Skoči na vsebino

Goljufi in lažni oglasi na Airbnb

Platforma Airbnb je priljubljena med popotniki, ki namesto v hotelih raje prespijo v stanovanjih lokalnih prebivalcev ter tako izkusijo njihovo gostoljubnost ter obenem nekaj primaknejo v njihov žep. A Airbnb je vse bolj priljubljen tudi pri goljufih. Bi nasedel njihovi vabi?

Predstavljaj si, da na Airbnb najdeš odlično ponudbo; prenovljeno in prostorno stanovanje v centru mesta po odlični ceni, skratka priložnost, ki je ne gre zamuditi. Vse dogovoriš z lastnikom; stanovanje je prosto, ti narediš rezervacijo in že čez nekaj ur iz elektronskega naslova service@airbnb-safe.com dobiš elektronsko sporočilo z navodili za plačilo na TRR račun. Kaj narediš?

 • Ugodne ponudbe ne čakajo, zato greš v akcijo in plačaš.
 • Stanovanje je sumljivo poceni, a ker je Airbnb varen, te ne skrbi.
 • Da se prepričaš, lastniku rečeš, naj ti pošlje sken osebne izkaznice. Šele potem nakažeš.

 

Vsaj ena od zgornjih možnosti velja tudi zate? Potem bi v past padel tudi ti.

Za predvajanje videa je potrebno sprejeti YouTube-ove piškotke. Z namestitvijo boste dostopali do storitve YouTube, ki jo zagotavlja in nadzoruje zunanji ponudnik.

Pravilnik o zasebnosti ponudnika storitve

Si spletni detektiv?
Naslovna slika za kviz "Si spletni detektiv?"
Kako prepoznaš prevaro?
Napis: Ravno najugodnejša ponudba je velikokrat najdražja. Kako prepoznaš prevaro?

Komentarji / 5

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

 1. viktor /

  Od Airbnb dobis v takem primeru denar nazaj, samo ne vem, ce je ze kdo probal

  1. Varni na internetu /

   Airbnb res nudi vračilo stroškov v primerih, ko gre kaj narobe, ampak samo, ko uporabniki dosledno upoštevajo pravila in pogoje uporabe portala (celotna komunikacija s ponudnikom nepremičnine in rezervacija potekata izključno na portalu in nikoli prek katerih drugih kanalov, plačilo pa izvedemo neposredno na strani z njihovim sistemom Airbnb payments). V primeru opisane prevare goljufi uporabnike zavedejo k neupoštevanju pravil: z njimi komunicirajo prek elektronske pošte in jih prepričajo, da denar nakažejo kar na TRR račun.

   Airbnb jamči za varno uporabo samo v okviru njihovih storitev in ne v ostalih primerih.

 2. Matej Fister /

  Airbnb je začel zahtevati sken osebne izkaznice/vozniške… preden te sploh spusti do rezervacije. Imam močne pomisleke da bi Airbnbju skeniral svojo osebno z vsemi podatki??

 3. Varno na dopust: nasveti za brezskrbne počitnice – Varni na internetu /

  […] bodite tudi na prevare preko Airbnb. V primeru Airbnb naj vsa komunikacija poteka izključno prek strani Airbnb in nikoli po […]