Skoči na vsebino

Ukraden ali izgubljen Android

Ne najdete telefona? Androida? Se sliši kot nočna mora? Ukrepajte čimprej!

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Prvi, nujen korak je obisk strani https://myaccount.google.com/find-your-phone, kjer poskušate poiskati oz. zakleniti telefon. Seveda se najprej logirate v svoj Google račun in izberete napravo, ki jo iščete. Lahko najprej poskusite sprožiti zvonjenje, če se telefon nahaja nekje za kavčem ali opcijo poišči lokacijo naprave. Pozor, to je možno samo, če imate že predhodno vklopljeno lokacijo na telefonu.

Find my phone je prvi korak pri iskanju telefona
Pojavno okno znotraj Google računa za iskanje telefona

Kaj narediti?

 1. Najprej poskusite zakleniti telefon in kontaktirati najditelja (opcija Zaklenitev telefona). S tem omogočite najditelju, da vas pokliče in vrne telefon, hkrati pa vseeno onemogočite dostop do podatkov na telefonu (dostop do imenika, do aplikacij itd.)
 2. Če glede na nastalo situacijo ocenite, da je telefon ukrade oz. za vedno izgubljen, je NUJEN KORAK odjava iz obstoječega Google računa (opcija Odjavite se v telefonu). To je najbolje čimprej narediti, ker drugače neznanec lahko dostopa do vašega Gmail računa in vseh povezanih storitev (Google Drive, Facebook , Twitter, PayPal,). Pametno je tudi, da na daljavo izbrišete podatke na napravi (opcija Izbrišite podatke na napravi), če želite resnično onemogočiti neznancem dostop do kakršnihkoli podatkov na napravi. To seveda ne pomeni, da boste izbrisali svoj Google račun, ampak le podatke, ki se nahajajo na napravi.
 3. Nato kontaktirate svojega operaterja in prijavite ukraden telefon. Operater bo zablokiral uporabo vaše SIM kartice in s tem onemogočil, da bi nekdo ustvaril dodatne stroške (npr. s klicanjem v tujino ali klicanjem komercialnih številk). Vendar boste lahko še vedno ohranili svojo obstoječo telefonsko številko!
 4. Če želite, lahko podate prijavo na policijo, v tem primeru boste potreboval IMEI številko. Najdete jo na računu ali garanciji, poiščete jo lahko tudi z ukazom: *#06# KLIČI Preventivno svetujemo, da si vsak lastnik telefona to številko nekam napiše in hrani za primer, če jo bo kdaj potreboval.
 5. Če uporabljate aplikacijo za spletno banko in ste prepričani, da je telefon zavedno izgubljen, za vsak slučaj kontaktirajte svojo banko in vprašajte, kakšen je nadaljnji postopek, ali so na voljo še dodatni varnostni ukrepi.

Kaj, če bo nekdo skušal ukraden telefon prodati?

Če bo neznanec poskušal vaš telefon prodati naprej, je najverjetnejši scenarij, da bo telefon najprej ugasnil in vzel SIM kartico. Nato ga bo ponastavil na tovarniške nastavitve. V tem primeru se bodo vsi podatki izbrisali in ne boste imel več nobenega vpliva, kaj se dogaja z vašim telefonom, vendar bo hkrati onemogočen dostop do vaših podatkov. Razen spominske kartice, v tem primeru bodo podatki, večinoma so to fotografije, še vedno dostopne.

Top 3 nasveti

 1. Nujno omogočite zaklenjen zaslon (vzorec ali PIN številka), drugače lahko neznanec takoj dostopa do vseh podatkov na telefonu!
 2. BACKUP! Imej vklopljeno sinhronizacijo Google računa (to je predvsem pomembno za imenik in koledar) in naredite backup fotografij in video posnetkov. Priporočamo uporabo katere od oblačnih storitev (Drive, Dropbox, OneDrive, Google Photo itd.), naredite še eno kopijo fotografij na zunanjo napravo, npr. zunanji disk ali USB ključ
 3. Shranite oz. zapišite si IMEI številko, da vam bo na razpolago, če jo boste kdaj potrebovali.  Poiščete jo z ukazom: *#06# KLIČI

Komentarji / 2

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. Varno na dopust: nasveti za brezskrbne počitnice – Varni na internetu /

  […] Več nasvetov o zaščiti Android pametnega telefona smo za vas pripravili na: Ukraden ali izgubljen Android. […]