Skoči na vsebino

Prevarani pri najemu stanovanja

Ste našli neverjetno ugodno, sanjsko stanovanje za najem v strogem mestnem središču? Ponudba tipa predobro, da bi bilo res, je vedno znak za alarm.

Martina je na najbolj obiskanem slovenskem spletnem oglasniku iskala stanovanje, kjer bo lahko skupaj s fantom bivala v naslednjem letu. Našla je sanjsko ponudbo; prostorno stanovanje v centru mesta, na novo opremljeno in po zelo ugodni ceni. Lastnica, modna oblikovalka in finančna svetovalka po imenu Valentina, je stanovanje kupila za čas svojega študija v Ljubljani. Zdaj je odšla živet nazaj v Italijoin je tako zaposlena, da se z Martino ne utegne srečati v živo. Zato ji je poslala nekaj dokazov: fotografijo, kjer je na sliki z babico, in sken svojega potnega lista. Stanovanje je ponujala ugodno, ker je hotela najti osebo, ki bi zanj dobro skrbela, dokler ga ne proda.

Iskanje stanovanja na spletnih oglasnikih.
Slika prikazuje žensko, ki sedi na kavču in prek računalnika na oglasnikih išče stanovanje za najem.

Tudi Martina se ji je podrobno predstavila in njuna komunikacija je že zdavnaj presegla uradne okvirje. Po elektronski pošti sta se dogovorili o podrobnostih plačila in o predaji ključev; po prejetem nakazilu naj bi Martina ključe prejela po pošti. Gospa Valentina je predlagala, da plačilo izvedeta prek platforme Airbnb, ki je zaupanja vredna – da ne bi šlo kaj narobe.

Kot dokaz rezervacije je prejela celo elektronsko potrdilo iz payments@airbnbsafe.com. A po opravljenem nakazilu ni bilo od prijazne najemodajalke ne duha ne sluha več. Na Airbnb so ji pojasnili, da je bila žrtev prevare, za katero oni ne odgovarjajo.

Lažna ponudba na slovenskem spletnem oglasniku tipa »predobro, da bi bilo res«. Stanovanje v centru mesta, popolnoma obnovljeno in opremljeno, prostorno in svetlo, s pripadajočim parkirnim mestom za rampo. Večina slovenskih spletnih oglasnikov v oglasu označi tudi državo, kjer je bil oglas objavljen − v tem primeru je to Italija, kar je obenem prvi znak za alarm; tujci na slovenskih spletnih oglasnikih praviloma nimajo kaj početi, poleg tega pa v oglasu najdemo še druge nepravilnosti, v tem primeru je to sumljivo ugodna ponudba. Takšen oglas moramo nemudoma prijaviti upravljalcem spletnega oglasnika, kar preprosto storimo s klikom na gumb »prijavi oglas« − varnostno funkcionalnost so večji slovenski spletni oglasniki uvedli že pred časom.
Posnetek zaslona lažnega oglasa za oddajo stanovanja na Bolhi.

Kaj se je torej zgodilo?

Podobne prevare se pri velikanih spletnih rezervacij pojavljajo že dalj časa. Goljufi pa so zdaj našli tudi slovenske spletne oglasnike. Očitno se jim lažni oglasi dobro izplačajo, vsaj glede na število prijav. V Martinini zgodbi mrgoli tipičnih znakov, ki razkrivajo prevaro že na začetku in bi morali previdnega kupca takoj odvrniti od posla ali pa ga vsaj spodbuditi k premisleku.

  1. Prostorno stanovanje v centru mesta, z zasebnim parkiriščem, novo opremo in vsemi priključki. Ponudba tipa predobro, da bi bilo res, je vedno znak za alarm.
  2. Stanovanje oglašuje tujec (slovenski oglasniki so izrazito lokalne narave in oglas tujca v skoraj vseh primerih vzbuja upravičen sum).
  3. Ker gospa živi v tujini, je zaradi oddaljenosti onemogočen stik v živo (razgovor, ogled stanovanja). Da bi pridobil naše zaupanje, ta tujec z nami deli veliko preveč osebnih podatkov − družinske fotografije, življenjsko zgodbo … S tem nas tudi želi odvrniti od dvoma o njegovi iskrenosti.
  4. Pri podobnih prevarah je zelo pogosto, da goljufi izkoriščajo dobro ime priljubljene platforme Airbnb, ki velja za zanesljivo in varno. Domena airbnbsafe.com, s katere je žrtev dobila elektronsko sporočilo z navodili za plačilo, nima ničesar skupnega z omenjeno platformo. Posebej za namen prevare so goljufi kupili to domeno, da lahko razpošiljajo podobna sporočila tudi pri drugih goljufijah.

Airbnb ima jasne pogoje poslovanja

Preden zaupamo takšnim sporočilom samo na podlagi imena podjetja Airbnb, bi se morali pozanimati o dejanskih pogojih in pravilih uporabe podjetja. Podjetje namreč jamči za rezervacijo in za vračilo denarja samo takrat, ko uporabnik vse postopke opravi na njihovi spletni strani. Torej, ko tam najde oglas, se s ponudnikom nepremičnine pogovarja samo prek klepeta na njihovi spletni strani (in ne v zasebnih sporočilih) in ko na strani tudi rezervira namestitev.

Za nakazovanje denarja mora uporabiti njihov plačilni sistem. Ta deluje tako, da zadrži denar in ga ponudniku namestitve nakaže šele 24 ur po tem, ko je uporabnik že prenočil v njegovi nepremičnini. V praksi to pomeni, da ima uporabnik čas za prijavo nepravilnosti do 24 ur po najavi prihoda v rezervirano nepremičnino.

Značilno pisanje lažnega najemodajalca − piše nam iz tujine in z nami deli kar veliko osebnih podatkov. Ker se ne more srečati v živo, bo ključe poslal kar v kuverti. Kot varovalo celotnega procesa predlaga rezervacijo prek Airbnb.
Značilno pisanje lažnega najemodajalca − piše nam iz tujine in z nami deli kar veliko osebnih podatkov. Ker se ne more srečati v živo, bo ključe poslal kar v kuverti. Kot varovalo celotnega procesa predlaga rezervacijo prek Airbnb.

Martina je sicer oglas zasledila na slovenskem portalu. Ta nima z Airbnb popolnoma nobene zveze, tako tudi njihova pravila in pogoji poslovanja zanj ne morejo veljati. Izmenjava informacij je potekala prek zasebnih elektronskih sporočil. Denar je nakazala na osebni račun TRR samo na podlagi potvorjenega sporočila, s katerim so se goljufi izdajali za Airbnb. Vsemu skupaj bi se lahko izognila, če bi poznala delovanje portala.

Ali lahko izsledimo takšne goljufe?

Na podlagi elektronskega naslova zelo težko. Vsi goljufi uporabljajo elektronske naslove, ki so jih registrirali pri enem od brezplačnih ponudnikov; gmail, hotmail, yahoo. In če vemo, da obstajajo tudi računi elektronske pošte, kot sta npr. martin777krpan@gmail.com inmojca.pokrajculja@hotmail.com, je jasno, da so podatki o resničnih osebah, ki upravljajo takšne račune, neizsledljivi. Konec koncev gre za ameriška podjetja, ki podatke o uporabnikih praviloma izdajajo le na podlagi sodnih nalogov. Goljufijo prijavite na najbližji policijski postaji, a vedite, da je mednarodni pregon storilcev dolgotrajen in zapleten.

Kaj storiti, ko naletimo na sumljiv oglas?

Sporen oglas prijavimo sami platformi.
Sporen oglas prijavimo sami platformi. Preverimo, kje se nahajajo orodja, s katerimi sporočimo upravitelju portala, da gre za zavajajoč oglas.

