Skoči na vsebino

Krediti prek spleta

Na spletu so vse številčnejše ponudbe za ugodne kredite, ki pa vodijo v še večjo stisko in finančno škodo.

V zadnjem letu ponovno opažamo porast lažnih kreditov na spletu, ki smo jih prvič zaznali že v letu 2012. Takrat so se mnogi posamezniki kot tudi podjetja zaradi ekonomske krize znašli v težkem finančnem položaju, kar so s pridom izkoristili spletni goljufi. Goljufi so obljubljali ugodne kredite, brez zavarovanj, z nizko obrestno mero, kar se je za marsikoga končalo s finančno škodo, ki je še poglobila težek socialni položaj.

Namesto kredita žrtve čaka še večja luknja v denarnici
Ženska, ki pred računalnikom zaskrbljeno gleda račune

Od forumov do spletnih strani izmišljenih bank

Goljufi so pred leti objavljali male oglase na spletnih oglasnikih ali pa ponudbe umeščali kot komentarje na različnih forumih in novičarskih portalih. Pogosto potrošniki takšne ponudbe prejmejo tudi prek elektronske pošte, saj spam zaščita ni popolnoma učinkovita.

Ker pa so goljufi povsem v koraku s časom, nas skušajo prepričati o legitimnosti svoje ponudbe tudi z lažnimi spletnimi stranmi izmišljenih bank in finančnih podjetij. Prav tako postavljajo zavajajoče Facebook strani, kjer zlorabljajo logotipe in vizualno podobo slovenskih finančnih ustanov.

Goljufi so pred leti objavljali male oglase na spletnih oglasnikih ali pa ponudbe umeščali kot komentarje na različnih forumih in novičarskih portalih. Pogosto potrošniki takšne ponudbe prejmejo tudi prek elektronske pošte, saj spam zaščita ni popolnoma učinkovita.

Primer oglaševanja hitrih kreditov na omrežju Facebook
Primer oglaševanja hitrih kreditov na omrežju Facebook

Veliko spletnih strani lažnih bank uporablja enako oblikovno predlogo, goljufi le zamenjajo logotip in kontaktni elektronski naslov. Odkar je mogoče digitalno potrdilo (certifikat) pridobiti tudi brezplačno in na daljavo, goljufi namestijo tudi tega in obiskovalec vidi ključavnico v brskalniku, kar še poveča občutek verodostojnosti.

Lažna spletna stran banke
Primer lažne spletne strani banke

Kako nas goljufi prepričajo o nakazilu denarja?

Ko je stik prek Facebooka ali obrazca na spletni strani vzpostavljen, goljufi zahtevajo, da posredujete osebne podatke ter podatke o ročnosti in znesku kredita. Pogosto zahtevajo tudi kopijo osebnega dokumenta, ki pa ga lahko zlorabijo pri drugih goljufijah! Lahko vam ukradejo identiteto, se predstavljajo v vašem imenu, ponujajo kredite, oddajajo stanovanja ipd.

Prošnja za kredit bo brez težav odobrena, nato pa sledijo zahteve po plačilu različnih stroškov: za odprtje novega računa, plačilo notarskih storitev, zavarovanja kredita, plačilo davkov ipd. Da bi vas prepričali o legitimnosti ponudbe, vam pošljejo tudi fotografijo osebnega dokumenta. Seveda pa tu ne gre za dokument bančnega uradnika, ampak za dokument ene izmed njihovih prejšnjih žrtev. V nekaterih primerih pošljejo tudi uporabniško ime in geslo za prijavo v njihovo »spletno banko«. Tako vas želijo prepričati, da denar že čaka na računu, samo stroške morate poravnati. Seveda ne gre za pravo spletno banko, ampak za prirejeno spletno stran.

Goljufi zahtevajo poplačilo raznoraznih namišljenih stroškov
Moški, ki ima v roki bankovce, pred njim je lesena hišica z napisom "posojilo" v angleščini

Izogibajte se uporabi sistemov za hiter prenos denarja

Plačilo najpogosteje zahtevajo prek plačilnih sistemov Western Union ali MoneyGram. Plačilna sistema sta namenjena hitremu prenosu denarja in ne plačevanju blaga in storitev, saj se sled za denarjem zelo hitro izgubi. Denar, ki ga na ta način nakažete goljufom, je za vedno izgubljen. V nekaterih primerih pa goljufi pošljejo številko bančnega računa za nakazilo stroškov. Tu gre za bančne račune v lasti t. i. denarnih mul, ki jih goljufi novačijo pod pretvezo dela od doma. Naloga denarnih mul je posredništvo, da nakazani denar čim prej posredujejo po drugi poti naprej ter zakrijejo sledi denarnega toka.

Preverili smo, kako prevara deluje

“Ali ste v finančni krizi? Ali ste že zavrnili banke za posojilo? Ali potrebujete denar nujno? Ali potrebujete posojilo za širitev vašega podjetja? Ste iskali posojilo? Ste prišli na pravo mesto. To posojilo je 100 % zagotovljena. Contact me zdaj in dobili kakovostne storitve. Gospa Ebis Vivian (finaid45@hotmail.com)”

Prek objavljenega e-mail naslova smo kontaktirali ga. Vivian in prosili za vsoto 4.200 evrov. Še isti dan smo dobili odgovor, da lahko dobimo kredit za obdobje 36 mesecev, mesečni obrok pa je 128 evrov; torej 10-odstotne obresti na celoten znesek. Ga. Vivian je končala svoj odgovor takole “Če ste v redu s pogoji zgoraj, nazaj k meni, tako da lahko gremo na naslednji korak.”

V naslednjem koraku smo morali posredovati svoje osebne podatke, telefonsko številko, višino mesečnega dohodka in podobno. Torej vse tisto, kar bi tudi sicer pričakovali pri najemu kredita. Posredovali smo izmišljene podatke in telefonsko številko pri spletnem ponudniku telefonije. No, “pristojbino” v višini 100 evrov naj bi plačali prek sistema Western Union. Zelo nenavadno je, da bi banka, ki ponuja kredite, za svoje stroške prejemala plačilo prek plačilnega sistema Western Union. Gre za plačilni mehanizem, ki ne omogoča sledenja transakciji in je ravno zato priljubljeno orodje spletnih goljufov. Nato smo prekinili vso komunikacijo, saj je naš eksperiment uspel – dokazali smo vse znake klasične nigerijske prevare.

Banke nikoli ne bi zahtevale nakazilo prek sistema Western Union
Fotografija moškega, ki v rokah drži šop bankovcev

Bodite pozorni na sledeče znake prevare:

 1. Najbolj resen znak za alarm je, če nekdo od vas zahteva plačilo preko sistema Western Union! Ta sistem je namenjen hitremu prenosu denarja fizičnim osebam, sledenje nakazilu pa ni možno in je prav zato priljubljeno orodje spletnih goljufov.
 2. Bodite pozorni na “polomljeno” slovenščino. Tudi v tem primeru, je vsa komunikacija potekala v slovenščini, vendar so bili odgovori očitno prevedeni s strojnim prevajalnikom Google Translate.
 3. Uporaba brezplačnih elektronskih predalov. Vedno preverite elektronski naslov pošiljatelja. Se elektronski naslov ujema z naslovom uradne institucije? Banka prav gotovo ne bi uporabljala brezplačnega poštnega predala (gmail.com, hotmail.com, blumail.org, yahoo.com)!

Goljufije in oškodovanja morate prijaviti policiji. Na banki poskusite preklicati plačilo. Za tehnično pomoč pri izsleditvi pošiljatelja elektronske pošte ter lokacije spletnega mesta pišite na info@varninainternetu.si.

Kaj narediti, če postanete žrtev?

 1. Če ste žrtev prevare z lažnim kreditom, čim prej obvestite policijo. Na banki se pozanimajte o možnostih preklica nakazila.
 2. Če ste goljufom poslali skenogram ali fotografijo osebnega dokumenta, prav tako svetujemo prijavo na policiji. Če pride do kraje identitete ali nadaljnjih zlorab, vam bo zapisnik policije prišel prav pri morebitnem dokazovanju svoje nedolžnosti.
 3. Prekinite vso nadaljnjo komunikacijo z goljufi. Predvsem pa jim v nobenem primeru ne nakazujte (dodatnega) denarja, tudi če vam bodo grozili.

Še vedno pa velja najboljši nasvet, ki vas obvaroval pred spletnimi goljufi: “Ne nasedajte pravljicam. Če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res, potem najbrž ni!”

Članek je nastal v sodelovanju z Zvezo potrošnikov Slovenije za njihovo revijo VIP.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Komentarji / 23

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. MATEJ ČERNE /

  ŽIVJO BREZ SRAMU PO SPLETU JE PRIŠEL MAIL OD GOS MR.ROBERT PETERSON,MI SEVEDA TAKI ČASI VODA V GRLO ZGRABIMO PA ČE TUDI SO SUMLJIVI TIP TI PODA ZA DENAR SEVEDA TI ODPRE KAO RAČUN NO NE BOM PREVEČ DOLG KER JE ZGODBA DOLGA NA KOGA SE LAHKO OBRNEM DA TO ,TE ,BI UPORABU KLETVICO A JE NE BOM
  PRIJAVIM KER ORGANIZACIJA NORMALNO DELUJE NAPREJ IN SO OČETU POBRALI RES ZADNJE HVALA ZA POMOČ

  1. Varni na internetu /

   Nenehno opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih forumih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. E-mail naslov, s katerim “ponudnik” kredita komunicira je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje. Svetujemo prijavo na policijsko postajo, je pa zelo malo možnosti, da boste dobili denar povrnjen, saj se goljufi največkrat nahajajo v afriških državah in je pregon močno otežen.

 2. jasmin /

  tudi mi smo si začeli dopisovati glede posojila z g.ponce figueroa jorge humberto .mejl;jpf.humberto@gmail.com ima gdo iskušnje s tem gospodom

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Prekinite vso komunikacijo, gre za poskus goljufije! Obljubljenega denarja nikoli ne boste prejeli, od vas bodo zahtevali denar za najrazličnejše stroške – poplačilo odobritve kredita, stroški odvetnika, odprtje bančnega računa, davek pa še kaj se bodo spomnili. Vsa potrdila, certifikate, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. Ne zaupajte in prekinite vso dopisovanje.

  2. Carmen /

   Jaz pa sem dobila celo posrednika v Sloveniji kamor sem posla “stroške” za krediti. Imam naslov in poštne odrezek, ker preko WU v Pariz nisem hotela pošilajt. Ali lahko od te osebe dobim denar nazaj.?

  3. Varni na internetu /

   Pišite nam na cert@cert.si in posredujte celotno komunikacijo z lažnim ponudnikom kredita.

 3. fazan /

  Na moj oglas na portalu posoja.com se je oglasil ponudnik Steven Manfredo, komunikacija je v dobri Slovenščini.Zanima me ali ima kdo kakšne izkušnje z njim.

  1. Varni na internetu /

   Pozdravljeni!
   Ponovno opozarjamo, da so vse ponudbe za kredite, ki jih najdete na raznih portalih, spletnih oglasnikih, Facebooku, po elektronski pošti itd, in za katerimi ne stojijo uradne banke, goljufive. Ne samo da kredita ne boste prejeli, na določeni točki bodo od vas zahtevali, da jih pošljete denar za poplačilo različnih stroškov (izmišljenih), obljubljenega denarja pa zagotovo ne boste nikoli prejeli. Še enkrat opozarjamo, prekinite vso dopisovanje in ne nakazujte denarja! Vsa potrdila, certifikati, pogodbe, potni listi itd., ki vam jih goljufi pošljejo, so popolnoma izmišljeni ali pa so celo zlorabili identiteto neke druge osebe. Ime, priimek in e-mail naslov, s katerim komunicira “ponudnik” kredita je povsem nepomemben in se ga ne da preveriti, saj si vse izmislijo in odprejo en kup različnih brezplačnih e-mail predalov, ki jih uporabljajo za dopisovanje.

