebno je spet placati.. Vednoveč in več…. Jaz imam pri njem mešane občutke ker sva imela tudi video pogovore..
  Mojega denarja sicer ne bo več videl in tudi prijavo sem naredila na policiji…

 17. Darja /

  Gospa anonimna, komentar iz 17.3.2019,na katerem portalu ste spoznala tega doktorja?

 18. smig /

  Ali se nihče ne vpraša kako da doktor nima denarja, da bi plačal letalsko karto??? Doktorji kjer koli na zemeljski obli dobro zaslužijo tudi v gani kaj šele v USA.
  Ko berem komentarje ne vem ali se lažete (sorry če sem koga užalil) ali ste resnično tako nevedni.

 19. vega /

  sprašujem če ima kdo izkušnje z sms zmenkarijami portal kjer po sliki izbereš osebo ki ti je všeč in navežeš stik z njo vsak sms pa stane 0,99centa od začetka je vse super ,ko pa pride do dogovora za zmenek se pa začne zgodba , ki ji ne verjamem več več res sem naiven zato pa sprašujem za nasvet ,ker ne bi rad osebe na drugi strani izgubil če je resnična . vse je tako dvoumno da sem čisto zmeden prosim za pomoč .

  1. Varni na internetu /

   Po naših izkušnjah z različnimi zmenkarskimi portali, gre v večini teh primerov za uporabniške profile, ustvarjene z namenom zavajanja oz. finančnega oškodovanja uporabnikov.
   Žrtvam tovrstnih prevar svetujemo, da se v primeru oškodovanja obrnejo na organe pregona, prek prijave na lokalni policijski postaji.

 20. anonimna /

  tudi jaz imam iste zadeve o vezi prevarantov .Meni naj bi bil poslan kovček iz A vganistana z ne vem koliko naj bi bilo denarja in drugih zadev v tem kovčku . Prispelo naj bi v Turčijo in tam naj bi plačala za elektroniko da ni imela deklaracije,plačala sem 2.oooeur in to še ni bilo dovolj.hoteli so za njihovo logistiko ,da bojo kovček poslali na prej še 4.000eur.Potem sem odnehala in blokirala.Nisem prijavila policiji, sedaj sem socialni problem ,ki sem za 4.000eur vzela posojilo.Moram priznati da sem bila čisto zasvojena od lepih besed,ki mi jih je pisal v sako dnevno.Prosim pazite na sebe ,da ne ostanete brez vsega

  1. Anonimna /

   Ista zgodba se mi je zgodila, ko mi je pisal eden vojak iz Afganistana. Locen, zdna ga baje prevarala z njegovim najboljsim prijateljem in sedaj tezko zaupa zenskam svoje srce. Ima sina starega 10 let, ki ga baje njegova bivsa in nov moski noceta in je sina vpisal na vojasko solo. Bil je sedaj samo 3 leta v vojski, in takoj ko sva si zacela pisat, je dal prosnjo za upokojitev in naj bi se ze upokojil pri 45 in prisel zivet v Slovenijo. Da mu je vsec slovenija in bo investiral v posel. Ampak je moral se na zadnjo misijo za 1 mesec in zato mora nekam poslat svoje osebne stvari, dokumente, medalje, ki jih noce izgubit. Denarja prvo ni omenjal. Kontaktirali so me iz universal.losgistics.uk@gmail.com. predvidevam da je ta gmail ustvaril kar sam, ker sedaj kao ne obstaja vec, ko sem mu rekla da je goljuf in vem da me hoce okrog prenest zaradi denarja. Me je blokiral povsod, kjerkoli sva si pisala, instagram, hangouts in email. Pisal mi je 3 mesece, hotel da placam za njegov paket, ker on ne more ker je na misiji in nima stikov z onim ko mu je namesto njega poslal paket, pa da ni vedel prej da je treba nevem kaj placat. Prosil za placilo njegovega paketa, prvo 1500€, pol že 2500€ da bo paket prepisan name, da ga bom lahko prevzela, noter baje poslal denar ki ga je dobil za upokojitev, pa da naj najdem hiso in kupim hiso, se preselim tja dokler ne pride v Slovenijo. Pihal na duso 10000 besed. Posiljal slike, mislim da kr svoje, ker jih je imel velik. Kasneje videla, da je na novo odprl se 2 nova profila na IG in mu ocitala kako lahko odpira profile, ce je na misiji in kao hoce da bi prisel k meni v Slovenijo. Da sedaj vidim da mi laze in mi je takoj nehal pisat v tistem momentu, ni bilo vec glasu od njega in me blokiru takoj.. Njegovo ime na Instagramu je David Meyer ima vec profilov. DAVID MEYER!!!!!! Da se se kera ne opece in nasede lepim in sladkim besedam!
   Ce kateri pise kdo s tem imenom, ji lahko posljem slike, da se preprica da gre za iatega goljufa. Vse imam se shranjen za vsak slucaj , ce se bi treba kaj zagovarjat, dokler se vse ne poleze.

 21. Barbara Gašperlin /

  Zdravo,
  Mene se je lotil nekdo pod imenom Daniel Smith iz Amerike. Naj bi bil v Afganistanu na misiji, nima dostopa do svojega denarja, itd. Nujno potrebuje 300 $.
  Komu poznano?

  1. Bernarda /

   Barbara Gašperlin lažni profil je bil Travis Walker

  2. Marinks /

   Prosim za pomoč. Z mano kontaktira Smith Benjamin ortopet v Siriji major izročila sem že ogromno denarja je mogoče še katera ki mu je nasedla. Datum rojstnega dne 8.11.1961 vdovec

  3. Varni na internetu /

   Gre brez dvoma za ljubezensko prevaro (ki ustreza opisu v pričujočem člnaku); svetujemo vam, da komunikacijo z omenjeno “osebo” takoj prekinete in da na morebitne nove poskuse vzpostavitve stika ne reagirate!

  4. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   svetujemo vam, da nemudoma prekinete vso komunikacijo in prenehate z nakazovanjem denarja, saj vam nobena institucija ali organ pregona ne bo mogel pomagati. Denar nakazujete goljufu, ki se nahaja v Afriki, čisto vse, kar napišejo je izmišljeno, ime, rojstni datum, poklic, vse je laž. Lahko preberete številne izkušnje ogoljufanih žensk, ki so nasedle lažem in utrpele hudo finančno izgubo, verjemite, da niste osamljen primer. Vendar denarja ne boste dobili povrnjenega, edino, kar lahko naredite je, da prekinete dopisovanje in prenehate nakazovati denar.

 22. Simon /

  Jaz zelo podobno. Preko portala za gej stike se mi je najprej javil en iz Norveške, ki je tik pred tem da zaključi nek projekt in se upokoji ( pri 45l) ter si najbolj na svetu želi živeti.v Sloveniji in, seveda z mano.
  Ni zahteval nobenega denarja, ampak je rekel da bo mi poslal paket, kjer naj bi not bilo veliko gotovine. Vse lepo in prav. Poslje mi celo št paketa in geslo da sledim kje se pošiljka nahaja. Čez pat dni pa sporocilo kurerske službe, da moram za ta paket nakazati 400€.
  Jok brate.
  Cez en mesec se mi javi kapitan neke ladje, kominikacija podobno oz preko Whatsapp. Se tudi pogovarjava, slike, oh in sploh. Seveda tik pred uppkojitvijo, samo eno pot se ima pa pride v slovenijo. Spet paket in je dejal da je not v nekega medvetka skril preko 160 tisoč $ naj pač placam najemnino, nabavim hrano…. Ppgledam za kaksno trosobno stanovanje ki bi ga potem kupila.
  Spet link nekega kurerskega podjetja, geslo in šifra pošiljke….. Spremljam pot…. Par dni je bil paket na letališcu na Floridi, potem pa Malezija in, seveda mail da je treba za carino in ne vem kaksne stroške nakazati cca 800€. Sem odpisal baj se kar z posiljateljem zmenijo….
  Kot zanimivost,stran tistega kurerskega podjetja je v enem dnevu imelo tam od 3 do 9 obiskov. Seveda vsi moji. Na FB niti enega “like”….
  Vse to sporocim temu Jeffu baj uredi, pa mi zacne naj si jaz sposodim, ce ne bodo njegovi prišli do mene…..

  Slike ki jih je pošiljal so bile vse od iste osebe, tudi govorila sva. Posnetki morja z sledmi, ki jih pušca ladja…. Vse

  Zanimivo je bilo tudi to, da je ta Jeff bil brez zgodovine, brez zgodbe. Ko sem ga vprasal kje je odrašcal in to se je spretno izzognil odgovorom.
  Po navadi nisem tako naiven, ampak me je našel ravno v obdobju nekih mojih osebnih kriz in to….
  Tudi geji nismo varni pred taksnimi faloti.
  Pa vso srečo

  1. Nena /

   Lepo prosim ne nasedajte,nikomur iz interneta in raznih socialnih omrežjih!
   Za vaše dobro!Naj povem svojo zgodbo,pred letom in pol me je našel na fb ju moški,ki je imel tudi na fbju svoj profil,lep,mlad doktor iz Dublina,po imenu Samson James! Star 48 let,poslal mi je kup lepih “svojih slik”,seveda je vdov,s hčerko,ki študira v ZDA,on pa je bil na misiji v Siriji.Vsak dan,sva so pisala po trikrat,tudi ponoči,potem me je začel klicariti,same lepe besede o ljubezni in kako bova živela skupaj,tudi hčerka mi je pisala,kao…seveda sem mu dala tudi jaz kar nekaj denarja,zahteve so vedno višje z njihove strani ,nikoli ni dovolj,no potem pa po letu in pol odkrijem resnico,da je slike “ukradel z neta” od slavnega ameriškega zdravnika Marka Hymana!! Seveda,sem to odkrila č čisto po naključju,bila sem v šoku,sicer sem že prej sumila,da je nekaj hudo narobe,saj sem najela zasebno detektivsko agencijo,v Dublinu,da bi ga izsledili a le kako,če mi je poslal lažno osebno izkaznico in lažen naslov v Dublinu,saj tam kjer naj bi imel hišo,so poslovni objekti?! Ko sem ga koncno soočila z njegovimi lažmi,je seveda vse hladnokrvno zanikal!!
   Zanimivo pa je to,da zna kar lepo slovensko govoriti,sicer pa govori odlicno anglescino,baje je živel v Kopru dve leti?!
   Kaj naj dodam za konec?
   To so ljudje brez trohice slabe vesti,obžalovanja,sočutja!
   Mislim, da so res odlični psihologi,ciljajo pa na simpatične osamljene in dobre duše!
   Svetovala bi vsem,ne iščite sreče in ljubezni preko socialnih omrežjih,saj ta ni povezana z denarjem!!!
   Kadar,se začnejo prošnje za denar,takoj prekinite vso komunikacijo,kajti hudo je,najhujše,ko se navežes na takšnega goljufa,si zgradis neko neumno iluzijo v glavi,na koncu pa ostaneš brez denarja,s kreditom in veliko žalostjo v duši!
   Pa srečno vsem,kateri ste pa končali kot jaz pa vam želim veliko,veliko sreče v prihodnje,pa glavo pokonci,saj na tem svetu je rek ki drži” vse se vrača,vse se plača!

 23. Mimi /

  Pozdravljeni.
  A je komu znan Roland David iz Amerike, vojaški zdravnik, star 43, vdovec z 18 letno hčerko, ki je trenutno v internatu v Ameriki, on pa na misiji v Yemnu… Piše mi kakšnih 5 tednov, ves sladek in zaljubljena, zelo rad bi prišel k meni v Slovenijo, pa ne more do svojega denarja, ker iz kampa ne more dostopati do svojeg računa… Sem mu sicer že poslala 2000 USD, zdaj pa rabi 12000 eur za zasebno letalo in dokumentacijo in ne vem kaj vse… Seveda mi je vse skupaj sumljivo in mu nisem več pošiljala denarja… zdaj mi že več kot en teden teži za ta denar in ker mu nisem poslala, je rekel naj mu pošljem vsaj 6000 eur… Je pa vpletena tudi neka organizacija, ki mi piše po e-poštni… Če kdo kaj ve o tem prosim za kakršne koli informacije…

  Lep pozdrav vsem

  1. Varni na internetu /

   Prav gotovo ste žrtev t.i. ljubezenske prevare, o kateri smo pripravili obširen članek z nasveti: https://www.varninainternetu.si/ljubezenska-prevara/ Nemudoma in v celoti blokirajte vso komunikacijo z goljufi in preberite napotke na priloženi povezavi.

 24. Larisa /

  Meni se isto ttenutno dogaja zaljubil se princ dubaja poslal mi je vse dokomente vse je placal ze da pridem na obisk samo jaz moram se 500e nakazat nekemu bogatemu direkturju da pokazem dobrodelno noto ker sem ga vceraj zyvrnila so mi poslali sliko kako ga resujejo ker si je hotel vzeti zivljenje tako dobro vse zaigrano da sem zacela se verjet in dvomit da mogoce je pa res

  1. Varni na internetu /

   Vaš opis vsebuje elemente t.i. ljubezenske prevare. Vsekakor je pravilno, da vsa morebitna nadaljnja sporočila prevarantov v celoti ignorirate, komunikacijo z njimi enostavno prekinete in na njihova sporočila ali morebitne klice sploh ne odgovarjate. Predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte denarja.

 25. Nina /

  Ali je komu znan general Arthur Nicolas Campbell, ki je trenutno na misiji v Iraku in zica denar za vsemogoce stroske (skronjica, placilo izrednega dopusta, potecen dokument, podpis dokumenta itd. Itd)

 26. Majci /

  Ali je komu znan dr.frank mark.doktor v yemnu?otroka ima v Bostonu v internatu!blazno zeli v Slovenijo.

 27. Rina /

  Pozdravljeni,
  ali je komu od vas znano ime Alvin Scott ,zdravnik na delu v Jemnu .
  Prevaran in ločen,brez staršev , družine in prijateljev ,s hčerko,ki je v internatu .
  Denar nujno potrebuje za hčerko in zase ,da se bo sploh lahko vrnil iz Jemna.

  1. Varni na internetu /

   Prav gotovo ste žrtev t.i. ljubezenske prevare. Nemudoma in v celoti blokirajte vso komunikacijo z goljufi in preberite napotke na članku, ki ga komentirate. Priporočamo tudi ogled dokumentarca, ki obdeluje tematiko tovrstnih prevar “Sakawa”, ki je trenutno na voljo na portalu RTV Slovenija: https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuji-filmi/174690309

 28. Damjana /

  Ravno danes je dr. Alexander Mark iz Sirije želel, da plačam 6.4oo eur za njegov prihod v Slovenijo. Ali seje še kateri tako predstavil?

 29. Prestrašena /

  Hvala za odgovor. Res mi veliko pomeni. Samo denarja pa verjetno ne bom nikoli dobila nazaj. Groza kako smo nekateri naivni

 30. Prestrašena /

  Ali je možno, da gre za eno in isto osebo? Da se izdaja pod več imeni?
  Ali njihova policija res ne pride, ker mi grozi, da bodo prišli, če ne plačam še 300 eurov?

  1. Varni na internetu /

   Kot že rečeno, gre tukaj za prazne grožnje s katerimi se ne obremenjujte. Vaša skrb, da bi prišlo do obiska “njihove policije”, je glede na naše dosedanje izkušnje s takimi primeri, povsem odveč.
   Goljufi se predstavljajo z različnimi imeni in igrajo različne vloge, pač naredijo vse, da bi v svoji prevari uspeli in od žrtve prejeli čim več denarja.
   Če ponovimo nasvet, v nobenem primeru, jim zahtevanega denarja ne nakazujte, ker se s tem zadeva ne konča, ampak bodo zahtevali vedno večje zneske, ob tem pa grožnje stopnjevali. Nekatere od žrtev so goljufi tako finančno izčrpali, da so ostale brez čisto vsega.
   Edini pravilni ukrep je, da vsa morebitna nadaljnja sporočila prevarantov ignorirate, komunikacijo z njimi v celoti prekinete in na njihova sporočila ne odgovarjate ter jih po prejemu takoj izbrišite.

   Vsem žrtvam tovrstnih prevar svetujemo tudi, da se v primeru oškodovanja obrnejo na organe pregona, prek prijave primera na lokalni policijski postaji.

  2. Naivna in prevarana /

   Prestrasena,dovolite,mi komentar na Vas mail.Ne potrebujete nobenega strahu,niti nobene “njihove policije” ne bo k Vam!!!Verjemite,ker sem dala to vse skozi tudi sama!! To je ena in ista oseba,ki Vas kontaktira z razlicnih laznih mailov in pod razlicnimi,izmisljenimi imeni! Kot sem ze omenila v svojem prejsnjem postu,to so mladi Nigerijski fantje,ki se predstavljajo za razne zdravnike iz Amerike,Canade,”moj zdravnik” je bil iz Irske,Dublina…na spletu obstajajo razni portali,kjer lahko odpres lazne maile brez problema in ravno to pocnejo,to je takoimenovana njihova “vsakdanja sluzba”!!! Od tega zivijo,ce imajo sreco,da naletijo na osamljeno,naivno in po moznosti se osebo,ki ima denar in ga je pripravljena poslati je to jackpot zanje!!
   Vem,tezko je verjeti temu kar sem napisala,ker se enostavno brezglavo navezes in zaljubis v osebo na “drugi strani”,ne razmisljas trezno,vsa logika ti odpove,”pades noter” v zgodbo ,verjames se tako norim in nemogocim stvarem,jaz sem npr,verjela,da bo prisel v Slovenijo,celo rezervirala sobo v hostlu,cakala tisti dan,bila je sobota,njega od nikoder,niti glasu,potem pride nedelja,poklicem ga,se ne javi,kontaktira me zvecer,z izgovorom,da je zaprt na hrvaskem,ko ga vprasam kje mi ne zna razloziti,zacne pripovedovati,da so mu nasli drogo v prtljagi in seveda on ni vedel zanjo….bla,bla.nato mi poslje naslov Zadarske policijske postaje,ces da je tam….mislim,lahko bi napisala knjigo mojih trapastih prigod s tem “zdravnikom”,seveda me je nasel na FBju,s sliko znanega ameriskega zdravnika,kar sem sama odkrila cisto slucajno ampak saj veste kaj pravijo,ni slucajev,vse je z namenom.Tudi meni je obljubljal nebesa na zemlji,poroko,bogastvo…ampak seveda je imel “probleme”,kako priti do svojega “tezko”prigaranega denarja…skratka dozivljala sem podobne stvari in se vec kot vsi moji predhodniki tukaj!
   Poslusajte svojo intuicijo,jaz je zal nisem,kajti ko me je kontaktiral prvic na fbju in prosil za prijateljstvo,sem ga gladko izbrisala,vendar pa sem ga naslednji dan potem jaz prosila za prijateljstvo,trapa,z veliko zacetnico!!
   Ampak kot ze receno,”njegova”profilna slika je bila prevec simpaticna.
   Zatorej prestrasena se enkrat vam polagam na srce in predvsem na um,ne bojte se,kajti to so prazne groznje,zakaj vam grozijo?Enostavno ker vedo,da imate denar,saj ste jim ga ze dala v preteklosti,zato so se “obesili” na vas in seveda ne zelijo izgubiti vira dohodka!!!
   Skoraj prepricana sem,da gre za eno in isto osebo,ki vam grozi pod razlicnimi imeni.
   Prekinite vse kontakte z njimi in pozabite da obstajajo!!

  3. zdenka krček /

   Tudi jaz bi rada dodala nekaj, čeprav jaz nisem nasedla tako daleč. Vendar bi rada opozorila vse naj se res temu izogibajo. Mene je kontaktiral nek Nadeem Saleem prav tako vdovec z 11 letnim otrokom. Vojaški zdravnik, ki je v Afganistanu. Tudi lepe besede nato pa naj napišem lažno izjavo v kateri bi napisala, da sem njegova zaročenka in bi s tem bil predčasno upokojen. Namreč trdil je da je v Afganistanu v nevarnosti in da jih pošiljajo v smrt. Seveda bi potrebno to bilo tudi plačat. Vendar sem takoj odkrila, da gre za prevaro in mu to tudi napisala od takrat ni bilo več od njega nobenega sporočila. Tako da bodite previdni, ker jih je res veliko

 31. Prestrašena /

  Naivna in prevarana!

  Zeli sem vam hvaležna za te vaše besede. Res sem hvaležna. Ne vem kako nas lahko takole pretentajo, danasedemo in izgubimo ogromno denarja. Jaz sem izgubila skoraj 5000 evrov. Ne vem kako jih bom vrnila, ampak bom.
  Res je kar pravi pregovor:” osel gre samo 1x na led”.
  Zdaj sem bolj pomirjena, ker ste mi vsi vse lepo razlozili.
  Samo upam, da ne bo še kdo nasedel na take prevare.
  Še 1x najlepša vam hvala za spodbudne besede.
  Bog pa naj jim naloži hudo kazen, ker takole sluzijo in kradejo.

 32. Prestrašena /

  Mene samo zanima, ce je dobil kdo od vas, ki ste tu, denar nazaj od goljufov?
  Hvala

  1. Marija /

   Naivna in prevarana
   Prestrasena,
   Odgovor na Vase vprasanje,jaz denarja( mimogrede izgubila sem ga res veliko),nisem dobila nazaj od teh goljufov,tudi mocno dvomim,da ga kdo je tukaj od teh dobil nazaj,ker morate vedeti sledece:nasa slovenska policija nima prav nobenih pristojnosti v teh afriskih drzavah,dvomim,da ga ima sploh tudi interpol!Je pa se nekaj,denar ki ste ga poslali,se je razprsil med vec uporabnikov,bil zapravljen zelo hitro,vsaka sled se je izgubila za njim,tisti trenutek,ko ste ga poslali!
   Pozabite na znesek,vem,da Vas boli in je hudo,jaz se vedno delam na sebi,da si poskusam oprostiti,za najvecjo neumnost,ki sem jo naredila do sedaj v svojem odraslem zivljenju!
   To je bila najdrazja in najbolj boleca zivljenjska sola zame….tolazim,pa se s tem,da so nekatere zenske,tudi v Sloveniji ostale celo brez nepremicnine!! To pa mislim,da je potem res zadnje…priznati si moramo,da je nekaj “hudo narobe “v nasih glavah,da se “pustimo”peljati tako dalec! Saj oseba,ki je “uravnotezena” v svojem duhu,telesu,ki je srecna v svoji”kozi”,da se tako izrazim,nikoli ne bo nasedla ljudem na spletu in norim zgodbam! Dejansko,sploh ne bodo prisli do nje,taksni osebki,saj privlacimo to kar oddajamo!
   Pa brez zamere,ni moj namen zaliti ali podcenjevati ljudi,vendar pa sem skozi svojo izkusnjo spoznala,da moram spremeniti marsikaj pri sebi….verjetno sem potrebovala taksno solo,ker ni nakljucij,vse pride z dolocenim namenom,na nas pa je ali to potem tudi znamo prepoznati in pametno uporabiti!
   Lep pozdrav in srecno!

 33. Jana /

  Uh, tri tedne me je osvajal šarmantni Benjamin Davis (52 let, Swinton, Manchester, civil engeneer). Zgodba je bila tako verjetna, da še danes kljub drobnim razpokam, ki jih sproti nikakor nisem videla, komaj verjamem. Bolj prebiram, kaj mi je pisal “prijatelj” s Tviter-ja, bolj se smejem sama sebi. Ko je prosil za denar (opisana stiska je bila srce parajoča in situacija zeloooo realistična), se mi je posvetilo, a čustveno sem bila že tako vpletena, da je bolelo. Denarja od mene seveda ni dobil in naenkrat mu “moralna podpora” ni bila več dovolj. Zelo všečno in v stilu razočaranega gentlemana je prekinil komunikacijo. Tako všečno, da bi mu skesana odprla vrata, če bi se pojavil pred njimi.
  Pravi mojstri so, psihologija jim ni tuja in dobro vedo, kaj osamljene ženske iščemo na spletu.

 34. Marjanca Ciglaric /

  Je komu znan kapitan Eric M. Wagner iz Afganistana- Kabul, vdovec ima devet let starega sina v internatu oziroma vojaški šoli. Za njegov paket bi morala plačati 5.200 e,. Ker nisem hotela plačati je pretrgal vse stike. Je iz Californije, Los Angeles.

  1. Varni na internetu /

   Glede na vaš opis gre tu zagotovo za goljufijo.

