Skoči na vsebino

Varno na dopust: nasveti za brezskrbne počitnice

Ste z mislimi že na dopustu? So pametni telefoni in naprave postali nepogrešljiv del vaše počitniške opreme?

Preden se odpravite na zaslužen dopust, je treba načrtovati pot, poiskati in rezervirati hotel, kupiti letalske vozovnice in morda tudi pripomočke za zabavo na plaži. In splet je tu gotovo nepogrešljiv. Izkušnje so pokazale da med najpogostejše spletne nevarnosti med počitnicami sodijo:

  • Lažne spletne trgovine s pripomočki za plažo;
  • Fantomski apartmaji, lažne agencije in Airbnb prevare;
  • Nevarna uporaba odprtih brezžičnih omrežij (WiFi);
  • Izgubljen ali ukraden telefon / bančna kartica.

Lažne spletne trgovine, ki ponujajo pripomočke za plažo

Lažna spletna trgovina je samo kulisa z lepimi fotografijami pripomočkov za plažo, ki naj bi vam popestrili vroče poletne dni. Napihljive blazine, torbe za plažo, poletne obleke … Prvi znak, ki kaže na goljufijo, je neverjetno ugodna ponudba. Zelo pomembno je tudi, kako ste do te trgovine prišli. Ste kliknili na oglas na spletni strani ali v elektronski pošti? Pogosto se tovrstne trgovine oglašujejo tudi na družbenih omrežjih.

Izdelek, ki stane med 350 in 700 dolarjev v lažni spletni trgovini ponujajo za zgolj 47.99 dolarjev.
Slika zaslona, na katerem vidimo izdelek, ki ga lažna spletna trgovina ponuja za 10% originalne cene.

Podroben odgovor na vprašanje »Kako lahko v množici ponudb ugotovimo, kdaj gre za lažno spletno trgovino, kdaj pa trgovcu na spletu lahko zaupamo?« lahko najdete na VNI – Lažne spletne trgovine.

Fantomski apartmaji, lažne turistične agencije in Airbnb prevare

Po spletu svoje žrtve iščejo tudi  goljufi, ki se skrivajo za lažnimi turističnimi agencijami, se izdajajo za  ponudnike fantomskih stanovanj in posrednike pri prodaji vstopnic za festivale ali športne prireditve. Goljufi postavijo privlačno spletno stran in obljubljajo neverjetno ugodne cene turističnih aranžmajev in vstopnic ali pa poceni, prostorna in moderna stanovanja na odlični lokaciji. »Samo 100 m do morja«. Če se odločite za zasebno ponudbo, včasih tvegate, da boste rezervirali in plačali neobstoječo storitev. Zato ponudbe iščite na uveljavljenih posredniških portalih oziroma spletnih oglasnikih. Tukaj velja pravilo: Pokličite ponudnika po telefonu in vedno preverite vse pogoje najema oziroma rezervacije. Izogibajte se nakazilu denarja neposredno na bančni račun ponudnika, še zlasti če od vas zahteva plačilo prek sistema Western Union – potem je to velik znak STOP.  

Pozorni bodite tudi na prevare preko Airbnb. V primeru Airbnb naj vsa komunikacija poteka izključno prek strani Airbnb in nikoli po elektronski pošti!

(Ne)varna uporaba WiFi

Ko prispete na destinacijo, bo verjetno na voljo več možnosti dostopa do interneta (javni računalniki, Wi-Fi, mobilni internet), vendar niso vse enako varne.  Povezovanje v javna brezžična omrežja (Wi-Fi) je najbolj priljubljena opcija, ki vendar zahteva nekaj previdnosti.  Vedno se pozanimajte, katero je pravo omrežje hotela ali kavarne. Če lahko izbirate med nešifriranim (odprtim) in šifriranim omrežjem, izberite slednjega – vprašajte natakarja ali receptorja za geslo.


Izgubljen ali ukraden telefon / bančna kartica

Ko nastanejo težave z izgubljenim ali ukradenim telefonom, tablico ali pametno uro, lahko napravo poiščete, zaklenete ali iz nje izbrišete vsebino. Ukraden ali izgubljen Android? Prvi, nujen korak je obisk strani https://myaccount.google.com/find-your-phone, kjer poskušate poiskati oz. zakleniti telefon. Pozor, sproženje zvonjena v telefonu ali iskanje telefona je možno samo, če že imate predhodno vklopljeno lokacijo na telefonu.

Več nasvetov o zaščiti Android pametnega telefona smo za vas pripravili na: Ukraden ali izgubljen Android.


Ukraden ali izgubljen iPhone? Če ugotovite, da je vaš iPhone izgubljen ali sumite, da je ukraden, potem se najprej vpišite v svoj Apple ID račun. Če pa ste na svojem iPhonu predhodno omogočili funkcijo Find My iPhone, potem ste že storili prvi korak za zaščito svojega telefona, podatkov in povezanih računov.

Več nasvetov o zaščiti iPhona smo za vas pripravili na: Ukraden ali izgubljen iPhone.


Izgubljeno ali ukradeno bančno kartico takoj prijavite izdajatelju! Zapišite si telefonsko številko klicnega centra, ki jo najdete na hrbtni strani kartice. Sum kraje kartice obvezno prijavite najbližji policijski postaji, tudi če ste v tujini.


Dejstvo je da so pametne mobilne naprave postale nepogrešljiva oprema tudi med dopustovanjem. Da bi vaš dopust minil čim bolj brezskrbno, smo v okviru programa Varni na internetu za vas pripravili tudi kratek e-vodič Varni na internetu – tudi na počitnicah, ki ga lahko naložite na svoj telefon, drugo pametno napravo ali pa ga kar natisnete.

Komentarji / 0

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.