Skoči na vsebino

AirBnB prevare vas udarijo po žepu!

Airbnb je svetovno znana spletna platforma za posredovanje in najem nepremičnin popotnikom. Na svojem počitnikovanju prespite v zasebnem domovanju, ki ga izberete na spletni stani, pri tem pa nekaj primaknete v denarnico lastnika. Vsekakor zanimiva alternativa za vse, ki želijo izkusiti gostoljubje lokalnih prebivalcev.

Vendar previdno: na sicer popolnoma legitimni in dobro delujoči spletni platformi na uporabnike preži veliko goljufivih uporabniških profilov. V zadnjih tednih se je na nas obrnilo že več uporabnikov, eden med njimi prepozno – oškodovan je bil za 800 €!

Goljufi so v svoji komunikaciji izredno prepričljivi. Z vami delijo svojo življenjsko zgodbo: razložijo, da je to stanovanje njihove hčerke, ki je zanosila in se s svojim izbrancem preselila v drugo državo, oni pa sedaj iščejo zanesljivega najemnika. Zgodbe so sicer raznovrstne, a vsem je skupno eno: s potencialno žrtvijo skušajo vzpostaviti zaupljiv odnos in jo čimprej prepričati, da jim nakaže svoj denar. Pripravili smo seznam ključnih znakov, ki kažejo na prevaro, in nasvete, kako ravnati, ko vas na spletni platformi Airbnb kontaktira goljufiv ponudnik.

S ponudnikom nepremičnine vedno komunicirajte prek spletne strani in nikoli prek elektronske pošte. Ikona pisemske ovojnice označuje pogovorno okno.
Prikaz zaslona, kje najdete ikono za začetek pogovora na platformi AirBnb.

6 znakov Airbnb prevare

  1. Na spletni strani Airbnb najdete odlično ponudbo, dobro vzdrževano in opremljeno nepremičnino na odlični lokaciji po nenavadni nizki ceni.
    Namig: Če ponudba zveni predobro, da bi bilo res, bodite pozorni. Goljufi vedno nastavijo vabo, s katero želijo privabiti čim več potencialnih žrtev.
  2. Ponudnik nepremičnine je bil registriran pred kratkim in nima ocen uporabnikov.
    Namig: Izbirajte med uveljavljenimi ponudniki nepremičnin. Goljufive ponudnike administratorji spletne platforme Airbnb ob prvi prijavi prevare onemogočijo, zato so ti primorani odpirati nove uporabniške profile, preko katerih lahko oglašujejo svojo ‘storitev’. Sicer je možno, da gre samo za novega uporabnika, a zakaj bi tvegali?
  3. Ponudnik še nima nobenih ocen (review).
    Namig: Airbnb ima mehanizem ocenjevanja ponudnika urejen tako, da lahko oceno o nepremičnini odda uporabnik šele potem, ko je že prenočil v izbrani nepremičnini. To, da ponudnik še nima ocene, pomeni samo eno: še nihče ni rezerviral nočitve pri njem. A bi bili res radi poskusni zajček ravno vi? Možno je, da je s ponudnikom in nepremičnino vse v redu, prav tako pa je možno, da boste nad ponudbo razočarani ali celo ogoljufani.
  4. Goljufivi ponudnik bo komunikacijo iz Airbnb portala skušal čimprej preusmeriti na vaš zaseben elektronski naslov, kjer bo skušal hitro vzpostaviti zaupljiv odnos.
    Namig: S ponudnikom komunicirajte samo prek platforme Airbnb, tako da uporabite ikono pisemske ovojnice v orodni vrstici na vrhu strani in nikoli ne posredujte svojega zasebnega e-mail naslova.
  5. Po tem, ko je ponudnik komunikacijo že speljal na vaš osebni elektronski poštni račun od vas zahteva, da denar nakažete na račun, ki naj bi bil v lasti Airbnb.
    Namig: Kot uporabnik Airbnb ste v procesu rezervacije in plačila zaščiteni samo, dokler celotna rezervacija in postopek plačila potekata IZKLJUČNO prek njihove spletne strani. Če vas kdo skuša prepričati, da plačate kako drugače, v njegovem sporočilu kliknite ikono z zastavico – s tem boste prijavili sumljivo vsebino in administratorji strani bodo uporabnika preverili in po potrebi blokirali.
  6. Goljufi lahko z vami komunicirajo z elektronskimi poštnimi naslovi, ki so zelo podobni uradnim Airbnb naslovom; info(at)airbnbpayments.com, airbnb(at)transactions.com …, a naj vas to ne zavede, saj gre za goljufe, ki se izdajajo za Airbnb.
    Namig: nikoli ne plačajte bančnega nakazila samo na podlagi elektronskega sporočila, ki ste ga prejeli.

Upoštevajte pravila varne rezervacije, ki so objavljena tudi na spletni strani Airbnb.

S ponudnikom namestitve vedno komunicirajte izključno preko spletne strani. Vedni izbertie preverjenega ponudnika, sumljiva sporočila pa prijavite administratorjem.
Zaslon, ki prikazuje, kako lahko prijavite poskus prevare na platformi Airbnb.

Bodite pozorni

  1. Če ponudba zveni predobro, da bi bilo res, postanite še posebej pozorni.
  2. Ko iščete namestitev na spletni platformi Airbnb, vedno izbirajte med ponudniki z dobrimi ocenami, ki so na portalu registrirani že dalj časa.
  3. S ponudnikom komunicirajte izključno prek spletne platforme in nikoli prek elektronske pošte!
  4. Plačilo storitve obvezno opravite prek strani Airbnb in nikoli ne plačujte nakazila samo na podlagi e-mail sporočila, ki ste ga prejeli.
  5. Če ste še vedno v dvomih, ali ste naleteli na poštenega ponudnika ali goljufa, se obrnite na nas in brezplačno bomo preverili, s kom imate opravka. Ko goljufu enkrat nakažete denar, je že prepozno!

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. matej /

    Pozdravljeni, vse kar sem prebral o prevarah airbnb se mi zdi da sem naletel ravno na to.

    Referencna stevilka oglasa naj bi bila 63829963 stanovanje v salzburgu. Placilo hocejo na neko banko v nemciji. Ne preko paypall ali kaj podobnega temvec prav bancno transakcijo.

    Prosim za pomoc.

    Hvala

    1. Varni na internetu /

      Pozdravljeni!
      Nikar ne nakazujte denarja. Vsa plačila na Airbnb se lahko izvajajo samo prek Airbnb Payments, ki je njihov lastni plačilni sistem. V vašem primeru, ko hočejo, da jim plačate na banko, pa ste lahko prepričani, da gre za goljufijo.
      Http povezavo do oglasa in vso komunikacijo nam lahko posredujete na info@varninainternetu.si.