Skoči na vsebino

Oktober je evropski mesec kibervarnosti – sodelujte v naši akciji!

‘Kibernetska varnost je naša skupna odgovornost’!

Tako se glasi geslo letošnje vseevropske akcije, ki poteka v 27 državah EU. Akcija ozavešča o pomembnosti kibernetske (spletne) varnosti in opozarja na to, da moramo spremeniti dojemanje in naš odnos do informacijske varnosti in kibernetskih groženj. Internet je olajšal komunikacijo in briše zemljepisne omejitve. Ravno zaradi tega smo na omrežju tudi bolj izpostavljeni različnim grožnjam.

Kaj pa kibernetska varnost v Sloveniji? V sedmih letih skoraj 7-kratni porast omrežnih incidentov

Porast omrežnih incidentov od leta 2008 do 2014, podatki SI-CERT
Graf: Porast omrežnih incidentov od leta 2008 do 2014, podatki SI-CERT

Za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij v Sloveniji skrbi nacionalni odzivni center SI-CERT. V oddelku obravnavajo tehnične incidente in tudi takšne, za katere ni potrebno napredno znanje in zadostujejo že osnovne tehnike socialnega inženiringa*; phishing (kraja gesel), kraja identitete, spletne goljufije, vdori, okužbe in spam. SI-CERT  koordinira pri razreševanju incidentov, tehnično svetuje ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorabah, ter izdaja opozorila za upravitelje omrežij in širšo javnost o trenutnih grožnjah na elektronskih omrežjih. Od leta 2011 v okviru centra deluje program ozaveščanja Varni na internetu.

Kaj se bo dogajalo v mesecu oktobru?

Slovenijo v evropskem mesecu kibervarnosti predstavljajo Varni na internetu, ki so za slovenske spletne uporabnike pripravili oglaševalsko akcijo Ne verjemite neverjetnim ponudbam. Akcija želi spodbuditi spletnega uporabnika, da se nauči prepoznati očitne znake spletnih goljufij, še preden bi lahko postal žrtev spletnega goljufa. Na to vas bodo opominjale pasice na najbolj obiskanih novičarskih portalih in spletnih straneh, klik na pasice pa vas bo popeljal v svet razkrinkanih spletnih prevar. Za vse, ki boste opravili celotno raziskovalno pot po svetu spletnih prevar, pa so pripravili praktične nagrade!

V mesecu oktobru spremljajte naše oglase. za NEVERJETNO PONUDBO. Za vse vztrajne smo pripravili praktične nagrade
Oglasi "Neverjetna ponudba"

Nastanek dokumentarnega filma Hekerji.si, idejo porodila 20 letnica SI-CERT

Letos SI-CERT, nacionalni odzivni center za omrežne incidente, pod okriljem katerega deluje program ozaveščanja Varni na internetu, obeležuje 20-letnico svojega delovanja. 20 let številnih izkušenj iz opravljanja nalog nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente, koordiniranja razreševanja incidentov, tehničnega svetovanja ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorab je porodilo idejo o dokumentarnem filmu. Na podlagi materijala iz njihovih arhivov je v sodelovanju s produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija nastal dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti. Konkretni dogodki in pričevanja kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj.

Dokumentarni film #hekerji.si. V sodelovanju z RTV Slovenija in produkcijo Sever&Sever, režiser Blaž Završnik. Premiera: 22. oktober ob 19:30 v Kinu Šiška.
Slika, na kateri piše #hekerji.si, premiera: 22. 10. 2015

Koledar dogodkov: 

15. oktober: Vprašajte strokovnjaka – odprta javna tribuna. Strokovnjak iz oddelka SI-CERT bo odgovarjal na vsa vprašanja uporabnikov o spletni varnosti. Povezava do dogodka: http://med.over.net/forum5/list.php?148

16. oktober: Kibernetske grožnje in zaščita. Lokacija: MORS Avditorij.

19. in 20. oktober: Poučevanje zasebnosti in varstva osebnih podatkov – Seminar za strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju. Lokacija: Brdo pri Kranju (Hotel Brdo) in Maribor (Hotel Habakuk).

22. oktober: premiera dokumentarnega filma #hekerji.si. Lokacija: Kino Šiška

23. oktober: Digsec, konferenca o kibernetskem usposabljanju in izobraževanju. Lokacija: Institut “Jožef Stefan”.

V naši oktobrski kampanji ozaveščanja se nam pridružujejo: Urad infromacijske pooblaščenke, Laboratorij za odprte sisteme in mreže na Inštitutu Jožefa Stefana, Salomon d.o.o. in Ministrstvo za obrambo.
Grafika: Oktober, evropski mesec kibervarnosti

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.