Skoči na vsebino

Ne nasedajte lažnim ponudbam za kredit prek spleta

Na SI-CERT ob vseevropskem mesecu kibervarnosti opozarjamo na različne spletne goljufije. V zadnjih mesecih se na nas obrača vedno več uporabnikov, ki se dogovarjajo za kredite prek spleta. Vendar gre v čisto vseh primerih za prevaro, ki lahko povzroči resno finančno oškodovanje. 

Nikoli se ne odzivajte na ponudbe za kredit prek spleta!

Očitno je trenutna težka finančna situacija, v kateri se nahaja mnogo ljudi, dobra priložnost za spletne kriminalce, ki obljubljajo “zakonit posojilo takoj”. Tovrstne ponudbe se pojavljajo na različnih forumih, goljufi iščejo priložnosti za vzpostavitev kontakta tudi prek spletnih oglasnikov, v nekaterih primerih celo oglašujejo kredite prek omrežja Facebook.

Lažen kredit
Oglas za lažen kredit

Če se odzovete na ponudbo za kredit in prek elektronske pošte stopite v kontakt, vas goljuf najprej prosi za osebne podatke, telefonsko številko in višino mesečnega dohodka. Vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. Nato pošljejo različne dokumente, npr. izračun odplačevanja, pogodbo. Seveda gre za lažne, ponarejene dokumente, z izmišljenimi bančnimi podatki.

V naslednjem koraku zahtevajo plačilo stroškov odobritve kredita, navadno v višini nekaj 100 evrov. Sledijo najrazličnejše zahteve po poplačilu stroškov, npr. odprtje novega računa, plačilo odvetnika, plačilo davka. V enem izmed obravnavanih primerov je prišlo do oškodovanja v višini kar 2300 evrov.

Goljufi vedno zahtevajo plačilo prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in ko žrtev nakaže denar, je možnost izsleditve prejemnika minimalna. Znaka prevare sta tudi “polomljena” slovenščina in uporaba brezplačnih elektronskih predalov. Čeprav navadno vsa komunikacija poteka v slovenščini, gre za očitno uporabo prevajalnika Google Translate.

Po informacije o kreditu se vedno obrnete na banko. Nikoli se ne dogovarjajte za posojila prek spleta, ki jih ponujajo popolni neznanci.

Znanje o spletnih prevarah lahko spletni uporabniki preverite v kvizu Lovec na spletne prevare.

Oglejte si tudi video, kako prepoznati znake lažnega kredita prek spleta.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 44

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Kaja /

  Nenasedajte kreditom prek spleta…

 2. Uroš /

  Pozdravljeni,

  Zanima me na koga naj se obrnem glede kreditne prevare prek spleta. Žal sem prepozno našel to stran. Hvala za odgovor

  1. Varni na internetu /

   Če ste prepozno ugotovili, da gre za prevaro, in ste že nakazali denar, potem čimprej podajte prijavo na policiji. Prijavo podate na vaši lokalni policijski postaji, pri tem pa priložite čimveč dokazov: plačilni nalog, kopijo korespondence, spletni naslov oglasa za kredit ipd.

  2. natalija /

   sama sem sedaj tudi nasedla tem prevaram in izgubila 400 e

 3. Milica /

  BIIC KREDIT FINANZ ADRESA KLOSTERSTRABE 62 10179 BERLIN. ZANIMA ME ČE JE RES

  1. Damjan /

   Ga.Milica kaksne izkusnje imate z biic krediti?ste kaj urejali pri njih?gre za goljufijo?lep pozdrav

 4. Joca /

  Zdravo, mene zanima ce je mogoce kdo sodeloval z g. Jacques Perrot. Meni je rekel, da mi bo nakazal denar in bom potem od posojila placala stroske. Zanima me kaj v zvezi s tem. Hvala

  1. Varni na internetu /

   V tem primeru gre zagotovo za prevaro v obliki ponudbe kredita preko spleta. Praktično vse ponudbe za kredite, ki jih dobite od neznancev preko el. pošte ali pa jih zasledite na socialnih omrežij in spletnih oglasnikih, so lažne.
   Svetujemo vam, da v celoti prekinete vso komunikacijo in na njihova sporočila ne odgovarjate, predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte denarja.
   Kot smo v naših člankih na temo lažnih kreditov preko spleta že večkrat zapisali, je edina varna možnost pridobitve kredita še vedno zgolj na znani banki.

  2. Joca /

   Zdravo, kaj pa naj naredim v primeru ce mi nakaze denar. Hvala in Lp

  3. Varni na internetu /

   Če gre za goljufijo, potem denarja zagotovo ne boste prejeli. Bodite pa previdni: pri teh goljufijah vas poskušajo tudi tako pretentati, da kreirajo (lažno) spletno stran neke banke in vam pošljejo up. im in geslo za prijavo. Če se prijavite, vam prikažejo sredstva na računu, ampak denarja tam dejansko ni, saj gre za lažno spletno banko.

  4. Jozica /

   Pozdravljeni, zdaj mi je poslal za posojilo neki steodorovic 997,teodorovic son. Veste mogoce kaj o tem, ali je goljuf? Hvala in Lp

  5. Varni na internetu /

   Taka vprašanja nam raje pošljite po el. pošti na naslov cert@cert.si. Da vam bomo lahko natančno odgovorili, v sporočilu navedite čimveč podatkov: kako ste prišli do te ponudbe, kakšne el. naslove uporabljajo, posredujete pa nam tudi korespondenco.

 5. Ela /

  Biic kredit je prevara

 6. Veronika /

  Sama sem bila zrtev prevare o posojilu.Placala sem vec kot 8000evrov.
  Ko sem koncno ugotovila kam to vodi..sem potrdila o placilih in spletne naslove odnesla na policijo.
  Ne nasedajte..mene je drago stalo.