 35. karolina /

  tudi sama sem na zalost nasedla ljubezenski prevari.
  šarmanten zdravnik Marculy Anderson iz Atlante, ZDA. vdovec z 12 letno hcerko Rose. poslal naj bi mi paket a se je ta ustavil na carini istambulskega letališča. kasneje je zelel se denar za karto in za I Phone. Prav tako je želel predcasno v pokoj, za kar bi moral plačati ogromen znesek, npr. za enomesecen dopust v Sloveniji kar 34.000 dolarjev. je bil morda se kdo v kontaktu z njim?
  Kontakt je vzpostavil na FB pod imenom MD Azizul Azizul.

  1. Prestrašena /

   KAROLINA Ali ste tudi vi pošiljala kaj denarja tem goljufom?

 36. Martina Makuc /

  Zdravo! Ne vem če bi se rekla ,da sem bila v tej prevari. Jaz se lahko zahvalim le mojemu sinu, ki je to dokaj hitro ugotovil. Pihanje ne dušo, lepe besede in še in še. To kar ste moje predhodnice govorile. V vsem se strinjam. Jaz imam samo en problem. Še preden sem se zavedela sem izdala en moj podatek. To je bil moj naslov. V trenutku ko sem ga poslala sem se zavedala ,da sem naredila napako. A bilo je že prepozno. Sedaj je že nekaj mesecev minilo ko sem prekina z nekim Richardom R. Howard. Ali bi lahko me tirjali a denar o njegovem paketu?? Ne vem. Govorim o podjetju Trnx logitics. Res pa je, da sem s pomočjo mojega sina in NLB banke marsikaj ugotovla. Še enkrat se zahvaljujem uslužbencem NLB banke še posebej *****.

 37. Angela /

  Živjo!
  Vem da je prevara… (spoznala na Tinderju) ameriški vojak v Afganistanu, vdovec s hčerko in seveda se bo čez kak mesec preselil v Slovenijo- takoj dobila alarm v glavi- pa sem vseeno pustila da pogovor teče (medtem preverila in raziskala slike na netu in našla še dva druga profila), in SEVEDA je prišlo do prošenj za denar…
  So pa očitno postali zelo prebrisani:
  -ameriška telefonska številka (preverila in celo je res iz tistega okrožja)
  -dal mi je celo geslo za njegovo spletno banko da vidim da so mu zares blokirali account ko je želel narediti plačilo hčerki zaradi IPja v Afganistanu.
  -najprej prosil za hčerko manjšek za AmazonGiftCard
  -kasneje poslal TRR hčerkine učiteljice in hotel je naj nakažem denar na njen račun (nemški TRR? pa da dela v USA)
  Pazite nase! Lp

 38. Elvedina Huskic /

  Pozdravljeni,
  Tudi meni se je izgleda zgod.prevara
  MASH JOSH Florida…joshmarsh409@gmail.com
  Naj bi na mirovni misiji Kabul-Afganistan
  Ima hcerkico Melisso 13 let samski zena umrla od Levkemije.
  Posiljal slike, od svojih komandosov in predstavnikov za upokojitev ameriskih vijakov v Kabulu…dost resnicne slike in na koncu paker z zaupnimi dokumenti v vrednosi 4.800.e
  Naj bi jaz placala carino na letaliscu Michigan…
  Itak da nisem pristala..
  Am samo me zanima ali je imela katera to izkusnjo..
  Prvo sem takoj blokirala in me ke klical na video poziv kateri je bil zelo kratek..pol sem ga odblokirala i povedala mu da vem.da je goljuf itd…je bil zelo presenecen da imam taksno mnenje o njem in hudo mu je..zdej pa je on mene blokiral ..

 39. Milan Jarc /

  Na mailu sem dobil po udbo za zmenke v moji okolici. Malo zaradi firbca malo zradi osamljenosti sem se prijavil preko FB profila. To je aplikacija My date-s. Takoj je bilo ogromno odziva, kar mi je bilo takoj sumljivo. Če sem hotrl odgovoriti nekatetim sporocilom, sem moral kupiti kovance(25eur ) , kar sem porabil z nekaj odgovori. Noben kontakt ni hotel dati telefonske številke, vsi odgovori so bili podobni, kot da bi jih režirala ena oseba. Videl sem tudi, da do vsi kontakti stalno na spletu ne glefe na uro. Enega od kontaktov sem malo povprasal glede zemljevida kraja njegovega bivalisča in se je zmedel, kot da nima pojma kje je kraj. Nato sem poguglal to aplikacino kjer tudi jasno piše, da je to vse prevara nizozemskega podjetja. Zahteval sem izbris profila na support@mydate-s.com in nisem dobil odgovora, ceprav so napisali, da naslovim vprasanja na ta mail. Opozarjam ,da ne nasedajte, ker je to vse zelo premišljena in organizirana PREVARA.

 40. Romana /

  Pozdravljeni.
  Tudi sama imam podobno izkušnjo kot vi. S tem, da se je moja zgodba hitro zaključila. Ob prostem času včasih igram kocke, aplikacija iz interneta (Yahtzee). Tam mi vztrajno piše moški z uporabniškim imenom LikableUnicorn7849. Na vsak način želi govoriti z menoj na hangouts. Mi posreduje mail, ga dodam. Pogovor je potekal normalno, pove, da je iz Chicaga – Illinois. Ime mu je David Benald, star naj bi bil 38 let, 10.11. naj bi imel rojstni dan, ima hčero Saro staro 7 let. Ženo je izgubil med porodom, njegova služba je civil engineer. Pošlje sliko sebe in še eno sliko hčere, res tip za pogledat. Presenečena, da je samski. Ko ga vprašam zakaj, pravi da njegovo srce izbere ljubezen in žensko. Tip že prvi dan pogovora reče, da me ljubi, da ko konča z delom, da bo prišel k meni s svojo hčero. Zanimivo tudi to, da se zaradi službe nesme pogovarjati po telefonu in da ima lahko probleme že zaradi pisanja preko neta. Tudi telefona in gmaila nima, ker ga ne sme imeti ali pa je pokvarjeno. Vse skupaj sumljivo. Seveda mi ne da miru njegova slika, jo potegnem na računalnik in priložim v google in glej ga zlomka, njegovo sliko najdem pri nekem španskem igralcu Federico Diaz, staremu 43 let. Vse najdene zadetke poslikam in si jih shranim v telefon. Naložim tudi sliko hčere, a ta slika nima nobenih zadetkov v googlu. Seveda tudi njega še enkrat vprašam kdo je, še vedno trdi da je David. Pošljem te zadetke iz googla in prosim za pojasnilo. Ko je videl slike, je takoj popravil kdo je, ampak še vedno je bil star 38 let, sedaj pove da dela to kar je rekel ampak da je tudi igralec. Zahtevala sem njegov klic, ki sem ga dobila za par sekund. V tem klicu ni bil moški, podoben temu iz slike. Nato se je pa začel na veliko opravičevati, da je povedal napačne podatke in to vse zaradi tega, da najde ljubezen in nevem kaj še vse. Hotel je da mu opravičim njegovo laganje, da me ljubi,…itd. Seveda nisem nasedla tej zgodbi. Vztrajal je naj mu zaupam, da ko bo konec s pogodbo da bo prišel k meni. Vmes še vedno vztrajam s klicem in sem nazaj dobila en kup izgovorov. Ko sem mu povedala, da je zaupanje zgubil, pa sem pristala na block listi. Na srečo nisem nasedla njegovi zgodbi, že zaradi njegove slike. Preveč lep moški, da bi iskal žensko preko interneta. Na srečo pa tudi nisem bila oškodovana za kakšen denar. Moja zgodba je bila zaključena v dveh dneh pogovora. Upam da bo moja zgodba objavljena, kot opozorilo drugim. Ta ki piše pa uporablja mail davidbenald45@gmail.com, tako da bodite previdni

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni, najlepša hvala, ker ste si vzeli čas in delili vašo zgodbo! Najučinkovitejši je vedno nasvet od osebe, ki je sama izkusila tovrstno manipulacijo in zavajanje. Upamo, da čimveč potencialnih žrtev prebere vašo izkušnjo.

 41. Lilika /

  Ali je kdo imel izkušnjo z zdravnikom iz Sirije po imenu Edward Mark.Vdovec ,dva otroka ki sta v USA,ima 50 let.

  1. Varni na internetu /

   Gre zagotovo za lažno osebo, motiv “zdravnika na misiji” je namreč zelo priljubljen pri tovrstnih prevarah. Nadaljnjo komunikacijo odsvetujemo.

 42. Olga /

  November 2020 ..bila sem vpletena v internetno prevaro z kontaktom na fb ki pa osebi ni uspelo ..pise se Hansen Cruz Pedro Pablo in ima na fb 2 profila iz 3 ki ga kasneje brise isče medicinske sestre ki jim se dobrika in na koncu gre v kino kupovat medicinsko opremo kjer mu med potovanjem pade fon po tleh in prosi za pomoc pri posredovanju nakupa in prenos denarja cez vas tel ali racunalnik z njegovimi podatki ..ne nasedajte ker res pa zna pisat do potankosti resnicno ..doma je v zda in tam dela kot inzenir zdravstva pri nakupu med .opreme ..po poreklu pa spanec iz čila …še pasuš sem dobla v vpogled ..v špilu mislim da so bile se 2 zenski in upam da ne nasedejo ..

 43. Lilika /

  Zdravo.Podobno izkušnjo imam trenutno. Pozna kdo zdravnika Edward Mark?Deluje iskren,nisem pa prepričana.

 44. Lilika /

  Letos avgusta mi je pisal zdravnik Mark Edward iz Sirije.Pogovor je potekal v redu,potem pa me je prosil za denar.Seveda sem mu nekaj poslala.Zdej pa želi da pišem email UN in da zaprosim za njegove počitnice. Pisala sem in njegove pocitnice stanejo 4000eurov. Pravi da ima blokiran račun in da bo vse poravnal ko pride domov. Ima dva otroka ki živita z varusko v USA.Posiljal mi je slike otrok,sebe in svoje pokojne žene. Ko sem ga vprašala da bi govorila prek videoklica je odklonil. Enkrat se je oglasil vendar je bilo vsw temno in ga nisem videla.Pravi da je v vojnem območju v Damasku in da se ne sme oglasit in govorit dosti po telefonu ker se boji da ga ubijejo. Deloval je zelo resnično in verjela sem.Kmalu sem zacela sumit da gre za prevaro.Upam da sem z svojo zgodbo pomagala,da ne bo še kakšna ženska nasedla.Tudi sama nisem verjela da me lahko kdo prevara.Zal sem prepozno videla ta forum.Lp

 45. Neimenovana 2 /

  Tudi jaz sem dobila vabilo za prijateljstvo. Predstavil se je kot Daniel S Anderson, višji častnik ameriške vojske v Afganistanu, udovec s 14 letnim sinom ki je v ZDA v vojaški šoli. Zelo osamljen. Je kateri znano? En teden sem z njim komunicirala in je bilo prav prijetno. Ko sem ga prosila za eno fotografijo v uniformi iz Afg. Se je izmikal da se tam nesmejo slikati. Takoj mi je bilo jasno da nekaj skriva in sem blokirala povezavo. Bodite previdne!!!

 46. Alanya /

  Pozdravljeni! Mogoče katera imela izkušnjo z zdravnikom iz San Franciska rojen v Sloveniji .Dela v Somaliji ! Po njegovih trditvah je Somalija zelo nevarna država in mu zelo žal da šel na to misijo ! Zato prosi za pomoč 1000 dolarjev da povelniku da mu mu poveljnik pomaga v Slovenijo priti.Da bo denar vrnu, ker pravi da so ne vzdržne razmere.Mogoče ima katera izkušnje

  1. Varni na internetu /

   Tukaj gre zagotovo za prevaro, motiv zdravnika na misiji je namreč pri prevarantih zelo priljubljen. Močno vam svetujemo, da komunikacijo nemudoma prekinete.

 47. Neja /

  Pozdravljeni!
  Sem študentka zadnjega letnika novinarstva in v sklopu predmeta na fakulteti pripravljam novinarski članek na temo spletnih ljubezenskih prevar. Zelo bi mi prišlo prav, če bi lahko vanj vključila tudi osebno zgodbo katerega izmed posameznikov, ki je tovrstno prevaro doživel, saj bi mi jo lahko opisal s prve roke. Če je kdo pripravljen (lahko seveda tudi anonimno) deliti svojo zgodbo z mano, me naj prosim kontaktira na e-mail: nejakrampl555@gmail.com. Zelo bi vam bila hvaležna!
  Lep pozdrav vsem in ostanite varni na spletu,
  Neja

 48. Tina /

  Kljub vsem informacijam, ki so na voljo, se še vedno igramo z ognjem, in včasih tudi opečemo. Pred časom sem na Instagramu spoznala nekega Angleža. Glede na to, da sem na netu aktivna že 25 let, me razni prevaranti kvečjemu zabavajo. Tip je seveda vdovec in ima odraslo hčerko, sam se pa odpravlja v predčasni pokoj (znano?). Dva tedna sta polna rožic in pocukranih pesmic, potem pa se ne javi več. Tretji dan me je vseeno zanimalo, kaj mi bo napletel in takoj mi je izlil svoje srce, da kako je nesrečen, ker je hčerka imela avtomobilsko nesrečo in, če je ne tako operirajo, ne bo več hodila. Za operacijo je potrebno 65000 funtov. Sam je nabral 45k, hčerkin fant 15, manjka pa samo 5000 funtov. Treba pomagati, ni druge. Denar bi seveda lahko poslala preko WU. Ni problema, ampak pred tem sem želela izvedeti na območju katere policijske postaje se je nesreča zgodila, da bi lahko poklicala in preverila, in v kateri bolnici bo operirana. Seveda mi je rekel, da sem brezsrčna, njegova hči umira (ok, ne bo več hodila, kar ni isto), jaz pa sprašujem neumnosti. Bolnica pa je privat in je ni na netu. Pa kaj še. Na njegovo nesrečo imam kolegico, ki dela v Londonu, na oddelku za zdravljenje hrbtenice in mi je povedala, da operacije hrbtenice krije zdravstveno zavarovanje. In tudi, če bi bila operacija plačljiva je 28000, ne 65000. Ko sem tipa soočila z dejstvi, mi je enostavno rekel: I needed your money to be happy.

  Z zdravniki sicer nimam izkušenj, sem pa imela stike z ljudmi na platformah in vojaki.
  Punce, in fantje, držite se. Pustite zdravnike, vojake in tipe s platform pri miru. Prej ali slej bodo od vas zahtevali denar.

 49. Jezna /

  Pozdravljeni. Vam povem svojo zgodbo. Kontaktiral me je preko fb in se predstavil kot eric na tajni misiji v Libiji. Potem mi je predlagal platformo hangouts kjer sva se veliko pogovarjala. Poslal mi je slike. Bil je prijeten sogovornik in postajal mi je všeč. Vdovec s hčerko Saro iz Dallasa v Texasu. Potem se je začelo. Za nagrado je dobil kovček denarja ki ga želel poslati na moj naslov da ga mu shranim ker nima nikogar na svetu. Jaz sem se seveda branila da ne vendar je vse bolj pritiskal govoril naj mu pomagam v imenu hčerke. In sem na mojo veliko žalost popustila. Potem je bil paket že na poti pa se je zataknilo pri plačilu dostave. Nisem hotela plačati. Vrstili so se prošnje jok pritiski obljube. Veš čas sem vedela da delam napako pa sem vseeno nakazala denar na tuj račun v tujino. In potem spet sladke besede da pride paket v 7 dneh in ga shranim za njega. Potem se ustavi paket zopet na naši meji in zahteva plačilo 25000 eur za dokument da lahko sveženj pride do mene. Jaz sem šele takrat dojela kaj se dogaja. In pogledam tole vašo stran in se takoj najdem v teh zgodbah. Blokiram vse Gmail podjetja ki naj bi dostavljal paket in njega. Shranila sem nekaj stvari da imam dokaze. Rada bi prijavila policiji pa me je strah oziroma nerodno mi je. Vem da je denar izgubljen. Pa vendar ima nekaj mojih podatkov in se bojim zlorabe. Rekli boste baba neuma. Res sem neumna. Še nikoli nisem brezglavo nasedla. Imam urejen zakon otroke službo. Premamil me je z besedami in slikami da se nisem zavedala kaj počnem. Kot bi te nekdo imel popolnoma v oblasti. Če ne bi pogledala te vaše strani bi verjetno nasedla in vzela kredit ter nakazala 25000.Potem sem padla na realna tla. Sedaj ko vidim moža vidim kakšen biser imam doma pa sem se šla to neumno igro. Oddolžila se bom varčevala nič si ne kupim da prihranim denar ki sem ga brezglavo zapravila. Ko vidim moža me oblijejo solze ko se spomnim kakšno igro sem se šla. Ne vem kaj človeka obsede da je lahko tako neumen. Ne morem si odpustiti. Na policijo ne upam ker se bojim da se bodo zgražali nad menoj. Sem zelo žalostna in razočarana nad sabo.

