Skoči na vsebino

Previdno pri ponudbah za delo prek spleta

Žal je težka finančna situacija, v kateri so se znašli številni Slovenci, odlična priložnost za goljufe, ki obljubljajo neverjeten zaslužek za delo od doma oz. delo prek spleta. Tovrstne ponudbe oglašujejo kar na Facebook-u, nanje naletimo na številnih forumih in spletnih oglasnikih. Če vas je zamikal postranski zaslužek, dobro preverite v kaj se spuščate, saj lahko v skrajnem primeru povsem nevede postanete sostorilec v kaznivem dejanju.

Če brskate za tovrstnimi ponudbami, bodite pozorni na nekatere zahteve in obljube “delodajalcev”:

  • Prvo in najpomembnejše pravilo se glasi: »Ne nasedajte pravljicam!« Saj veste, če se nekaj sliši preveč lepo, da bi bilo res…, pa naj bo to obljuba o ugodnem kreditu, neverjetno poceni iPad-u ali ogromnih zaslužkih pri delu od doma. Pri ponudbah za delo prek spleta je prvi znak za previdnost obljuba tipa »zaslužite ogromno denarja s skoraj nič dela« (o tipičnem primeru smo že pisali).
Lažen oglas za dobičkonosno delo od doma
Lažen oglas za dobičkonosno delo od doma
  • Potrebno je poravnati začetne stroške oz. potrebna je manjša investicija v začetni posel. Goljufi na začetku zahtevajo, da poravnavamo stroške učnega gradiva, kupimo potrebno opremo itd. Če goljuf zahteva, da stroške poravnate prek sistema Western Union je to skoraj gotovo znak za prevaro, saj ni možno slediti transakciji.
  • Nevede lahko postanete t.i. denarne mule in posledično tudi sostorilci kaznivih dejanj, kot je pokazal tudi zadnji primer preiskave vdorov v e-bančne račune slovenskih podjetij (obvestilo policije). Goljufi so za potrebe prenakazila ukradenega denarja novačili denarne mule, in sicer so v imenu angleške zavarovalnice na spletnih medijih oglaševati delo na domu. Šlo je predvsem za nezahtevne raziskave trga, delojemalci pa so morali podpisati pogodbo o delu, v kateri so se zavezali, da bodo dali na razpolago svoj transakcijski račun, preko katerega so se kasneje vršila določena denarna nakazila. Zato zelo previdno pri podpisovanju različnih pogodb, pooblastil in posredovanju svojih osebnih in finančnih podatkov, saj jih lahko goljufi uporabijo za odpiranje fiktivnih računov oz. postanete žrtev kraje identitete.
Primer oglasa, ki ga je slovenska kriminalna združba uporabljala za novačenje denarnih mul
Primer oglasa, ki ga je slovenska kriminalna združba uporabljala za novačenje denarnih mul

In v vsakem primeru – Google it!

Poiščite čim več informacij o delodajalcu, preverite podjetje na spletu, torej njihovo spletno stran, vse kontaktne podatke, lokacijo. Včasih šele Google Street View razkrije, da se na navedenem naslovu ne nahaja navedeno podjetje. Pobrskajte za informacijami v različnih poslovnih imenikih. Dobre novice se hitro širijo, slabe pa še hitreje, zato preverite tudi zadetke s spletnih forumov (slovenskih in tujih), če je kdo že imel kakšno slabo izkušnjo s ponudnikom dela prek spleta.

Če ste še vedno v dvomih ali gre za legitimen oglas za delo prek spleta ali zgolj poskus prevare, pišite na info@varninainternetu.si in priložite čim več podatkov o ponudbi. Dobili boste še dodaten nasvet, ki vam bo pomagal pri odločitvi.

Komentarji / 3

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Fibler /

    zanima me za spletno stran kot je Neobux.com in podobne. Pri katerih klikaš za denar oglase in nimaš potrebe za začetni kapital. Kako je z tem, je to legalno oziroma varno ?

    L.p

    1. Varni na internetu /

      Na spletu ni najti veliko negativnih izkušenj s to spletno stranjo, pa tudi kakšne prijave do sedaj še nismo prejeli. Če se boste registrirali na kateri od takih strani vam svetujemo, da temeljito preberete pogoje uporabe, poiščete izkušnje drugih, predvsem pa se morate zavedati, da za temi spletnimi stranmi ponavadi stojijo podjetja s sedežem v tujini, za reševanje konfliktov so prav tako pristojna tuja sodišča, zaradi česar imate lahko v primeru sporov precej težav.

  2. Dea /

    Stran, ki ponuja spletno delo
    http://www.cvekaj.com.
    Vprašali so po osebnem dokumentu, sliki, ki naj bi potrjevala polnoletnost…
    Imajo čuden naslov…