Skoči na vsebino

Iščete ugoden kredit za počitnice? Pazite se spletnih goljufov!

Opažamo, da se je povečalo število ponudb kreditov na spletu, ki skušajo uporabnika prepričali v legitimnost svoje ponudbe z zelo prepričljivimi, a vseeno lažnimi spletnimi stranmi izmišljene banke ali finančnega podjetja. 


Primer spletne strani lažne banke
Primer spletne strani lažne banke

Veliko spletnih strani uporablja enako predlogo, goljufi le zamenjajo logotip in kontaktni elektronski naslov. Odkar je mogoče digitalno potrdilo (certifikat) pridobiti tudi brezplačno in na daljavo (recimo pri ponudniku Let’s Encrypt), goljufi tega tudi namestijo in uporabnik tako vidi ključavnico v brskalniku, kar še poveča občutek verodostojnosti.

Potek prevare

Ponudbo za »ugodni kredit«  lahko prejmete na vaš elektronski naslov ali pa jo zasledite na družbenih omrežjih, spletnih oglasnikih ter drugih spletnih straneh.  

Lažna ponudba za ugodni kredit
Primer lažne Facebook strani, kjer ponujajo kredit

Sumljive ponudbe so največkrat napisane v strojno prevedeni slovenščini, ki pa zna biti včasih že dokaj prepričljiva.

V naslednjem koraku goljufi zahtevajo, da jim posredujete osebne podatke ter podatke o ročnosti in znesku kredita. Goljufi pogosto zahtevajo tudi kopijo osebnega dokumenta, ki pa ga lahko zlorabijo pri drugih goljufijah. Lahko vam ukradejo identiteto, se predstavljajo v vašem imenu, ponujajo kredite,  oddajajo stanovanja, ipd.

Zahteva za posredovanje osebnih podatkov
Facebook sporočilo, v katerem goljufi zahtevajo posredovanje osebnih podatkov

V primeru, da prejmete sumljivo ponudbo za kredit, na sporočila ne odgovarjajte, ne odpirajte povezave v sporočilih in ne pošiljajte osebnih podatkov. Banka od svojih komitentovi nikoli ne bo zahtevala  pošiljanje osebnih podatkov prek elektronske pošte.

Prošnja za kredit bo, seveda, brez težav odobrena. Ampak … tukaj se stvari zapletejo. Začnejo se namreč pojavljati zahteve po plačilu različnih stroškov za odpiranje novega računa, plačilo notarskih storitev, plačilo zavarovanja kredita, ipd. Da bi vas prepričali v legitimnost ponudbe, vam pošljejo tudi fotografijo osebnega dokumenta. Seveda pa tu ne gre za dokument bančnega uradnika, ampak za dokument njihove prejšnje žrtve. V nekaterih primerih pošljejo tudi uporabniško ime in geslo za prijavo v njihovo “spletno banko”. S tem vas želijo prepričati, da vas denar že čaka na računu, samo še stroške morate plačati. Seveda ne gre za pravo spletno banko, ampak zgolj za prirejeno spletno stran.

Zloraba osebnih dokumentov
Sporočilo, v katerem goljufi zahtevajo še več osebnih podatkov, ki jih lahko nato zlorabijo.

Plačilo najpogosteje zahtevajo prek plačilnih sistemov kot sta Western Union ali MoneyGram. Ta plačilna sistema sta namenjena hitremu prenosu denarja med znanci, nista pa namenjena plačevanju blaga in storitev, saj se sled za denarjem zelo hitro izgubi. Denar, ki ga na ta način nakažete goljufom je tako za vedno izgubljen. V nekaterih primerih pa vam goljufi pošljejo številko bančnega računa za nakazilo stroškov. Tu gre za bančne račune v lasti t.i. denarnih mul, ki jih goljufi novačijo pod pretvezo dela od doma. Naloga le-teh je, da nakazani denar čim prej posredujejo po drugi poti naprej, ter s tem zakrijejo sledi denarnega toka.

Kam po pomoč, ko se spletni kredit zalomi?

 • Če ste ugotovili, da ste žrtev prevare, čimprej kontaktirajte policijo. Na banki se tudi pozanimajte o možnostih preklica nakazila.
 • Če ste goljufom poslali sken ali fotografijo osebnega dokumenta, vam prav tako svetujemo prijavo na policiji. V primeru kraje identitete vam bo zapisnik policije prišel prav pri morebitnem dokazovanju vaše nedolžnosti.
 • Vso morebitno nadaljnjo komunikacijo z goljufi ignorirajte. Predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte (dodatnega) denarja, tudi če vam bodo grozili s policijo ali FBI.

Oglejte si tudi video, kako prepoznati znake lažnega kredita prek spleta.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Igor /

  Pa sploh obstaja kaksna spletna banka ki je preverjena in se ji da zaupati in zakaj se te oglasi ne blokirajo ce so sporni npr v salamonovem oglasniku jih je polno zadnji mesesec jih opazam na facebooku.hvala za odgovor.lp

 2. Natasa /

  Lp,ima gdo izkusnje z finanktkredita?

 3. LAŽNI KREDITI PREK SPLETA - savinjska.info /

  […] Prošnja za kredit bo brez težav odobrena, nato pa sledijo zahteve po plačilu različnih stroškov: za odprtje novega računa, plačilo notarskih storitev, zavarovanja kredita, plačilo davkov ipd. Da bi vas prepričali o legitimnosti ponudbe, vam pošljejo tudi fotografijo osebnega dokumenta. Seveda pa tu ne gre za dokument bančnega uradnika, ampak za dokument ene izmed njihovih prejšnjih žrtev. V nekaterih primerih pošljejo tudi uporabniško ime in geslo za prijavo v njihovo »spletno banko«. Tako vas želijo prepričati, da denar že čaka na računu, samo stroške morate poravnati. Seveda ne gre za pravo spletno banko, ampak za prirejeno spletno stran. […]