 4. Joze preloznik /

  Zanima me, ce je ze kdo imel opravka z christelle gallet?

  1. Jasmina /

   Pozdravljeni!

   Kot smo predhodno že velikokrat opozarjali, še enkrat ponavljamo, da prekinete vso komunikacijo z neznanci, ki vam obljubljajo kredit prek spleta. V vseh primerih gre za goljufijo in vas opozarjamo, da boste na koncu pošiljali denar goljufom, obljubljenega kredita pa ne boste prejeli.

 5. Ajduan /

  Frank Laforet mene in dva kolegevzel nam je 1000e za kredit in je nas goljufil pazite na te cloveka posalje ti vse pasos email placali smo na western union v binini sve je bil laz

 6. Rix /

  Pozdravljeni.Imali kdo iskus je sa organizacijom za posujila.NOTARNJE FINANCIRNJE?LP

 7. Obupana /

  Pozdravljeni ima kdo izkusnje z kreditom pri cofine group,cofinoga..Preverila njihov mail in je veljaven ampak vseeno me skrbi da je prevara

  1. Varni na internetu /

   Sama “veljavnost” mail-a žal ni dovolj. Mail (s poljubno domeno) lahko namreč kreira kdorkoli. Tukaj gre zagotovo za prevarantsko ponudbo kakršne opisujemo v predmetnem članku. Sodelovanje v poslu tako močno odsvetujemo.

 8. Viktorija /

  Pozdravljeni!
  Zanima me nekaj, pozna kdo gospoda Mateja Goršič, ki daje kredite preko nemške banke N26?
  Banka je legitimna sem preverila preko banke Slovenije, mi je pa malo sumljiv ta gospod!

  1. Varni na internetu /

   Po nam znanih informacijah so krediti banke N26 (ki je, kakor ste sami ugotovili, povsem legitimna banka) na voljo zgolj v Nemčiji (nemškim državljanom) in kot taki dosegljivi (zgolj) neposredno prek bančne mobilne aplikacije. To, da nekdo ponuja posredništvo ipd. (za nekaj kar uradno ni dosegljivo v Sloveniji) je lahko že znak, da je posredi prevara ipd.

 9. Lukec /

  Živjo,
  Prašal bi ce je kdo ze imel opravka z BDF banko iz Francije??odobrili so mi 50000e posoila ki ga krvavo rabim!!
  Posojilodajalec je Bernard Franqcois NOURRIT.

  LP

  1. Varni na internetu /

   Pošljite nam prijavo preko elektronske pošte na cert@cert.si, pa bomo preverili. Prijavi priložite tudi podatke o banki (email naslov, naslov spletne strani) in morebitne dokumente, ki so vam jih poslali.

 10. Bubi /

  Lukec ne jemlji kredita preko bdf ker je prevara meni so tsm pobrali 1600 evrov

  1. Varni na internetu /

   Gre za prevaro.

 11. MOJCA /

  dober dan
  zanima me nekaj tudi jaz sem preko spleta najela kredit vendar sem do sedaj morala samo nakazovati ali lahko prosim preverite ali so resnični sedaj moram do četrtka tega še nekaj plačati da bi dobila nakazan kredit ali mi lahko pomagate
  prosim odgovorite mi hvala potrebujem čimprej odgovor gre na 2 dni
  mojca jerman

  1. Varni na internetu /

   Praktično vse ponudbe za kredite, ki jih dobite od neznancev preko el. pošte in na družbenih omrežjih, spletnih oglasnikih ter različnih spletnih straneh (večinoma iz tujine), se namreč v praksi žal izkažejo kot lažne. Nadaljevanje “posla” vam tako močno odsvetujemo.