28.10.2014

Na SI-CERT ob vseevropskem mesecu kibervarnosti opozarjamo na različne spletne goljufije. V zadnjih mesecih se na nas obrača vedno več uporabnikov, ki se dogovarjajo za kredite prek spleta. Vendar gre v čisto vseh primerih za prevaro, ki lahko povzroči resno finančno oškodovanje. 

Nikoli se ne odzivajte na ponudbe za kredit prek spleta

Očitno je trenutna težka finančna situacija, v kateri se nahaja mnogo ljudi, dobra priložnost za spletne kriminalce, ki obljubljajo “zakonit posojilo takoj”. Tovrstne ponudbe se pojavljajo na različnih forumih, goljufi iščejo priložnosti za vzpostavitev kontakta tudi prek spletnih oglasnikov, v nekaterih primerih celo oglašujejo kredite prek omrežja Facebook.

kredt_oglas

Če se odzovete na ponudbo za kredit in prek elektronske pošte stopite v kontakt, vas goljuf najprej prosi za osebne podatke, telefonsko številko in višino mesečnega dohodka. Vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. Nato pošljejo različne dokumente, npr. izračun odplačevanja, pogodbo. Seveda gre za lažne, ponarejene dokumente, z izmišljenimi bančnimi podatki. V naslednjem koraku zahtevajo plačilo stroškov odobritve kredita, navadno v višini nekaj 100 evrov. Sledijo najrazličnejše zahteve po poplačilu stroškov, npr. odprtje novega računa, plačilo odvetnika, plačilo davka. V enem izmed obravnavanih primerov je prišlo do oškodovanja v višini kar 2300 evrov. Goljufi vedno zahtevajo plačilo prek sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in ko žrtev nakaže denar, je možnost izsleditve prejemnika minimalna. Znaka prevare sta tudi “polomljena” slovenščina in uporaba brezplačnih elektronskih predalov. Čeprav navadno vsa komunikacija poteka v slovenščini, gre za očitno uporabo prevajalnika Google Translate.

Po informacije o kreditu se vedno obrnete na banko. Nikoli se ne dogovarjajte za posojila prek spleta, ki jih ponujajo popolni neznanci.

 

 

Znanje o spletnih prevarah lahko spletni uporabniki preverite v kvizu Lovec na spletne prevare.

 

Oglejte si tudi video, kako prepoznati znake lažnega kredita prek spleta.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

 

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
3

4 nujni koraki pred nakupom v spletni trgovini

Vsi poznamo tisti super občutek, ko dobimo obvestilo, da nas na pošti čaka pošiljka ali pa na vratih pozvoni dostavnik, s težko pričakovanim paketom v roki. Spletni nakup pa se lahko konča tudi bolj klavrno, ko (prepozno) ugotovimo, da smo nasedli spletnemu goljufu in žal ostanemo brez denarja in brez plačanega…

Komentarji (17)
 • Pozdravljeni,

  Zanima me na koga naj se obrnem glede kreditne prevare prek spleta. Žal sem prepozno našel to stran. Hvala za odgovor

  • Če ste prepozno ugotovili, da gre za prevaro, in ste že nakazali denar, potem čimprej podajte prijavo na policiji. Prijavo podate na vaši lokalni policijski postaji, pri tem pa priložite čimveč dokazov: plačilni nalog, kopijo korespondence, spletni naslov oglasa za kredit ipd.

 • Zdravo, mene zanima ce je mogoce kdo sodeloval z g. Jacques Perrot. Meni je rekel, da mi bo nakazal denar in bom potem od posojila placala stroske. Zanima me kaj v zvezi s tem. Hvala

  • V tem primeru gre zagotovo za prevaro v obliki ponudbe kredita preko spleta. Praktično vse ponudbe za kredite, ki jih dobite od neznancev preko el. pošte ali pa jih zasledite na socialnih omrežij in spletnih oglasnikih, so lažne.
   Svetujemo vam, da v celoti prekinete vso komunikacijo in na njihova sporočila ne odgovarjate, predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte denarja.
   Kot smo v naših člankih na temo lažnih kreditov preko spleta že večkrat zapisali, je edina varna možnost pridobitve kredita še vedno zgolj na znani banki.

  • Če gre za goljufijo, potem denarja zagotovo ne boste prejeli. Bodite pa previdni: pri teh goljufijah vas poskušajo tudi tako pretentati, da kreirajo (lažno) spletno stran neke banke in vam pošljejo up. im in geslo za prijavo. Če se prijavite, vam prikažejo sredstva na računu, ampak denarja tam dejansko ni, saj gre za lažno spletno banko.

  • Pozdravljeni, zdaj mi je poslal za posojilo neki steodorovic 997,teodorovic son. Veste mogoce kaj o tem, ali je goljuf? Hvala in Lp

  • Taka vprašanja nam raje pošljite po el. pošti na naslov cert@cert.si. Da vam bomo lahko natančno odgovorili, v sporočilu navedite čimveč podatkov: kako ste prišli do te ponudbe, kakšne el. naslove uporabljajo, posredujete pa nam tudi korespondenco.

 • Sama sem bila zrtev prevare o posojilu.Placala sem vec kot 8000evrov.
  Ko sem koncno ugotovila kam to vodi..sem potrdila o placilih in spletne naslove odnesla na policijo.
  Ne nasedajte..mene je drago stalo.

  • Vse ponudbe za kredite, ki vam jih ponujajo neznanci prek spleta (in to iz naslovov brezplačnih ponudnikov el. pošte), so se v praksi izkazali za lažne. Sklepanje posla s tovrstnimi “kontakti” močno odsvetujemo.

 • Vaš komentar

  Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
  Obvezna polja so označena z *