  1. Varni na internetu /

   Vse ponudbe za kredite, ki vam jih ponujajo neznanci prek spleta (in to iz naslovov brezplačnih ponudnikov el. pošte), so se v praksi izkazali za lažne. Sklepanje posla s tovrstnimi “kontakti” močno odsvetujemo.

 7. Martina /

  Zanima me kaj potem naredijo na policijski postaji,ko jim podam prijavo o goljufiji? Ali se dejansko poglobijo v to in kaj to pomeni zame? Denarja tako ali tako ne bom dobila nazaj.

  1. Varni na internetu /

   Če gre za storilce iz tretjih držav, je policijski pregon res zelo težaven. Prijavo na policiji vseeno svetujemo. Če gre za več žrtev istih storilcev, se zneski oškodovanja seštevajo, kar lahko pomeni hujše kaznivo dejanje. Odločitev o prijavi je seveda vaša.

  1. Varni na internetu /

   Kakor vseskozi ponavljamo: vse ponudbe za kredite, ki jih dobite na spletu se na koncu izkažejo kot lažne oz. kot prevara. Elektronski naslov, ki ga navajate pripada ponudniku brezplačnih storitev poštnega gostovanja mail.com (europe.com); legitimna banka, kot je npr. v konetkstu BNP, zagotovo ne uporablja tovrstnih e-poštnih naslovov. Sodelovanje in poslovanje s predmetnimi “ponudniki” posledično močno odsvetujemo!

 8. DON /

  Pozdravljeni,

  kako pa je z BICM banko. Prosim za informacijo.

  Lep pozdrav

 9. jas /

  Pozdravljeni mene pa zanima če je že kdo slišal za nicefinance ki ponuje kredit preko spleta.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni,
   če preberete naš članek, ugotovite, da ravno na takšne goljufije vseskozi opozarjamo. Odsvetujemo vam kakršnokoli dogovarjanje za kredit prek spleta, saj boste finnačno oškodovani.

 10. jas /

  Zanima me kaj zdaj narediti ko sem že 280 evrov poslala?

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni, žal razen prijave na policijo drugega ukrepa ni. Če ste denar nakazali prek sistema WesternUnion ali Moneygram, ni praktično nobene možnosti, da bo povrnjen.

 11. Dare /

  Pozdravljeni, zanima me kaj mislite o firmi sociale generale oz. varenkredit.online,
  firma obstaja in res dajejo kredite,koliko sem zasledil na njihovi strani. Hvala za odgovor. Lp

 12. Dare /

  sociate generale ponuja kredite oz. te vrže na njihovo stran če odpreš varenkredit.online. Vaše mnenje

  1. Varni na internetu /

   Gre za prevaro oz. lažno stran! Spletna stran varenkredit.online. nima nobene povezave z legitimno banko.

 13. Poli77 /

  Pozdravljeni ima kdo kakšne izkušnje z V-K GROUP? Ponujajo kredite na spletni strani varen kredit.si

  1. Varni na internetu /

   Seveda. Generični email naslov in neverjetni pogoji so ravno to, o čemer piše v tem članku.

 14. Matjaz /

  pozdravljeni mene zanima sme posojilo ce ima kdo kaksne izkusnje

  1. Varni na internetu /

   V praksi so se vsi tovrstni spletni oglasi (ki se ponavadi skrivajo za imeni nekih neobstoječih podjetji iz Francije ipd.) za kredite izkazali kot lažni. Edini namen je finančno izčrpavanje (pod pretvezo raznoraznih stroškov). Podpisovanje pogodb in sklepanje posla vam tako močno odsvetujemo.

 15. Branka /

  Pozdravljeni. Zanima me če na spletu ponujajo kredit iz tujine, vendar ima ta posrednik račun zaveden v Sloveniji na katerega nakažeš provizijo.

  1. Varni na internetu /

   Tudi v takih primerih gre lahko za prevaro. Bančni račun lahko pripada t.i. denarni muli, ki denar takoj po prejemu dvigne in po drugi poti pošlje naprej.

 16. DN /

  Pozdravljeni,

  ali poznate ponudnike kreditov IIB bank, smeposojilo, posojilo denarja.com? Žal sem v nelagodnem položaju in sem jim nasedla… Poslala fotokopije OI, TRR, plačilne liste, plačala pristojbine do sedaj okoli 400 €, Kaj mi svetujete, dam prijavo na policijo?
  Hvala in prijazen pozdrav,
  DN

  1. Varni na internetu /

   Glede na to, da je do oškodovanja že prišlo, bi bila prijava primera na lokalni policijski postaji vsekakor ustrezen ukrep, saj je policija edina pooblaščena za pregon takšnih dejanj. Prijavi priložite čim več dokazov, kot so kopija elektronske komunikacije, potrdila o plačilu ipd. Vsekakor pa policijo opozorite, da ste goljufom poslali tudi kopijo osebnega dokumenta.

 17. aa19 /

  sme posojila?prevara ali?

 18. Sabina /

  Pozdravljeni zanima me če kdo pozna sme posojila ali ne?

 19. tnj /

  zanima me tale stran hladnik-posojilo.com, naj bi bili iz Cankarjeva ulica 5, 5220 Tolmin,info@hladnik-posojilo.com
  ampak napisali so da so iz francije zdi se mi prevara , in da so velikrat že vzeli Slovenci pri njih posvojila ker jz sem napisala da jz plačevala nebom dokler nebo nakazila

 20. Julina /

  Prosim mi lahko razložite kateri krediti na spletu ni prevara

 21. Viktorija /

  Zanima me, ali je kdo kdaj posloval s confids banko iz Francije?