Skoči na vsebino

Danes se po vsej Evropi prične mesec kibervarnosti

Danes se v 25 državah EU pričenja prvi celovit evropski mesec kibervarnosti. Slovenija bo sodelovala s programom Varni na internetu, v okviru katerega smo letos posebno pozornost namenili manjšim podjetjem in društvom, ki potrebujejo nasvete, kako naj ustrezno vzdržujejo svojo spletno stran.

Evropski mesec kibervarnosti (European Cyber Security Month) je vseevropska kampanja, katere cilj je spodbuditi ozaveščenost o računalniški varnosti med državljani in spremeniti njihove poglede na kibergrožnje ter zagotoviti najnovejše informacije o spletni varnosti.

V 22 državah članicah EU in 3 državah partnericah se bo tako odvilo več kot 50 različnih aktivnosti. Slovenija bo v evropski kampanji sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT.

Evropski mesec kibervarnosti
Logotip Evropskega meseca kibervarnosti

Program Varni na internetu je zasnovan z namenom izobraževanja širše javnosti o varni uporabe interneta in je v celoti financiran s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Ob letošnji vseevropski akciji smo pripravili kampanjo, s katero opozarjajomo na tista spletna tveganja, ki lahko nepoučenim spletnim uporabnikom povzročijo resno finančno škodo. Na portalu www.varninainternetu.si/beta bomo vsak teden, skozi cel oktober, predstavili nov video vodiči, ki bo razkrival znake prevar pri spletnem nakupovanju in opravljanju e-bančnih storitev.

Uvodni teden ob pričetku meseca varnosti pa je namenjen ozaveščanju manjših podjetij, obrtnikov, blogerjev in društev, kako pomembno je redno vzdrževanje spletnih strani. Le-ti pogosto zaradi pomanjkanja tako finančnih kot človeških virov, zanemarjajo svoje spletne strani in tako nevede odpirajo vrata zlorabam.

Vaša spletna stran potrebuje vašo pozornost!

Naša statistika kaže, da smo v zgolj 6 mesecih, od decembra 2012 do maja 2013, obravnavali 1300 primerov slovenskih spletnih mest, ki so doživela t.i. razobličenje – tujec jim je vdrl v strežnik in zamenjal vstopno stran s svojim sporočilom. Vsi ti primeri so bili posledica nevzdrževanega sistema za urejanje vsebin.

Dnevno beležimo več primerov zlorabljenih spletnih mest slovenskih podjetij, ki zaradi slabega vzdrževanja ogrožajo same obiskovalce njihovih spletnih strani, saj jih izpostavljajo okužbam z računalniškimi virusi (t.i. drive-by-download).

»Lastniki spletnih strani v Sloveniji se še premalo zavedajo, da če za spletno mesto ne poskrbijo, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do takšnega ali drugačnega zapleta. Odpravljanje posledic zlorabe spletnega mesta bo terjalo določen čas in denar, nedostopnost vaše strani ali spletne trgovine pa povzroči tudi izgubo strank, poslovno škodo in prav gotovo ne prispeva k vaši dobri podobi.«   

Pomemben inventar podjetja ali društva, na katerega se (pre)pogosto pozablja, je tudi domena oz. naslov spletne predstavitve.

Na nacionalnem registru slovenskih domen Register.si pozivajo imetnike .si domen naj preverijo, če so podatki o njihovi domeni pravilni in posodobljeni, še posebej pozorni naj bodo na elektronski naslov, ki so ga navedli pri registraciji domene.

»Elektronski naslov nosilca domene je ključ do vseh sprememb na domeni. Če ima do tega elektronskega naslova dostop nekdo drug poleg vas, lahko domeno prenese brez vaše vednosti. Potem pa vas čaka mučna pot reševanja nevšečnosti. Odveč je opozarjati, da se to zelo rad zgodi pri (bivših) poslovnih partnerjih.«

ABC varnosti za lastnike spletnih strani

SI-CERT s programom Varni na internetu in Register.si smo pripravili vsebinsko izčrpno knjižico, ki na enem mestu podaja vse informacije, ki jih odgovoren lastnik spletne strani mora poznati.

Vodič ABC varnosti za lastnike spletnih strani opisuje najpogostejša varnostna tveganja slabo vzdrževanih spletišč, podaja ključne nasvete lastnikom (in tudi vzdrževalcem) spletnih mest ter kontaktne naslove, kamor se lahko obrnejo v primeru težav.

Vse informacije so lastnikom spletnih strani na voljo na povezavi vni.si/www

Nasveti za lastnike spletnih strani
Naslovnica: Nasveti za lastnike spletnih strani

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.