 50. Marina /

  Zanima me ce se kdo pogovarja z osebo po imenu Mark Jaroslav

 51. Borut /

  Cer .. rad bi pomoc prosim.Oce si dopisuje z neko filipinko prej je nakazoval 100e zdej ze 500e. Prosim da bi nekdo udrl v fb racun da bi prekinil stik z njo .
  Lp

 52. Borut /

  Sam sem imel podobno izkušnjo. Na FB me je “našla” dama iz Avstrije. Mi pošiljala čudovite slikce in sporočila, potem pa poslala “prošnjo”, da ji nakažem na Western Union 1000 € , da pride z letalom do mene. Zaradi Varni na internetu sem vedel, kam pes taco moli in prekinil stike, pa še javil na FB , da gre za spletno prevaro.

 53. Nežka /

  Pozdravljeni,
  Tudi jaz sem moram žal vpisati med žrtve ljubezenske prevare na spletu in deliti svojo izkušnjo. Še vedno sem v šoku sama nad seboj, sem mislila, da sem pri svojih 44 letih že malo bolj pametna, ampak sem vseeno padla “notr” in to zelo ter ostala brez kar nekaj denarja. Prevarant me je ujel v zelo občutljivem obdobju razhajanja s svojim dosedanjim partnerjem in seveda, jaz željna ljubezni in pozornosti sem globoko padla v past. Poslal mi je prošnjo za prijateljstvo preko FB, priznam zelo čeden moški, sprva začel pisati preko google translate v slovenščini, a sem predlagala, da se lahko pogovarjava v angleščini. Torej 45 letni Oscar Kranjc, zdravnik, ortoped iz Poljske, ki trenutno dela kot WHO zdravnik v Somaliji, kjer opravlja misijo pomoči v epidemiji Covid…Ovdovel pred dvemi leti, ko mu je žena umrla v prometni nesreči nekje v Srbiji. Ima dva precej majhna otroka, stara 3 in 5 let, tako je sprva napisal, ki sta pri njegovi mami v Nemčiji v varstvu, dokler se ne vrne z Misije. Zelo hitro me je prosil, če lahko klepetava na Whatsappu in sem privolila, saj ga gre tam klepet hitreje. in sva klepetala in klepetala, zelo kmalu je začel s čustvenimi izlivi, kako da čuti povezavo z mano, da naju je usoda pripeljala skupaj…Da pozna Slovenijo in mu je zelo všeč in bi si želel začeti čisto na novo nekje v Slovniji…da bo prosil za prestavitev delovnega mesta v Sloveniji, po možnosti čim bližje meni, da bova lahko prijateljevala, mogoče celo kaj več…v glavnem vse je izgledalo zelo resnično, zlezel mi je pod kožo, neumno sem se navezala in zaljubila…klepetala sva v službi in zvečer pred spanjem…Potem se je kmalu začelo s podobnimi zgodbami, kot sem jih prebrala tukaj – dobil je nagrado za svoje delo v wHO v obliki veliko denarja in kovin, ki jih je želel poslati na moj naslov…Tukaj me je prvič moja intuicija opozorila, zato sem oklevala…a je tako vztrajal in čustveno izsiljeval, da sem popustila..ok, pa naj pošlje za paket.. dala sem naslov od moje službe. POtem pa so me seveda kontaktirali s podjetja za dostavo paketov TWS Logistics – podjetje v resnici obstaja, ampak sem pred kratkim zasledila, da jih sleparji kopirajo. In tako, da ne dolgovezim sem plačala najprej za pošiljanje 2000 eur, potem je bilo treba plačati zavarovanje paketa 10.500, pa potem pristojbine na letališču v Dubaju, kjer dostavljalca niso spustili skozi..in potem se je zataknil paket še v Kambodži, kjer je bilo spet potrebno plačati za paket, da so ga spustili naprej… Seveda je vedno znova obljubljal, da ko prejmem njegov paketz, da naj takoj vzamem denar iz njega in poplačam vse kredite, ki sem jih najela. Ja, vzela sem kredite in sem zdaj zakreditirana za 8 let…tega denarja ne bom nikoli videla… Pred 3 dnevi mi je začelo klikati v glavi, da ga nikoli ne bo v Slovenijo…zdaj naj bi bil v Nemčiji , ker mu ja vmes še mama umrla in je šel gor po otroke in zdaj zdaj naj bi prišel v Slovenijo, točno v kraj ,kjer imam službo, da se je dogovoril s tukajšnjo bolnišnico za zaposlitev. Samo denarja nima za karto..če bi mu tudi tukaj pomagala. Seveda sem ga zavrnila, saj nimam več resursov in ga prosila, naj se znajde sam, naj denar za karto dobi kje drugje in da naj že pride – to je bilo še preden sem mi je posvetilo. Torej, potem se šla na google preverit njegove fotke in ugotovim, da uporablja fotografije dr. Bradleya Shaefferja iz Amerike, lahko sami pogooglate. Temu zdravniku je veliko sleparjev ukradlo slik ein se predstavljalo v njegovi podobi, to sem ugotovila pred 3 dnevi in cel vikend sem raziskovala in se prepričevala kako zelo sem nasedla in kako zelo bom plačala to svojo naivnost. Sem še vedno v šoku, z zlomljenim srcem in prazno denarnico…To je moja zgodba in upam, da bo kateri od potencialnih žrtev pomagala, da ne nasede lepemu zdravniku. Zelo bi si želela izkušnjo še podeliti s katero od žrtev, zato sprašujem, če se lahko kako povežemo preko vaše strani? Morda obstaja tudi kaka skupina za pomoč žrtvam spletnih ljubezenskih prevar? Skratka sama sem pripravljena deliti svojo zgodbo naprej, se povezati in pomagati v tej smeri. Če se mi katera javi na moj komentar, lahko pustim tudi mojo e-pošto in se dogovorimo za srečanje ali klic.
  Vse dobro vsem!

 54. Nenasedla /

  Drage dame!
  Trenutno me zavaja George Simmons iz ZDA,ki dela kot poročnik v Siriji v kraju Damask.Gospod je zelo kolturen, nevsiljiv, pozoren,seveda po parih dneh zeelo zaljubljen.Imel naj bi pokojno ženo Susan, ki je umrla v prometni nesreči, in sina Johna, ki je v vojaški šoli v ZDA.Bil naj bi tik pred upokojitvijo in zaradi groznih razmer bi šel rad na dopust k meni, ki naj bi me stal 5.000€.
  Ravno tako mi ni mogel s pristno sliko dokazat, da je to on-da ne smejo uporabljat telefona…
  Vsak večer mi je pošiljal vrtnice, seveda z besedami, da me ljubi, kako sem ga osrečila,kako je Bogu zahvalen, da me je spoznal…Neverjetno,kako so pretkani-tudi skrbel je zame, če sem večerjala, da naj pazim nase….
  Od samega začetka sem vedela,da gre za prevaro,tudi opozorila sem ga na to in mu rekla, naj nikar ne zahteva denar…
  Seveda, razočaran pove,da ga moj denar vsekakor ne zanima, kako imam lahko tako mnenje o njem,…vse dokler ni bilo potrebno plačati za njegov dopust.
  Napisala sem mu, da tega naj ne pričakuje ne danes, ne jutri, nikoli.
  Seveda je bil razumovejajoč, samo rad bi bil ob meni, da me ne izgubi…Po zadnjem odgovoru spet vrtnice, ljubi me…
  Sedaj po odgovoru, da denarja ne bo, je njegova ljubezen usahnila in že tretji dan ne piše.Morda je ranjen in bo po 1 tednu spet potreboval denar…
  Drage dame, prava ljubezen nič ne zahteva,ta le ljubi in daje…
  Res so lažnivčeve besede presladke,zavedajte se pa tega, da z vami komunicira popolnoma druga oseba, kot jo vi poznate s slike na f.
  To je moja zgodba.

