Skoči na vsebino

Oktober, vseevropski mesec kibervarnosti

Oktobra poteka v vseh državah članicah Evropske unije kampanja ozaveščanja o pomembnosti kibernetske (spletne) varnosti. Članice bodo ves mesec sodelovale z različnimi dejavnostmi in prireditvami z namenom izboljšanja obveščenosti državljanov o informacijski varnosti. Slovenijo že peto leto zapored zastopa nacionalni odzivni center za omrežne incidente SI-CERT, v okviru katerega deluje program ozaveščanja Varni na internetu.

Evropski mesec kibernetske varanosti
Grafika Evropski mesec kibernetske varanosti

Kaj pa kibernetska varnost v Sloveniji?

V osmih letih skoraj 6-kratni porast omrežnih incidentov in kar 18-kratni porast spletnih goljufij!

Porast omrežnih incidentov od leta 2008 do 2015, SI-CERT
Graf, ki prikazuje porast omrežnih incidentov od leta 2008 do 2015, SI-CERT

Porast omrežnih incidentov od leta 2008 do 2015, SI-CERTIzsiljevalski virusi, phishing napadi, prevare pri spletnem nakupovanju, izsiljevanja s skrivaj pridobljenimi intimnimi posnetki in ostale goljufije, ki se širijo prek družbenih omrežij. Skrbi nas lahko dejstvo, da za izpeljavo večine teh goljufij napadalci niso potrebovali naprednega računalniška znanja, zadostovale so že preproste tehnike socialnega inženiringa.

Upanje na pregon kriminalcev je skoraj brezpredmetno. Pristojnosti institucij pri reševanju spletnega kriminala se končajo na meji Evropske unije, kar s pridom izkoriščajo goljufi. Ti svoje spletne strani postavljajo na tujih strežnikih, skrivajo se za generičnimi elektronskimi naslovi, uporabljajo kriptirane plačilne valute in nas kontaktirajo iz lažnih profilov. Ne nazadnje je spletne kriminalce praktično nemogoče izslediti tudi zato, ker pogosto prihajajo iz držav tretjega sveta, kjer njihova zakonodaja močno šepa in na možnost pregona lahko računamo le izjemoma. Anonimnost, ki jo omogoča internet, v svetu kiberkriminala igra na strani slabih fantov.

Uvodni teden oktobra v znamenju goljufih pri spletnem nakupovanju

V torek, 4. oktobra, se je odvijala novinarska konferenca ‘Nakupovati prek spleta? Seveda, ampak preudarno!’.

Fotoutrinek z novinarske konference
Fotografija z novinarske konference

Ob porastu goljufij pri spletnem nakupovanju smo svoje moži združile različne institucije, ki se dotikamo področja nakupovanja prek spleta: SI-CERT, Tržni inšpektorat RS, Evropski potrošniški center in Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke.

Naše skupno sporočilo potrošniku je, naj se pred vsakim prvim nakupom v trgovini čim bolj pozanima o prodajalcu; kakšna so menja ostalih kupcev, koliko je spletna trgovina stara, so na voljo dovolj natančni podatki o podjetju, ki stoji za spletno trgovino …

V ta namen smo izdelali infografiko, ki združuje najpomembnejše nasvete in opozorila o varnem spletnem nakupovanju, potrošnika pa v primeru težav pri nakupovanju usmerja na pristojne institucije.

Kam po pomoč?
Grafika: kam po pomoč pri težavah s spletnim nakupom

Kaj se bo dogajalo v mesecu oktobru?

Ves mesec bomo opozarjali na najpogostejše goljufije, ki ciljajo na slovenske spletne uporabnike. Tudi letos se kot vsa leta doslej fokusiramo na spletne nevarnosti, ki povzročajo resno finančno oškodovanje. Povsem jasen cilj kiberkriminalcev je zaslužek in žal so vedno uspešnejši, saj naše izkušnje kažejo, da vsako spletno storitev obrnejo sebi v prid, pa če govorimo o spletnih trgovinah, Facebooku ali preprosto uporabi elektronske pošte.

Zato smo v sklopu letošnjega meseca kibervarnosti pripravili 4 nove izobraževalne videe, ki opozarjajo na izsiljevalske viruse, izsiljevanje z intimnimi posnetki, prevare na AirBnB platformi in prevare pri spletnem nakupovanju. Skupna točka vseh naštetih oblik spletnih zlorab, ki jih izpostavljamo v letošnji kampanji, je zelo preprosta past, v katero so se ujeli uporabniki. Gre za napade, ki niso tehnično napredni, hkrati pa so zelo učinkoviti in poceni, saj ciljajo zgolj na neznanje, neprevidnost spletnih uporabnikov.

Kampanja bo potekala predvsem na družbenih omrežjih, na našem portalu www.varninainternetu.si/beta pa bodo na enem mestu vsi nasveti, kako lahko uporabniki prepoznajo spletna tveganja. Pripravili smo tudi kviz Si spletni detektiv? (http://www.spletni-detektiv.si/), kjer lahko uporabniki preverijo, kako dobro poznajo tipične spletne prevare, ki jih vsakodnevno srečujejo.

Reši kviz!
Grafika: Si spletni detektiv?

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. zzzz /

    Na koncu kviza ni navedenih pogojev sodelovanja in podatkov organizatorja – gre za spletno prevaro s strani vas?

    1. Varni na internetu /

      Povezava s pogoji nagradne igre je pripeta na opozorilo ‘Saj veš …preberi pogoje negradne igre!’