Če vidimo, da je bil oglas objavljen v tujini ali da ponudba po ceni sumljivo odstopa od konkurence, ga prijavimo in preprečimo oškodovanje novih žrtev. Prijavo lahko podamo s klikom na gumb »prijavi oglas«, ki je izpostavljen pri vsakem objavljenem oglasu na vseh večjih slovenskih spletnih oglasnikih. Upravljavci spletnega oglasnika bodo našo prijavo pregledali in oglas hitro umaknili.

Slovenski spletni oglasniki pa niso edini, na katerih smo lahko žrtev goljufivega ponudnika nepremičnine. ­Podobni lažnivi oglasi na uporabnike prežijo tudi na portalu Airbnb.com. O tem, kako jih pravočasno prepoznati, smo že pisali na naši spletni strani.

Na kratko o prevari

Kako poteka prevara z lažnimi nepremičninskimi oglasi?

Goljufi objavijo oglas za ugoden najem vrednejšega stanovanja, z žrtvijo komunicirajo prek elektrosnke pošte, se z njo ne uspejo odibiti v živo in na podlagi raznih dokazil (npr. skenov dokumentov in fotografij) dokazujejo istovetnost. Žrtvi nato pošljejo navodila za nakazilo denarja.

Kako goljufi prepričajo žrtev?

S potencialno žrtvijo skušajo vzpostaviti zaupljiv odnos in z njo delijo veliko osebnih informacij. Čimprej jo skušajo prepričati, da jim nakaže svoj denar za najem.

Kaj storimo, če prepoznamo lažen oglas za stanovanje?

Če vidimo, da je bil oglas objavljen v tujini ali da ponudba po ceni sumljivo odstopa od konkurence, ga prijavimo in preprečimo oškodovanje novih žrtev.

Ali se prevara zgodi samo prek slovenskih spletnih oglasnikov?

Slovenski spletni oglasniki niso edini, na katerih smo lahko žrtev goljufivega ponudnika nepremičnine. ­Podobni lažnivi oglasi na uporabnike prežijo tudi na portalu Airbnb.com ali Booking.com.

Ali lahko izsledimo goljufivega ponudnika nepremičnine?

Na podlagi elektronskega naslova zelo težko. Vsi goljufi uporabljajo elektronske naslove, ki so jih registrirali pri enem od brezplačnih ponudnikov (gmail, hotmail, yahoo).

Komentarji / 15

Pred objavo na portalu bo vaš komentar odobren s strani uredništva.
Preberite pravila komentiranja na portalu.
Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.

  1. Anže /

    Znak za alarm bi lahko bil tudi datum prve prijave najemodajalca, (16.3.2016)

    1. Varni na internetu /

      Drži. V oglasnikih, kjer je razviden datum registracije profila, se novim profilom splača izogniti. Goljufive uporabnike administratorji redno blokirajo in so zato primorani odpirati nove profile.

  2. Sergio S. /

    OK, verjamem da veliko ljudi še vedno ne pozna “od blizu” delovanja interneta, tako da je trg za spletne goljufe ogromen.

    Niste pa nič kaj podrobno napisali, kako je bilo izvedeno plačilo? Vsaj tega nisem opazil, morda sem kaj spregledal?

    Namreč tudi pri tem se lahko marsikaj ugotovi… Če so to npr. bitcoini, potem vemo da je težko izsledljivo. Prav tako kakšen Moneygramm ali WU, ipd… Če pa je bil TRR, potem je seveda drugače.

    Namreč moti me da je bilo napisano, da je bilo plačilo izvedeno preko AIRBNB, kar je nemogoče! Citiram; “Gospa Valentina je predlagala, da plačilo izvedeta prek platforme Airbnb, ki je zaupanja vredna – da ne bi šlo kaj narobe. Kot dokaz rezervacije je prejela celo elektronsko potrdilo iz payments@airbnbsafe.com.”

    Torej kako je bilo izvedeno plačilo???

    1. Varni na internetu /

      V članku piše:”Martina je sicer oglas zasledila na slovenskem portalu, ki nima z Airbnb popolnoma nobene zveze, tako tudi njihova pravila in pogoji poslovanja zanj ne morejo veljati. Izmenjava informacij je potekala prek zasebnih elektronskih sporočil in denar je nakazala na osebni račun TRR samo na podlagi potvorjenega sporočila, s katerim so se goljufi izdajali za Airbnb. Vsemu skupaj bi se lahko izognila že samo s poznavanjem delovanja portala.”

      Tudi nakazilo na osebni TRR je neizsledljivo, ko za prenakazilo goljufi izkoristijo denarno mulo. Več o denarnih mulah smo že pisali: https://www.varninainternetu.si/article/3574/

  3. Kaja /

    Jaz imam oglas na bolhi za Beli švicarski ovčar – Parjenje,Paritev ali je lahko ta oglas gor ker mi je 1 napisal na bolho sporočilo da bo me prijavil da to je on napisal Pes rabi met rodovnik vzrejno dovoljenje in zdrastvene teste potrjene iz strani kinooske zveze slovenije da lahko pari!
    Moj pes ima rodovnik in dovoljeno vzrejno in pa tudi zdrastvene teste potrjene iz strani kinooske zveze slovenije

    1. Varni na internetu /

      Pozdravljeni,
      nacionalni program Varni na internetu vam lahko svetuje s področja varne rabe interneta in prepoznavanja spletnih goljufij, za samo politiko objavljanja malih oglasov pa se obrnite na skrbnika portala Bolha.com. Lep pozdrav

    1. Varni na internetu /

      Pozdravljeni,

      iz navedene povezave ni razvidno, na kateri oglas se nanaša vaše vprašanje. Če menite, da oglas krši Pravila in pogoje uporabe spletnega oglasnika Bolha ali da gre za poskus prevare, vam svetujemo, da podate prijavo na Bolho na njihov kontakt za pomoč uporabnikom ali pa pod spornim oglasom izberete gumb Prijavi neprimerno vsebino. Lep pozdrav

  4. Jure /

    Podobna zgodba danes pri meni, ampak sem že po dveh emailih posumil, da nekaj ne štima, sem pogledal v zemljiško knjigo in kot lastnik ni navedena oseba iz emaila.

    OK, scam pač, ampak še bolj čudno je bilo, da mi je oseba poslala v tem 2. emailu že poslala fotografijo potnega lista z vsemi podatki in fotografijo osebne izkaznice z obeh strani. Gre za državljanko Poljske. Gre tu verjetno za krajo dokumentov ali kako si lahko to razlagam?

    1. Varni na internetu /

      Da, gre za krajo dokumentov – najverjetneje so slike dokumentov pridobili ob kaki drugi prevari (npr. lažni krediti ipd.). Lep pozdrav.

  5. Miša /

    Pozdravljeni, nanašam se na zgornji komentar. Če gre za krajo dokumentov, je smiselno prijaviti policiji? Ali lahko sporočijo osebi, da ji je bila ukradena identiteta? *blup*

    1. Varni na internetu /

      V primeru suma, da so dokumenti s katerimi se nekdo predstavlja ukradeni, je prijava na policijo vsekakor ustrezen ukrep.

  6. Boy /

    Pozdravljeni,

    Rad bi obvestil , da se ponovno dogajajo podobne prevare preko booking.com
    Za najem stanovanja 1 sobno za daljše obdobje. Na dunajski cesti 144.
    Bil sem oškodovan za 1020 €
    Gospa Camilla iz Italije, ki živi pri mami in ji je umru mož in živi tam.
    Tudi ona je poslala link do omenjenega stanovanja , se pravi kopija strani booking.com
    Booking s tem nima nič.
    Prejemaš tudi potrdila o plačilu z strani lažnega booking.com