 55. Prestrašena /

  Zdravo Nežka!
  Jaz lahko tudi delim svojo prevaro. Napiši e-pošto pa ti pisem. Lp prestrašena

 56. Ksenija /

  Pozdravljeni moja zgodba je skoraj identicna zgodbi gospe Redensek.Moj kavalir se je predstavil pod imenom Derrick E.Roth tudi na mirovni misiji v Gazi.Rojen bi naj bil v Chicagu, zivel v Clevelandu.Sama sem iskala osebe s tem imenom, nasla 7 le starost se ni ujemala.Zelo spretno je zastavljal vprasanja o mojih navadah in uspel pridobiti moj domac naslov, telefon in tudi potrdilo o izvedeni bancni transakciji na racun v Londonu.Pridobil je tudi nekaj mojih slik, ki pa niso bile kakorkoli sporne.Nakazala sem cedno vsoto za paket, ki bi mi naj bil dostavljen in vseboval njegove dokumente in kar bi naj imel na misiji kjer je prislo do bombardiranja in kjer je cakal na premestitev.Ker je zelel potrdilo o izvedeni transakciji sem ob izbrisanju moje stevilke tr. To posredovala.Javil je, da denar ni prisel .S tem sva navezo koncala saj mi je postalo jasno, da sem se opekla.

 57. Kripto prevaranti se selijo na aplikacije za zmenke - Slovenec /

  […] portal Varni na internetu morebitnim žrtvam svetuje, naj fotografijo sogovornika poiščejo na spletu: »Najprej shranite […]

 58. Luka G. /

  Sem Luka, star 24 let, študent Univerze v Ljubljani. Nedavno sem nasedel na ljubezensko prevaro preko aplikacije Facebook Dating.

  Skoraj 3 mesece sem se pogovarjal (tudi po več ur na dan) z neko azijko, seveda kasneje ugotovljeno da gre za lažni profil. Na neki točki mi omeni da lahko zaslužim denar z vlaganjem v kritpovaluto, ki naj bi se ji vrednost močno dvignila v prihodnjih mesecih. Dobil sem povabilo na lažno platformo, na začetku vložil nekaj 100€. Kasneje naj bi mi ta punca “posodila” 5.000€ in kmalu za tem še 20.000€. Medtem sem še sam vložil za skupaj skoraj 3.000€, kar je vse kar sem imel v tistem času. S to lažno osebno sva imela zelo realne pogovore, zelo dolgo ni bilo ne duha ne sluha o kakšnih prevarah. Nato je nekajkrat zamenjala številko in pred nekaj dnevi kar iz nenada nisem dobil več odgovora. Sicer sem imel enkrat glasovni pogovor s to osebo, kar mi je delovalo da je oseba resnična, vendar sem pred kratkim poizvedel o identiteti te osebe na osnovi poslanih slik z plačljivo aplikacijo “PimEyes”. Takoj mi je bilo jasno, da gre za lažno osebo, saj se pojavljajo njene slike na naključnih spletnih mestih za spletne zmenke. Nato sem preveril (pred kratkim) še veljavnost spletne platforme, kamor sem denar vložil v kriptovaluto, in seveda denarja ne morem dvigniti oz. prenesti na zakonito platformo za trgovanje z kriptovalutami. Do tistega dneva sem na spletu našel kar nekaj slabih odzivov glede te spletne strani z zelo podobnimi zgodbami kot moja.

  Zaključek takšne izkušnje je ena tona solz in joka, življenje na kolenih, nož v hrbet in podobno. Na osnovi drugih izkušenj lahko povem, da se je potrebno paziti domnevnih oseb, ki jih spoznate preko strani spletnih zmenkov, še posebno (v primeru da je žrtev moški) v primeru, da se prevarant izdaja za zelo privlačno azijsko mladenko.

  Sliko domnevno lažne osebe lahko preverite s pomočjo brskalnika “Google images” vendar ni nujno, da boste dobili uspešen rezultat. Spletna stran “PimEyes” je sicer nekoliko sumljiva, vendar za 35€ mesečne naročnine preišče ves splet zelo podrobno. Sam sem na takšen način odkril goljufijo.

 59. Samska /

  Pozdravljeni vsi skupaj, mene pa zanima če katera doživela kaj podobnega od Slovenca? Vse oh in sploh posli denar tujina povsod…javljanje čudno, video klic, a kamera ne deluje,ga ne vidiš..ne čujes..sam on tebe vid in piše sproti. Zanima ga vse..podrobnosti o tebi, tudi premoženjske , tud zase pove kakovoremozen..komaj čaka da te vidi..a ne pride do srečanja! izgine..posli delo in spet od začetka.. oseba obstaja na FB,z veliko ženskih prijateljic, bolj uspešnih žensk..(drugje ne najdeš nobenega podatka da sploh resnična oseba) komunikacija iskljucno MSN tudi klici samo tako. A ja tud lep poklic vse zelo uspešno..Ne včasih blo strah da gre za kaj takega da pride do denarja, tud slikice moje bi mel.. ko zgine in se oglasi ga sprejmem bolj tako , obsojebvalno kje bil kaj bi zdajle rad, reče je še bojiš za slike bom vse izbrisal.. Naj bi ful pazil ravno boji se da bi mi kdo vdrl v računalnik UTD in zato takšna previdnost…vendar slike premoženja odkrila že da niso prave, torej njegova last… Hvala glede premoženja bolj na začetku komunikacije osvajanja ..nato vedno manj govora o premoženju in vedno bolj kao srečanje če pridem lahko k tebi… Se ponavadi mal vstrasim in ne pride do tega, se kaj vzbunim kako ljubosumje al kaj in potem izgine ni glasu po mesec…nato znova srce in od začetka… Kr marsikaj ovito v skrivnost ne vem če je resnična oseba oz če je goljuf ki išče žrtev.. vem pa da se bo še javil..ne vem kako razvozlati zakaj gre. Sem tud bla v oblakih, zaljubljena že..samo čudne okoliščine..javljanja kar od nekod Slovenec in nikol v Sloveniji..kr po svetu..Če ima katera izkušnjo al kak nasvet kako izvedeti..ali sploh res kaj in kaj če dam nek revež ki išče katero bi ogoljufal in ni biznisov in tujin… Hvala vam, ter bodite pozorne na svet okrog vas

 60. Sonček /

  Pozdravljeni gospa samska in ostali razočarani ki ste imeli ljubezenske prevare.
  Ziher je to kar imate s tem gospodom prevara…če eden nekoga ljubi ne izgine in se čez nekaj časa spet javi. To ziher prevara. Ime preimek tipa napišite , še boljse bi bile slike tukaj.
  Svetujem vam da na fb.profilu odtipkate ScamHaters United. Vidite tudi vse slike prevarantov morda tudi vašega. Enako svetujem vsem razočaranim. Srečno

 61. maja /

  Pozdravljeni. Že dobra dva tedna je odkar si pišem z Thomasom Ziedler. Dohtar preko ZN-ja na misiji v Jemnu. Vdovec,otrok v ZDA v internatu, mama in oče pokojna. Oče naj bi bil po poreklu Turk mama pa Slovenka. Na misiji naj bi bil že 15 mesecev, 3 mesece mu manjkajo da se pogodba izteče. Ok nekako sem mi verjela, tudi slike so prihajale. Za denar ne še ni prosil. Včeraj se je pa zataknilo ll, ko sem mu napisala da bi rada da posname fotografijo in mi jo pošlje. Dobim odgovor da so tam pod nadzorom, da so kamere. Sem mu povedala da mu tega ne verjamem, čene druga vna WC verjetno nima nadzora. Sedaj sem mu postavila pogoj. In sicer da ko nebo pod nadzorom naj posname pristno fotografijo. Če pa ne more se pa slišiva ko pride v Slovenijo. Sedaj pa nevem ali sem prav ravnala,ker nevem pod kakimi pogoji so tam, če je sploh res vse pod nadzorom. Ali ima še kdo podobne izkušnje? Mogoče z istim človekom? Sem probala na netu najdet fotografijo pa je ni. Lp maja

 62. Sonček /

  Pozdravljena Maja!
  Lahko vam samo povem da vam to ne piše noben doktor na kaki misiji ampak 100%prevarant skrit za profilno sliko katero ima. To pomeni oseba ki vam piše ni oseba na sliki. Je prevarant.
  Svetujem vam da na fb.Odprete ScamHaters United in jih spremljajte in tako kot svetujejo jim delite povezavo do tega zdravnika ki vam piše da oni ukrepajo. Nato tudi vam svetujem da ga blokirate.
  Tudi vsem drugim svetujem da spremljajo ScamHaters United.
  Mogoče najdete svojega prevaranta.Srečno

