Skoči na vsebino

Top 6 spletnih nevarnosti, ki prežijo na dopustnike

  1. Javni računalniki

    V kampih, kavarnah, knjižnicah skozi dan služijo številnim uporabnikom, vi pa ne veste ničesar o tem, kaj ti uporabniki počenjajo na internetu. Ravno na javnih računalnikih je največja verjetnost, da so okuženi z virusom, trojancem ali črvom. Uporaba okuženega računalnika pomeni, da ima lahko nekdo dostop do vseh podatkov, ki jih vpisujemo, do vseh spletnih strani, ki jih obiščemo, lahko beleži vsako pritisnjeno tipko in gib miške. Pri uporabi javnih računalnikov močno odsvetujemo, da kamorkoli vpisujete svoje osebne podatke in gesla, se prijavljate v vašo elektronsko pošto, družbena omrežja, dostopate do službenega omrežja ipd. Če bi radi zgolj prebirali novice in spremljali vremensko napoved, pa so tudi javno dostopni računalniki povsem primerna izbira.
  2. Brezžično omrežje (Wi-Fi)

    Na letališčih, v kavarnah in hotelih so pogosto na voljo javna brezžična omrežja (Wi-Fi), ki so brezplačna ali pa so dostopna po zmerni ceni. Ta možnost dostopa je dosti varnejša od javnih računalnikov, saj uporabljamo svoje naprave. Če brezžična dostopna točka ni dovolj zavarovana, lahko pride do prestrezanja omrežnega prometa, kar pomeni, da lahko neznanec spremlja ves naš omrežni promet. Prav posebno previdnost pa zahteva t. i. ad-hoc brezžično omrežje, ki ga ustvari nekdo kar na svojem računalniku. V tem primeru se povežete neposredno na prenosnik neznanca! Taka omrežja so po navadi prikazana z malce drugačno ikono. Zato se vedno pozanimajte, katero je pravo omrežje hotela ali cybercafeja. Če lahko izbirate med nešifriranim in šifriranim omrežjem, izberite šifriranega (vprašajte natakarja ali receptorja za geslo).
Posnetek zaslona, ki prikazuje, kako se ad-hoc omrežje razlikuje od navadnega
Ad-hoc omrežje se od običajnega wi-fi razlikuje tudi v ikoni.
  • Fantomski apartmaji

    Prostorno stanovanje na odlični lokaciji, moderno opremljeno, po izjemno nizki ceni. Iz Paypala pa dobite elektronsko pošto z navodili, na kateri račun je potrebno nakazati denar. Saj Paypal je varen, mar ne? Z lastnikom se hitro dogovorita, da vam po opravljenem nakazilu kar po pošti pošlje ključe. Ključev pa kar ni in ni, kljub temu, da je od nakazila minilo že več tednov, prej tako prijazni lastnik pa na vaša sporočila ne odgovarja več.

    Nasvet: Prevaranti na popularni platformi samo postavijo svoj oglas, zatem pa komunikacijo in plačevanje speljejo stran od platforme, ki sicer potrošnika ščiti v primerih, ko gre kaj narobe. Ob ponudbi tipa ‘predobro, da bi lahko bilo res’ naj se takoj oglasi rdeč alarm! Na Airbnb platformi se dnevno pojavljajo podobne neverjetne ponudbe, ki jih administratorji sicer redno odstranjujejo, na žalost pa je dovolj že nekaj ur, da se na limanice ujame več žrtev. Podobne oglase lahko najdemo tudi na slovenskih spletnih oglasnih portalih. Da se vam ne bo treba prihodnjič držati za denarnico, izbirajte samo uveljavljene ponudnike, ki so na portalu registrirani že dalj časa, njihovo verodostojnost pa potrjujejo tudi številne pozitivne izkušnje drugih uporabnikov. In preberite že enkrat navodila uporabe.

  • Se zdi, da je ponudba ‘predobra, da bi bila res’? To je že razlog za alarm.
    Slika neverjetno dobre ponudbe apartmaja na airbnb.
  • Lažne agencije

    Agencija na internetu ponuja super ugodne letalske karte in namestitev za potovanje na Tajsko. Ko plačaš pa kart in ostalih materialov on nikoder ni.

    Nasvet: Takšne lažne ponudbe hitro prepoznate po neverjetno ugodnih cenah. Prav tako bodite pozorni na kontakte, navedene na strani. Če “agencija” uporablja brezplačni elektronski predal, npr. Gmail, je to gotovo znak za previdnost. Še bolj zaskrbljujoče je, če na strani ni nobenih podatkov o ponudniku oz. registriranem podjetju. Vpišite ime agencije v brskalnik in poiščite čim več informacij, mogoče se na različnih forumih oglašajo ogoljufani kupci.

  • Rezervacije in plačevanje s kreditno kartico

    Še preden na kateremkoli spletnem mestu vpišete številko kreditne kartice, poiščite znake, ki kažejo na varno povezavo:URL-naslov spletnega mesta se začne s HTTPS, kar pomeni, da je prenos podatkov varen in šifriran.V URL-naslovni vrstici je tudi ikona s ključavnico, kar je signal za varno oddajanje podatkov o kreditni kartici.Zeleno obarvana vrstica z varnostnim stanjem pove, da je digitalno potrdilo dodatno preverjeno.

  • Varno, šifrirano povezavo prepoznate po ključavnici v URL vrstici.
  • Nakup vstopnic za festivale ali športne prireditve

    Če načrtujete obisk koncerta, glasbenega festivala ali tekme, vedno preverite na uradni spletni strani organizatorja, katere agencije so pooblaščene za prodajo vstopnic. Ne zaupajte drugim super ponudbam neuveljavljenih posrednikov, obrnite se na pooblaščene prodajalce. Vstopnice lahko prodajajo tudi posamezniki prek različnih spletnih oglasnikov (npr. eBay) in v takšnih primerih vztrajajte pri plačilu prek posrednika PayPal, ne nakazujte denarja neposredno na bančni račun.

  • Komentarji / 0

    Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
    Preberite pravila komentiranja na portalu.
    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.