11.05.2017

Zahteva, ki jo ponudniki spletnih storitev vse pogosteje postavljajo svojim uporabnikom, ki pa na drugi strani upravičeno vzbuja nelagodje ali pa vsaj poraja vprašanje »Je OK, da kar pošiljam svoje dokumente naokoli?«

Vedno več ponudnikov, z namenom preprečevanja zlorab, pogojuje uporabo svojih storitev s pošiljanjem skeniranega osebnega dokumenta (osebna izkaznica, vozniško dovoljenje ali potni list). Znan primer je Airbnb, ki zahteva sken uradnega dokumenta, če želite rezervirati stanovanje, Facebook zahteva sken dokumenta, če želite, npr. povrniti ukraden profil in dokazati, da ste vi pravi Janez Novak. Prav tako morate poslati digitalno kopijo dokumenta, če želite izbrisati neprimerne Google zadetke, ki so povezani z vašim imenom in priimkom, če želite uporabljati spletne igralnice, nenazadnje tudi, če želite na spletu trgovati z vrednostnimi papirji.

Kaj pravi zakonodaja

Kopiranje osebne izkaznice (tudi potnega lista) je opredeljeno v zakonu, nadzor nad temi členi pa izvaja informacijski pooblaščenec.  Zakon dovoljuje, da imetnik kopira osebno izkaznico. Po drugi strani pa prepoveduje, da se kopijo osebne izkaznice hrani v elektronski obliki. In tu je zanka, saj to pravzaprav pomeni, da osebni dokument lahko fotokopirate, če pa ga nato poskenirate ali slikate s telefonom in shranite, ravnate v nasprotju z zakonom. Prav tako mora tisti, ki mu pošljete sken, le-tega po identifikaciji nepreklicno izbrisati, drugače krši zakon. Navadni smrtniki seveda nimamo nobenega vpogleda, ali se velikani, kot npr. Airbnb, Google in Facebook, držijo pravil in dejansko izbrišejo digitalizirane kopije dokumentov. Če ponudnik ne ponuja druge možnosti identifikacije, potem se morate vi sami odločiti, ali boste sprejeli njegove pogoje in poslali sken dokumenta. Če druge možnosti nimate, potem vsaj poskušajte zmanjšati možnosti morebitnih zlorab.

Kako varno poslati sken osebnega dokumenta?

 1. Uporabnikom svetujemo, da če že skenirate osebni dokument, ga obvezno obdelajte na tak način, da čimbolj onemogočite kasnejšo zlorabo.  S programom za obdelavo fotografij (to je lahko tudi Slikar, Power Point, kak drug program ali aplikacija na pametnem telefonu, ki jo že uporabljate za obdelavo fotografij) prekrijte elemente, ki niso potrebni za identifikacijo (npr. EMŠO in podpis na osebni izkaznici) in sken nujno opremite z vodnim žigom, ki jasno pove, da gre za kopijo in za kakšen namen je ta uporabljena. Če boste sken poslali na Airbnb, potem čez sliko napišite SCAN AIRBNB [DATUM] IDENTIFICATION. Prav tako priporočamo, da sken shranite kot črno-belo sliko in ne kot barvno. Vendar naj opozorimo, da nekateri ponudniki storitev, med njimi Airbnb, zahtevajo barvni sken, tako da boste videli, kakšne so zahteve in se prilagodite.
 2. Skenirana osebna izkaznica z vodnim žigom

  Skenirana osebna izkaznica z vodnim žigom in zakritimi podatki
 3. Ko skeniran dokument ustrezno obdelate in pošljete ponudniku, ki ga je zahteval, ga obvezno IZBRIŠITE iz mape Poslana pošta oz. Sent! Ta korak je zelo pomemben, saj če vam nekdo vdre v elektronsko pošto, lahko vaš skeniran dokument uporabi za lažno predstavljanje in vas nevede vplete v različne spletne goljufije.
 4. Na SI-CERT smo obravnavali že ogromno ljubezenskih prevar, lažnih ponudnikov kreditov in goljufij z lažnimi oglasi za oddajo stanovanja, ki jim je skupno ravno zavajanje z osebnimi dokumenti. Da bi goljufi ustvarili čimbolj prepričljivo krinko, žrtvi pošljejo sken osebnega dokumenta. Seveda ne njihovega, ampak od povsem nedolžnega posameznika, ki je nekomu v dobri veri poslal kopijo svojega dokumenta. Zato vedno upoštevajte načela varnega skeniranja in pošiljajte skenirane osebne dokumente samo ponudnikom, ki jim zaupate!

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
1

Geslo za elektronsko pošto je najpomembnejše med vsemi!

Premalo se zavedamo, kako pomembno je, da varujemo svojo digitalno identiteto. Zaskrbljujoče stanje najbolje ponazori najpogostejši odgovor naključnega znanca, ki smo mu predlagali, naj vklopi dvostopenjsko avtentikacijo in redno menja geslo za elektronsko pošto: »Pa kaj, če mi vdrejo v e-mail - saj nimam kaj za skrivati!« Hmm, res? Za…

Komentarji (4)
  • Pozdravljeni!
   Hvala za dodatno informacijo, bomo vključili v naš članek.

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *