Skoči na vsebino

Krediti prek spleta

Na spletu so vse številčnejše ponudbe za ugodne kredite, ki pa vodijo v še večjo stisko in finančno škodo.

Na slovenskih spletnih forumih in oglasnikih so vse številčnejše ponudbe za ugodne kredite prek spleta. Očitno je trenutna težka finančna situacija, v kateri se nahaja mnogo ljudi, idealna priložnost za spletne kriminalce, ki obljubljajo “zakonit posojilo takoj”.

Odločili smo se preveriti, kako prevara s kreditom deluje, zato smo se odzvali na objavljen mali oglas.

“Ali ste v finančni krizi? Ali ste že zavrnili banke za posojilo? Ali potrebujete denar nujno? Ali potrebujete posojilo za širitev vašega podjetja? Ste iskali posojilo? Ste prišli na pravo mesto. To posojilo je 100 % zagotovljena. Contact me zdaj in dobili kakovostne storitve. Gospa Ebis Vivian ( finaid45@hotmail.com)”

Prek objavljenega e-mail naslova smo kontaktirali ga. Vivian in prosili za vsoto 4.200 evrov. Še isti dan smo dobili odgovor, da lahko dobimo kredit za obdobje 36 mesecev, mesečni obrok pa je 128 evrov; torej 10-odstotne obresti na celoten znesek. Ga. Vivian je končala svoj odgovor takole “Če ste v redu s pogoji zgoraj, nazaj k meni, tako da lahko gremo na naslednji korak.” V naslednjem koraku smo morali posredovati svoje osebne podatke, telefonsko številko, višino mesečnega dohodka in podobno. Torej vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. Posredovali smo izmišljene podatke in telefonsko številko pri spletnem ponudniku telefonije. No, “pristojbino” v višini 100 evrov naj bi plačali prek sistema Western Union. Zelo nenavadno je, da bi banka, ki ponuja kredite, za svoje stroške prejemala plačilo prek plačilnega sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Nato smo prekinili vso komunikacijo, saj je naš eksperiment uspel – dokazali smo vse znake klasične nigerijske prevare.

Če tudi vi naletite na super ugoden prek spleta, bodite pozorni na sledeče znake prevare:

 • Najbolj resen znak za alarm je, če nekdo od vas zahteva plačilo preko sistema Western Union! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.
 • Bodite pozorni na “polomljeno” slovenščino. Tudi v tem primeru, je vsa komunikacija potekala v slovenščini, vendar so bili odgovori očitno prevedeni s strojnim prevajalnikom Google Translate.
 • Uporaba brezplačnih elektronskih predalov. Vedno preverite elektronski naslov pošiljatelja. Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije? Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com)!

Goljufije in oškodovanja morate prijaviti policiji. Na banki poskusite preklicati plačilo. Za tehnično pomoč pri izsleditvi pošiljatelja elektronske pošte ter lokacije spletnega mesta pišite na info@varninainternetu.si.

Še vedno pa velja najboljši nasvet, ki vas obvaroval pred spletnimi goljufi: “Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!”

 

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 11

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. MATEJ ČERNE /

  ŽIVJO BREZ SRAMU PO SPLETU JE PRIŠEL MAIL OD GOS MR.ROBERT PETERSON,MI SEVEDA TAKI ČASI VODA V GRLO ZGRABIMO PA ČE TUDI SO SUMLJIVI TIP TI PODA ZA DENAR SEVEDA TI ODPRE KAO RAČUN NO NE BOM PREVEČ DOLG KER JE ZGODBA DOLGA NA KOGA SE LAHKO OBRNEM DA TO ,TE ,BI UPORABU KLETVICO A JE NE BOM
  PRIJAVIM KER ORGANIZACIJA NORMALNO DELUJE NAPREJ IN SO OČETU POBRALI RES ZADNJE HVALA ZA POMOČ

  1. Varni na internetu /

   Nenehno opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih forumih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. E-mail naslov, s katerim “ponudnik” kredita komunicira je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje. Svetujemo prijavo na policijsko postajo, je pa zelo malo možnosti, da boste dobili denar povrnjen, saj se goljufi največkrat nahajajo v afriških državah in je pregon močno otežen.

 2. jasmin /

  tudi mi smo si začeli dopisovati glede posojila z g.ponce figueroa jorge humberto .mejl;jpf.humberto@gmail.com ima gdo iskušnje s tem gospodom

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Prekinite vso komunikacijo, gre za poskus goljufije! Obljubljenega denarja nikoli ne boste prejeli, od vas bodo zahtevali denar za najrazličnejše stroške – poplačilo odobritve kredita, stroški odvetnika, odprtje bančnega računa, davek pa še kaj se bodo spomnili. Vsa potrdila, certifikate, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. Ne zaupajte in prekinite vso dopisovanje.

  2. Carmen /

   Jaz pa sem dobila celo posrednika v Sloveniji kamor sem posla “stroške” za krediti. Imam naslov in poštne odrezek, ker preko WU v Pariz nisem hotela pošilajt. Ali lahko od te osebe dobim denar nazaj.?

  3. Varni na internetu /

   Pišite nam na cert@cert.si in posredujte celotno komunikacijo z lažnim ponudnikom kredita.

 3. fazan /

  Na moj oglas na portalu posoja.com se je oglasil ponudnik Steven Manfredo, komunikacija je v dobri Slovenščini.Zanima me ali ima kdo kakšne izkušnje z njim.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Ponovno opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih portalih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Še enkrat opozarjamo, prekinite vso dopisovanje in ne nakazujte denarja! Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. Ime, priimek in e-mail naslov, s katerim komunicira “ponudnik” kredita je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj si vse izmislijo in odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje.

 4. Joze preloznik /

  Zanima me, ce je ze kdo imel opravka z christelle gallet?

  1. Jasmina /

   Pozdravljeni!

   Kot smo predhodno že velikokrat opozarjali, še enkrat ponavljamo, da prekinete vso komunikacijo z neznanci, ki vam obljubljajo kredit prek spleta. V vseh primerih gre za goljufijo in vas opozarjamo, da boste na koncu pošiljali denar goljufom, obljubljenega kredita pa ne boste prejeli.

 5. Ajduan /

  Frank Laforet mene in dva kolegevzel nam je 1000e za kredit in je nas goljufil pazite na te cloveka posalje ti vse pasos email placali smo na western union v binini sve je bil laz