 63. razkurjenka /

  me je našel v pravem trenuku. že tako sem jezna, ker mi je pobegnil pes, zdaj me še pa on prosi za naslov številko br. nakazal mi bo veliko vsoto denarja,ki ga je dobil kot nagrado na mirovnih silah v sudanu. že sinoči mi je nakladal,kako ga skrbi, ker so klicani v štab. naj molim zanj.danes pa taka vesela novica. za najino ljubezen gre. zaupa edino meni,pa sva v stiku samo en teden. kmalu pride domov in bova vedno skupaj.Ko sem mu postavljala vprašanja mi ni nikoli odgovoril.Tudi zanimalo ga ni od kake bolezni jeumrl moj mož,pa je zdravnik.Samo neskončno se je zaljubil vame. Priznam pa,da tudi jaz vanj,saj mi že dolgo ni kdo tako rožic sadil.Ampak me je našel v pravem trenutku. nabrcala bi ga kot bom psa,ko pride domov.Nisem nič oškodovana,razen malo ponosa, sem zelo jezna nase.Kako sem lahko tako naivna.Komaj sem čakala njegova sporočila.Z možem sva hodila 3 leta preden sva se poročila,on pa bi me kar takoj poročil.Pa še zaupa mi,da mu ne bom denarja zapravila.Baraba prevarantska, Sem našla tale forum ,in zdaj ko sem to napisala mi je lažje. Mislim, da psa ne bom zbrcala

 64. razkurjenka /

  Ker moj frajer ni uspel s prevzemom paketa z denarjem in dragimi kamni,sami par evrov poštnine bi bilo,kod da bi naročila kremo. Zakaj je pa potem hotel vse podatke.Zdaj me tako milo prosi, da bi mu uredila predčasno upokojitev.Kako pa to gre.Sem se redno upokojila pred 10 leti. Ali misli ,da imam jaz pokojninski zavod.Zdaj verjamem,da je med ljubeznijo insovraštvom samo nitka. Zdaj sem na drugi strani.Pa tudi smejim se sama sebi.Baba neumna,Kar naj piše,da se joče,pa srce ga boli,pa neprestano strmi v telefon in čaka,samo zdaj ob drugih urah.Le kdaj je v službi. Pes se je poboljšai,on pa se ne bo nikoli.

 65. razkurjenka /

  Zdaj sem pa besna. Blokiral me jein izbrisal vse svoje slike in slike svojega sina ,ki je v internatu v Angliji.So se v slovenski oš. norčevali iz njega,ker nima mame.Pa slik paketa polnega denarja ni več.Nekaj mi je pa žal.BMW. Sem mu omenila,da bom zamenjala avto,pa mi je svetoval,da naj počakam,da se vrne, bova skupaj,bo dal polovico zraven,če je pa avto res slab mi pa lahko da svoj BMW. Hura.Še sedela nisem v njem,kajšele da bi ga vozila. Takoj sem bila za. Ampak je velik problem. Ključe stanovanja in garaže ima bratranec, ki dela v Nemčiji in se pred poletjem ne vrne.Ni problem.Imam prijateljico, ki živi in dela v Berlinu. vsak mesec pride domov,mi bo prinesla ključe. Samo nslov in tš. pa bo. Pa je spregledal sporočilo. Kot ono, ko bi rabila nasvet zdravnika,ko me je bolelo uho.Ni znal napisati ,da naj vzamem kapljice in si grejem z toplo krpo. Baraba jedna.Za vse je pa kriva sestrična.Sva se srečali in mi je rekla,da sta mi njeni hčerki poslali prošnjo za prijateljstvo,pa še nisem sprejala.Pa sem šla na fb.na prošnje.Sem klikala.Sorodnici potrdila,pa nekaj znancev,zbrisala nekaj moških z tujim imenom.Ampak to ime in priimek sta bila tako slovenska,da sem pritisnila prijateljstvo.Pa čeden je bil na sliki.Takoj je začel pisariti.Sem mu takoj povedala da sem ateist,pa mi je skozi nakladal o božji milosti,pa angelih, pa molitvi in usodi,ki naju je združila. Še včeraj me je na kolenih prosil in molil, klical svetnike, naj se mu oglasim in mu uredim predčasno upokojitev. Zakaj pa,saj v Sloveniji rabimo zdavnike. Danes me pa blokira.Hvala.Prasec. Hvala temu spletnemu portalu, da sem lahko to dala iz sebe. Bo objavljeno ali pa ne. Lažje mi je,nobenemu nisem govorila o tem. Hotela sem jih presenetiti.Stalno me ženijo.Bom enkrat povedala,samo kot da sem slišala ali prebrala. Me je sram,da sem bila tako naivna.Hvala psu,da me je tako razjezil ,da sem spregledala.Božja volja nima nič pri tem.

 66. Sonček3 /

  Odgovor:gospe
  Razburjenka
  Pozdravljena!
  Zelo mi je žal ker ste nasedla temu prevarantu.Kot ste že prebrala nazaj vidite da nas bojo s tujine kontaktirali samo prevaranti in to za lepo profilno sliko je zadaj vedno prevarant.
  ZELO dobro bi bilo da poveste njegov ime in preimek da se tudi druge ženske pazijo.Škoda ker ne moremo tukaj tudi slik objaviti teh ubogih iskoriščenih ljudi ki jih prevaranti zadaj zlorabljajo. Lahko vam tudi povem ker vas je kontaktiral eden in ste imela z njim pogovor vedite da od zdaj naprej boste dobivala mnogo prosenj samo z drugim imenom in preimkom.Vse prijavite na ScamHaters United ker oni res vsem pomagajo da se jih prijavi.
  Vi pa ga tudi prijavite in blokirajte kdor koli že bo .Samo fb. zelo pokvarjen nasih prijav ne jemlje resno in obcutek dobiš kot da ščiti prevarante.Ker napisejo da ni v skladu z njihovim stadartom.Res pokvarjeno če bi se samo malo potrudili bi videli takoj vsak lažen profil ker jih tudi sama danes prepoznam v večini.Redko se zmotim.Upam da sem vam malo pomagala vam in mogoče še kaki nesrečni ženski in moškemu ker njih ravno tako izkorišcajo.

 67. Jezna in prevarana /

  Ta zdravnik gotovo uporablja za vsako novo osebo novo ime. Ta moj zdravnik je bil v Libanonu. Žena mu umrla, hčerka v internatu v Ameriki. Kar za lep kupček denarja me je prevaral, baraba. Vpletena je bila tudi neka agencija. Če se katera prepozna tukaj, lahko prosi za mojo e-pošto. Pazite nase!!

 68. Anči /

  Živjo,mene zanima ali komu piše Dr.Kratos Mlakar,star 44let ki dela v Jemnu,pravi da je rojen v Sloveniji in odraščal v Kaliforni,ni poročen in nima otroka,im mi je kao zaupal neko svojo ID številko pod katerom dela,želi da mu pomagam plačati letalsko vozovnico ki znaša 1000 evrov ali pa vsaj depozit od 500evrov da on lahko pride do svojega denarja.Vztrajam da nimam denarja,zdaj ne vem ali bi bila tudi jaz prevarena.

 69. Sonček3 /

  Anči! Odgovor za 19.7.2023
  Gospa Anči kateri zdravnik iz Jemna vas bo prosil za denar.Za sliko tega lepega moškega je 100%prevarant.
  Priporočam vam in vsem drugim ženskam preden komu kaj pošiljajo,ali kartice,ali denar da grejo pogledat preverjeno stran na facebooku ScamHaters United in tam imate ogromno lepih moških kateri so ravno tako prevarani saj so jim ukradli slike in jih zlorabljajo .Za temi slikami pa večji del prevarantov iz zahodne Afrike.
  Tako da ta lepi gospod ki vam piše ni on ampak za sliko skriti prevarant..Upam da mu niste poslali denarja. Kateri zdravnik bi le rabil denar pa če tudi je v Jemnu.Razmislite.To je prevara.Šrečno

 70. Boris Rozmanž /

  Želi priti iz Kabula živet k meni je vojakinja in rabi 1200€ za karto za letalo in da pride čez dva dni na dopust in bo ostala z menoj. Pravi naj ji kupim bit koin ker bo z njim plačala potovanje. Do sedaj mi je poslala nekaj slik in sliko oziroma Ident kard ameriške vojakinje