16.03.2018

Če potujete v ZDA, potem morate pred odhodom izpolniti t.i. ESTA obrazec (Elektronski sistem za odobritev potovanj). Gre za elektronsko vlogo, ki jo oddate preko spleta, njen namen pa je vnaprejšnje preverjanje potnikov iz držav, ki za vstop v ZDA ne potrebujejo vize.

Kje se nahaja ESTA obrazec?

Za večino uporabnikov je prvi korak do obrazca spletni iskalnik. Ta za iskalno besedo “ESTA” najde veliko spletnih strani. Vendar pa ni vseeno, katero obiščete, saj je uradna spletna stran za pridobitev obrazca zgolj ena, vse ostale pa so neuradne strani. 

Neuradne spletne strani na prvi pogled izgledajo povsem legitimno. To, da se ne nahajamo na uradni spletni strani, opazimo šele s podrobnim pregledom drobnega tiska.

Ponudniki teh spletnih strani se sploh ne nahajajo v ZDA, ampak v nekih povsem tretjih državah!

Kaj je namen neuradnih strani?

Njihov namen je razviden v drobnem tisku, ter ko vam po izpolnitvi obrazca izstavijo račun. Namesto 14 USD, kolikor so stroški na uradni spletni strani, vam bodo zaračunali od 80 do 90 USD!

Kaj narediti, če sem obrazec izpolnil/a na neuradni strani?

Natančno preberite njihove splošne pogoje! Nekateri neuradni ponudniki imajo v njih natačno opisan postopek povrnitve plačila, in ga tudi upoštevajo. Nato pa obrazec izpolnite na uradni spletni strani.

Kje se nahaja uradna spletna stran za izpolnitev ESTA obrazca?

Nahaja se na spletnem naslovu https://esta.cbp.dhs.gov/esta/.

Komentarji (1)
  • Vaš komentar

    Vaš e-naslov ne bo nikoli objavljen ali posredovan tretjim osebam.
    Obvezna polja so označena z *