Skoči na vsebino

Oktober, evropski mesec kibervarnosti

Kibernetska varnost je naša skupna odgovornost’! je geslo Evropskega meseca kibervarnosti, ki se danes pričenja v 27 državah EU. Slovenija bo sodelovala s programom Varni na internetu, v okviru katerega so pripravili oglaševalsko akcijo Ne verjemite neverjetnim ponudbam. Aktivnostim se letos pridružuje tudi Ministrstvo za obrambo in Laboratorij za odprte sisteme in omrežja na Inštitutu Jožefa Štefana. V Evropskem mesecu kibervarnosti z marketinško akcijo letos sodelujejo tudi slovenski spletni oglasniki.

Vseevropska kampanja ozaveščanja o kibervarnosti.
Logotip Evropskega meseca kibervarnosti.

Agencija Evropske unije za omrežno in informacijsko varnost ENISA in partnerji s 1. oktobrom 2015 uradno začenjajo Evropski mesec kibervarnosti (ECSM). Cilj vseevropske kampanje je spodbuditi ozaveščenost o kibernetski varnosti med zaposlenimi, dvigniti nivo varnosti v delovnem okolju ter zagotoviti najnovejše informacije z izobraževanjem, dobrimi praksami in tekmovanji. Slovenija bo sodelovala z nacionalnim programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga koordinira center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT. Glavni namen letošnje akcije je spodbuditi spletnega uporabnika, da se nauči prepoznati očitne znake spletnih goljufij, še preden bi lahko postal žrtev spletnega goljufa, na kar bodo opominjale pasice na najbolj obiskanih novičarskih portalih in spletnih straneh.

Nastanek dokumentarnega filma Hekerji.si, idejo porodila 20 letnica SI-CERT (Slovenian Computer Emergency Response Team)

Letos SI-CERT, nacionalni odzivni center za omrežne incidente, pod okriljem katerega deluje program ozaveščanja Varni na internetu, obeležuje 20-letnico svojega delovanja. 20 let številnih izkušenj iz opravljanja nalog nacionalnega centra za odzivanje na omrežne incidente, koordiniranja razreševanja incidentov, tehničnega svetovanja ob vdorih, računalniških okužbah in drugih zlorab je porodilo idejo o dokumentarnem filmu. Na podlagi materijala iz njihovih arhivov je v sodelovanju s produkcijsko hišo Sever & Sever in TV Slovenija nastal dokumentarni film, ki prikaže nastanek in evolucijo hekerske skupnosti. Konkretni dogodki in pričevanja kriminalistov, vpletenih skrbnikov omrežjih in računalnikov, raziskovalcev in zaposlenih na odzivnem centru SI-CERT podajo uvid v enega od prerezov kompleksnega pojma hekanja in hekerske skupnosti. Svoje povedo tudi hekerji sami, brez ovinkarjenj.

Premiera dokumentarnega filma o slovenskih hekerjih.
Reklamna pasica za premiero dokumentarnega filma o slovenskih hekerjih.

Vse novice za varno rabo interneta na enem mestu

Portal www.varninainternetu.si/beta je enotna točka za obveščanje o najaktualnejših spletnih prevarah. Letos smo vas tako obveščali o Airbnb goljufijah, lažnih iPhonih na Facebooku in Petrolovih kuponih za gorivo, ki to niso. Na portalu so dostopne vse informacije, kako se zaščititi pred spletnimi nevarnostmi, poudarek je na goljufijah, ki lahko povzročijo resno finančno škodo. Vzpostavljena je tudi prijavna točka, prek katere lahko uporabniki sporočijo težave. Pomoč strokovnjakov centra SI-CERT je za vse, tako domače uporabnike kot podjetja, brezplačna.

Ne bodi osel na spletu, raje reši kviz!
Reklamna pasica : "Ne bodi osel na spletu, raje reši kviz in postani lovec na spletne prevare!"