Skoči na vsebino

Kraja identitete

Neznana oseba pridobi naše osebne podatke in se začne predstavljati v našem imenu. Posledično lahko zavede naše sodelavce ali prijatelje, okrni naš ugled ter si pridobi dostop do naših informacij, dokumentov, slik ali v našem imenu opravlja e-bančne storitve.

Kraja identitete na spletu je v najpogosteje posledica kraje gesla, torej neznanec pridobi naše uporabniške ime in geslo in nato dostopa do našega elektronskega predala, Facebook profila ali PayPal računa.

Kako lahko neznanec prevzame našo spletno identiteto?

 1. Najlažje takrat, kadar smo sami nepazljivi in po nesreči ali celo namerno razkrijemo geslo za elektronsko pošto ali Facebook.
 2. Naslednji način je phishing oziroma kraja podatkov, ko nas elektronsko sporočilo pripravi do tega, da razkrijemo svoje uporabniške podatke.
 3. Storilec lahko pridobi naše geslo prek okužbe računalnika z zlonamerno kodo, ki beleži pritiske tipk (t.i. keylogger). Gre za vrsto virusa, ki napadalcu pošilja shranjena in prestrežena gesla z računalnika. Med goljufi so priljubljena mesta za krajo osebnih podatko tudi javno dostopni računalniki, ki jih uporabljamo na potovanjih, da bi pogledali elektronsko pošto ali  objavili fotografije na Facebooku.

Največjo nevarnost na tem področju predstavlja nepooblaščen dostop do vašega poštnega predala. Tako lahko nekdo prestreza vso vašo elektronsko pošto. Nevarnost je še večja, če so na elektronski naslov vezani tudi uporabniški računi drugih spletnih storitev, npr. Facebooka. Tako lahko storilec najprej zamenja geslo za npr. račun Gmail, nato pa še geslo na Facebooku. V tem primeru lahko storilec pride do veliko večje količine informacij, ki jih potem poljubno zlorabi.

Obenem velja še omeniti otežen postopek v primeru izgube gesla za elektronsko pošto pri tujem ponudniku. Ker je večina ponudnikov spletnih storitev (npr. Gmail, Hotmail, Facebook) lociranih v ZDA, vas bodo lahko prepoznali kot pravega lastnika računa šele po dolgem in zapletenem postopku.

Zato premislite, ali ne bi za elektronsko pošto in druge spletne storitve uporabljali poštnega naslova pri slovenskem ponudniku. Pri njem bo povrnitev dostopa do izgubljenega ali ukradenega gesla veliko zanesljivejše, predvsem pa veliko preprostejše in hitrejše.

Komentarji / 4

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Lenna /

  Meni se je to že zgodilo, v šoli smo imeli neko izobraževanje in smo se morali prijaviti v gmail. Težava je bila, da sem se po končanem delu jaz sigurno odjavila z gmaila, ampak so učenci računalnike nastavili tako, da sem ostala prijavljena. Seveda sem imela enako geslo na fb… vdrli so mi v fb in zamenjali gesla. Opazila sem takoj, blokirala račun. Učenci so dejanje priznali, hujše škode ni bilo. Vseeno pa hudo neprijetna izkušnja zame.

 2. Nina /

  Pozdravljeni

  Zanima me, ce je uporba preverjanja v dveh korakih z sms kodo telefona dovolj varna za npr. Gmail in Fb, da ti kdo ne more priti v racun, ce ugotovi geslo? Je mozno kljub kodi priti v racun?

  1. Varni na internetu /

   Preverjanje v dveh korakih izredno poveča varnost računa. Nobena zaščita sicer ni 100%, vendar pa bi vam v primeru, da imate nastavljeno preverjanje v dveh korakih, napadalec moral ukrasti telefon (ali vsaj SIM kartico), ali pa izrabiti kakšno hujšo ranljivost v spletni aplikaciji, kar pa je izredno malo verjetno.

 3. Moris /

  Pozdravljeni,

  kako ravnati v primeru verifikacije z osebnim dokumentom (prednja in zadnja stran, slika z dokumentom in datumom) na fake spletni menjalnici.

  Hvala vnaprej.

  lp,

  Moris