10.10.2013

S tem imenom poimenujemo krajo podatkov, ki storilcu omogočijo dostop do spletnih storitev v vašem imenu in v skrajnem primeru tudi krajo vašega denarja.

S phishing prevaro spletni goljuf pridobi osebna uporabniška imena in gesla za dostop do storitev kot so elektronska pošta, Facebook ali PayPal. Če goljuf pridobi geslo za spletno banko, nas lahko oškoduje tudi finančno! Tipična phishing prevara se prične z elektronskim sporočilom, ki naj bi ga poslala naša banka ali ponudnik neke spletne storitve. Obvestijo nas, da se moramo zaradi preverjanja podatkov ali dodatnih ugodnosti prijaviti in ponovno vnesti svoje podatke. V sporočilu se nahaja tudi povezava na katero naj bi kliknili, vendar nas vodi na lažno spletno stran, ki je zelo podobna, morda skoraj identična strani legitimnega ponudnika.

Če na tej lažni, phishing strani vpišete geslo za dostop in druge osebne podatke (npr. podatke o kreditni kartici), ste jih pravzaprav posredovali goljufu.

Preverite znake prevare v video vodiču, da se ne boste znašli v vlogi naivneža.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

 

Kako lahko prepoznate phishing sporočilo?

vasa-banka-mail

 

Verjemite, banka vas nikoli ne bi pozvala k pošiljanju osebnih podatkov prek elektronskih sporočil.

Čeprav je phishing v osnovi namenjen kraji podatkov za dostop do spletnega bančništva, imajo vrednost tudi drugi podatki, ki se vam na prvi pogled morda ne zdijo vredni stroge zaščite, na primer uporabniško ime in geslo za dostop do poštnega predala. Namreč, velika večina spletnih storitev od vas zahteva registracijo, kjer si izberete ime (ali pa kar uporabite svoj elektronski naslov) in določite geslo za dostop do storitve. V primeru, da geslo pozabite, vam spletno mesto na dani elektronski naslov pošlje spletno povezavo za nastavitev novega gesla. Kdor ima dostop do vašega poštnega predala, lahko v vašem imenu dostopa tudi do storitev, pri katerih ste svoj elektronski naslov navedli pri registraciji.

 

Vsebine, ki vam lahko pomagajo
0

V času praznikov več poskusov zlorab e-bančništva

Združenje bank Slovenije je izdalo opozorilo glede varne rabe elektronskega bančništva V zadnjem času je bilo v Sloveniji ugotovljenih več poskusov zlorab varnostnih elementov uporabnikov elektronskega bančništva in poskusov izvedbe plačilnih transakcij nepooblaščenih oseb. Ker se približuje čas krompirjevih počitnic ter božično - novoletnih praznikov, ko se poveča intenzivnost poskusov…

Komentarji (3)
  • Zelo moramo biti pazljivi na url-naslove, pa tudi na vse ostale informacije, pozorno moramo prebrati in raje biti bolj zadržani kot pa velikodušni z zapisovanjem informacij o sebi in svojem računalniku.

  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *